Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice między głośnikami STX

domoskos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumnę trójdrożną, zamkniętą ~59l bez odliczenia wytłumienia i objętości głośników, z otworem na 12". Zwrotnica teoretycznie cięta na 1050 12db/okt dla niskiego. Zastanawiam się nad trzema głośnikami STX:

W.STX.12.2.150.8.F.S.MC, W.STX.12.2.200.8.F.S.MC oraz W.STX.12.2.300.8.F.S.MC.

Według informacji producenta, rekomendowane paczki są bardzo podobne do mojej, jednak z WINisd, dla dwóch pierwszych, objętości obliczone po parametrach producenta są odpowiednio: 635l i 493l; dla ostatniego wszystko się zgadza.

Pytanie brzmi - co jest nie tak? Czy parametry dla tych konkretnych głośników są z kosmosu, czy jest gdzieś błąd? Czy olać TS ze strony i kierować się wytycznymi producenta co do wielkości obudowy?

Dodam, że nie zależy mi na niskim zejściu, bardziej na dynamice basu.

To tylko symulacja, zrob taka obudowe, jaka proponuje producent.

Tak jak pisałem, mam obudowę pasującą do tych trzech głośników. Bardziej mi chodziło o poznanie różnicy pomiędzy tymi głośnikami, bo już mam zwrotnicę i nie chciałbym jej zmieniać póki co. I to, który głośnik zagra lepiej dla takiego cięcia na zwrotnicy? Nie potrzebuję niskiego zejścia i więcej jak 100W mocy całej kolumny.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Obudowa sugerowana nie opiera się na liniowości charakterystyki, w tym, co podaje producent, decydującym czynnikiem jest obciażalność głośnika w takiej skrzyni i "realność" jej wykonania.

Twój WinISD podaje Ci strojenie dla dobroci Qtc = 0,707, a to utopia przy głośniku o Qts = 0,62.

Tak jak pisałem, mam obudowę pasującą do tych trzech głośników. Bardziej mi chodziło o poznanie różnicy pomiędzy tymi głośnikami, bo już mam zwrotnicę i nie chciałbym jej zmieniać póki co.

Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że do każdego głośnika jest inna zwrotnica? Poza tym głośnik 12" cięty powyżej 1kHz? w trójdrożnej kolumnie? jakoś tego nie widzę...

Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że do każdego głośnika jest inna zwrotnica? Poza tym głośnik 12" cięty powyżej 1kHz? w trójdrożnej kolumnie? jakoś tego nie widzę...

Tak cięta zwrotnica, z powodu tego, że średni to GDM12/60/2, niżej się nie dało. Jak pisałem wcześniej, wiem, że będę musiał pomierzyć zwrotnice ponownie, ale i tak stx czy to jest 12.2.150, czy 12.2.500 zagra lepiej na tej zwrotnicy niż to, co mam obecnie, bo to jest ATEX SPW-2812. Poza tym biorąc pod uwage tolerancję cewek, czy kondensatorów, to nie wiadomo, czy to jest 1050, czy 950Hz.

12.2.500 ten za 133zl ale obowiazkowo zmiana zwrotki, chociaz nie.powiedziane ze dla niego też wypadnie podzial na 1kHz

Czemu akurat ten głośnik proponujesz? Generalnie sugerowany jest jednak do bassreflexu. Wiem, że każdy sugerowany do BF można wsadzić do zamkniętej. Uważasz, że lepiej będzie pracował w trójdrożnej, zamkniętej, z takim, póki co podziałem?

12.2.500 musi grać w BR, spójrz na jego dobroć. W CL nie będzie basu.

Ja mam paczkę zamkniętą i dobrze wytłumioną, więc głośnik typowo do BR raczej nie wchodzi w grę, (nie chcę wycinać dziury, stroić, zrywać wytłumienia) poza tym wolę bas z obudowy CL, no i generalnie zastanawiałem się nad tymi trzema z początku posta. Stąd było moje pytanie o różnice miedzy tamtymi i czy ktoś miał z nimi jakieś doświadczenia. Parametry znam ale jednak lepsza jest opinia z odsłuchu.

Z braku innych merytorycznych sugestii decyduję się na W.STX.12.2.200.8.F.S.MC, ma odpowiednie EBP do CL, poza tym 12.2.150 nie zmieści mi się do obudowy, a 12.2.300 już ma za małą dobroć do zamkniętej (tak mi się wydaje).

Temat zamknięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.