Skocz do zawartości
IGNORED

Normalizacja dźwięku

jac_szcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Posiadam podpiety do laptopa Nuforce uDac 2 a dalej amplituner z głośnikami.

Odtwarzam muzykę z radia internetowego (odtwarzanie możliwe wyłącznie przez przeglądarkę).

Niestety często utwory są odtwarzane w różnych głośnościach (przeskoki są spore).

Czy jest jakiś sterownik, program, który będzie normalizował muzykę w locie (w czasie rzeczywistym, nie wiem jak to inaczej nazwać :).

Wiem, że ffdshow posiada funkcję normalizacji głośności, jednak nie uruchamia się on dla przeglądarki.

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/112853-normalizacja-d%C5%BAwi%C4%99ku/

Żeby coś znormalizować, trzeba znać maksymalny poziom głośności nagrania, a więc normalizowanie "w locie" jest nie bardzo możliwe. Trzeba również pamietać, ze normalizacja wymaga mnożenia w domenie cyfrowej i w związku z tym trzeba się liczyć z dodatkowymi zniekształceniami wyjściowego materiału.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

W standardowym sterowniku dźwięku w laptopie we właściwościach głośników jest zakładka rozszerzenia i tam można wybrać opcję "Wyrównanie głośności" w opisie jest "Wyrównanie głośności wykorzystuje rozumienie działania ludzkiego słuchu do redukcji odczuwanych różnic".

Wychodzi na to, że jest taka możliwość. Problem w tym, że nie mam takich opcji we właściwościach uDac'a.

Przeglądam już fora polskie i zagraniczne i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Mamy tutaj dwie odrębne kwestie. Wyrównanie poziomu dźwięku dla oddzielnych realizacji jest możliwe ale tego nie da się robić w locie. Tobie chodzi o kompresję dźwięku w locie i takie coś jest możliwe ale to jest wg mnie masakra dla dźwięku. Cała dynamika utworów jest zniszczona.

Mamy tutaj dwie odrębne kwestie. Wyrównanie poziomu dźwięku dla oddzielnych realizacji jest możliwe ale tego nie da się robić w locie. Tobie chodzi o kompresję dźwięku w locie i takie coś jest możliwe ale to jest wg mnie masakra dla dźwięku. Cała dynamika utworów jest zniszczona.

Ok. Tak czy inaczej czy jest jakies rozwiazanie mojego problemu? Chodzi o to aby nie musiec co chwile zciszac u poglasniac radia internetowego.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Założyłem, że używasz Windows. Pierwsze powinno zadziałać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 miesiące później...

A jest moze taki program, ktory po prostu nie pozwala na wieksza glosnosc niz jest w nim zadeklarowana?

Po prostu jak wyjsciowy dzwiek bedzie mial przekroczyc ilestam np decybeli, to on nato nie pozwoli i utnie glosnosc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.