Skocz do zawartości
IGNORED

Płynna regulacja pojemności wejściowej phono stage

moltos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatni grzebiąc w starociach znalazłem stary japoński kondensator powietrzny prod. bodajże ALPS ze starego amplitunera Sansui. Po zmierzeniu pojemności dwóch większych sekcji okazało się, że wynosi ona od ok. 25 pF do 390 pf. Wpadłem więc na pomysł (przysięgam, że nigdzie takiego rozwiązania nie widziałem) żeby regulować nim płynnie pojemność wejściową w dwóch kanałach pre RIAA dla wkładki MM. Ale ponieważ kondensator jest dość spory umieściłem go oraz przedwzmacniacz w odlewie aluminiowym po dysku twardym Maxtor. Bez tego poziom zakłóceń od wszelkich pól a zwłaszcza elektrycznych byłby nie do pokonania. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Po zamontowaniu i przykręceniu pokrywy górnej znikły wszelkie brumy. Poziom szumu bardzo niski pomimo ustawienia wzmocnienia więcej niż statutowe 40db. Pre wykonane na bazie opracowania RJM audio na dwóch OP27 na kanał z pasywną korekcją. Gra to dość przyzwoicie. Wcześniej nigdy nie robiłem układów z pasywną korekcją ale muszę chyba zmienić zdanie na ten temat. Muszę jeszcze wyprowadzić przedłużkę do obracania kondensatora wejściowego na płytę czołową, wyskalować itp. Niestety te roboty przysparzają najwięcej kłopotów jak się nie ma warsztatu ślusarskiego. Myślę w przyszłości o lampach np. wg Audio Note. Dwie podwójne triody w odlewie zmieszczą się spokojnie. A na dodatek nie będzie efektu mikrofonowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31341-0-05863900-1404734226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.