Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer do Filmów Full HD

R99

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do złożenia komputera typowo tylko do oglądania filmów Full HD / 3D z dźwiękiem DTS HD.

Głośność pracy komputera nie ma dla mnie znaczenia ponieważ będzie stał w drugim pomieszczeniu.

Obudowę, dysk i zasilacz mam, pozostałoby do kupienia pł. główna, procesor i pamięć.

Mój typ to:

AMD Athlon II X2 270 BOX (3.4GHz, Dual Core, 2MB, 65W, AM3)

Asus M5A78L-M/USB3 AMD 760G, VGA, DDR3, SATA2, RAID, GBLAN, mATX, AM3+

DDR3 4GB 1600MHz Kingston HyperX Genesis CL9

Obecnie mam PC Zotac ITX z Nvidia ION z procesorem Intel Atom 1.6MHz, 4GB Ram - z mkv tak do 15-20GB sobie radzi, ale większe lub Blu-Ray już nie.

Nie mam również możliwości sprawdzenia czy wypuszcza DTS HD ponieważ mój amplituner nie dekoduje tego formatu. W przyszłości zmienię na procesor z DTS HD, więc chciałbym już pod to złożyć komputer.

Teraz moje pytania:

Czy taki zestaw pociągnie mkv 30GB oraz ISO BluRay? Zakładam że tak skoro Atom 1.6MHz sobie prawie radzi...

Czy z HDMI na tej płycie uzyskam DTS HD?

Jakie HDMI musi być do DTS HD 1.1, 1.2, 1.3, 1.4?

Jakie HDMI musi być do 3D 1.1, 1.2, 1.3, 1.4?

Może lepszy będzie laptop lub odtwarzacz multimedialny?

https://www.audiostereo.pl/topic/112982-komputer-do-film%C3%B3w-full-hd/

Chyba odwrotnie. Ci co maja odtwarzacze ciagle maja problemy. Ja z laptopa i problemy to mam jak raz na dwa lata informatyk mi stawia system i musze od nowa zainstalować kodeki zanim obejrzę film :) a trwa to... kilka minut.

Nie wiem o jakich mówisz problemach...

Sam mam Leciwego Fergusona HD210, jak dotąd w 100% poszedł mi każdy, film i każdy napis, wygodne sterowanie pilotem i kompaktowe wymiary.

Trudno mi znaleźć wade tego rozwiązania...

Jasne że można postawić porządne HTPC z XBMC za pare razy więcej ale same filmy pooglądamy tak samo tu i tu ...

Tak jak kolega napisał PC odtworzy wszystko jeżeli ma odpowiednie parametry.

Jak w odtwarzaczach wygląda sprawa z dźwiękiem HD, materiałem ISO BluRay oraz 3D?

Jeżeli taki odtwarzacz ma działać jak te w SmartTV to chyba podziękuję, ponieważ części filmów nie odtwarzają, brak DTS HD i nie odtwarza ISO.

KotSylwester

Czy masz z laptopa DTS HD?

AMD Athlon II X2 270 BOX (3.4GHz, Dual Core, 2MB, 65W, AM3)

To jest przeżytek. Kup lepiej Intel Pentium G3220 3,0 GHz - jest wydajniejszy (pomimo niższej częstotliwości taktowania) i pobiera ZNACZNIE mniej energii (=mniej się grzeje).

Słuchaj , nie musisz wywalać kasy na niewiadomo jakie drogie podzespoły , powiem Ci , że jak śmigniesz sobie dwurdzeniowy procek taktowany 3 gigowym zegarem , włożysz go do płyty głównej za ok 300 zł i wciśniesz tam pamięć , np 2x4GB szybkich kości(bez przesady z ceną) do siudemki i dokupisz kartę graficzną taką z wyjściem hdmi po którym będzie wypuszczała dźwięk (ok 500-600 zł) to w zupełności Ci starczy , ja coś takiego mam na AMD Phenom II x2 550 , 2x4GB DDR3 1600, płyta Gigabyte GA-MA 770Y-UD3P więc nie najnowsze bebechy i kartą graficzną Radeon 7770 (jak najnowsza bo starsze nie wypuszczały dźwięku po hdmi i jak dobrze poszukasz to będzie to hdmi ver.1.4 do 3D ) a spokojnie uciągnie i ISO i 3D itd natomiast jesli chodzi o dźwięk to musisz sobie skonfigurować odtwarzacz na którym będziesz ogladał i wyda Ci dźwięk HD .

Do dźwięku HD wystarczy hdmi ver.1.3 a do 3D już 1.4 więc od razu lepiej ver.1.4

Zamówiłem:

AMD APU A4-6300 BOX (3.7GHz, Dual Core, HD8370D, 1MB, 65W, FM2)

Gigabyte GA-F2A88XM-D3H, AMD A88X, HDMI, DVI, VGA, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, MATX, FM2+

DDR3 4GB 1600MHz Kingston HyperX Genesis CL9

Z opisu płyty wynika że jest HDMI 1.4, więc obraz i dźwięk powinien być OK.

1 x HDMI port, supporting a maximum resolution of 4096x2160

* The resolution of 4096x2160 can be supported when using an FM2+ APU; the maximum resolution supported is 1920x1200 when using an FM2 APU.

* Support for HDMI 1.4a version.

*To use the onboard graphics port, you must install an AMD APU with integrated graphics.

Fajnie , ale ja wychodzę z założenia , że zewnętrzna karta graficzna , dźwiękowa jest lepsza niż zintegrowana z płytą główną , płyta obsługuje dual chanel więc trzeba było wziąć 2 x 4 GB byłoby lepiej, szybciej

np takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo takie Patriotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też się przymierzam do kompa z xbmc. Padła mi chyba płyta główna ze starym atomem.

Tylko myślę czy jest sens takiej zabawy - ostatnio odkryłem, że można kupić 4 rdzeniowe mini odtwarzacze na androidzie, w dodatku za grosze (do 300zł). Miał ktoś styczność z takimi odtwarzaczami, na tym systemie ?

Zastanawia mnie fakt w jaki sposób wyjdziesz dzwiekiem HD z kompa?

Z laptopa z tego co wiem nie jest to osiągalne przy pomocy złącza HDMI. Przy kompie trzeba by dobrej karty dzwiekowej co i tak nie wiadomo czy pusci.

Zastanawia mnie fakt w jaki sposób wyjdziesz dzwiekiem HD z kompa?

Z laptopa z tego co wiem nie jest to osiągalne przy pomocy złącza HDMI. Przy kompie trzeba by dobrej karty dzwiekowej co i tak nie wiadomo czy pusci.

U mnie nie ma żadnego problemu z dzwiekiem HD z kompa, dokładnie laptopa. Amplituner ładnie pokazuje ( jeśli takowy format jest zapisany) DTS HD MASTER itp. Laptop połączony przez HDMI z Amplitunerem, program do odtwarzania filmów to Splasch EX Pro. Laptop to Lenovo G500 który służy tylko i wyłącznie do odtwarzania filmów i muzyki.

To ciekawe, gdyż czasem układ karty graficznej (HDMI) nie jest powiązany z karta muzyczną i nie da się na przykład puścić dźwięku w multikanałowym systemie. Musze sprawdzić to u siebie. Mam Asus N52DA

Jeśli HDMI masz w urządzeniach mulitmedialnych do odtwarzania to znaczy, że HDMI przekazuje dźwięk ;-)

Faktycznie nie każda płyta główna to umożliwia.

Nowe płyty już obsługują dźwięk przez HDMI.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To ciekawe, gdyż czasem układ karty graficznej (HDMI) nie jest powiązany z karta muzyczną i nie da się na przykład puścić dźwięku w multikanałowym systemie. Musze sprawdzić to u siebie. Mam Asus N52DA

Jeżeli karta graficzna jest zintegrowana na płycie to dźwięk z HDMI musi być.

Zamówiona właśnie tak ma Gigabyte GA-F2A88XM-D3H razem z procesorem graficznym AMD APU które stanowią połączenie wielordzeniowego procesora z kartą graficzną AMD Radeon™ na jednym, energooszczędnym układzie scalonym.

OK, załóżmy, że film z komputera lecie bez żadncyh problemów. U mnie tak jest.

Jak jest z jakością odtwarzanego obrazu z porównaniu do odtwarzacza blu-ray?

Mnie się uszkodził, więc nie mam okazji porównać.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

ja coś takiego mam na AMD Phenom II x2 550 ,

Podany przeze mnie pentium G3220 kosztuje jakoś 180PLN, a zjada tego Phenom II 550 na śniadanie, oddając przy tym 2x mniej energii w postaci ciepła.

Fajnie , ale ja wychodzę z założenia , że zewnętrzna karta graficzna , dźwiękowa jest lepsza niż zintegrowana z płytą główną

Do gier 3D w praktyce tak ... przeciętna karta na PCI-E zmasakruje najszybsze karty zintegrowane w CPU ... jednak nie rozmawiamy tutaj o grach 3D, tylko o odtwarzaniu filmów.

MI na moim laptopie śmiga jak ta lala. Może lepiej laptopa?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

rogram do odtwarzania filmów to Splasch EX Pro

W sumie sam polecałem ten program...

Ale jak porównałem sobie obraz z XBMC to wywaliłem ten upiekszajacy obraz program.

Polecam takie porównanie koledze, w ktorymś z wątków było że te większość tych playerów na windowsa barwi obraz dość mocno.

Co Ciekawe nawet na bardzo leciwym sprzęcie, nawet ze zintegrowaną grafiką, obraz z XBMC jest lepszy od odtwarzaczy Oppo za kilka tysięcy zlotych.

Zawsze używałem VLC, ale muszę zobaczyć jak radzi sobie XBMC 13 Gotham Wersja 13.1

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam - podepnę się pod temat, bo mnie zaintrygował.

Czy ktoś zastanawiał się nad sytuacją, gdzie brak jest HDMI w Ampli ? Chciałbym postawić takiego małego peceta (barebone itp), obraz rzucić po HDMI na TV, a dzwięk czymś sensownym do Ampli.

I z ciekawości - teoretycznie obraz będzie porównywalny z obrazem z Samsunga BlueRay bd-7500 ?

Ale jak porównałem sobie obraz z XBMC to wywaliłem ten upiekszajacy obraz program.

Polecam takie porównanie koledze, w ktorymś z wątków było że te większość tych playerów na windowsa barwi obraz dość mocno.

Co Ciekawe nawet na bardzo leciwym sprzęcie, nawet ze zintegrowaną grafiką, obraz z XBMC jest lepszy od odtwarzaczy Oppo za kilka tysięcy zlotych.

mam dokladnie to samo spostrzezenie...na temat splasha...jedynie xbmc slabo wypada po analogu w stereo w muzyce porownujac go z foobarem,....filmy obraz i dzwiek ok..uzywam go od dwoch tygodnii i jestem zadowolonym...chociaz po madvr(uzywanym w potplayerze)nie widze przepasci ,aczkolwiek biblioteka i wyglad przyciaga najbardziej, posiadam XBMC 13 Gotham Wersje 13.1 komp polaczony optykiem asus essence st z marantzsr6008 dalej monitor audio rx pozdro

Właśnie wygląd XBMC mnie nie przekonuję. Wolę zdecydowanie programy typu vlc - wygodniejsze- szybsze w obsłudze. Dziś w nocy po testuje jakość obrazu.

xbmc slabo wypada po analogu w stereo w muzyce porownujac go z foobarem

Kolega coś ma źle ustawione albo kłania się autosugestia, oba programy bez replay gain, i przez Wasapi powinny "grać" dokładnie tak samo.

Co do obrazu z VLC, również uważam że obraz jest niezły

Odnośnie playerów pod Windows, w zależnośc od kodeka filmu, obraz może też psuć wspomaganie przez DVXA

Sprawdzę i potestuję:) Co do upiększania obrazu w Splasch to nie używam takich opcji, jedynie włączone mam Motion² (konwersja 20/24/25/30p do 60p) co działa wyśmienicie, dzięki czemu nie mam czegoś takiego jak judder itp itd, obraz zaje... płynny.

Witam - podepnę się pod temat, bo mnie zaintrygował.

Czy ktoś zastanawiał się nad sytuacją, gdzie brak jest HDMI w Ampli ? Chciałbym postawić takiego małego peceta (barebone itp), obraz rzucić po HDMI na TV, a dzwięk czymś sensownym do Ampli.

I z ciekawości - teoretycznie obraz będzie porównywalny z obrazem z Samsunga BlueRay bd-7500 ?

Na pytanie o porownanie obrazu nie odpowiem - nie mialem nigdy BDP. Jesli chodzi o polaczenia - mam HTPC na plycie ASRocka ze zintegrowana grafika I podstawowym dzwiekiem. Do TV po HDMI, do DACa/wzmaka stereo po swiatlowodzie (nie mam wyjscia coax). Gra - calkiem zacnie, tyle ze jak wspomnialem uzywam tylko stereo, no I max 96 kHz. Co do XBMC - zatrzymalem sie na Frodo 12.3, troche w oczekiwaniu az Gotham sie "ustabilizuje' I przybedzie dodatkow. Jest troche zabawy z ustawieniem tego (tzn bibliotek), troche zabawy z przygotowaniem tytulow tak zeby automatycznie sciagnac dodatki (okladki itp), ale sam program OK. Moze ciut za bardzo rozbudowany. Co do obrazu - jako wciaz uzywajacy kilkuletniego telewizora HDReady nie powinienem sie wypowiadac, ale jest niezle - choc moj stary HDDune chyba bardziej mi sie pdobal. Gdyby ktos instalowal XBMC w kompie z prockiem Intela to polecam sciagnac najnowsze sterowniki - wreszcie udalo sie Intelowi (na poprzednich byly problem z wyswietlaniem niektorych filmow I grafika XBMC).
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.