Skocz do zawartości
IGNORED

Asus Xonar Essence ST+muses 01 op-amps czy zewnętrzny DAC ?

proplayer

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem Asusa ST i do tego np. muses 01 lub drugie rozwiązanie czyli jakiś zewnętrzny DAC i wtedy podłączony byłby pod moją obecną kartę muzyczną X-FI Xtreme Gamer. Używam wzmacniacza i kolumn, typowe stereo. Czy wchodzić w tego Asusa, czy lepszym rozwiązaniem będzie zewn. DAC ? Budżet do 1 tys zł.

Nie przepłacaj, kup essence st nawet używke. Podstawowa konfiguracja gra już na wysokim poziomie.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

• 2 tygodnie później...

witam, żeby nie mnożyć wątków dokładam swój:

poproszę o dokładny model żeby się nie pomylić najlepszej karty muzycznej wewnętrznej, ja mam zapisane takie:

Asus Xonar STX, Asus Xonar ST

bądź jeśli się coś zmieniło, to ewentualnej konkurencji lepszej od nich w cenie do ~ 1000 zł

kartę będę wkładał do komputera do wszystkiego a nie tylko do audio, i poprosiłbym o instrukcje co do ewentualnych ustawień na Windowsie żeby grało to jak może najlepiej ;). wyjście na - wzmacniacz stereo, i sprzęt hi-fi, czy jakoś to inaczej montować, zmieniać tam jakieś gniazdko, wyjście, czy ma już wszystko, i czym najlepiej połączyć z wzmacniaczem? da radę zwykły interkonekt, czy optycznym czy jak to tam idzie? generalnie jakiś tutorial od zakupu modelu do ostatecznego skonfigurowania i podłączenia :)

pozdrawiam i dziękuję :)

dzień dobry

po wstępnym odświeżeniu netu, z tego co wyczytałem (jak zwykle każdy ma inną opinię) najlepszą opcją jest kupienie jednak

Asus Xonar Essence ST i dokupienie do tego opampów 3 x MUSES01???

a może ktoś wie gdzie w PL dysponują gotowym klockiem zlutowanym, albo sam chce sprzedać?

ile to wyniesie?

i który model konkretnie ST kupić? czy to nie ma znaczenia?

z tego co spoglądnąłem ST ma normalne złocone wyjścia RCA i nimi sobie najlepiej podłączyć interkonektem wzmacniacza, tak?

chyba wezmę na początek stary conect jakiś budżetowy za 400 zł i potem dokupię adekwatny bo kable są najważniejsze w muzyce.

poproszę teraz o potwierdzenie, bądź, jakieś novum wniesione w temat i co tam dalej zrobić - czy jakoś specjalnie coś zrobić z tą kartą, jakieś zasilanie czy niech monter co montować będzie mi zestaw to sobie po swojemu włoży i nie ma znaczenia?

dziękuję i pozdrawiam uprzejmie

Ja posiadaM 2 X

DUAL SOIC LME49990 DIP8 ADAPTER CELOWO PODALEM CALA NAZWE GDYZ JEST NA EBAY-U ZE STANOW DO KUPIENIA ,NIC NIE MUSISZ LUTOWAC TYLKO WYMIENIASZ A SRODKOWY ZMIENILEM NAJPIERW NA 1611 JAK DOBRZE PAMIETAM I TERAZ MAM 49720 ....KARTA JEST SUPER I DLUGO JEJ NIE ZMIENIE MAM ESSENCE ST KTORA MA PCI-E TE DLUGIE I NOWSZE PLYTY Z TEGO REZYGNUJA STX MA PCI EXPRES CZYLI TE KROTKIE I TO CIAGLE JEST ..POZDRO A I ST MOZESZ ROZSZEZYC ANALOGOWO DO 7.1 A STX NIE ..JEDYNIE OPTYCZNE DO AMPLI KTORY ZDEKODUJE DZWIEK WIELOKANALOWY...PROSILBYM WIECEJ FORUMOWICZOW NA TEMAT TEGO MUSES01 VS LME 49990 Z KTOREGO JESTEM ZADOWOLONY....CALOSC LACZE ZE WZMACNIACZEM LAMPOWYM W STEREO ANALOGOWO(W STEREO NAJLEPIEJ) A PO OPTYKU Z AMPLI DO KINA..GDYZ AMPLI I ADDYSEY LEPSZE ROBIA EFEKTY NIZ KARTA W KINIE PO ANALOGU PRZEZ AMPLITUNER POZDRAWIAM JESZCZE RAZ

no właśnie jakby zasugerowano mnie że to tych nowych płyt STX, a ST nie pasuje do nowych. ale chyba są cały czas w sprzedaży płyty dobre do ST? mówi się że ST jest do PCI a STX do PCI-E.

i prosiłbym o wybranie numeru ST bo tam było ileś serii, czy po prostu nie ma to żadnego znaczenia?

łączyłbym tylko stereo na wzmacniacz interkonektem, bez kina domowego bo słucham wszystko w stereo :).

co do Muses01 to jedynie powtarzam opinie, ale jakby "obiektywnie" mają być najlepsze, co do tego jak to ma się do preferencji "charakteru brzmienia" to już nie wiem. nie trzeba ich lutować tylko sobie włożyć?

najlepiej jak by ktoś miał już taki klocek i żebym tylko kupił i zamontował :)

pzdr

Pomyśl o STX II z Muses. Poprawiony stary dobry Xonar na PCI-E. Chcą za niego około tysiaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

czyli to będzie na dziś najlepsze?

o, to by mi się bardzo podobało bo dziś komputerowcy chcą te PCI-E montować, tylko żeby lepszych od tego nie było?

Napisz do użutkownika Corvus5 na audiohobby albo forum mp3store. On przerabia tak ST, że Essence one się kryje. Mam ST po przeróbkach Corvusa z 3x muses 8820 i gra to naprawdę rewelacyjnie, a wszystko to w cenie UWAGA 150 zł!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.