Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amplituner, jak polaczyc, pilna pomoc potrzebna

blitztrager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się jaki zestaw zamontować aby spełniał poniższe wymagania.

Kupiłem kolumny StxKd200 n 5.1 do nowo tworzonego kina domowego. Zamierzam słuchać muzyki różnej ale bez dużego halasowania sąsiadom. Również będę oglądał filmy. Pokój 20metrow z częściowym otwarciem na kuchnie i przedpokój.

Wiem że potrzebuje amplituner. Max za 1000zl k może być używany.

chce słuchać płyt cd i DVD. Blu Ray nie potrzebuje. Chce słuchać radia

Chce podpiąć do amplitunera :

Tv hdmi

kino domowe do filmów i Odtwarzania płyt DVD cd

Komputer pc wyjście hdmi

1. Jakie parametry powinien mieć amplituner i ile wejść/wyjść hdmi.

2. Czy dla lepszego dźwięku warto użyć czegoś innego niż łączą przez hdmi?

3. Jaki amplituner polecacie do 1000zl do tych kolumn?

4. Czy subwoofer mogę schować pod biurko?

5. Jakie kable wybrać, czy będą potrzebne złączki/przelotki?

6. Kolumny efektowe muszę zamontować na suficie i skierować na głowy siedzących poniżej osób. Chciałbym aby można było je w pewnym zakresie ustawiać.

Czy ma ktoś pomysł gdzie mogę takie coś obrotowego kupic?

Kolumny trzebaby umocowac opaską dookoła nich. Zastanawiam się czy taka opaska nie wpłynie bardzo na jakość dźwięku

temat jak to bywa jest pilny. rozpoczynam remont na początku przyszłego tygodnia i chciałbym mieć kupione przynajmniej amp i kable. Dlatego duża prośba o rzetelną pomoc.

Biorac pod uwage rodzaje zrodel jakie masz zamiar podlaczyc a takze to czego zamierzasz sluchac a takze to w jaki sposob skreslasz dane mozliwosci i w pewnym sensie jestes zamkniety na czesc opcji---kup cokolwiek (za 1 kzl z hdmi uzywane byle sprawne)

Biorac pod uwage rodzaje zrodel jakie masz zamiar podlaczyc a takze to czego zamierzasz sluchac a takze to w jaki sposob skreslasz dane mozliwosci i w pewnym sensie jestes zamkniety na czesc opcji---kup cokolwiek (za 1 kzl z hdmi uzywane byle sprawne)

Dzięki Paweł_53104

A co konkretnie tracę "a takze to w jaki sposob skreslasz dane mozliwosci i w pewnym sensie jestes zamkniety na czesc opcji"

Czy w takim razie PC i TV powinienem podłączyć do kina domowego czy bezpośrednio do amplitunera a ten dopiero do kina domowego?

Czekam również na odpowiedzi na pozostałe nurtujące mnie pytania.

Kino domowe? Do amplitunera? Wielokanalowego

Odnosnie pytan

1- jak najlepsze- w praktyce im ciezszy tym lepszy- kupuj wiec na wage

2-obecnie dla jak najlepszego dzwieku wypada uzyc polaczenia coax- nie sa mi znane Daci z hdmi- byc moze sa ale ja ich nie widzialem

3-sprawny ,jak najciezszy z hdmi-wystarczy 5.1

4-oczywiscie- to chyba Twoje biurko i sub

5-koniecznie o odpowiedniej dlugosci- na samym poczatku polecam miedziane ofc a nie jakies aluminiowe- wtedy nie beda potrzebne zlaczki ani przelotki

6 - cos w tej materi widzialem na znanym portalu aukcyjnym

Kino domowe? Do amplitunera? Wielokanalowego

Odnosnie pytan

1- jak najlepsze- w praktyce im ciezszy tym lepszy- kupuj wiec na wage

2-obecnie dla jak najlepszego dzwieku wypada uzyc polaczenia coax- nie sa mi znane Daci z hdmi- byc moze sa ale ja ich nie widzialem

3-sprawny ,jak najciezszy z hdmi-wystarczy 5.1

4-oczywiscie- to chyba Twoje biurko i sub

5-koniecznie o odpowiedniej dlugosci- na samym poczatku polecam miedziane ofc a nie jakies aluminiowe- wtedy nie beda potrzebne zlaczki ani przelotki

6 - cos w tej materi widzialem na znanym portalu aukcyjnym

Mam wrażenie, że robisz sobie jaja ze mnie - zielonego w tym temacie ale uznam Twoje rady za dobrą monetę. Dziękuję za nie.

Co do suba pod biurkiem jak się zapewne domyślasz jest głębszy temat. Miałem na myśli czy umieszczenie go pod biurkiem nie spowoduje negatywnych efektów w odbiorze dzwięku.

Od siebie dodam, że powinieneś szukać amplitunerów z wyjściem pre out na kolumny frontowe (nie tylko na subwoofer), aby zostawić sobie furtkę do podłączenia dodatkowego wzmacniacza/końcówki mocy (do poprawy stereo). Denon od serii 23xx, Marantz od serii 5xxx, Yamaha od serii 7xx itd z cyferkami w górę.

powinieneś szukać amplitunerów z wyjściem pre out na kolumny frontowe (nie tylko na subwoofer), aby zostawić sobie furtkę do podłączenia dodatkowego wzmacniacza/końcówki mocy (do poprawy stereo)

Ok, czyli prawdopodobnie stereo będzie kuleć w tym układzie? Czemu? Również zależy mi na czystym rozróżnianiu instrumentów w muzyce. zapewne nie na poziomie audiofilskim ale jednak :)

Rozumiem, że podłączenie dodatkowego wzmacniacza/koncówki mocy poprawi stereo?

znalazłem takie amplitunery na allegro. Zakładam, że będą pasować do moich potrzeb?

Denon AVR 3805 za 900zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon AVR 3300 za 400zł - czemu taka różnica w cenie?

Ukryta Zawartość

Które wyjście to pre out? Jak jest ono oznaczone?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, czyli prawdopodobnie stereo będzie kuleć w tym układzie? Czemu? Również zależy mi na czystym rozróżnianiu instrumentów w muzyce. zapewne nie na poziomie audiofilskim ale jednak :)

Rozumiem, że podłączenie dodatkowego wzmacniacza/koncówki mocy poprawi stereo?

znalazłem takie amplitunery na allegro. Zakładam, że będą pasować do moich potrzeb?

Denon AVR 3805 za 900zł

Ukryta Zawartość

Denon AVR 3300 za 400zł - czemu taka różnica w cenie?

Ukryta Zawartość

Które wyjście to pre out? Jak jest ono oznaczone?

Żaden z podanych amplitunerów nie ma hdmi, poszukaj czegoś nowszego. A co do dodatkowego wzmacniacza do muzyki w stereo to przyjmuje się że wzmacniacz stereo za 1k zł zagra lepiej jak amplituner za te same pieniądze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żaden z podanych amplitunerów nie ma hdmi, poszukaj czegoś nowszego. A co do dodatkowego wzmacniacza do muzyki w stereo to przyjmuje się że wzmacniacz stereo za 1k zł zagra lepiej jak amplituner za te same pieniądze.

Patrzac na parametry techniczne np wspolczynnik tlumienia poziom szumow czy spadki mocy przy wysterowaniu wiecej niz jednego kanalu to jakikolwiek sens porownania konczy sie na przecietnym wzmacniaczu za 2000. Zestawionym z najlepszym dowolnym amplitunerem kina domowego

To za ogólnie i za delikatnie powiedziane. Amplituner musi być minimum 3x droższy żeby zagrał na podobnym poziomie (a i to często za mało).

Przykład rozmieszczenia głośników

Ukryta Zawartość

Amplituner np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony wzmacniacz stereo za 2tyś zł nie ma funkcjonalności amplitunera dlatego trzeba coś wybrać zależnie od potrzeb.

Ta cala funkcjonalnosc ,programy i funkcje oraz dekodery-robia wrazenie chyba tylko na wypalaczu wegla drzewnego z Bieszczad

Ta cala funkcjonalnosc ,programy i funkcje oraz dekodery-robia wrazenie chyba tylko na wypalaczu wegla drzewnego z Bieszczad

Wszystko fajnie tylko, że to dział kino domowe ;)

Denon AVR 3805 za 900zł

Ukryta Zawartość

ma wejście 7.1 analogowe , ma wyjście ( pre-out) analogowe 7.1 , wyłapać odtwarzacz blu-ray z takim samym wyjściem i będzie gicio ( dźwięk hd) a obraz kablem hdmi do tv

wyjście pre-out jest nad terminalami głośnikowymi (jest stosowne oznaczenie ) natomiast wejście 7.1 analog jest w lewym golnym rogu nad wejściami ZONE 3 a pole to oznaczone jest EXT.IN

A skoro masz kino domowe to po co Ci amplituner

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy w takim razie PC i TV powinienem podłączyć do kina domowego czy bezpośrednio do amplitunera a ten dopiero do kina domowego?

Czekam również na odpowiedzi na pozostałe nurtujące mnie pytania.

poczekaj , poczekaj , to masz jeszcze jakieś kino domowe typu "kombajn" czy co , bo nie bardzo rozumiem , jak chcesz i po co podłączyć to kino domowe do amplitunera , jako źródło masz odtwarzacz dvd czy to kino domowe robi jako odtwarzacz dvd (jakie to kino) .

Amplituner to można powiedzieć takie centrum sterowania i do niego podłączasz wszystko a jego jednym kablem z OUT do tv IN.

Jak już to kompa kablem hdmi do ampla pod któreś wejście (IN) , tv z amplem kablem hdmi pod wyjście (OUT) , jeśli ampl nie ma wyjść/wejść hdmi to kablami component (RGB - czerwony ,zielony , niebieski ) odtwarzacz do ampla i ampl z tv tymi samymi kablami obraz a dźwięk kablem coaxial lub optykiem z amplem i ampl z tv ,

jeśli amplituner nie ma możliwości połączeń kablem hdmi to połączenie jest uciążliwsze (więcej kabli)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adek45 Bardzo dziękuję za szczegółowe odpowiedzi i pomoc.

Pytania:

Jaki amplituner wybrać - szczegóły poniżej

Jak podłączyć dźwięk z PC do amplitunera? Karta graficzna ma wyjście DVI na które mam przelotkę HDMI ale w tym układzie dzwięk trzeba podłączyć czymś innym

Spis co chcę mieć i jak podłączone:

Słuchanie muzyki:

DVD (którego nie mam) --HDMI-->Amplituner-->Kolumny głośnikowe

Oglądanie filmów z PC lub DVD

PC--DVI->HDMI-->Amplituner--HDMI-->TV a dzwięk PC --nie wiem czym --> Ampli -->Kolumny głośnikowe

DVD--HDMI-->Amplituner--HDMI-->TV a dzwięk Ampli -->Kolumny głośnikowe

Kablówka

Dekoder --HDMI-->Amplituner--HDMI-->TV a dzwięk Ampli -->Kolumny głośnikowe

Amplituner

Problemem jest znalezienie amplitunera z minimum 3 HDMI IN i odpowiednią mocą do zasilenia kolumn przednich. Nie chcę kupować kolejnego wzmacniacza tylko do stereo

Wg. specifikacji moje kolumny STX

Ukryta Zawartość

Moc Program Power AES 200W

Moc Power Handling AES 140W

Impedancja nominalna 8 Ohm

Znajomy poradził mi poszukać amplitunera, który daje przynajmniej 120W (60% z 200W).

Przykładowe amplitunery które przejrzałem mają niższą moc.

Czy któryś z poniższych wystarczyłby do tych kolumn? W mieszkaniu nie będę muzyki ustawiał na pełną głośnością, raczej maksymalnie średnio głośno

Jeżeli była podana to jest to moc średnia dla 20 Hz ~ 20 kHz 8ohm na kanał.

onkyo TX-NR509 80 Watts/Channel @ 8 ohms (FTC)

onkyo TX-NR609 100 Watts/Channel @ 8 ohms (FTC)

onkyo SR309 • 65 Watts/Channel @ 8 ohms (FTC)

onkyo TX-SR608 100 Watts/Channel @ 8 ohms (FTC)

Denon AVR-1910 90 W+90 W (8 Ω/ohms, 20 Hz ~ 20 kHz with 0.08 % T.H.D.)

Denon AVR 1709 80 W+80 W (8 Ω/ohms, 20 Hz ~ 20 kHz with 0.08 % T.H.D.

denon AVR 1713 80W

pionier VSX 919 90 W+90 W (8 Ω/ohms, 20 Hz ~ 20 kHz with 0.08 % T.H.D.)

pionier VSX-421-K 100W

pioneer VSX-819H Front (stereo) . . . . . . . . . . . . . . . . 80 W + 80 W

sony TR-DH540 (6 ohms, 20 Hz – 20 kHz, THD 0.09%) 90 W + 90 W

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie Onkyo 609 ale na allegro chodzi chyba po ok. 1,3 tys ale warto , ma kilka wejść Hdmi, chyba 5 , 1 wyjście , dużo innych możliwości połączeniowych, z racji certyfikatu THX odpowiednią moc do spełnienia jego warunków oraz obsługę niskiej impedancji ( 4 ohm) więc będzie dobrym wyborem, da sobie radę z każdymi kolumnami ,

Słuchanie muzyki:

[/size][/font]

A nie lepiej od razu jakiś odtwarzacz blu-ray , jest teraz bardziej funkcjonalny niż odtwarzacz dvd , jakiś tani za np. 4 stefy , jakiś model z nowych bo będzie Ci czytał wszystko co jest na rynku z płyty i po usb,

PC--DVI->HDMI-->Amplituner--HDMI-->TV a dzwięk PC --nie wiem czym --> Ampli -->Kolumny głośnikowe

A z płyty głównej nie ma wyjścia coaxial cyfrowego , albo optycznego , a jak nie to zakup kartę graficzną z wyjściem Hdmi ale taką która wypuści Ci i sygnał audio po Hdmi ,

Ukryta Zawartość

poczytaj

Ukryta Zawartość

Onkyo 609 - poczytałem.

będzie dobrym wyborem, da sobie radę z każdymi kolumnami

Sprawdziłem moc i tutaj "tylko" 100W "• 100 Watts/Channel @ 8 ohms (FTC)"

Czy to nie jest za mało do moich konkretnych kolumn?

Wyświetl postUżytkownik blitztrager dnia 25.07.2014 - 14:21 napisał

Słuchanie muzyki:

[/size][/font]

A nie lepiej od razu jakiś odtwarzacz blu-ray , jest teraz bardziej funkcjonalny niż odtwarzacz dvd , jakiś tani za np. 4 stefy , jakiś model z nowych bo będzie Ci czytał wszystko co jest na rynku z płyty i po usb

Na Blu-ray mi nie zależy bo nie będę miał tych płyt. BR ściągam z internetu i w ten sposób będę oglądał.

Argumentem jest to czytanie wszystkiego - formatów więc może rzeczywiście nie warto iść w starego DVD.

Użytkownik blitztrager dnia 25.07.2014 - 14:21 napisał

A z płyty głównej nie ma wyjścia coaxial cyfrowego , albo optycznego , a jak nie to zakup kartę graficzną z wyjściem Hdmi ale taką która wypuści Ci i sygnał audio po Hdmi ,

Jakieś cyfrowe wyjście jest, komputer mam w innym mieszkaniu obecnie - sprawdzę jutro. Karty graficznej nie chcę kupować innej chyba, że w ostateczności - ta mi dobrze służy do gier.

Ponawiam pytanie ile Watt musi być minimum aby dobrze było słuchać muzyki na moich kolumnach STX. Moc liczona "moc średnia dla 20 Hz ~ 20 kHz 8ohm na kanał." abym mógł porównać to do danych ampli z mojej listy.

Biorac pod uwage ze te 80 w bedzie tylko jesli podlaczysz zaledwie 2 kolumny i to 8 omowe a przy 5 kolumnach bedzie 40

To zaden ww amplituner nawet tego co masz nie wysteruje

Spokojnie ten Onkyo 609 da radę i w kinie i w stereo, kolega ma podpięte do niego kolumny Yamahy 555 a 3-ki na tyłach i spoko daje radę nie wiem skąd takie wątpliwości a 8 ohmowe są najłatwiejszymi kolumnami do wysterowania więc te 100 Waciaków spokojnie wystarczy. Przy dojściu z głośnością do wyświetlanego na wyświetlaczu napisu THX jest poważnie głośno bez jakichkolwiek słyszalnych zniekształceń w dźwięku i gdy stało to w jakichś 35-40 m2 dawało niezły efekt w kinie a w stereo da niezłego kopa kolumnom bo muza ładnie brzmi i cicho i głośniej.

Spokojnie ten Onkyo 609 da radę i w kinie i w stereo, kolega ma podpięte do niego kolumny Yamahy 555 a 3-ki na tyłach i spoko daje radę nie wiem skąd takie wątpliwości a 8 ohmowe są najłatwiejszymi kolumnami do wysterowania więc te 100 Waciaków spokojnie wystarczy. Przy dojściu z głośnością do wyświetlanego na wyświetlaczu napisu THX jest poważnie głośno bez jakichkolwiek słyszalnych zniekształceń w dźwięku i gdy stało to w jakichś 35-40 m2 dawało niezły efekt w kinie a w stereo da niezłego kopa kolumnom bo muza ładnie brzmi i cicho i głośniej.

Dzięki Adek45, przekonałeś mnie tym konkretnym przykładem

• 3 tygodnie później...

Witam,

Kupiłem używany amplituner Onkyo TX-SR608 za lekko ponad 900zł.

W stereo gra jak na moje ucho bardzo dobrze. Czekam na pełne brzmienie jak tylko podłączę resztę 5.1 :)

Dziękuję bardzo za dużą pomoc!

Teraz zastanawiam się jak zamocować kolumny na ścianie :D wszelka pomoc mile widziana

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.