Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie źródełko nakarmi DACa lepiej niż Transport CD?

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Witajcie,

Słucham sobie słucham, a tu nagle dziś naszło mnie na odpalenie płyty w moim CD Pioneera PD9700. Parę ostatnich miesięcy jechałem z plików z PS3 po toslinku które karmiły DACa.

No i teraz czarno na białym wyszło że jednak CD Player gra lepiej, wyczuwalnie lepiej, bardziej naturalnie, pełniej itd...

Teraz pytanie: jaki transport plików zagra lepiej niż Pioneer? Nie chcę iść PC Audio. Potrzebuję solidnego klocka do formatu 16/44.

Dziękuję Wam za pomoc i propozycji rozsądnie wycenionych klocków.

Źródełko może napoić. Słyszał ktoś o źródełku hamburgerów? Ja bym koledze radził się uspokoić, a jak już wróci równowaga, to wtedy można się zastanowić. A może tak poprawić ustawienie kolumn i popracować na akustyką pomieszczenia odsłuchowego? Na wszystkich zdjęciach sprzętu, które wrzucili tu użytkownicy forum widać złe, bardzo złe lub fatalne ustawienia w katastrofalnej akustyce. W takich warunkach można wydać milion na sprzęt, a nie zagra on nawet dostatecznie, nie mówiąc, że nie zagra dobrze.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Piotr91,

Ja nie narzekam na swój system. Gra bardzo dobrze. Dla wygody przeszedłem na pliki, słucha mi się bardzo dobrze. Ale kiedy gra CD brzmienie jest delikatnie lepsze...

Jeśli będzie potrzeba to poczekam 6 lat jak Aurender stanieje i kupię używany, tak jak mój wybitny napęd nabyty kilkunastoletni za 900pln.

Źródełko może napoić. Słyszał ktoś o źródełku hamburgerów? Ja bym koledze radził się uspokoić, a jak już wróci równowaga, to wtedy można się zastanowić. A może tak poprawić ustawienie kolumn i popracować na akustyką pomieszczenia odsłuchowego? Na wszystkich zdjęciach sprzętu, które wrzucili tu użytkownicy forum widać złe, bardzo złe lub fatalne ustawienia w katastrofalnej akustyce. W takich warunkach można wydać milion na sprzęt, a nie zagra on nawet dostatecznie, nie mówiąc, że nie zagra dobrze.

Nie wszystko akustyka poprawisz !! No chyba że wydasz tysiące na pzrobke pokoju ,

Jeśli źródło jest słabe i przez to wychodzi z kolumny dźwięk który jest słaby to akustyka go nie poprawisz nagle ,nie ma szans - duzo tutaj ludzi którzy jak nie mają bić konstruktywnego do powiedzenia to nagle wyskakują z akustyka . No tak po co kupować droższe źródła daci bo to nic nie da ? Lepiej przstawic kolumny i już po sprawie - śmieszne myślenie kolegi

:)

pliki jednak dobrego transportu CD jeszcze długo nie zastąpią (przynajmniej w sytuacjach, gdy liczy się jakość)

A co to za herezje ? :)

Cały świat uznał "wyższość" plików nad CD (nawet tych będących ripami, o Hi-Res nie mówiąc), a tu Kolega z drzewa spadł?

Co to niby ma być za "dobry transport" ?

Niestety, ale pliki chociaż bardzo wygodne, to jednak dobrego transportu CD jeszcze długo nie zastąpią (przynajmniej w sytuacjach, gdy liczy się jakość, a nie wygoda i dostęp do darmowych nagrań)

Pliki już wyprzedziły CD-audio. Pytanie, czy szmelcstejszyn trei potrafi je poprawnie wysyłać (czy nie następuje przypadkiem wewn. przetwarzanie niskiej jakości na np. 48kHz, a następnie ponownie w dół na 44,1 jak to było w starych kartach PC firmy Creative).

Wszystkim będziesz z góry dawał takie rady nawet jak dotyczą transportu?

Przejrzyj sobie wątek, gdzie są zdjęcia sprzętu. Okazuje się, że pod względem ustawienia sprzętu i przede wszystkim akustyki (brak jakiejkolwiek adaptacji pomieszczenia pod względem wytłumienia odbić, brak pułapek basowych etc.) warunki odsłuchu można określić jako fatalne, bardzo złe lub wręcz tragiczne. Niby czemu miało być inaczej u autora wątku? A z własnego doświadczenie i praktyki mogę stwierdzić, że zmiana odtwarzacza itp. daje mikroskopijną, jeśli w ogóle, zmianę. Natomiast dobra adaptacja akustyki pomieszczenia daje zmiany ogromne. Czasem różnica jest taka jak pomiędzy akustyką dobrego studia nagraniowego i słuchaniem z głową schowaną do blaszanego wiadra.

Słuchasz na słuchawkach, ok. masz dźwięk taki, jak powinien być z głośników w dobrym akustycznie pomieszczeniu. Różnica pomiędzy tym co słyszysz w słuchawkach i tym, co z głośników to jest to, co można zyskać przez poprawę akustyki.

W ogóle to jest tak. Ile można zyskać wymieniając elementy systemu. Zmiana źródła dźwięku - zysk mniej niż 1 procent. Zmiana wzmacniacza - zysk mniej niż 1 procent. Zmiana kabli zysk dużo mniej niż 1 procent, jeśli w ogóle cokolwiek. Zmiana kolumn - zysk do 50% Natomiast dobra adaptacja akustyczna pomieszczenia daje poprawę w brzmieniu do 50%. Więc jeśli w ogóle gdzieś szukać poprawy, to w akustyce i w kolumnach. Przy czym samodzielnie zrobione ustroje akustyczne będą kosztować ułamek ceny kolumn. Dobry ustrój akustyczny można samemu zrobić za cenę kilkudziesięciu złotych. Potrzebujemy takich ustroi 4 i jeszcze 2 pułapki basowe. W sumie za pięć stów i kilkanaście godzin pracy mamy naprawdę bardzo dużą poprawę w odbiorze.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Przy pełnym szacunku do roli akustyki w odsłuchu, to uważam że zmiana źródła to więcej niż 15% ! Wzmacniacz ok 10%... Ze słabym źródłem, słabą kontrolą basu we wzmacniaczu to dźwięk staje się szary i bez przestrzeni... Nawet w optymalnym ustawieniu akustycznym.

Słuchasz na słuchawkach, ok. masz dźwięk taki, jak powinien być z głośników w dobrym akustycznie pomieszczeniu. Różnica pomiędzy tym co słyszysz w słuchawkach i tym, co z głośników to jest to, co można zyskać przez poprawę akustyki.

W ogóle to jest tak. Ile można zyskać wymieniając elementy systemu. Zmiana źródła dźwięku - zysk mniej niż 1 procent. Zmiana wzmacniacza - zysk mniej niż 1 procent. Zmiana kabli zysk dużo mniej niż 1 procent, jeśli w ogóle cokolwiek. Zmiana kolumn - zysk do 50% Natomiast dobra adaptacja akustyczna pomieszczenia daje poprawę w brzmieniu do 50%. Więc jeśli w ogóle gdzieś szukać poprawy, to w akustyce i w kolumnach. Przy czym samodzielnie zrobione ustroje akustyczne będą kosztować ułamek ceny kolumn. Dobry ustrój akustyczny można samemu zrobić za cenę kilkudziesięciu złotych. Potrzebujemy takich ustroi 4 i jeszcze 2 pułapki basowe. W sumie za pięć stów i kilkanaście godzin pracy mamy naprawdę bardzo dużą poprawę w odbiorze.

Fajnie czasem poczytać takie głupoty na forum ?? Czy ty wogole wierzysz w to co piszesz ? 91 to twój rok urodzenia ?

:)

Niestety kolega się myli. Zmiana źródła daje zmianę w dźwięku wywołaną sugestią. Sprzęt inaczej wygląda, więc musi inaczej grać. Inaczej gra, jeśli się go widzi. W ślepym teście różnice zanikają. Zmiana wzmacniacza? Nic to nie daje. Za to zmiana kolumn owszem. Jeśli mieliśmy kolumny wyjątkowo wredne, wymagające elektrowni z mocami rzędu kilowata, żeby zagrały, to warto je sprzedać, niech się z nimi morduje kto inny. Warto wybrać konstrukcję zrobioną przez inżynierów a nie przez marketingowców i księgowych. Na szczęście wyjątkowo nieudanych kolumn nie ma aż tak wiele.

Większość różnic między źródłami i wzmacniaczami istnieje wyłącznie na kartkach prospektów pisanych przez dział marketingu. W praktyce zaś wszystkie różnice pomiędzy kablami istnieją wyłącznie w materiałach reklamowych.

A jakie różnice w dźwięku powoduje zła akustyka? Odbicia i pogłos niszczą lokalizację dźwięku, zamazują obraz stereo itd. itp. A jeśli chodzi o charakterystykę częstotliwości to filtr grzebieniowy robi nam wahania w poziomie nawet +/- 40 dB!!! Więc przykładowo dla 30 Hz mamy + 10 dB, ale już dla 35 Hz - 30 dB, albo i więcej. W złym akustycznie pomieszczeniu nie zagra nawet sprzęt za milion.

A co to za herezje ? :)

Cały świat uznał "wyższość" plików nad CD.

Niesamowite jest to forum. ;) Siedzę tu od prawie 10 lat, a spirala w kilku stałych tematach nakręca się coraz bardziej.

Mam wrażenie jakbym zaglądał do miasteczka Salem. Strach otworzyć lodówkę. ;)

---

Niestety kolega się myli. Zmiana źródła daje zmianę w dźwięku wywołaną sugestią. Sprzęt inaczej wygląda, więc musi inaczej grać. Inaczej gra, jeśli się go widzi. W ślepym teście różnice zanikają. Zmiana wzmacniacza? Nic to nie daje.

Upraszczasz sprawę. Wzmacniacz x ma dla przykładu toroid 1kW i baterię kondensatorów 40000 mikro, wzmacniacz y ma trafo 150W i 10000 mikro, inne różnice pominę milczeniem. Powtarzaj sobie często za PawłemXYZ że każdy wzmacniacz gra tak samo. ;)

Większość różnic między źródłami i wzmacniaczami istnieje wyłącznie na kartkach prospektów pisanych przez dział marketingu. W praktyce zaś wszystkie różnice pomiędzy kablami istnieją wyłącznie w materiałach reklamowych.

Ty Kolego w szafie śpisz ? :) Za takie herezje powinien być urlop na kilka miesięcy - tak dla odmulenia ! :)

Moderacja powinna natychmiast zadziałać - to przecież czytają także inni ludzie ... :)

Ty Kolego w szafie śpisz? :) Za takie herezje powinien być urlop na kilka miesięcy - tak dla odmulenia ! :)

Ty Kolego miałeś kiedyś okazję posłuchać różnych urządzeń w tym samym czasie i miejscu? Posłuchać uszami, a nie oczami i oczekiwaniami?

Upraszczasz sprawę

Ty też upraszczasz. Wiadomo od lat, od bardzo wielu lat, że są wzmacniacze, które z pewnymi kolumnami nie zagrają. Są też wzmacniacze, które uciągną każdą kolumnę. No i są też takie kolumny, które zagrają z każdym wzmacniaczem. Jeszcze jest inna sprawa. Różnice w brzmieniu różnych kolumn, pomijając wszystko inne, są bardzo duże. Nie są to różnice w jakości, ale raczej w brzmieniu. Wystarczy się przyjrzeć charakterystykom różnych kolumn i mamy np. takie rzeczy, że tam, gdzie jedne mają spadek charakterystyki o powiedzmy 5 dB, to inne mają górkę o ... 5 dB. Generalnie jednak poza inną barwą, to kolumny grają z podobną jakością. Nie mylić jakości na podobnym poziomie z całkowicie innym brzmieniem.

Jeszcze żadna adaptacja akustyczna pomieszczenia nie podniosła klasy sprzętu który w nim postawiono.

A złe akustycznie pomieszczenie potrafi zdemolować nawet najlepszy sprzęt. To jest dość trudne do zrozumienia, jeśli się samemu nie robiło nic w kierunki adaptacji akustyki, ale w złym pomieszczeniu słucha się jakby się założyło na głowę blaszane wiadro. Nie chodzi dokładnie o to, że wiadro z blachy na głowie da taki sam dźwięk jak zła akustyka, ale skala zniszczeń jest właśnie taka.

Proszę zrozumieć jedną ważną rzecz. Dobra akustyka nie poprawi brzmienia zestawu, ale zła akustyka zdewastuje brzmienie każdego zestawu. Dodatkowo, po przejrzeniu zdjęć waszych zestawów (nie wszystkich jeszcze) nie znalazłem ani jednego, który by był dobrze ustawiony i żadnego pomieszczenia, które by było dostosowane akustycznie.

Linn Akurate DS jako transport plików + dobry kabel cyfrowy BNC, lub BNC-RCA to świetny transport choć bardzo kosztowny. Można szukać na rynku wtórnym. Majik DS też niezły ale w roli transportu a nie jako odtwarzacz. Do tego musi być kabel cyfrowy i możliwie jak najlepszy DAC. Używany Majik DS to ok 5000zł, no i kabel cyfrowy SPDIF, tu ceny za najlepsze kable 3000-5000zł(używki). Za 10 tys.możesz mieć bardzo dobre źródło plików ale reszta zależy od DAC-a.

Linn Akurate DS jako transport plików + dobry kabel cyfrowy BNC, lub BNC-RCA to świetny transport choć bardzo kosztowny. Można szukać na rynku wtórnym. Majik DS też niezły ale w roli transportu a nie jako odtwarzacz. Do tego musi być kabel cyfrowy i możliwie jak najlepszy DAC. Używany Majik DS to ok 5000zł, no i kabel cyfrowy SPDIF, tu ceny za najlepsze kable 3000-5000zł. Za 10 tys.możesz mieć bardzo dobre źródło plików ale reszta zależy od DAC-a.

Wrócę do tego wątku kiedy pojawią się merytoryczne wpisy na temat. Liczyłem na konkretną pomoc Koledzy...

Ja staram się pomóc jak najlepiej potrafię. Ale takie odpowiedzi jak ta wyżej ci bardziej zapewne pasują. Ale wspomnisz moje słowa. Kiedy wywalisz już kasę na nowy sprzęt i wciąż ci będzie czegoś brakowało, to przypomnisz sobie, że ja ostrzegałem. Zła akustyka pomieszczenia zdewastuje brzmienie każdego zestawu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.