Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA2020AE i gramofon

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie mam pytanie .

Po latach poszukiwań i przewalenia masy klamotów ugrzęzłem ( mam nadzieję że w końcu na lata ) z tą integrą .

W sieci dowiedziałem się że ma dobre pre gramofonowe .

Czy ktoś z Was może się na ten temat wypowiedzieć ?

Ewentualnie w starszych wersjach tej integry .

O co mi chodzi .

Co jest warte te zintegrowane pre i jakiej jakości można się po nim spodziewać a przy tym ile warto dać za gramofon do niego?

Chodzi o taki rozsądek za minimalna kwotę i maksymalną gdzie ograniczeniem będzie to pre , a kolejne stówy zmienią pojedyncze procenty .

Nie chcę dokupować pre ( DIY mogę sobie ewentualnie sklecić ) a chciałbym wykorzystać to wbudowane w integrę .

Pytanie - czy jest tego warte czy lepiej sobie odpuścić temat ?

Może z nudów , może z ciekawości chciałbym pobawić się w winyle . Naście lat temu miałem jakiegoś wysokiego Rotela z wkładką Denona kosztującą wtedy majątek . Pamiętam że był to pierwszy raz kiedy w z dwóch kolumn usłyszałem że coś się dzieje za mną . To było niesamowite .

Gramofon ma być ładny , porządnie wykonany . Nowy lub używany .

Wygląd jest tak samo ważny jak jego brzmienie .

Nie oczekuję cudów ale chciałbym żeby nie grał gorzej niż nowy CDek za 1500zł .

Z naprawami sobie poradzę .

Kupię kilka płyt ( z pamięci do tamtych lat Modern Talking i podobne klimaty ) i czasem je włączę .

Podobają mi się Technicsy . Lubię takie gadżety jak " stoboskop " .

Dziękuję za wszelkie sugestie .

https://www.audiostereo.pl/topic/113434-denon-pma2020ae-i-gramofon/

Mam duzy sentyment do tej muzy. Czasy maturalne, sie dzialo sie :)

Wydanie Bulgarskie, gra swietnie

Muda44, za przeproszeniem nie zawracaj sobie dupy starymi gramiakami. Kup Ad Fontesa, i wszystko Ci zagra.

Nawet do niego nie musisz miec na początek jakieś super wkładki. Miałem wczesniej Pro Jecta 5.1 było płasko i nijako.

Wręcz mnie to zniechęciło do winyla. Po dwóch latach wróciłem do winyla z AF. Nic więcej nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

W sieci dowiedziałem się że ma dobre pre gramofonowe .

Posłuchasz ,będziesz wiedział ,pre w tym Denonie może być na tyle dobre że Cambridge / Nady po 500-700 złociszy nie wniosą poprawy a może być i gorzej.

Sprawdzalem te pre-ampy ze swoimi wzmacniaczami i nie dały rady.

To jest standardowa (sugeruję się PMA2000) aplikacja phono jaka wsadzana jest od lat. Pewnie, że nadzik czy kambodża może wymięknąć bo tam również cudów nie ma. To się kupuje kiedy brak sekcji phono i budżet ciasny.

Jak mozesz a zapewne możesz to złóż sobie pre phono - bo będziesz wiedział co masz i jak robisz.

Do tego TD 140/160, jakas wkładka dobrana do ramienia i graj. Taniej raczej nie da rady. Ale to sensowne rozwiązanie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Mam duzy sentyment do tej muzy. Czasy maturalne, sie dzialo sie :)

Mam tysiące płyt ale z chęcią wracam do takiej muzyki jak i Italo Disco .

Klimat jest niepowtarzalny...

Muda44, za przeproszeniem nie zawracaj sobie dupy starymi gramiakami. Kup Ad Fontesa, i wszystko Ci zagra.

Tyle że tu już piszemy o kwotach od około 3000zł .

Zastanawiam się nad dwoma opcjami .

Nad czymś tanim , powiedzmy do 1000zł i przekonać się czy będę chciał głębiej wchodzić w ten temat .

Nie sztuka zamrozić kilka tysięcy żeby sobie stały .

Tak zrobiłem ze słuchawkami . Kupiłem CAL i stwierdziłem że nie będę słuchał na słuchawkach . Nie z racji brzmienia ale innych czynników .

Znowu w decka wszedłem na całego . Naście modeli i mam taki jaki spełnia moje wszelkie oczekiwania ;)

Nie musi grać . Sam wygląd i jego posiadanie sprawia mi wiele przyjemności .

Do gramofonu podchodzę jak do " dzieła sztuki " który ma cieszyć oko i nie drażnić ucha :)

Ale na żywo muszę sobie odpowiedzieć czy będzie mi się chciało myć płyty itd ...

Opcja druga to wejść w gramofon za kilka tysięcy . Opcja mniej bezpieczna finansowo .

Posłuchasz

Tego się obawiam . Skończy się rokiem albo więcej kupowania , sprzedawania itd ;)

Jak mozesz a zapewne możesz to złóż sobie pre phono - bo będziesz wiedział co masz i jak robisz.

Opcja brana pod uwagę . Gdzieś się natknąłem na wpisy o Twoim pre :)

Do tego TD 140/160, jakas wkładka dobrana do ramienia i graj. Taniej raczej nie da rady. Ale to sensowne rozwiązanie.

Dobrze widzę ?

TD 160HD to 8500zł :/

Nie da się czegoś złożyć na start ?

Czy faktycznie do 1000zł gramofony używane z wkładką dają tak liche brzmienie że nie warto się w nie pchać ?

Przypomnę że muzyka nie będzie górnych lotów a chciałbym brzmienie nie gorsze od nowych CDków za powiedzmy 1500zł

Jeszcze kilka suchych danych z wejścia phono PMA 2020AE

Czułość/Impedancja wejścia: PHONO (MM): 2.5 mV/47 kΩ

PHONO (MC): 200 μV/100 Ω

Odchylenia RIAA: PHONO: 20 Hz – 20 kHz ±0.5 dB

Maksymalny sygnał wejściowy: PHONO (MM): 130 mV/1 kHz

PHONO (MC): 10 mV/1 kHz

Stosunek sygnał/szum (sieć): PHONO (MM): 89 dB

(Przy zwartym układzie wejściowym, 5 mV sygnał wejściowy)

PHONO (MC): 74 dB

(Przy zwartym układzie wejściowym, 0,5 mV sygnał wejściowy)

Czy to pomoże w dobraniu wkłądki ?

Muda44, mialem rege 3 od kolegi dupy nie urywalo, gdybym nie wiedzial, ze cos jest w tych winylach to bym sie dalej nie pchal w temat. PJ 5.1 dziadostwo. AF zamowilem w ciemno, dzwiek mnie zaskoczyl pozytywnie. I poza tym wyglada, nie musi grac a dziala na wyobraznie, piekne dzielo sztuki. Na poczatky gralem z pre phono za 300 zl, i z wkladka. Rega bias 2. I muzyka wciagala, pomimo pewnych niedostakow. Obecnie testuje denona dl-110. I jest znacznie lepiej. Jak chcesz sie zniechecic do winyla to kup gramiak do 1500 zl i bedziesz zly. Szkoda kasy. Poza tym AF swietnie odtwarza kazde plyty. Ehhhh, co tam duzo pisac. Nie bedzie lepiej od Twojego CD ale inaczej, i tez pieknie. Muza z winyla wciaga, pod warunkiem, ze nie wejdziesz w jakis vintydz.

Wizualnie bardziej mi leży coś takiego jak Audio-Technica AT-LP120-USB.

Proponowało mi te gramiak już kilka osób .

. Ehhhh, co tam duzo pisac. Nie bedzie lepiej od Twojego CD ale inaczej, i tez pieknie.

Nie bardzo rozumiem te wpis .

Po prostu winyl gra inaczej, to jest rowniez kwestia punktu odniesienia do posiadanego cd. Wiem jedno AF Cie nie zawiedzie. Juz z budzetowa wkladka i pre zagra tak, ze buty spadna.

A ten AT wyglada jak gramofon dj-ja, nie ma startu do AF.

>Muda44

Ja miałem na myśli starsze Thorensy z serii 140 czy 160 - to kwoty 400...1000zł. Nie są drogie chociaż ich ceny rosną sukcesywnie - to dobre gramofony. Tak u nas jak i u germańców.

Wkładka bezpieczna dla standardowego obciążenia 47kohm to np seria 500 Ortofona. Starsza - do dostania u Thakkera. Muzykalna i radzi sobie z każdym typem muzyki.

Pre:

musiałbyś szukać w ogłoszeniach czy ktoś się nie pozbywa - rzadko ale czasami się coś trafia.

DIY:

wybierz projekt i zrób - porównaj. Może być na uniwersalnej pcb w p2p - pobaw się zasilaniem - tu jest ogromne pole do popisu.

Schematy Nudy czy innych są w sieci.

W galerii wrzuciłem schematy do pre Husariaa - możesz złożyć, gra ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wybor gramiaka zalezy od tego, jaki mamy punkt odniesienia do posiadanego CD.

W moim przpadku, wczesniej jako naped cd mialem dvd yamaha 3000. Kupujac PJ 5.1 bylem w siodmym niebie. Nastepnie kupujac stello cdt100 PJ podszedl w odstawke, nie dalo sie tego sluchac. i zostal sprzedany. Po dwoch latach kupilem gramofon AF i szok. Dzwiek bajka Gra inaczej, ale nie gorzej niz stello. Obecnie mam dwa zrodla, i obydwa dostarczaja duzej pryjemnisci w sluchaniu muzyki. W miedzyczasie testowalem rege 3. Ale podobnie jak w przypadku PJ 5.1 dzwiek byl kiepski.

• Redaktorzy

Ale podobnie jak w przypadku PJ 5.1 dzwiek byl kiepski.

Uważam, że gdybyś podwiesił właściwą wkładkę do tego P-J dzisiaj nie pisałbyś tak. Analog nie jest łatwą sprawą i łatwo wyrokować opinie. Jakie wkładki miałeś w tym 5.1?

Do gramofonu podchodzę jak do " dzieła sztuki " który ma cieszyć oko i nie drażnić ucha :)

(...)

Opcja druga to wejść w gramofon za kilka tysięcy . Opcja mniej bezpieczna finansowo .

Mam do sprzedania taki gramofon, który może Ci się spodobać wizualnie i brzmieniowo. Patrz podpis w stopce. Sprzedaję nie dlatego, że źle gra. Po prostu mam już 3 gramofony, jestem w trakcie budowy czwartego gramofonu. Niestety aby spełniać te zachcianki muszę sprzedać 6 PerspeXa. Grało na nim sporo wkładek. m.in. Sumiko Blue Point No. 1, Goldring 1042, Benz ACE Micro SL, Ortofon Cadenza Black i Ortofon A90. Z trafem grało miód malina, ale powiedz mi ile jest takich osób na forum czy w Polsce którzy słuchali tego zestawienia, zwłaszcza z dwoma ostatnimi wkładkami? Ja znam dwóch: siebie i mojego kumpla. Gdyby nie pomysł na budowanie gramofonu DiY, to PerspeX byłby dalej ze mną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

kupując AF za 3 tys zł i mając wkładkę rega bias 2 za 300 zł. zagrało mi super. PJ 5.1 z wkładką ortofon red nawet nie miał startu do tego dzwięku, było płasko, sucho i beznadziejnie. kupując PR 5.1 za 3 tys plus wkładka za 2000 zł i nie mam pewności jak mi to zagra. Więc nie opowiadaj mi bajek o kupnie super duper drogiej wkładce aby mi gramofon za 3 tys zł zagrał. poza tm każdy z nas ma inne oczekiwania wobec dzwięku, i inny poziom odniesienia w stosunku do posiadanego CD. Więc możemy się licytowac w nieskończoność.

BTW, powodzenia w sprzedaży PJ 6.

• Redaktorzy

Ortofon 2M RED?

Nie dziwie sie, ze nie gralo na taniej MMce. Nie mam zamiaru sie licytowac, ale robmy porownania rzetelnie. P-J nie jest zlym gramofonem, a AF nie jest wybitna konstrukcja i ma swoje wady jak kazdy gramofon.

i tutaj sie róznimy w ocenie.

oba grały na tanich wkładkach, powiedzmy porównywalnych. i z PJ była nedza. a z AF było świetnie, jak na granie z tanią wkładką. Ja słuchałem PJ, a Ty, miałeś okazję słuchałes AF?

nie czytasz co piszę, AF wystarczy byle jaka wkładka aby zagrał a PJ wymaga wkładki za 2 tysie aby wogóle zagrał więc inne koszty. a dzwiękiem wg mnie nie jest sie w stanie nawet zbliżyć do AF.

Panowie - dajcie spokój .

Mam do sprzedania taki gramofon, który może Ci się spodobać wizualnie i brzmieniowo.

Dziękuje za propozycje .

Wertuje forum i sieć czy warto do płyt które będę słuchał tak dobrego gramiaka .

Chodzi o to żeby nie kupować Ferrari chcąc jeździć po polnych drogach ;)

• Redaktorzy

i tutaj sie róznimy w ocenie.

oba grały na tanich wkładkach, powiedzmy porównywalnych. i z PJ była nedza. a z AF było świetnie, jak na granie z tanią wkładką. Ja słuchałem PJ, a Ty, miałeś okazję słuchałes AF?

nie czytasz co piszę, AF wystarczy byle jaka wkładka aby zagrał a PJ wymaga wkładki za 2 tysie aby wogóle zagrał więc inne koszty. a dzwiękiem wg mnie nie jest sie w stanie nawet zbliżyć do AF.

Była nędza, gdyż źle skonfigurowałeś tor analogowy z tym P-J. Znam możliwości P-J 5.1. AF słyszałem w akcji kilka razy, wiem jak jest zbudowany i jakie ma wady, a ma ich trochę. Nie masa talerza stanowi o jakości dzwięku i nie długość ramienia stanowi o jakości brzmienia. Dobry gramofon skonstruować i wykonać nie jest łatwą sprawą, zwłaszcza jeśli chodzi o konstrukcję ramienia i lożyskowanie talerza. O Towarzystwie Wzajemnej Adoracji niektórzych urządzeń forumowych nie chcę już pisać. Po prostu mam dość zachwalania sprzętu i wciskania go wszystkim forumowiczom na siłę, typu wątek pt. "Jaki preamp do gramofonu Pro-Ject?". I nagle masa wpisów typu "Nie kupuj Pro-Jecta, kup AdFontesa". Do tego wciskanie na każdym kroku forumowego preampu i kilka lat temu wciskanie każdemu wkładki Denon DL-103, nawet to leciuteńkich ramion, gdzie ta wkładka nie ma prawa grać, tylko mizernie odtwarza i to nie wszystkie dźwięki zapisane na płycie.

Nie wciskaj proszę ludziom kitu, że gramofon na nędznej wkładce zagrał, gdyż to nie jest możliwe. Odtworzył to co na płycie i zapewne było to bardzo przeciętne granie. Brzmienie zależy od możliwości technicznych wkładki, właściwego spasowania wkładki z ramieniem pod względem rezonansu (czyli dobranie podatności wkładki do masy efektywnej ramienia), spasowania elektrycznego wkładki z preampem, ewentualnie spasowania elektrycznego wkładki z trafem, a trafa z preampem. To nie są łatwe i tanie rzeczy.

Panowie - dajcie spokój .

Uszanuję prośbę założyciela wątku i obiecuję nie zabierać więcej głosu w temacie.

Nie wciskaj proszę ludziom kitu, że gramofon na nędznej wkładce zagrał, gdyż to nie jest możliwe. Odtworzył to co na płycie i zapewne było to bardzo przeciętne granie. Brzmienie zależy od możliwości technicznych wkładki, właściwego spasowania wkładki z ramieniem pod względem rezonansu (czyli dobranie podatności wkładki do masy efektywnej ramienia), spasowania elektrycznego wkładki z preampem, ewentualnie spasowania elektrycznego wkładki z trafem, a trafa z preampem. To nie są łatwe i tanie rzeczy.

Całkowita zgoda, dwie proste sprawy dzięki którym gramofon gra lub odtwarza. Rodzaj transportu, twardy, miękko zawieszony, ciężki, czy lekki, to tylko zmiany charakteru brzmienia.

@muda44 możesz spokojnie dla sprawdzenia czy dźwięk czarnej płyty Cię oczaruje, kupić tego Technicsa. Jednak aby nie skrzywdzić gramofonu ( każdego gramofonu) zakup pre o jak największych możliwościach regulacji parametrów obciażenia wkładki. Każda wkładka powieszona na danym ramieniu wymaga indywidualnego dostrojenia z pre, które wraz z odpowiednim skalibrowaniem, umożliwia wyciagniecie z gramofonu maksimum możliwości brzmieniowych z danego zestawienia.

Nie oczkujesz cudów, więc możesz zostać pozytywnie zaskoczony.

Pozdrawiam serdecznie, Włodek.

Nieprawdą jest,że PJ produkuje kiepskie gramofony.Ktoś coś od kogoś usłyszał, albo źle ustawił i idzie opinia w świat.Nastawienie do tej marki na tym forum jest mi bardzo dobrze znane i niektóre wypowiedzi świadczą po prostu o tym,że niektórzy nigdy nie mieli do czynienia z tym sprzętem.Np.że RPM 1.3 to plastik, można go przesunąć przy włączaniu (nie da rady -podkładki antypoślizgowe) i gra kiepsko bo jest za lekki...

Mam już drugi PJ obecnie 5.1 wkładka ortofon blue, gram z pre nuda i jak dla mnie gra co najmniej przyzwoicie. Gramofon ma dobre ramię, solidny stabilny talerz, jest estetyczny. Wiadomo, że nie są to żadne soniczne cuda, ale z pewnością są to dobrze wydane pieniądze.

kangie:

uwielbiam teksty w stylu, "ma wady" ogólnie to zawsze można cos tam pierdnąć. A jak PJ nie gra to od razu gadka, ze źle skonfigurowany.

Poza tym nie możesz źle o nim pisać, skoro chcesz go sprzedać.

• Redaktorzy

Panerei_47, pisalem o wadach PerxpeXa tutaj:

Ukryta Zawartość

Zamiast przepychac sie miedzy gramofonami, to lepiej pochwalilbys sie swoim Pamem --> ? ;-)

Ukryta Zawartość

Wracając do tematu ...

Poważnie zastanawiam się nad klonem Technicsa 1210 .

Jeżeli wciągnie mnie " obsługa " i zabawa z winylami to pomyślę nad czymś lepszym .

Tym bardziej że jak widać da się coś w nim poprawić a z doświadczenia wiem że umiejętne wywalenie tego co się da z toru zawsze przynosi korzyści

I kolejne schody bo znalazłem 3 jego klony :

LENCO L-3807 , Reloop RP-6000 MK6 Ltd. i Audio-Technica AT-LP120-USB

Gdybym wierzył że w cenie powiedzmy 1500zł znajdę zadbany oryginał to bym szukał ale w cuda nie wierzę .

Technics jest u nas bardzo popularny i przechodzi przez wieleee rąk ... Nie ważne co , wszytko jest bardzo chodliwe ;)

Gramofon jest za bardzo popularny i " rozchwytywany " a dla mnie stan techniczny i wizualny musi być idealny .

Macie jakieś doświadczenia z tymi klonami ?

Który z nich lepszy ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie chcę wyeksploatowanego złomu w cenach " kolekcjonerskich " .

Muda

Oczekiwania i nadzieje na super dżwięk nie opierają się na zasobności portfela .

Moje zdanie jest takie , dobry napęd / ramię / pre-amp.

Masz wiedzę w zakresie elektroniki , więc przemyślenia pozostawiam pod twoją rozwagę , wszystko o starszych gramofonach masz w temacie.

Każdy może zjechać jak burą sukę tzw sprzęt kolekcjonerski ( wintydż )

Radzę spróbować i poczytać, tematów w tej kwestii jest multum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.