Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Technics'a SL-QD33 ?

kondi!

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ... mam pytanie dot. alternatywy do mojego Technics'a SL-QD33 :-)

Czy miał ktoś z Was z nim styczność - jeżeli tak to proszę o informację, czy jest sens zakupu niestandardowej wkładki/igły (nawet nie wiem jakiej ?) ... czy szukać czegoś innego ?

Jeżeli szukałbym czegoś innego to na pewno szukałbym gramofonu używanego, ze względu na cenę & wygląd - poszukuję gramofonu w obudowie drewnianej, aby ładnie wpasowywał się resztę mojego sprzętu :-).

Nie wiem w jakich cenach powinienem się poruszać, aby poczuć różnicę w dźwięku ... ? Moja kolekcja płyt nie jest ogromna - ok 50 sztuk winyli.

Ostatnio wymieniałem swój sprzęt HiFi do odsłuchu CD, a teraz przeszedł czas na Winyl :-) Wynik moich ostatnich poszukiwań można odnaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS.

A może warto go zostawić i nie zmieniać na inny - bo jego dzwięk jest "poprawny" ?

Ukryta Zawartość

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Hej ... mam pytanie dot. alternatywy do mojego Technics'a SL-QD33 :-)

Czy miał ktoś z Was z nim styczność - jeżeli tak to proszę o informację, czy jest sens zakupu niestandardowej wkładki/igły (nawet nie wiem jakiej ?) ... czy szukać czegoś innego ?

Jeżeli szukałbym czegoś innego to na pewno szukałbym gramofonu używanego, ze względu na cenę & wygląd - poszukuję gramofonu w obudowie drewnianej, aby ładnie wpasowywał się resztę mojego sprzętu :-).

Nie wiem w jakich cenach powinienem się poruszać, aby poczuć różnicę w dźwięku ... ? Moja kolekcja płyt nie jest ogromna - ok 50 sztuk winyli.

Ostatnio wymieniałem swój sprzęt HiFi do odsłuchu CD, a teraz przeszedł czas na Winyl :-) Wynik moich ostatnich poszukiwań można odnaleźć tu:

Ukryta Zawartość

PS.

A może warto go zostawić i nie zmieniać na inny - bo jego dzwięk jest "poprawny" ?

Witaj!

A SAM jak oceniasz?

Chyba niedawno kupiłeś kilka nowych urządzeń Yamahy i kolumny VA. Już coś jest nie tak?

Trafnie ocenić na odległość nie bardzo się da:( Może to wkładka, pre, akustyka, kable, dobór systemu, itd...

Najrozsądniej będzie poprosić kogoś na odsłuchy i samemu odwiedzić tego lub tamtego (nie salony!).

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Chyba niedawno kupiłeś kilka nowych urządzeń Yamahy i kolumny VA. Już coś jest nie tak?

No właśnie kolumny VA i reszta gratów Yamahy są super ... bardzo jestem zadowolony z jakości i MEGA przeskoku vs. to co miałem :-)

i właśnie ... ze "starego" zestawu pozostał tylko gramofon - dlatego myślę o ewentualnej jego wymianie i stąd mój post w tym miejscu.

PS.

Podejrzewam, że i tu jest duża rezerwa dźwięku dla moich winyli :-)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

No właśnie kolumny VA i reszta gratów Yamahy są super ... bardzo jestem zadowolony z jakości i MEGA przeskoku vs. to co miałem :-)

i właśnie ... ze "starego" zestawu pozostał tylko gramofon - dlatego myślę o ewentualnej jego wymianie i stąd mój post w tym miejscu.

PS.

Podejrzewam, że i tu jest duża rezerwa dźwięku dla moich winyli :-)

A ja myślę, że dużo większa rezerwa twki w odpowiadającym Tobie doborze wkładki i preampu....

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

hm... moze faktycznie wymiana wkładki zmieni moje oczekiwania :-)

Znalazłem takie wkładki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... warte są czegoś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:(:(

ok, ok ... czyli jak dobrze rozumiem (po fakcie braku wpisów) mój gramofon nie zalicza się do "rozwojowych" i pozostanie tylko wymiana na inny lub "odpuszczenie" winyla, na rzecz CD ?

... Ostatecznie kupiłem na allegro nowa wkładkę technicsa P34 - jak przyjdzie zobaczę czy odczuje różnice ... Mam nadzieje, ze trochę będzie lepiej. Dzięki temu "zbuduje budżet" na zakup czegoś w okolicy 3-5k pln. ... Wtedy na pewno będę męczył kolejnymi pytaniami :)

Wejdź na wątek o gramofonie Ad Fontes i poczytaj sobie.

To powinno Ci wiele rozjaśnić.

Dzieki za cynk ... Faktycznie bardzo interesująca propozycja - do przemyślenia (może ktoś na Śląsku/Zagłębiu ma ten gramofon - łatwiej mi będzie podjąć decyzje)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.