Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna integra do Focal Chorus 806VW

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Zmień plany i kup coś takiego - zagra ze wszystkim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam :-)

PS. Żeby nie było, że nie w temacie. Focal zagra dobrze z czymś takim (podobnym szkołą grania do siebie):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciepła szukaj ewentualnie w kolumnach, nie we wzmacniaczu - to radzę w odniesieniu do Focali.

One akurat lubią być prowadzone krótko i dokładnie. Inżynieryjna robota. Jeśli stawiasz na te kolumny, czyli na wyczynowość, to nie poszukuj romantyzmu. Są bardzo dobre barwowo, a dynamicznie i tak zawsze ustąpią podłogówkom. Nie pompuj nadmiernie basu, bo tylko "zwolnisz" pracę bas refleksu. Daj krótki bas, żeby go było najmniej słychać. Jeśli chcesz mieć bardzo dobry bas, to poszukaj monitora, który łączy otwór plus membrana bierna. Łączenie szybkich Focali z misiowatym wzmacniaczem zabije wszystkie zalety obu produktów - w tym przypadku.

Ja bym kupił komplet Quada 909 (pre i power) do jakichś polskich kolumn (drożej zapłacił za wzmacniacz a oszczędził na cenie kolumn). Przy tym wyborze wypadkowa decyzji byłaby świetnym efektem.

W każdym razie powodzenia.

Te focale do integry za 8 tys??

na Ayon Crossfire III mnie nie stać bo kosztuje ok 49tyś zł , chodź miałem przyjemność słuchać tych kolumn z tym wzmacniaczem i to była poezja,

ale tyle zł nie mam więc do 8 max a tu chyba szału nie ma bo raptem Roksan Caspian M2 czy Naim XS2 ew. Creek Destyny itp

To są takie zacne kolumny?Ja mialem na weekend arie w domu i jakos muj biedny musical a300 ze tak powiem byl zawstydzony ze ma napedzac takie paczki ale moze te chorusy sa lepsze...nie wiem

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

To są takie zacne kolumny?Ja mialem na weekend arie w domu i jakos muj biedny musical a300 ze tak powiem byl zawstydzony ze ma napedzac takie paczki ale moze te chorusy sa lepsze...nie wiem

Raczej te 806vw wibitne to nie sa chodz w swojej cenie calkiem dobre ale na pewno jest tak iz czy lepszy wzmacniacz podepniesz tym lepiej zagraja kolumny

Co do ari 906 tez sluchalem graja inaczej ciu lagodniej mniej doswietlona gora ogolnie dystrybutor przyznal ze przetworniki w ari gorsze niz w vw za to w ari srednica wydaje sie grac lepiej, pełniej i plastyczniej

Mialem 926 ,jak bylem w salonie to chorusow nie chcial nawet podłanczac bo jak to powiedział moj musical zasługuje na coś lepszego,moze sprawdz sobie je z jakims musicalem bo taki duet nawet ładnie śpiewa

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Witam

Integra miała by grać z Focal Chorus 806VW (głośnik i przetworniki od Focal Electra)

Pokój 16m2

Muzyka 70% jazz; 20% rock blues pop; 10% poważna

Budżet do max 8tyś

Zrobisz jak chcesz, ale ja bym sprzedał te Focal Chorus 806VW i kupił aktywne Focal Solo 6 Be, lub Focal Twin Be. Te 806 to klasa niżej od Solo 6 Be. Przy okazji odpadnie problem ze wzmacniaczem.

Ciepło, obszernie, dynamicznie i z basem jak z podłogówki... Totemy...

Ukryta Zawartość

Przy tym są uniwersalne, rock, jazz - bez różnicy.

Podaję jako przeciwieństwo Focali, które do dobrego grania wymagają znacznych odległości od ścian z każdej strony.

Alternatywą dla Focali może być klasyk: JM Lab PS 5.1 - są świetne i sprawdzą się w tym pokoju.

Albo Jamo Concert 8 - sporo jest o nich w klubowej zakładce.

A do tych wymienionych kolumn wzmacniacz Amplifikatora:

Ukryta Zawartość

Nie może nie zagrać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Totemy grają same z siebie, a Amplifikator jest bardzo energiczny - bardziej niż wskazywałaby na to (i tak spora) jego katalogowa moc. Tak przynajmniej go odebrałem, ale grał wtedy z innymi kolumnami.

Z Focali srodek rzeczywiście trzeba wyciskać.

Jeśli pytający nic nie znajdzie, to mogę przywlec wzmacniacz oraz specjalny filtr korekcyjny (nowe sprzęty i niedrogie) i zrobię muzykę z Focalami. Ale nie w godzinę, bo to strojenie na ucho, więc i kilka wzorcowych płyt trzeba przesłuchać. To by było ewentualne potwierdzenie możliwości kolumn. Obawiam się za to, że potem ciężko byłoby znaleźć coś równie dobrego zamiast tego vintage JVC plus filtr dopasowujący charakterystykę dźwięku do pomieszczenia.

A na marginesie... jeśli z lampowcem zagrało dobrze, to można pójść w tę stronę, bo wiadomo, że konstrukcje punkt-punkt potrafią zagrać bardzo podobnie pomimo wielokrotnej różnicy w cenie. Sam mam chinola, który grał na Audio Show i tworzył tzw. dźwięk wystawy. Jak więc mogłem go nie kupić? Trzeba próbować, szczególnie jeśli kolumny już kupione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.