Jump to content
IGNORED

6N6P a 6N30Pi

JOT-23

Recommended Posts

Koledzy, czy można bezkarnie zamieniać lampę 6n6p na lampę 6n30pi ? Wyprowadzenie te same, inne parametry prawie takie same. Co sądzicie ? Są to lampy w pierwszym stopniu wzmocnienia.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Identyczne wyprowadzenia co 6n6p ma wiele lamp a czy można je zamieniać?

Wymienione przez Ciebie lampy chociaż wizualnie podobne to bardzo różnią się parametrami, porównaj charakterystyki tych lamp.

Hidden Content

Koledzy, czy można bezkarnie zamieniać lampę 6n6p na lampę 6n30pi ? Wyprowadzenie te same, inne parametry prawie takie same. Co sądzicie ? Są to lampy w pierwszym stopniu wzmocnienia.

Wymieniłem lampy 6N6P na 6N30P we wzmacniaczu Espressivo, ale dobierałem punkty pracy oraz musiałem dowinąć kilka zwojów w transformatorze, bo żarzenie znacznie spadło przy nowych lampach.

Faktem jest, że wymiana była warta poświęconego czasu i dłubania przy urządzeniu. 6N30P gra znacznie lepiej w porównaniu do 6N6P.

Pozdrawiam,

Paweł

Hidden Content

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Zacznijmy od tego, ze 6N30P jest znacznie bardziej liniowa i od tego, że jednak ciągnie sporo więcej prądu żarzenia. Paweł musiał dowinąć trochę drutu do uzwojenia żarzenia, bo napięcie żarzenia spadło po zmianie lamp.

Jest dokładnie tak jak powiedział Father_PiO. Spadało żarzenie i konieczne było dowinięcie kilku zwojów na zasilaniu 6,3, aby pod obciążeniem była taka wartość napięcia a nie 5V.

Hidden Content

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Jest dokładnie tak jak powiedział Father_PiO. Spadało żarzenie i konieczne było dowinięcie kilku zwojów na zasilaniu 6,3, aby pod obciążeniem była taka wartość napięcia a nie 5V.

To miałeś wyjątkowe szczęście podczas zakupu lamp 6N6P, że napięcie żarzenia też nie spadało poniżej 6.3V, gdyż zakres deklarowanego rozrzutu ich prądów żarzenia pokrywa się w znacznej części z wartościami prądu żarzenia lamp 6N30P (700-800mA dla 6N6P w porównaniu do 725-900mA dla 6N30P). Swoją drogą spadek napięcia z 6,3V do wspomnianego przez Ciebie 5V (około 20%) nawet, gdy się weźmie pod uwagę najbardziej niekorzystne rozrzuty wartości prądów żarzenia świadczy, że transformator zasilający został obliczony bez wystarczającego zapasu prądowego.

Hidden Content

Guest Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie wiem, co na to "zakres deklarowanego rozrzutu", ale moje 8 sztuk 6N6P ciągną prawie równo po 740 mA.

Jest to zakres rozrzutów wartości prądów żarzenia dla tych lamp deklarowany przez producenta w jego kartach katalogowych. Są one dostępne w internecie np. na stronie "Franka". Lampy które posiadasz charakteryzują się wartościami prądów zbliżonymi do średniej (również deklarowanej przez producenta) wynoszącej 750mA. Niestety, z mojego doświadczenia związanego z pomiarami parametrów tych lamp wynika, że wspomniane rozrzuty (jest to rozkład Gaussa więc najwięcej lamp 6N6P ma oczywiście to 750mA) mają swoje potwierdzenie w rzeczywistości. Stąd moja uwaga o szczęściu ;-) - Kolega mógł w końcu trafić na lampy 6N6P pobierające 800mA.- i nieszczęściu, bo po zamianie lamp mógł trafić na lampy 6N30P pobierające tylko 725mA i wówczas nie musiałby modyfikować transformatora.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.