Skocz do zawartości
IGNORED

Dopasowanie impedancji wejścia do wyjścia

skwaruch

Rekomendowane odpowiedzi

Posiada kit velleman k8020 (jeszcze nie poskładany), w instrukcji jest napisane by impedancja odbiornika była większa od 10kohm ("output load impedance: 10K or higher").

Posiadam też wzmacniacz Sure 125W na ukłądzie IRS2092 przy którym napisane jest by impedancja źródła była mniejsza od 600 ohm ("source impedance of no more than 600 Ω").

Będzie to ze sobą grało dobrze?

Jaka powinna być różnica miedzy impedancjami?

Jaką impedancję wejściową ma Sure, a jaką impedancję wyjściową ma K8020?

Jest to układ WKWA (cathode follow)

Można to obliczyć w miarę dokładnie wg tego wywodu z Fonara:

r10.gif

Zo w przybliżeniu dla µ>>1:

r11.gif

Przypuśćmy, że lampa posiada nachylenie gm=5mA/V, wtedy:

r12.gif

Spójrz na charakterystykę ECC82 i wstaw do wzoru.

Generalnie wtórniki mają niskie impedancje wyjściowe i nie powinna przekroczyć 600 Ohm.

Ale i tak nie zawsze lampa zgrywa się z krzemem. Tutaj bez sprawdzenia nic nie da się przewidzieć. Ja kiedyś miałem połączenie takiego układu na PCC88 z Tripathem. Grało super. Ale w innym układzie (bez wtórnika) było mi za mało basu, a impedancja wyjściowa była na poziomie 500 Ohm

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

W materiałach dotyczących K8020 nie ma danych na temat jego impedancji wyjściowej. Pisze tylko, żeby obciążenie wyjścia przedwzmacniacza nie było mniejsze niż 10k. Można się domyślać, że impedancja wyjściowa K8020 wynosi nie mniej jak 1-3kOhm. A to stanowczo za dużo dla małej impedancji wejściowej Sure. Najprościej byłoby zastosować bufor (lampowy albo tranzystorowy) na wyjściu K8020. Jeśli piszą , żeby sterować Sure źródłem o impedancji nie większej niż 600 Ohm to dla bezpieczeństwa lepiej by była ona kilka razy mniejsza np. 100-200 Ohm.

Jest to układ WKWA (cathode follow)

Można to obliczyć w miarę dokładnie wg tego wywodu z Fonara:

r10.gif

Zo w przybliżeniu dla µ>>1:

r11.gif

Przypuśćmy, że lampa posiada nachylenie gm=5mA/V, wtedy:

r12.gif

Generalnie wtórniki mają niskie impedancje wyjściowe i nie powinna przekroczyć 600 Ohm.

Ale i tak nie zawsze lampa zgrywa się z krzemem. Tutaj bez sprawdzenia nic nie da się przewidzieć. Ja kiedyś miałem połączenie takiego układu na PCC88 z Tripathem. Grało super. Ale w innym układzie (bez wtórnika) było mi za mało basu, a impedancja wyjściowa była na poziomie 500 Ohm

Ja robiłem kiedyś układ Power Follower na bazie opracowania Pavla Macury i Ciuffolego. I co z tego, że impedancja wejściowa tych ukladów wynosi 47 kOhm (tak podaje Ciuffoli) skoro pojemność wejściowa jest 1,5 nF. Oczywiście to wtórnik o wzmocnieniu mniejszym od 1 i trzeba sporej amplitudy sygnału do ich wysterowania. Ale pojemność wejściowa jest nie mniej ważna. Ten układ dało się pozytywnie wysterować dopiero wzmacniaczem słuchawkowym i to o bardzo małej impedancji wyjściowej (na LT1210). Nie wiem co jest na wejściu SURE (może Mosfet) ale wg mnie układ wyjściowy k8020 pomimo wtórnika katodowego może sobie nie poradzić z parametrami wejściowymi Sure.Taki układ jak Sure dla bezpieczeństwa powinno się sterować przez bufor najlepiej typu Diamond Buffer.

Dzięki.

Czyli dla ECC82 z 2,2 mA/V wychodzi w przybliżeniu 454 ohm czyli dużo. W jaki sposób już sam układ wpływa na impedancję wyjściową?

wg mnie układ wyjściowy k8020 pomimo wtórnika katodowego może sobie nie poradzić z parametrami wejściowymi Sure

Załączę schemat sura

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co na lampach by sobie mogło poradzić z SURE?

Czy można by jakoś zmodyfikować K8020?

Mógłbyś rozwinąć myśl o kondensatorach wejściowych lub odesłać do jakiegoś źródła na ten temat?

Ukryta Zawartość

Dzięki.

Czyli dla ECC82 z 2,2 mA/V wychodzi w przybliżeniu 454 ohm czyli dużo. W jaki sposób już sam układ wpływa na impedancję wyjściową?

Załączę schemat sura

Ukryta Zawartość

Co na lampach by sobie mogło poradzić z SURE?

Czy można by jakoś zmodyfikować K8020?

Mógłbyś rozwinąć myśl o kondensatorach wejściowych lub odesłać do jakiegoś źródła na ten temat?

Po analizie schematu z układem IRS2092 moje spostrzeżenia są następujące:

1. wzmacniacz pracuje w układzie odwracającym fazę

2. wzmocnienie układu wynosi 36 - (R8/(R7+R2))

3. impedancja wejściowa mniejsza niż 3,34kOhm - (R2+R7)

4. na wejściu filtr RF (R2 C2), C2 o wartości aż 1nF

5. na wejściu układu IRS2092 jest pewnie jakiś operacyjny ale to nie zmienia faktu, że o impedancji wejściowej decyduje topologia układu

Wniosek mój taki, że układ powinien być sterowany ze źródła o impedancji wyjściowej nie większej niż 200-300 Ohm.

K8020 tego nie zapewni. Dużego ruchu nie ma przy lampach ECC82. Gdyby nie kit można to można by się pokusić o równoległe łączenie dwóch sekcji ECC82 w układzie wtórnika katodowego. To zmniejszyłoby impedancję wyjściową układu. Inne lampy w tym kicie (np. 6N1P) to już całkiem inne brzmienie, pomijając trudności z doborem punktu pracy tych lamp i pewnie problem z żarzeniem. Jeśli już bardzo upierasz się przy pre lampowym to wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby sterowanie Sure z dobrego wzmacniacza słuchawkowego na lampach albo jak już wcześniej pisałem wstawienie bufora lampowego między K8020 i Sure. Bufor lampowy to jednak oddzielny klocek ze wszystkimi problemami układów lampowych, niestety wpłynie tez na brzmienie no i jest to dodatkowy wydatek.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.