Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor aktywny, cichsze granie po czasie

selphy

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam monitory studyjne, z czego jeden od jakiegoś czasu zaczął grać ciszej po ok. 5-10 min od włączenia, ten czas się skraca zauważyłem. Na początku było to ok. 15 min

Prawodpodobnie cichnie tylko głośnik średnio-nisko tonowy, tony wysokie grają tak samo.

Początkowo wydawało mi się, że to wina kondensatora, jednak po rozkręceniu wszystko z nimi w porządku wizualnie, co to może być innego ?

Może jakiś styk przełącznika regulacji barwy tonu (monitory studyjne lubią mieć takie rzeczy) albo zimny lut na którejś płytce.

Ja bym puścił ton testowy 50Hz i sprawdzał miernikiem uniwersalnym amplitudę w kolejnych miejscach toru sygnałowego, od wejścia do samego głośnika. Za referencję mógłby robić drugi monitor.

Niektóre monitory studyjne maja limitery zabezpieczające głośniki przed zbyt dużym poziomem sygnału wejściowego. Możliwe że coś się dzieje z takim limiterem. W warunkach domowych można te limitery wyłączyć, ale bez schematu będzie trudno. Wyłączników zewnętrznych tych limiterów niestety przeważnie nie ma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dzięki za odpowiedzi.

Po rozkręceniu wszystko było ok, grały bez zastrzeżeń, teraz czas bezawaryjnego grania się przedłużył, jednak nadal występuje.

Jeśli po otwarciu obudowy grały poprawnie, to najsensowniejszym argumentem wydaje mi się przegrzewanie.

Schematu raczej do niech nie znajdę, zawsze jest opcja wysłania do serwisu, jednak wolałbym to rozwiązać bez dodatkowych kosztów.

Postaram się wrzucić zdjęcia w najbliższym czasie.

Edit: Dodam jeszcze, że monitor był rozkręcany przez poprzedniego właściciela, bo brakuje śrubki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.