Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór Art Loudspekers Deco

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów,

Stanąłem przed wyborem podłogówek po sprzedaży ostatnich Xavianów.

Na moim podium w kategorii pretendenta stanęła firma Art Loudspeakers i jej już chyba nie obecna na stronie seria DECO. Jak dotąd słuchałem modelu Moderne 8 i Deco 8 z lampą KT88 i 300B i brzmiały bardzo fajnie.

Zacząłem się jednak zastanawiać nad opcją wejścia jeszcze wyżej i zakupu Deco 10 lub Deco 15. Wiem że poziom cenowy już dużo wyższy i mogłoby mnie to poważnie nadwyrężyć, gdzie pewnie musiałbym dobrać mały kredycik lub coś podobnego ale może byłoby to już kolumny docelowe które zagrają wszystko z każdym przyszłościowym wzmacniaczem lampowym.

Mój wpis na forum ma raczej za zadanie znalezienie opinii osób które mają lub słuchały Artów w różnych pomieszczeniach i konfiguracjach i mają już jakieś doświadczenie bo jak wiemy nie wiele tych produktów przemyka przez Polskie sklepy audio delikatnie mówiąc :) Jest to raczej nie komercyjna manufaktura ale wydaje mi się, że bardzo dobrej jakości jeśli chodzi o brzmienie.

Jak uważacie czy warto doinwestować w Deco 15? Obecnie gram na lampie Kt88 / Triode TRV 88SE. Pewnie w dalszej przyszłości może przyjdzie czas na wyminę wzmaka na coś lepsze...kto wie jak środków wystarczy. Oczywiście jestem typem słuchacza (nie audiofila ) który nie neguje też KD, tak więc od czasu do czasu wykorzystuje Lampe jako końcówkę mocy aby obejrzeć koncert czy film w blue-ray mając do dyspozycji też 5 innych głośników rozmieszczony po ścianach "książkowo" , grających z amplitunerem.

Należy zaznaczyć również, że nie będę w stanie odsunąć kolumn przednich więcej jak 30-35cm od ściany przy takich rozmiarach kubatury jak deco 15.

Zamieszczam również plan swojego pokoju odsłuchowego. Jest to 26,5m2 + 8,3m otwarten na salon kuchni. Pytanie czy jest sens w tej kubaturze porywać się na Deco 15, czy też Deco 10, które to mają wylot BR skierowany do dołu. Z moich wrażenie BR do dołu na modelach Neo których też miałem okazję przez chwilę słuchać bas był zbyt odchudzony, ale może to też efekt tego, że stały co najmniej 2 m od tylnej ściany tam gdzie ich sluchałem. Jednak podobny efekt zauważyłem przy modelu Xavian XN360 gdzie BR również dmucha do dołu.

Generalnie wydaje mi się, że byłbym skłonny dołożyć gdyby mieć gwarancję tego, że byłbym w stanie wykorzystać potencjał tych kolumn w swoim mieszkaniu....

Zaznaczę również, że lubie potężny duży dźwięk przy stopkach perkusyjnych a słucham wielu rodzajów muzyki łącznie z elektroniczną i regge gdzie stopka basowa ma wielkie znaczenie aby schodziło nisko ale kontrolowanie. Kolumny z krzyczącą górą przy dużych głośnościach jak np Monitor Audio raczej mi się nie podobają, tym podyktowany był kiedyś wybór Xavaina jako raczej ciepła ospała kolumna, a lampa rozjaśniła ich brzmienie ale kolumny miały zbyt niską efektywność do lamp.

Jeśli chodzi o inne propozycję alternatywne do Artów dumałem jeszcze nad monitorami Diapason Astera (wielkie pochwały od znajomego za wielkość i scenę po odsłuchu - ale nie potrafię się przekonać aby taki monitor dał mi tak dociążony dźwięk na dole jak podłogówka bo przestrzeni i melodyjności nie neguje) oraz firma ProAC której jeszcze nie miałem okazji posłuchać a zbierała dużo pochlebnych opinii jako również wysokiej klasy dobry produkt w świecie audio, nie wiem tylko jak mogłoby to poradzić sobie z lampą.

Będę wdzięczy za wasze sugestię, wskazówki bo do przesłuchania tego wszystkiego w Polsce nieźle trzeba się najeździć jeśli jedna z takich perełek zawędruje na krótki okres do jakiegoś sklepu w Polsce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/112925-wyb%C3%B3r-art-loudspekers-deco/

Pewien kolega z naszego forum sprzedaje na gieldzie hifi monitory Emotions w wersji Signature, z tego co wiem wyjsciowa cena 27K jest do sporej negocjacji. Kolumny stoja w Toruniu.

Takze w Toruniu moj ziomek ma dokladnie taki zestaw o ktorym wspominasz, czyli Deco 8, Tri TRV88Se jako koncowka mocy wraz z firmowym preampem i odtwarzaczem cd TRI.

Jezeli bedziesz w okolicy i chcesz posluchac tego sprzetu, pewnie dalo by sie zorganizowac jakies spotkanie.

Do Tri sugerowałbym jednak Deco a nie Emotions. Emotions jak i Tri z natury są spokojne i w połączeniu mogą dać zauważalne ograniczenie dynamiki. Deco w stosunku do Emotions grają z wyraźnie większą dynamiką. Oczywiście sporo zależy też od tego czego słuchamy, bo z kolei Emotions są bardziej "klimatyczne".

• Redaktorzy

Mam duże doświadczenie z kolumnami Emotion (czyli w zasadzie poprzednia linia). Model duży dwudrożny ze zjawiskowymi wysokimi tonami i dynamicznym, plastycznym, ale nieco nadmiernie obecnym basem. Jego dźwięk budzi pożądanie i pomimo pewnych nienaturalności na dole byłem nimi autentycznie zafascynowany. Sugeruję w pierwszej kolejności posłuchać któregoś modelu Deco z basowcem mniejszym niż 26 cm lub jeszcze lepiej trójdrożnego. To może być miłość do grobowej deski.

raczej tylko deco pytanie tylko czy w tym pokoju 15 czy zatrzymac sie przy 8mkach? 8 już słyszałem ale w mniejszym pokoju i tam było w sam raz. 10tek ani 15stki nie słuchałem a założenie miało być takie aby na początek mój wzmacniacz z nimi zagrał oraz aby były to już kolumny docelowe które zaspokoją mnie calkowcie w brzmieniu jako że styl deco z TRI mi się podobał.

za kolegą nookie736 polecam Ci te z ogłoszenia, jest to model Signature, a nie zwykły 1 level, a to bardzo duża różnica w klasie dźwięku i bas który lubisz będzie o niebo lepszy i nie tylko.

możliwość upgrade jest ale nie lepiej kupić już model docelowy zamiast dopłacać potem tyle kasy i specjalnie wysylać kolumny do szkotów, bo tak to się odbywa ?

poza tym Deco masz z Mdfu a Emotion ze sklejki, jeśli masz możliwość posłuchać Emotion to zachęcam trochę inne granie, chyba że wygląd nie teges...

tyle z mojej strony...twoja kasa wydasz ją jak będziesz uważał za stosowne .

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dlaczego chcesz wejść w temat kolumn, których prawie nikt nie zna na rynku?

Ile znasz systemów gdzie te kolumny grają na stałe?

"Odsprzedawalność" czegoś takiego w przypadku wtopy/zmiany preferencji/nagłej potrzeby gotówki - jest raczej słaba.

• Redaktorzy

Osobiście nigdy nie kupowałem sprzętu hi-fi z myślą o odsprzedaży i każdemu to polecam. Mniej stresu. Warto sobie przypomnieć, że kupuje się dla siebie w celu słuchania muzyki z jak największą przyjemnością. Odmawiać sobie czegoś co się podoba, tylko dlatego, ze hipotetycznie kiedyś nie będę mógł tego drogo sprzedać, wydaje mi się jedną z najprzykrzejszych audiofilskich ślepych uliczek.

To była sugestia pójścia do laryngologa-osobiście to tak odczytałem,chociaż mogę się mylić.

Tutaj wyraźnie różnimy się opiniami, bo ja wysokie tony tych kolumn (w systemie z SA Jazz i co tam się jeszcze nawinęło) odebrałem jako powyżej przeciętnej.

Gość passer

(Konto usunięte)

Osobiście nigdy nie kupowałem sprzętu hi-fi z myślą o odsprzedaży i każdemu to polecam. Mniej stresu. Warto sobie przypomnieć, że kupuje się dla siebie w celu słuchania muzyki z jak największą przyjemnością. Odmawiać sobie czegoś co się podoba, tylko dlatego, ze hipotetycznie kiedyś nie będę mógł tego drogo sprzedać, wydaje mi się jedną z najprzykrzejszych audiofilskich ślepych uliczek.

Garść "+" i sterta "!" - takie opinie powinno się wyróżniać.

Dlaczego chcesz wejść w temat kolumn, których prawie nikt nie zna na rynku?

Ile znasz systemów gdzie te kolumny grają na stałe?

"Odsprzedawalność" czegoś takiego w przypadku wtopy/zmiany preferencji/nagłej potrzeby gotówki - jest raczej słaba.

Wszystkie powyższe sugestie są według mnie błędne.

Wbrew pozorom tych kolumn, pomimo ich wysokiej ceny (nie mam na myśli serii budżetowych), jest sporo nawet w naszym dość ubogim kraju. Oczywiście nie są to ilości takie jak kolumn z przedziału 5-10k, ale gdyby porównać do innych kolumn z przedziału 20+ to pewnie można by się zdziwić.

Brak ich na rynku wtórnym, bo prawie nikt się ich nie pozbywa, a to traktowałbym jako pozytywny sygnał a nie negatywny. Ponadto warto zauważyć, że jak już się pojawiają na rynku wtórnym to nikt nie sprzedaje ich za pół darmo.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Skoro twierdzisz, że aż tyle ich sprzedano, to zapewne krajowy dealer ma sprawny marketing.

Zresztą na tym forum tej marce robiono także swego czasu sztuczny huczek.

Co do rynku wtórnego.

Za wcześnie jeszcze oceniać co i jak.

Efemeryd na rynku audio nie brakuje.

rochu jeśli uważasz że kolumny za już poważną kasę kupuje się tylko dzięki marketingowi.... zwłaszcza tak mało nośnej firmy jak mówisz ... dystrybutor nie robi problemu co do wypożyczenia na miesiąc, spokojnego zaznajomienia się z dźwiękiem i podjęcia decyzji zakupu lub zwrotu. Taki to marketing, znam wiele osób które kupiły Arty właśnie w ten sposób i do tej pory są na tyle zadowolone z dźwięku że nawet nie myślą o odsprzedaży a ci którym zmieniła się koncepcja, nie musieli długo czekać na chętnego .

Gość rochu

(Konto usunięte)

rochu jeśli uważasz że kolumny za już poważną kasę kupuje się tylko dzięki marketingowi(...)

Napisałem o marketingu w kontekście tej jednej konkretnej marki.

Będę niezmiernie ci wdzięczny gdybyś na przyszłość nie manipulował moimi wypowiedziami.

Napisałem o marketingu w kontekście tej jednej konkretnej marki.

Zwłaszcza ta marka i ten dystrybutor są (i od samego początku na polskim rynku byli) faktycznie niesamowicie wręcz aktywni marketingowo, dziesiątki recenzji, reklamy wylewające się z wszystkich magazynów drukowanych i sieciowych... Ja rozumiem (tzn nie rozumiem, ale to osobna sprawa) prywatne wojenki, ale niech się one jakoś, za przeproszeniem, qpy trzymają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.