Skocz do zawartości
IGNORED

Słaba jakość dzwięku Asus xonar DG na co wymienić ?

Michał Lioncourt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w Pc kartę muzyczną ASUS Xonar DG

Jakość dźwięku jest słaba nawet na plikach FLAC

Nawet zwykłe mp3 nagrane na cd i odtwarzane na starym DVD JVC XV-521 brzmią dużo lepiej

Wymieniłem kabel jack cinch na jakiś markowy 30 zł za 1,5 m niestety nadal mp3 nagrane na cd brzmią dużo lepiej

Dziś dostałem DCD-690 i przepaść między xonar DG a Cd jest jeszcze większa

Czy ta karta jest tak słaba ? Na co wymienić w dobrej cenie ?

Ja bym ci radził sprzedać tą kartę i jechać na tej na płycie głównej. Na jakości nic nie stracisz, a na sprzedaży zyskasz. ASUS jeśli chodzi o karty muzyczne jest słaby i największym problemem są sterowniki.

Właśnie kupiłem tego asus bo miał opinie lepszej karty od Audigy 2 którą miałem wcześniej

miał grać bardziej naturalnie a gra nijak

Uwierzyłeś marketingowcom. Oni wymyśla taki slogan reklamowy na wodę święconą, że nawet diabeł ją kupi. Nie przejmuj się, sprzedaj kartę i po sprawie. I nie wierz w bajki, że jakiś Asus czy Creative zagra lepiej niż karta systemowa. Już w latach osiemdziesiątych robili DAC tak dobre, że jakiejkolwiek poprawy parametrów nie da się usłyszeć, to się da wyłącznie zmierzyć. Karta na płycie głównej jest na tyle dobra, że zamienienie jej na nawet dobry i drogi DAC nie wniesie wiele o ile w ogóle cokolwiek.

Uwierzyłeś marketingowcom. Oni wymyśla taki slogan reklamowy na wodę święconą, że nawet diabeł ją kupi. Nie przejmuj się, sprzedaj kartę i po sprawie. I nie wierz w bajki, że jakiś Asus czy Creative zagra lepiej niż karta systemowa. Już w latach osiemdziesiątych robili DAC tak dobre, że jakiejkolwiek poprawy parametrów nie da się usłyszeć, to się da wyłącznie zmierzyć. Karta na płycie głównej jest na tyle dobra, że zamienienie jej na nawet dobry i drogi DAC nie wniesie wiele o ile w ogóle cokolwiek.

tu się nie zgodzę mimo że podobno mam dobrą integrę w Aus p5b deluxe to asus czy creative grają lepiej i to nawet na poprzednich komputerowych creative 5.1 słychać było różnice.

Xonar Dg to karta za 100zł czyli mamy do czynienia z okrojonym budżetowym asusem, takich kart się nie kupuje w cenie ok. 200-250zł zaczynają się dobre karty zarówno od creative jak i asusa.

Miałeś w ogóle do czynienia z czymś lepszym od karty dźwiękowej na pł.głównej?

Na Twoim miejscu bez aparatu słuchowego bałbym się wychodzić z domu na zatłoczone ulice.

Możesz sobie kpić. Na forum, siedząc przy kompie można sobie uważać siebie za złote ucho. Ale w ślepym teście nie byłbyś w stanie odróżnić co jest co. Wielu próbowało i wielu się spaliło. No chyba, że jesteś nastolatkiem i nie chodzisz na dyskoteki, koncerty i nie słuchasz na słuchawkach na cały regulator.

Ślepe testy to dawno skompromitowana, także na tym forum, metoda podejścia do audio.

Wręcz przeciwnie, to jest metoda kompromitowania mitomanów, którzy siedząc w swoich domach wyobrażają sobie, że słyszą wszystko włącznie z ultradźwiękami i infradźwiękami. W realnym świecie jednak nie potrafią w żaden sposób wykazać swych talentów bo... one są tylko w ich wyobraźni.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wręcz przeciwnie, to jest metoda kompromitowania mitomanów, (...)

Biorą pod uwagę doświadczenie z tego forum - jest to raczej metoda kompensowania kompleksów i odreagowywania własnych frustracji przez pewnych osobników.

metoda kompensowania kompleksów i odreagowywania własnych frustracji

Audiofile to jakby święte krowy, których się nie imają zasady obowiązujące w realnym świecie. W realnym świecie nikt normalny nie odpowie na pytanie czy może rozpoznać samochód po odgłosie silnika "nie odpowiem, dopóki go nie zobaczę". Normalny człowiek w teleturnieju, niech będzie Jaka to Melodia spytany jaki wykonawca śpiewa piosenkę nie odpowie "odpowiem, jak mi pokażecie tytuł piosenki". W normalnym świecie leśnik spytany jaki ptak śpiewa nie powie "nie odpowiem, bo muszę zobaczyć tego ptaka, wtedy będę wiedział".

Audiofil powie, że to wzmacniacz wysokiej klasy jak będzie widział, co to za wzmacniacz. Będzie wiedział czy jakość pliku jest dobra, jak przeczyta recenzję. Stwierdzi jaki kabel gra, jak go zobaczy. Bo na zdany na własny słuch audiofil jest bezradny i błądzi jak dziecko we mgle.

wiemy już wszyscy, że nienawidzisz audiofilów.

To bardzo ostro powiedziane, sam bym tak nie napisał. Ale owszem, nie lubię. Nie lubię buty i poczucia wyższości, która nie ma żadnego oparcia w faktach. Z audiofilami dyskutuje się zawsze w identyczny sposób. Przykładowo rozmowa idzie o śmierdzących skarpetach. Wszyscy mówią, że ich skarpety śmierdzą, a znajdzie się jeden, który twierdzi, że jego nie śmierdzą. Ależ śmierdzą. Nie śmierdzą, nawet, jak nie zmieniam 3 dni. A wąchałeś choć? Nie wąchałem. To daj powąchać komu innemu. Nie dam.

Takie to są rozmowy z audiofilami. A Już w drugim poście radziłem sprzedać kartę i zostać z tą na płycie głównej. Niech się z tym Asusem użera kto inny. Może akurat mu zagra?

posiadam Xonar D1,złego słowa nie powiem o tej karcie,podpięta jest pod zestaw Otone 2.1 w porównaniu z integrą jakiś badziew nawet nie pamiętam jaka nazwa dokładn, wypada doskonale

Zaintrygował mnie ten temat i w poniedziałek podpinam kompa do zestawu co prawda przez DAC z braku odpowiedniego kabla,napisze jak wypadnie odsłuch

Łokmen Saba

Od integry ta karta jest lepsza ale wciaz bez rewelacji i ciezko jej konkurowac nawet z tanim CD.

Ja na twoim miejscu zainteresowalbym sie jakims przyzwoitym tanim DACem zewnetrznym lub magnetofonem DAT, sygnal wyprowadzic z kompa kablem optycznym lub coaxialnym do DAT'a i dalej z niego do wzmacniacza

To bardzo ostro powiedziane, sam bym tak nie napisał. Ale owszem, nie lubię. Nie lubię buty i poczucia wyższości, która nie ma żadnego oparcia w faktach. Z audiofilami dyskutuje się zawsze w identyczny sposób. Przykładowo rozmowa idzie o śmierdzących skarpetach. Wszyscy mówią, że ich skarpety śmierdzą, a znajdzie się jeden, który twierdzi, że jego nie śmierdzą. Ależ śmierdzą. Nie śmierdzą, nawet, jak nie zmieniam 3 dni. A wąchałeś choć? Nie wąchałem. To daj powąchać komu innemu. Nie dam.

Takie to są rozmowy z audiofilami. A Już w drugim poście radziłem sprzedać kartę i zostać z tą na płycie głównej. Niech się z tym Asusem użera kto inny. Może akurat mu zagra?

Świetnie to ująłeś, ślepy test położył by wielu z tego forum.

Ale powiem Ci, że sporo ludzi po prostu lubi żyć marzeniami a realia niech Sobie gdzieś tam będą, do tego nabuzowane ego i ja zawsze wiem lepiej. Prosty sposób na wyhodowanie audiofila.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

posiadam Xonar D1,złego słowa nie powiem o tej karcie,podpięta jest pod zestaw Otone 2.1 w porównaniu z integrą jakiś badziew nawet nie pamiętam jaka nazwa dokładn, wypada doskonale

Zaintrygował mnie ten temat i w poniedziałek podpinam kompa do zestawu co prawda przez DAC z braku odpowiedniego kabla,napisze jak wypadnie odsłuch

Dokładnie Xonar D1 to jest już ten "pełny" asus oparty na przyzwoitych układach, poziom poniżej którego nie powinno się schodzić, coś jak z k.graficznymi dla gracza 700-1000zł, złoty środek.

Zalezy jeszcze o jakim dacu mowimy, Mialem Xonara DX do audiotraka cube nie ma sie co zblizac.

Ogolnie jesli ktos chce male urzadzenie to minimum to Audiotrak Prodigy CUBE

Chociaz i tak stawiam na DAT ktory poskromil wszystko co mialem, karty studyjjne terrateca, e-mu, DX

Niskobudżetowych tzn. jakich takich za 500zł? moim zdaniem to nie ma sensu przy tym D1, może taki Arcam Rdac z Teddy Pardo to już jakiś przeskok jest...

Nawet taki Xonar ST nie jest dużo lepszy od D1, dopiero po wymianie opampów na 2xLME49990+OPA1612 zaczyna to grać jak trzeba.

W każdym razie czasem lepiej jest zmienić po prostu kolumny, bo można się rozczarować.

jak się ma taki Xonar nawet do niskobudżetowych DACOW?

Bardzo znany Gość, który na bank zna zagadnienia cyfrowego audio jak swoje 5 palców twierdzi, że nawet to urządzenie jest na granicy absolutnej transparentności i choć są lepsze urządzenia, które mają lepsze parametry, to tej poprawy nie da się usłyszeć...

01-MSS%2021225.jpg

Cóż tą kartę wypadałoby zmienić przy tych klockach...arcam rdac z lepszym zasilaniem, albo jeszcze lepiej cambridge audio stream magic 6, w pierwszym przypadku ok.1300zł z zasilaczem DIY na oryginalnym regulatorze Teddy Pardo w drugim CASM6 jakieś 2tyś, oczywiście wszystko z używanych, wtedy można mówić o jakimś przeskoku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.