Skocz do zawartości
IGNORED

6 tysięcy do wydania i sprzęt do podrasowania

bubas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zwracam się do Was z prośbą o jak najlepsze wykorzystanie środków, jakie sobie odłożyłem na podrasowanie mojego sprzętu audio video. Mam 6 tysięcy i chciałbym stworzyć coś na kształt centrum multimedialnego, a jeśli w portfelu coś zostanie - dokonać chociaż niewielkiego upgrade’u mojego obecnego sprzętu. Jeśli macie chwilę, przeczytajcie i wesprzyjcie dobrą radą :-)

W tej chwili mam kino domowe i sprzęt komputerowo-mobilny, na które składają się:

Panasonic TX-P42S20

Samsung BD-P1500

Onkyo TX-SR508

Quadral Quintas 5000

Apple iMac

Apple iPad

Apple iPhone

Microlab Solo 2C

Obecny flow jest następujący:

Filmy oglądam na kinie korzystając z odtwarzacza, chyba, że sam je nakręciłem telefonem, wówczas do dyspozycji mam urządzenia z jabłkiem (iCloud!). Zdjęcia podobnie, rzadko wrzucam je na pendrive’a, żeby obejrzeć je na telewizorze. Muzykę słucham z dwóch źródeł - ze spotify’a oraz swoich płyt, których większość mam dodatkowo zgraną na dysk zewnętrzny podczepiony pod Maca. Sporadycznie płyty odtwarzam na Samsungu, rzadko bo ich odpalenie wymaga włączenia też telewizora, co niemiłosiernie mnie irytuje.

A chciałbym by wyglądało to tak:

Filmy BD i DVD ciągle odtwarzam tradycyjnie. Inaczej chciałbym móc zarządzać filmami i zdjęciami z urządzeń mobilnych i aparatu oraz oczywiście muzyką. W idealnym świecie wszystkie multimedia mogę zgrać na serwer (dysk zewnętrzny?), do którego za pośrednictwem wifi bądź kabla mam dostęp z urządzeń w mieszkaniu - TV, Maca, tabletu i telefonu. Jeśli mam ochotę włączyć album na kinie domowym, mogę to zrobić z poziomu tabletu, na którym mam aplikację do zarządzania biblioteką plików na serwerze. Skomplikuję jeszcze sprawę, bo chciałbym móc zrobić to samo z muzyką ze Spotify, zdjęciami czy filmami :-) Byłoby super, gdybym do tego wszystkiego podczas włączania muzyki nie musiał też włączać telewizora.

Jestem typowym makowcem, więc myślałem o AirPort Time Capsule, ale cholera wie, czy to podłączę z telewizorem…?

Pierwsze pytanie: Czy to w ogóle możliwe? Jeśli nie, to jakie są alternatywy, co z powyższego mogę osiągnąć? Jeśli tak, to czy to możliwie w moim budżecie? Co powinienem kupić i jak to popodłączać? :-) NAS, odtwarzacz sieciowy, odtwarzacz CD…? Proszę, doradźcie!

Jeśli z budżetu coś zostanie, co proponujecie mi wymienić na lepsze? Odtwarzacz BD, głośniki do Maca? Myślałem o lepszych Microlabach, może 6C?

Dzięki za pomoc!

PS Poza budżetem chodzi za mną subwoofer, ale to w dalszej przyszłości. Niemniej, może znacie jakieś urządzenia w rozsądnej cenie, które sparują się z moim - nienajmłodszym niestety - kinem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.