Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw oparty na lampie...

vege81

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniam swój zestaw Marantz pm7004, Marantz sa7003(choć odtwarzacz cd sobie zostawię), kolumny B&W cm1 na nowy. Nastawiam się nad budują systemu do muzyki klasycznej! Ktoś mi napisał na priva, że warto zainteresować się połączeniem lapmy z gramofonem. Co sądzicie o takim pomyśle? I jakie połączenie w kwocie do 15000+,-(do oznacza, że może być taniej) za nowy zestaw będzie najlepszym, najrozsądniejszym i brzmiał duuużo lepiej niż mój obecny zestaw? Co polecicie odsłuchać?

https://www.audiostereo.pl/topic/112939-zestaw-oparty-na-lampie/

Ile użytkowników tyle opinii. Lampe dobiera się przede wszystkim do kolumn, źródło to sprawa drugorzędna. Ja testowałem 2 wzmacniacze DIY na lampach i niestety to nie grało - kolumny mają niską efektywność. Dużo lepiej jest na tranzystorach. Lampy których słuchałem nie potrafiły oddać prawdziwej barwy instrumentów.

Klasyka na gramofonie jest bardzo wymagająca dla sprzętu - po pierwsze płyty muszą być idealnie czyste i bez żadnej ryski, obroty idealnie stabilne. Jeśli płyta nie jest centryczna (a to się zdarza) to mocno odbija się to na dźwięku. Oprócz tego zniekształcenia pod koniec płyty - czyli geometria ramienia i porządny szlif igły. Także weź to pod uwagę, chyba, że już masz gramofon.

Ogólnie zasada systemu analogowego z dobrą lampą do klasyki jest jak najbardziej dobra. Musisz jednak zdawać sobie sprawę (tak jak to napisano powyżej), że jest to system bardzo wymagający. Trudno będzie Ci zaproponować konkretne rozwiązania bez odsłuchu.

Z mojej strony jako alternatywa takiego zestawu zwróciłbym uwagę na wzmacniacz pracujący w czystej klasie A. Jako przykład podam Ci konfigurację Xindak PA-M Integrated z gramofonem Rega RP6 oraz kolumnami Harbeth Domestic 30.1.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wchodzenie teraz w gramofon nie ma kompletnie sensu. Dobry tor analogowy kosztuje bardzo dużo. Zbyt dużo jak na jakość, którą oferuje.

Dobra lampa też kosztuje swoje ... może coś z Octave ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I jakie połączenie w kwocie do 15000+

Jeśli to miałby być tranzystor, kolumny i CD, to za 15 tys wszystko zagra lepiej niż Twój obecny zestaw:)

A tak na poważnie za 15 tys chcesz kupić wzmacniacz lampowy, kolumny, gramofon, wkładkę i pre gramofonowe? Trochę mało. Sam gramofon z wkładką i pre to około 6 tyś zł (Ad Fontes, Goldring2500 i LAR LPS-1). Zostaje Ci 9 na wzmacniacz i kolumny. Jeśli miałyby być używane to dasz rade, jeśli nowe to za 8,9 tyś kup wzmacniacz (LAR IA30 Mk2), a kolumny kup na raty. U mnie z tym zestawem, który Ci podałem grają Dynaudio Contour S 1.4 i pomimo, iż są nisko efektywne, lampa którą Ci zaproponowałem spokojnie daje radę. Natomiast Ty możesz dobrać całkowicie inne kolumny.

Natomiast zastanów sie czy nie warto zamiast gramofonu, wkladki i pre za 6 tys, kupić odtwarzacz strumieniowy. Ja obecnie używam Simple Audio Roomplayer+ (2.900 zł) i klasyka ze wspomnianym wyżej zestawem wypada bardzo dobrze. Natomiast w tym wypadku niezbędny będzie ipad do sterowania Roomplayerem+. Jakbys chciał wydać cała kwotę to możesz wziąć LINN SNEAKY DS. Ipad ponownie wymagany:)

Także jak widzisz nie ma cudownych rozwiązań.

Najbardziej bezproblemowy będzie jednak poczciwy CD.

Wchodzenie teraz w gramofon nie ma kompletnie sensu. Dobry tor analogowy kosztuje bardzo dużo. Zbyt dużo jak na jakość, którą oferuje.

Dobra lampa też kosztuje swoje ... może coś z Octave ?

Jako wielki fan analogu i winylu w 100% się z Tobą zgadzam. Niestety moda na winyl sprawiła, że podstawowa wkładka ze szlifem eliptycznym kosztuje 400zł. Sklepowe gramofony i przedwzmacniacze to już w ogóle nieporozumienie, chyba, że ktoś nie ma limitu w budżecie. O płytach nie wspomne, bo nie chcę się dołować. Dobrze, że przez wcześniejsze lata zebrałem sporą kolekcję.

Natomiast zastanów sie czy nie warto zamiast gramofonu, wkladki i pre za 6 tys, kupić odtwarzacz strumieniowy. Ja obecnie używam Simple Audio Roomplayer+ (2.900 zł) i klasyka ze wspomnianym wyżej zestawem wypada bardzo dobrze. Natomiast w tym wypadku niezbędny będzie ipad do sterowania Roomplayerem+. Jakbys chciał wydać cała kwotę to możesz wziąć LINN SNEAKY DS. Ipad ponownie wymagany:)

Powiem szczerze, że opcja wyboru odtwarzacza strumieniowego też wchodzi w grę :)

LINN SNEAKY MUSIC DS można kupić na alledrogo za 5000zł. Czytam opinie na temat Linna i są bardzo pozytywne. Tylko pytanie, na ile ten wybór zagra lepiej niż mój Marantz? Ktoś gdzie napisał, że "każdy linn zagra lepiej..." Ale pytanie, czy taka zmiana to zmiana na leeepsze? No i ten wbudowany wzmacniacz, czy pociągnie kolumny B&W cm1, cm5? Bo jak mniemam, to Linn Sekrit DS-I ze swoim wzmacniaczem 2x70W już lepiej chyba da sobie radę?

Powiem szczerze, że opcja wyboru odtwarzacza strumieniowego też wchodzi w grę :)

LINN SNEAKY MUSIC DS można kupić na alledrogo za 5000zł. Czytam opinie na temat Linna i są bardzo pozytywne. Tylko pytanie, na ile ten wybór zagra lepiej niż mój Marantz? Ktoś gdzie napisał, że "każdy linn zagra lepiej..." Ale pytanie, czy taka zmiana to zmiana na leeepsze? No i ten wbudowany wzmacniacz, czy pociągnie kolumny B&W cm1, cm5? Bo jak mniemam, to Linn Sekrit DS-I ze swoim wzmacniaczem 2x70W już lepiej chyba da sobie radę?

Sneaky na allegro jest prawdopodobnie modelem demo, zapomnij wtedy o 5 letniej gwarancji. Jak kupować to tylko u dystrybutora. raczej myslałem o Sneakym jako tylko samym strumieniowcu. No chyba, że Sekrit. Jak do tego dodasz monitory Linna - ewentualnie inne, będziesz miał bardzo dobry zestaw. Słuchałem Sneaky DS i powiem Ci, że na 200% lepiej zagra jako źródło od Marantza, a dlaczego tak uważam? Bo miałem marantza PM/SA 7003 i 8003 i zagral lepiej od każdego z nich.

Sam chciałem do swojej lampy kupic Sneaky, ale pożałowałem kasy i teraz trochę żałuję:) Simple Audio jest rewelacyjny, ale trzeba do niego dobrac ruter bo nie z każdym jest kompatybilny. Natomiast sonicznie, dla mnie jest super i powiem, że delikatnie tylko ustepuje Linnowi Sneaky DS.

Co do Linna i tego czy da rade pociągnąc takie a nie inne kolumny to proponuje zadzwonic do dystrybutora. Ja osobiście rozmawiałem z dystrybutorem z Wawy i tego moge polecić. Profesjonalna obsługa i zaangażowanie. Tam wszystkiego sie dowiesz i przede wszystkim bedziesz mógł bez problemu posłuchac każdego modelu Linna. Czysta przyjemnośc:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.