Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz do gramofonu do 3000zł

marcooo

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli zaczynam tworzyć system do słuchania gramofonu. Jaki pre gramofonowy do 3000zł jest wart uwagi? Czy inaczej mówiąc, różnice w cenie do tej kwoty są słyszalne? Na rynku jest kilka-klkanaście pre różnych producentów, nie ukrywajmy jednak, że brakuje czasu na odsłuchy wszystkich, stąd chce stworzyć listę, co warto posłuchać a czego unikać, bez straty czasu :)

polecam ifi iphono + ifi itube ,korekcja krzywych jak sobie zamarzysz, do wkładek MM i MC ,dzwięk transparentny ze świetnym timingiem jak za te pieniądze.Myśle ze do 6000 bez konkurencji , oczywiscie tylko z itube, sam iphono tez ok ale itube to wiśienka na torcie ,polecam posłuchać :-)

pozdrawam

Dokładnie tak jak pisze vik. Gdybym miał tę kasę na phono stage to albo kupiłbym ale nachętniej zrobiłbym klona Transcedendent RIAA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Amores999 rozumiem ze sam masz ifi phono .Będę miał okazję go posłuchać i porównać z pierwszą wersją pre forumowego którą posiadam.Możesz rozwinąć temat co daje ifi itube.U mnie wzmacniacz lampowy na 300 b więc brzmienia lampy nie muszę dorzucać.

ifi itube daje coś takiego jak zamiana rca na xlr jest takie pierwsze wrażenie, jest dynamiczniej głośniej ,wszystko staje sie bardziej nasycone ,rozdzielcze no i przełacznik 3D to naprawde działa ,

poprostu bez tego już się nie da, hehehe ,to było tak samo jak z super tweeterami w moich Tannoyach jak ich nie miałem to było mega jak podłączyłem ST200 to już zostały, to samo z itube ,czytałem że posiadacze zacnych i drogich klocków McIntosha wpinaja itube i już zostaje :-) ,nikogo nie namawiam ale jak ktoś ma okazje wypożyczyc i posłuchać to naprawde polecam ,co do regulacji krzywych w iphono to jest ich naprawde wystarczająco a nawet wiecej niz oferują inne phono znamienitych firm za wagon kasy :-)

pozdrawiam

Żadnych cudownych operacyjnych? Same tranzystorki. To dobrze. Wreszcie powrót do normalności. Znakomita większość układów audio na elementach dyskretnych (z wyjątkiem stopni wyjściowych wzm. mocy) pracuje w klasie A więc żadna nowość. Prosty "Le pacific" na dwóch SK170 też pracuje w klasie A. Mnóstwo przełączników, krzywych do wyboru do koloru. Miniaturyzacja opakowana w dobry marketing. Ale w takie opakowanie nie da się wcisnąć audiofilskich kondensatorów.

zobacz rozbierane fotki Klyne jaki gra u pmcompa

Nie wiem co gra u pmcompa. Znam SK-5A. Jesli tego preampa miales na mysli to jest caly fabryczny preamp ze wszystkimi stopniami od MC, przez MM do liniowego. Polowa kosztow to zasilacze, przelaczniki i obudowa. Napisalem wyraznie solid state RIAA (czli MM) nie moze miec bebechow kosztujacych wiecej niz $300 i to jest wygorowana wycena nawet w detalu. Za $150 mozna kupic wszystkie czesci do dwustopniowego preampa opartego na AD797 i LME49710 a za $200 z OPA627BP i top klasy kondensatorami i rezystorami. Uklady dyskretne podobnie. Za $300 to juz funkcjonalna ezoteryka. Cala elktronika SK-5A (bez zasilaczy i pudla) nie kosztuje Klyne Audio Arts wiecej jak $350 ale oni kupuja w hurcie.

pozdrawiam,

pozdrawiam,

Lehmann Black Cube

LAR LPS-1

osobiście ifi iphono odradzam - miałem na weekend i kiszka,(ale bez itube).

napisz coś więcej ,do jakiego sprzętu podłączałeś ifi ,jaki gramofon ,wkładka itd ,rzucenie o tak sucho bez niczego takiej opini to dość krzywdzące dla tego urządzenia ,wiadomo że mógł się nie wpasować ale napisz coś więcej ,też moge napisac że odradzam te dwa phono które wymieniłeś ale może to byc krzywdząca opinia dla tych urzadzeń

Naipsz co ci sie nie spodobało jak skonfigurowałeś urządzenie i będzie coś wtedy wiadomo, bo tak to kicha ten twój post

pozdrawiam

A mnie zawsze intrygował ten klamot XINDAK LP-1

Ukryta Zawartość

cena akceptowalna, tylko jak toto gra , to nie mam pojecia.

robiz

Ukryta Zawartość

napisz coś więcej ,do jakiego sprzętu podłączałeś ifi ,jaki gramofon ,wkładka itd ,rzucenie o tak sucho bez niczego takiej opini to dość krzywdzące dla tego urządzenia ,wiadomo że mógł się nie wpasować ale napisz coś więcej ,też moge napisac że odradzam te dwa phono które wymieniłeś ale może to byc krzywdząca opinia dla tych urzadzeń

Naipsz co ci sie nie spodobało jak skonfigurowałeś urządzenie i będzie coś wtedy wiadomo, bo tak to kicha ten twój post

pozdrawiam

Skąd tyle gniewu w twoim poście.

Odp. na twoje pyt.

Podłączyłem to małe pudełeczko do pro ject xperience classic 2, wkładka to ortofon 2m bronze, amp creek evo 2 – kable też ? wcześniej miałem cambridge audio 651p.

Porównałem z lps1 oraz Black Cube.

Ustawiłem go zgodnie z instrukcją pod kątem 2m. Wybacz ale szczegółów już nie pamiętam. Bawiłem się krzywą RIAA, ale to tylko mały bajer.

Wrażenia, nic nie wniósł – jakby go w ogóle nie było – taki sam dźwięk gdy podpinam gram bezpośrednio pod amp. tylko głośniej.

Najlepiej w moim odczuciu wypadł Black Cube, i gdyby nie fakt, że jest to pre bardziej pod MC niż MM (ze względu na ustawienia gain) zostałbym przy nim.

LPS1 jak zagadasz bezpośrednio z producentem p. Czyżewskim wyszarpiesz za „śmieszne” pieniądze, dużo taniej niż ifi.

Skąd tyle gniewu w twoim poście.

Odp. na twoje pyt.

Podłączyłem to małe pudełeczko do pro ject xperience classic 2, wkładka to ortofon 2m bronze, amp creek evo 2 – kable też ? wcześniej miałem cambridge audio 651p.

Porównałem z lps1 oraz Black Cube.

Ustawiłem go zgodnie z instrukcją pod kątem 2m. Wybacz ale szczegółów już nie pamiętam. Bawiłem się krzywą RIAA, ale to tylko mały bajer.

Wrażenia, nic nie wniósł – jakby go w ogóle nie było – taki sam dźwięk gdy podpinam gram bezpośrednio pod amp. tylko głośniej.

Najlepiej w moim odczuciu wypadł Black Cube, i gdyby nie fakt, że jest to pre bardziej pod MC niż MM (ze względu na ustawienia gain) zostałbym przy nim.

LPS1 jak zagadasz bezpośrednio z producentem p. Czyżewskim wyszarpiesz za „śmieszne” pieniądze, dużo taniej niż ifi.

Ok wszystko już wiem :-). Nie wiem czy czytałeś recenzje ifi w zagranicznej prasie ,otóż właśnie każdy zauważył to samo co ty, nie wnosi nic od siebie jest przezroczysty ,transparentny i chwała mu za to . Każdy sprzęt który od razu robi wrażenie i jest łał szybko sie nudzi i po dłuższym czasie meczy ,coś w tym jest .Po dłużnym czasie odsłuchu ifi i odłączeniu go od systemu recenzent szybko znowu go podpioł w system, wiadomo jest mnóstwo świetnych phono jeden sie wpisuje drugi nie dla mnie najważniejsza jest właśnie transparentnosc zeby phono jak najmniej ingerowało w to co zostało nagrane narazie wybrałem ifi a tak jak pisałem wcześniej itube dodaje mu jeszcze więcej

Pozdrawiam

ponoć strefa podniosła cenę tak ?

Ok wszystko już wiem :-). Nie wiem czy czytałeś recenzje ifi w zagranicznej prasie ,otóż właśnie każdy zauważył to samo co ty, nie wnosi nic od siebie jest przezroczysty ,transparentny i chwała mu za to . Każdy sprzęt który od razu robi wrażenie i jest łał szybko sie nudzi i po dłuższym czasie meczy ,coś w tym jest .Po dłużnym czasie odsłuchu ifi i odłączeniu go od systemu recenzent szybko znowu go podpioł w system, wiadomo jest mnóstwo świetnych phono jeden sie wpisuje drugi nie dla mnie najważniejsza jest właśnie transparentnosc zeby phono jak najmniej ingerowało w to co zostało nagrane narazie wybrałem ifi a tak jak pisałem wcześniej itube dodaje mu jeszcze więcej

Pozdrawiam

tak, po części masz rację, ale to wtedy pre jest w ogóle zbędne. czy nie ?

ponoć strefa podniosła cenę tak ?

tak, po części masz rację, ale to wtedy pre jest w ogóle zbędne. czy nie ?

No nie ,ja nie mam we wzmacniaczu phono ,a phono we wzmaku nie traktował bym raczej poważnie no chyba ze jest to Mcintosh MA8000

lub inny wzmacniacz z wbudowanym phono z wyższej półki

No ale jeśli jego jedyną zaletą jest neutralność to mam to samo bez wydawania 2 koła lub więcej na dwa pudełeczka.

Może źle się wyraziłem, czego mi brakowało w ifi, ok, można powiedzieć że neutralność to zaleta, ale jednocześnie nie zrobił nic ze sceną i jej namacalnością, co zrobiła konkurencja. Przy Black Cube to w ogóle miałem wrażenie, że siedzę na scenie. Nawet druga połówką to wyraźnie odnotowała, że muzycy jakby zrobili dwa kroki do przodu.

Jednocześnie zauważyła, że przy ifi nic się nie dzieje.

• Redaktorzy

Nie wiem czy podniosla cene. Z tego co wiem, to cos sie pozmienialo i konstruktor nie sprzedaje juz sprzetu. I prawidlowo, bo uwazam, ze konstruktor powinien konstruowac, a nie zajmowac sie sprzedaza. Od tego sa sprzedawcy.

Co do preampow gramofonowych, to uwazam podobnie jak jeden z moich przedmowcow, ze preamp powinien byc brzmieniowo transparentny/przezroczysty, jednak roznice sa. Te roznice to przestrzen, glebia, otwarcie sie dzwieku, powietrze. Niektore preampy tego nie oferuja. Oferuje to w calkem dobrym stopniu LAR LPS-1 i iPhono. Mysle Dominiku, ze nie ustawiles do konca microswitchy i dlatego iPhono u Ciebie nie gralo. U mnie gralo calkiem zwawo. Jedynie nie budzilo zaufania u mnie zasilaniew iPhono. Zwykly zasilacz wtyczkowy. Tutaj LAR pokazuje swoja przewage. Jednak LAR jest na kosciach, a iPhono na tranzystorach, co bedzie raczej na korzysc iPhono, ale moge sie mylic.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No ale jeśli jego jedyną zaletą jest neutralność to mam to samo bez wydawania 2 koła lub więcej na dwa pudełeczka.

Może źle się wyraziłem, czego mi brakowało w ifi, ok, można powiedzieć że neutralność to zaleta, ale jednocześnie nie zrobił nic ze sceną i jej namacalnością, co zrobiła konkurencja. Przy Black Cube to w ogóle miałem wrażenie, że siedzę na scenie. Nawet druga połówką to wyraźnie odnotowała, że muzycy jakby zrobili dwa kroki do przodu.

Jednocześnie zauważyła, że przy ifi nic się nie dzieje.

moze reszta toru akurat nie przypadła do gustu ifi ,ja nie narzekam na aspekty które wymieniłes ,tak to juz jest z tym audio :-) oczywiście nie zarzekam sie że jest to moje docelowe phono ale niech sobie jeszcze pogra

życze długich odsłuchów :-)

Bardzo możliwe, że źle ustawiłem, przez co się nie zgrało, i nie dałem mu drugiej szansy. Ale może tak miało być. Mam pre z którego jestem bardzo zadowolony pod każdym względem, dźwiękowo i wizualnie, za bardzo dobrą cenę. Czego chcieć więcej.

Miałem wersję bez zasilania.

Kupiłem go od phonophono z Berlina.

Ukryta Zawartość

Po przedstawieniu moich problemów, oferowali pomoc w postaci ingerencji w model aby go bardziej dostosować do mojej wkładki, ale odmówiłem. Pieniądze zostały zwrócone tego samego dnia.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.