Skocz do zawartości
IGNORED

Nalepsza biblioteka (oprogramowanie) do zarządzania mediami (muzyką) na dysku

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem na forum, ale nie znalazłem tematu zbierającego pojedyncze wpisy tu i tam.

Liczba plików na dyskach rośnie. Ja w temacie pc audio dopiero raczkuję (postawiłem niedawno NASa).

Szukam jakiegoś sensownego oprogrmaowania do zarządzania biblioteką muzyczną.

Z tego co się orientuję dominuje chyba Logitech Media Server, Itunes i... no właśnie - co innego?

Od idealnej biblioteki oczekiwałbym wydajności przy dużej liczbie plików, automatycznego ściągania miniaturek okładek + nie wiem czego jeszcze, bo nie jestem na bieżąco z obecnymi rozwiązaniami.

Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami i podpowiedziami co wybrać.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 3 tygodnie później...

Tu znalazłem ciekawy artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość poleca MediaMonkey jako bibliotekę. Zna to ktoś może?

Widzę, że gadam sam ze sobą i szczerze jestem trochę zdziwiony, że liczba użytkowników nasów i plików rośnie, a brak wiedzy lub woli dzielenia się nią w zakresie bilbioteki do ich organizacji. Może problem mam tylko ja?

Fajną alternatywą do iTunes wydaje sie być Plex

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz kilka innych alternatyw do iTunes'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Korzystam obecnie częściowo z itunes - zostałem do tego zmuszony po zakupie ipoda. Sam ipod jest ok, ale itunes to jakaś pier&*$##A^na porażka. Duplikowane pliki, transkodowanie do innych formatów obowiązkowe (przy transkodowaniu jedne pliki z tego samego folderu są transkodowane, inne nie- bo jakaś ochrona na nich niby jest), notoryczne mylenie nazw przy dodawaniu do biblioteki, rozdzielanie plików z jednego folderu na kilka folderów - każdy inaczej opisany, po prostu totalny chaos.

Kurde jak ja nienawidzę tego itunes. Przy poprzednim playerze podpinałem go po prostu do kompa, dodawałem katalogi - 30 sekund i gotowe. Z tym chujstwem za każdym razem są problemy.

Ludzie zachwycają się MacBookami etc. ale po moich doświadczeniach z itunes nie chce nic więcej z tej rodziny produktów.

Ja również posiadam NAS-a, firmy Synology i aplikacje tej firmy (DS Audio, DS Video i DS Photo) w zupełności mi wystarczają do zarządzania i korzystania z całej kolekcji domowych multimediów.

Polecam tego NAS-a, dobre dla ludzi, którzy nie chcą zdobyć sprawności "administrator sieci" zanim zaczną coś rzeczywiście robić ;)

W razie gdyby ktoś był zainteresowany szczegółami rozwiązania, chętnie odpowiem.

Korzystam obecnie częściowo z itunes - zostałem do tego zmuszony po zakupie ipoda. Sam ipod jest ok, ale itunes to jakaś pier&*$##A^na porażka. Duplikowane pliki, transkodowanie do innych formatów obowiązkowe (przy transkodowaniu jedne pliki z tego samego folderu są transkodowane, inne nie- bo jakaś ochrona na nich niby jest), notoryczne mylenie nazw przy dodawaniu do biblioteki, rozdzielanie plików z jednego folderu na kilka folderów - każdy inaczej opisany, po prostu totalny chaos.

Kurde jak ja nienawidzę tego itunes. Przy poprzednim playerze podpinałem go po prostu do kompa, dodawałem katalogi - 30 sekund i gotowe. Z tym chujstwem za każdym razem są problemy.

Ludzie zachwycają się MacBookami etc. ale po moich doświadczeniach z itunes nie chce nic więcej z tej rodziny produktów.

W preferencja iTunes>Zaawansowane>Utrzymuj porzadek w katalogu... wylacz te opcje.

Jesli masz dobrze otagowane plyty to cos o czym piszesz miec miejcsa nie powinno.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja również posiadam NAS-a, firmy Synology i aplikacje tej firmy (DS Audio, DS Video i DS Photo) w zupełności mi wystarczają do zarządzania i korzystania z całej kolekcji domowych multimediów.

Polecam tego NAS-a, dobre dla ludzi, którzy nie chcą zdobyć sprawności "administrator sieci" zanim zaczną coś rzeczywiście robić ;)

W razie gdyby ktoś był zainteresowany szczegółami rozwiązania, chętnie odpowiem.

Napisz coś więcej - jaki model, jego plusy i minusy.

W.

Wojtek

W preferencja iTunes>Zaawansowane>Utrzymuj porzadek w katalogu... wylacz te opcje.

Jesli masz dobrze otagowane plyty to cos o czym piszesz miec miejcsa nie powinno.

Dzięki. Opcję utrzymuj porządek w katalogu mam wyłączoną od początku. Nie powinno miec miejsca a ma... witamy w świecie Apple... Jak można takiego gniota wypuścić który jest tak nieintuicyjny, nielogiczny i próbuje na siłę wyznaczać nowe trendy (w czasach, gdy przeciąganie i zarządzeni katalogami jest już tak proste...)?!

Ech, ja już nie zmienię zdania, na pewno. A po liczbie zapytań na forum i w necie widzę, że nie ja jeden mam problem z głupim itunes.

Gość poleca MediaMonkey jako bibliotekę. Zna to ktoś może?

Od kilku lat posiadam ten sofcik i nie mam zamiaru go wymieniać, bardzo mi odpowiada prostota i funkcjonalność.

Co prawda wersja gold jest płatna, ale jak pamiętam w darmowej nie działał konverter i budzik zdaje się tylko.

Program daje się konfigurować i o ile nikt nie usunie to pozwolę sobie wkleić link do opisu

Ukryta Zawartość

Opis dotyczy starszej już wersji, jednak to tylko tak na zapoznanie się.

Program posiada menu w języku polskim.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Dzięki. Opcję utrzymuj porządek w katalogu mam wyłączoną od początku. Nie powinno miec miejsca a ma... witamy w świecie Apple... Jak można takiego gniota wypuścić który jest tak nieintuicyjny, nielogiczny i próbuje na siłę wyznaczać nowe trendy (w czasach, gdy przeciąganie i zarządzeni katalogami jest już tak proste...)?!

Ech, ja już nie zmienię zdania, na pewno. A po liczbie zapytań na forum i w necie widzę, że nie ja jeden mam problem z głupim itunes.

iTunes uzywasz pod mac osx czy pod windowsem?

Jesli mac osx to do tagowania, transkodowania uzyj programu XLD i wszytsko powinno dzialac. Jesli iTunes zainstalowane na windowsie to byc moze jakies bledy przy tagowaniu sie pojawiaja.

Wczesniej uzywalem iTunes na windows XP i 7 i napotykalem podobne bledy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

iTunes uzywasz pod mac osx czy pod windowsem?

Jesli mac osx to do tagowania, transkodowania uzyj programu XLD i wszytsko powinno dzialac. Jesli iTunes zainstalowane na windowsie to byc moze jakies bledy przy tagowaniu sie pojawiaja.

Wczesniej uzywalem iTunes na windows XP i 7 i napotykalem podobne bledy.

Używam pod windowsem. Teraz odkryłem przynajmniej jak scalać ponownie rozrzucone foldery - poprzez bardzo logicznie nazwaną funkcją 'Get info'... No przecież tylko jełop nie wpadłby na to, że to tam (a nie w opcji consolidate) scala się foldery...

To, że błędy się 'pojawiają' to taki brytyjski 'understatement'/niedopowiedzenie ;-)

Niemniej dzieki za porady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.