Skocz do zawartości
IGNORED

wybrzuszony kondensator? Wymiana?

cornholio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna zauważyłem pogorszenie dźwięku z 1 kanału we wzmacniaczu (słaba stereofonia, brak powietrza, wokal jest przesunięty do lewego głośnika)

Po rozkręceniu wzmacniacza zauważyłem że jeden z kondensatorów jest lekko wybrzuszony. Czy musi być uszkodzony?

Czy to on może powodować ten efekt?

Dodam, że jest to stary wzmacniacz Electrocompaniet eci2

Z góry dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-55348-0-51776200-1405079260_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jeśli jest podejrzenie wybrzuszenia to należy bezwzględnie wymienić oba ,ale myślę że to nie jest prawdziwa przyczyna problemów . Wyschnięte mogą być inne kondensatory w tym wadliwym kanale powodując takie objawy ,ale niekoniecznie będą wygladały na uszkodzone. (wybulone) - jednak usterka jest prosta do zdiagnozowania . Należy działac szybko .Jak padnie końcówka mocy wtedy zaczną się problemy ze znalezieniem części i kosztami naprawy.

pozdr.

Wszystkie elektrolity (i nie tylko) zmieniaja swe parametry z czasem, szczegolnie gdy cieplo maja. Po 25ciu latach warto je zaczac wymieniac ale jak wyzej gdyby problem byl tylko w zasilaczu to raczej oba kanaly by mialy problem. Co wiecej, niekoniecznie problemem musi byc jakis kondensator. Tym nie mniej wymiana kondow i ich upgrade jest zalecane po 25-30 latach.

pozdrawiam,

Gdzie mam się wpiąć z miernikiem aby sprawdzić te prądy spoczynkowe?

Co myślicie o wymianie wszystkich kondensatorów? Niewielki koszt 100zł (tylko nie wiem jak te kondensatory elny z Chin, czy to aby na pewno oryginały)

W Livingsound Kraków zaproponowali mi wymianę wszystkich kondensatorów za 1500-2000zł i powiedzieli że wzmacniacz będzie grał jak nowy (w co nie chce mi się wierzyć)

Wzmacniacz był kiedyś naprawiany (końcówka mocy) i tak się zastanawiam po co ktoś wlutował kondensator do tranzystora końcowego (zdjęcie).

Ogólnie wzmacniacz gra bardzo ładnie tylko jednak zauważalne jest przyciemnienie barwy i zmniejszenie przestrzeni w jednym z kanałów.

Czy to może być końcówka mocy, jeśli nie kondensatory?

Może znalazłby się ktoś z okolicy Krakowa kto podjąłby się odpłatnie przetestowania wzmacniacza i ewentualny serwis?!

Ukryta Zawartość

post-55348-0-97977700-1405328766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz był kiedyś naprawiany (końcówka mocy) i tak się zastanawiam po co ktoś wlutował kondensator do tranzystora końcowego (zdjęcie).

Może dokonano nieudolnej naprawy, taką aby działał z zamiarem sprzedaży.

Czyli np. padł tranzystor i wymieniono tylko ten jeden, a nie parę lub co gorsza wstawiono inny, nowszy. "Otwarła" się częstotliwość, zaczął się sprzęgać, więc dorzucono kondensator.

Ja bym próbował ustalić co było wymieniane.

Kondensatory zostawiłbym w spokoju. Te mogą być całkiem dobre.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• 2 tygodnie później...

został wymieniony komplet tranzystorów na kanał w symie 5 z tego co widzę po lutach. Po zakupie jakieś 6 lat temu wzmacniacz przeszedł przegląd w autoryzowanym serwisie i było ok (coś tam tylko regulowali)

Moglibyście napisać które to te rezystory emiterowe?!

PS. wzmacniacz działa w klasie A. Skąd mam wiedzieć jakie powinny być optymalne prądy dla tego wzmacniacza? W sieci nie mogę nic znaleźć :(

Dlaczego wątpisz?

Ze względu na wielkość radiatora.

Ale znalazłem manual:

Ukryta Zawartość

i czytam, że pobór mocy w stanie jałowym to 70W, trafo zasilające 550VA. No, no no, szacunek!

Widocznie radiator nie taki mały, zmyliło mnie zdjęcie bez jakiegoś zewnętrznego punktu odniesienia.

Na zimę fajna rzecz :-).

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Radiator, jak na A klasę bardzo mały, i jakoś mało uF w zasilaczu, może w klasie a oddaje kilka pierwszych watów, bo rasowym piecem w tej klasie to nie jest.

Takie też było moje pierwsze wrażenie po przeczytaniu, że to jednak klasa A.

Ale zapoznalem sie z parametrami i zacząłem się zastanawiać. Moc jako taka to dla normalnego słuchania na sensownym poziomie głośności wystarcza na poziomie kilkunastu-dwudziestu pięciu W.

Dynamikę robi moc szczytowa i wydajność prądowa, a tu ciężko się do czegoś przyczepić (odsylam do podanego linka).

Tak więc po chwili zastanowienia muszę stwierdzić, że to bardzo sensowna i przemyślana konstrukcja

nie próbująca imponować parametrami podniecającymi neofitów lub nowobogackich (lub technofetyszystów).

Kraken (ten zielony) też nie imponował mocą (ani wyglądem ;-) ) a do dziś jest legendą.

Jestem Europejczykiem.

Wiekszosc wzmacniaczy ma jakas wersje topologii EF (emitter follower). Rezystor emiterowy to ten miedzy emiterem tranzystora mocy a sciezka wyjscia sygnalu na glosnik. W topologii CF (complementart feedback) odpowiednikiem jest rezystor miedzy kolektorem a sciezka sygnalu wyjscia.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.