Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do muzyki klasycznej do 5000zł!

marcooo

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory muzyki słuchałem na słuchawkach AKG K 550. Krótko-mówiąc szukam monitorów do 5000zł!. To jest max. granica cenowa na jaką mnie stać. Nie stać mnie również na używki, bo nie stać mnie na ryzyko zakupu używek (kupując używki i wtapiając pieniądze w coś co mogłoby się popsuć, zostałbym bez kolumn, bo nie stać by mnie było na inne kolumny) Tylko nowe kolumny wchodzą w grę. Mój zestaw to Marantz pm 7003, Marantz cd 6003. Słucham m.in.: Beethoven, Bach, Mozart, Mahler, Chopin... czyli nie mam zbytnich ograniczeń co do muzyki klasycznej. Czytałem na forum, że polecane są kolumny angielskie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Co Do używanych kolumn to się mylisz , kolumny zadko co się psują ,chyba że są już tak Stare ze popekaly membrany ,

Poza tym to kupując 2 czy 3 letnie kolumny to prawie jak nowe ,a do tego czasem można kupić za 50procent ceny nowych ,większość ludzi dba o kolumny ,więc pomysł o tym bo za 5 możesz wyrwać bardzo dobre używane kolumny

:)

Co Do używanych kolumn to się mylisz , kolumny zadko co się psują ,chyba że są już tak Stare ze popekaly membrany ,

Poza tym to kupując 2 czy 3 letnie kolumny to prawie jak nowe ,a do tego czasem można kupić za 50procent ceny nowych ,większość ludzi dba o kolumny ,więc pomysł o tym bo za 5 możesz wyrwać bardzo dobre używane kolumny

Rozumiem :))) Pewnie i to prawda, mam jednak pewne obawy, ale zastanowie się :) Z używanych w jednym ze sklepów na Śląsku na ALLE... znalazłem Sonus Faber Liuto Monitor (na gwarancji). Może ktoś słuchał i jest się w stanie wypowiedzieć, czy warto?

W tej cenie Chario Constellation Delphinus, grają z rozmachem, bardzo gęste brzmienie do tego kawał basu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze Usher V-601, ocieplony środek i miękki bas nieco chłodna góra (ale nie wyeksponowana), kolumny wręcz stworzone do mocnej lampy, albo ciepłego tranzystora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do muzyki klasycznej herberthy najlepsze na jakie cie stać

Nie rozumiem łączenia elektroniki z bardzo średniej półki - wartej teraz ok. 1000 zl za klocek z monitorami za taką cenę.

z drugiej strony da mu to na dzien dzisiejszy najlepszą poprawe w stosunku jakości do ceny, tylko musi odpowiednie dobrać kolumny nie za rozdzielcze zeby wad nie odsłoniły marantza, na poczatek bym odsłuchał herbertha i liuto wczesniej wspomnianych, kazda kolumna bedzie grać całkiem inaczej

Ten Liuto ma 15cm głośnik zaledwie 55Hz na dole i w dodatku 86dB skuteczności, dynamiki i basu to z tego specjalnie nie będzie, no ale znaczek Sonus Faber jest więc musi kosztować.

Kolega też niech napisze jaki pokój ma wielkość, żeby się nie okazało, że potrzebne będą jednak podłogówki.

Rozumiem :))) Pewnie i to prawda, mam jednak pewne obawy, ale zastanowie się :) Z używanych w jednym ze sklepów na Śląsku na ALLE... znalazłem Sonus Faber Liuto Monitor (na gwarancji). Może ktoś słuchał i jest się w stanie wypowiedzieć, czy warto?

Zależy od kogo kupujesz. Jeśli od misia który musi nagłośnić dzielnicę, bo każdego dnia rozpaczliwie potrzebuje dowartościowania to tak. ;) Za 5k to z nowych widzę tylko coś na zasadzie b. dużego upustu (tak ze 40-50%), albo z drugiej ręki od normalnego człowieka. Wbrew pozorom ta pierwsza opcja też się od czasu do czasu trafia. Bierz tego Marantza ze sobą na odsłuch. Lepsze kolumny też mają swoje fochy i może się okazać że np. AA Phoebe III zagrają lepiej.

Witaj,

proponuję zwrócić uwagę na monitory Xavian XN125 Junior oraz jeśli masz niezbyt duże pomieszczenie Harbeth P3ESR (tu niestety trochę przekroczymy budżet).

Spodobać się także może monitor Tannoy Precision 6.1, który powinien idealnie sprawdzić się w połączeniu z Twoją elektroniką.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Posłuchaj jeszcze ATC SCM11 znakomicie zrównoważone

nowe kosztują 6800

Ukryta Zawartość

a tu masz używane w cenie 3800 b.dobrym stanie

Ukryta Zawartość

Daj znać co wybrałeś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchaj jeszcze ATC SCM11 znakomicie zrównoważone

nowe kosztują 6800

Ukryta Zawartość

a tu masz używane w cenie 3800 b.dobrym stanie

Ukryta Zawartość

Daj znać co wybrałeś.

Ten budżetowy Marantz wyłoży się na tych kolumnach...85dB tu potrzeba pieca.

Zależy od kogo kupujesz. Jeśli od misia który musi nagłośnić dzielnicę, bo każdego dnia rozpaczliwie potrzebuje dowartościowania to tak. ;) Za 5k to z nowych widzę tylko coś na zasadzie b. dużego upustu (tak ze 40-50%), albo z drugiej ręki od normalnego człowieka. Wbrew pozorom ta pierwsza opcja też się od czasu do czasu trafia. Bierz tego Marantza ze sobą na odsłuch. Lepsze kolumny też mają swoje fochy i może się okazać że np. AA Phoebe III zagrają lepiej.

Misio z blokowiska słuchający umcy-umcy nie kupuje małych ałdiofilskich monitorów za ponad 5tyś, prędzej jakieś altusy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Misio z blokowiska słuchający umcy-umcy nie kupuje małych ałdiofilskich monitorów za ponad 5tyś, prędzej jakieś altusy...

Zależy od tego kim jest ojciec misia. Trafiłem na przypadek kiedy tato kupił dziecku (15lat) zestaw za 30k.

Co do drugiej części zdania też nie masz racji. Nie Altusy, tylko estradowe. Jeszcze taniej, a czad większy. ;)

Nie chcę się wymądrząć, ale kierunek Twych poszukiwań wydają mi się błędny. Słuchasz muzyki klasycznej - w tym Mahlera - i chcesz kupić 2 drożne monitorki? Przecież one nie oddadzą rozmachu symfoniki {Pana Gustawa . Jeżeli tylko masz odpowiednie pomieszczenie, poszukaj kolumn 3 drożnych. Monitorki to są dobre do muzyki kameralnej. A w zasadzie już fortepian ma niskie zejścia, których takie kolumienki nie oddadzą.

Nie wiemy, czy błędny, bo może marcooo ma 10m2.

Dwa - musi wiedzieć, w jakiej odległości od ściany może mieć kolumny. Bo jeśli blisko, to znów znacznie zawęzi się możliwość wyboru.

Marcooo,

ja w tej chwili przechodzę nieco odwrotny proces, czyli "otwieram się" na uroki słuchawek. Byłem blisko K550, ale w końcu stanęło na DT880, co w końcu zmienia mi trochę perspektywę. :)

I kolejne pytanie? Czy słuchasz w 100% klasyki? Jeśli tak, to całkiem wygodne, bo wtedy możesz brać jasne, neutralne, ale ze skłonnością do analityczności - mając słuch ustawiony przez słuchawki, możesz mieć właśnie takie wymagania. Gdybyś słuchał też więcej innych stylów, to musiałbyś brać pod uwagę w większym stopniu źle, różnie nagrane płyty. A akurat klasyka z tego wszystkiego jest najlepiej nagrana, na ogół.

Co do pasma, to imho najważniejszy jednak jest środek i góra, bo tam się jednak najwięcej dzieje. Właśnie dlatego ktoś tam wspomniał harbethy. Melomani często też sięgają po Vienna Acoustic, Haydn w twoim przypadku.

Bas nie może włazić na resztę pasma, ale łatwiej przeżyć jego niedobory niż odwrotnie, a nie można mieć wszystkiego.

Ja sam szperając co nieco w necie, bo za jakiś czas chyba też pójdę w stronę monitorów, chętnie też posłuchałbym jakichś Acoustic Energy, no i warto zwrócić uwagę na polskie produkcje - Studio 16 Hertz Canto, a nawet RLS Callisto IV.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

no własnie, nie wiadomo w jakim pomieszczeniu, choć wybór monitorów wskazuje na nieduży metraż. Wtedy sprawa jest dość oczywista - choć nie do końca - ostatnio kolega wpakował potężne, 4 drożne JBL-e 250Ti do ok. 25 m2 i efekt w muzyce klasycznej był oszałamiający. Oddech, rozmach, barwa - miodzio. W rocku może czasem zabraknie nerwa, drive-u - ale tego w muzyce klasycznej za dużo nie ma.

Mój pokój to 25m2. Rozstaw zestawu jest możliwy w każdej konfiguracji, więc nie muszę iść na kompromis.

Myślałem o podłogówkach, ale... czy do 5000zł(może nawet 6000zł) można kupić coś wartościowego, co ukaże muzykę klasyczną w "pełnym" blasku, no i Marantz sobie poradzi z kolumnami.

Po namyśle, gdybym znalazł kolumny podłogowe, które pokażą walory muzyki klasycznej, i Marantz wykorzysta z nich maxa, a może nawet kiedyś będzie możliwa wymiana wzmacniacza na lepszy, to być może byłbym w stanie jakoś wykombinować 8000-8500zł! Więc czekam również na propozycje odsłuchów nowych i używanych kolumn podłogowych?

Rozumiem. Właśnie przeglądam oferty kolumn podłogowych jako używki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -bardzo rozsądna cena.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - również cenowo interesujące.

inne? Jakie macie zdanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem. Właśnie przeglądam oferty kolumn podłogowych jako używki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -bardzo rozsądna cena.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - również cenowo interesujące.

inne? Jakie macie zdanie?

Słuchałem tych kolumn i żadna rewelacja , dynaudio te grają nierówno mało środka duzo basu wogole jakoś takie mało muzykalne , kef troszkę lepsze ale szału nie było ,bardziej dynamiczne

Jeśli zdecydujesz się na zakup kolumn już lepszych to licz się z tym że będziesz musiał zmienić wmacniacz bo nie wykorzystasz potencjału kolumn -po wmacniaczu okaże się że masz słabe źródło i dalej będziesz musiał szukać dobrego daca lub cd

Jeśli z firmy kef to sprawdź r500 lub r 700 tyle że nie wiem czy twój wmacniacz pociągnie je na tyle dobrze

Nie wiem jak się ma twój model marantza ale miałem swego czasu 6005 wmacniacz.Grał on z bw cm8 i powiem że nie było źle , tyle że miałem mały pokój więc u mnie nie grał tak dobrze jak od osoby od której jej kupilem .chociaż nie przepadam za firma b&w to może ci się spodoba , no może stolarka

Niestety musisz zabrać pięć pod pache i lecieć do sklepu na odsłuchy tego nikt nie zrobi za ciebie , tylko pamiętaj jedno ze te kolumny co zaczruja cię we dwie minuty słuchania to sobie daj spokój , po dłuższym słuchaniu będą cię meczyc ,a te inne kolumny który zagrają na początku normalnie po pewnym czasie je docenisz i stwierdzisz że są Bardzo dobre , oczywiście to tylko moje spotrzezenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Te paczki jako nowe kosztowały w detalu ponad 11 tysięcy i nawet w tej cenie to była okazja.

Ukryta Zawartość

Do 25 metrów są wręcz idealne i każdy marantz je uciągnie bez żadnych problemów.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

potężne, 4 drożne JBL-e 250Ti do ok. 25 m2 i efekt w muzyce klasycznej był oszałamiający. Oddech, rozmach, barwa - miodzio.

Gdybym miał tyle kasy do wydania i taką powierzchnię na pewno byłyby na liście top 3 do odsłuchania. Ale to osobiste preferencje... na niektórych wzmianka o vintydżu działa jak płachta na byka.

Tak naprawdę decyzję podejmuje się albo pod wpływem impulsu, albo w granicach wyznaczonych przez to, co dostępne i czego można posluchać.

Ale przy 5000 pln warto już szukać czegoś przemyślanego, podjechać te kilkaset nawet kilometrów do znajomego, etc. Bo za taie pieniądze można kupić używki na długie lata słuchania.

Do symfoniki brałbym duże kolumny, z dużym basowcem. 3 drogi minimum.

Powrót po dłuższej przerwie...

A słuchałeś tego Avcona? Firma chyba już dawno zniknęła z powierzchni ziemi. :(

Ogólnie to macie rację, że lepiej opłaca się brać używki, ale akurat w tych widełkach 3-5 jest raczej bryndza, co do wyboru. A jak już się chce podstawki to kaplica. W ogłoszeniach AS królują albo budżetówki w okolicach tysiaka, albo hi-end w okolicach dychy...

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

A słuchałeś tego Avcona? Firma chyba już dawno zniknęła z powierzchni ziemi. :(

Kolega ma jakieś informacje, czy ssie palucha?

Z tego co widać na stronie internetowej można w tej chwili dostać od nich kolumny Suestado ex demo.Nie słuchałem, to i nie wiem czy akurat nadadzą się do budżetowego Marantza. Ale można pewnie zadzwonić i umówić się na posłuchanie.

No z palucha i pewnie bledne. Jakis czas temu googlowałem te kolumny i trudno było znaleźć cokolwiek. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

Powinieneś szukać kolumn grających nie tylko wybitną średnicą, ale także z bardzo dużą dynamiką - bez tego nie będzie czuć zrywu orkiestry. Koniecznie przesłuchaj Definitive Technology Studio Monitor 65.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Eton.

Ukryta Zawartość

Na pewno stoją i można ich odsłuchać w Gdańsku.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.