Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio stream magic6 Funkcje DACa zmiana częstotliwości

NickSon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W dniu dzisiejszym nabyłem w atrakcyjnej cenie używany odtwarzacz strumieniowy Cambridge. W dużej mierze zależy mi na wbudowanym DACu tego urządzenia. Pytanie do osób które mają lub miały styczność z tym urządzeniem. Mianowicie chodzi o upsamplowanie sygnału który wchodzi po coaxialu. Na wyświetlaczu po podączeniu CD widnieje czestotliwość 44.1 Urządzenie nie informuje czy sygnał jest upsamplowany... Nie ma możliwości żadnych nastawów albo ja tego nie potrafię. Proszę o wyjaśnienia wtajemniczonych.

Jeszcze mam pytanie o filtr i jego 3 nastawy zmieniane przyciskiem na froncie i pilocie co to za filtry jaki jest ich charakter co zmieniają konkretnie. Instrukcja kwituje to w 3 zdaniach zaznaczając że różnice są prawie niesłyszalne :D

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Marcin

Witam

W dniu dzisiejszym nabyłem w atrakcyjnej cenie używany odtwarzacz strumieniowy Cambridge. W dużej mierze zależy mi na wbudowanym DACu tego urządzenia. Pytanie do osób które mają lub miały styczność z tym urządzeniem. Mianowicie chodzi o upsamplowanie sygnału który wchodzi po coaxialu. Na wyświetlaczu po podączeniu CD widnieje czestotliwość 44.1 Urządzenie nie informuje czy sygnał jest upsamplowany... Nie ma możliwości żadnych nastawów albo ja tego nie potrafię. Proszę o wyjaśnienia wtajemniczonych.

Jeszcze mam pytanie o filtr i jego 3 nastawy zmieniane przyciskiem na froncie i pilocie co to za filtry jaki jest ich charakter co zmieniają konkretnie. Instrukcja kwituje to w 3 zdaniach zaznaczając że różnice są prawie niesłyszalne :D

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Marcin

Znajdz kilka stron wcześniej wątek o sm6 chyba wszytko było na pisane , tytuł jest "ktoś na sali z Cambridge audio Steam Magic 6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

:)

Znajdz kilka stron wcześniej wątek o sm6 chyba wszytko było na pisane , tytuł jest "ktoś na sali z Cambridge audio Steam Magic 6

Ukryta Zawartość

Chyba czy na pewno? bo to 41 zakładek a pytanie mam konkretne... Prześledzę ten wątek ale jak tam nic nie znajdę to pytanie nadal aktualne ewentualnie przeniosę je na tamten topic.

Ukryta Zawartość

W DACach Cambridge Audio wszystko jest upsamplowane ich "magicznym" oprogramowaniem firmy Anagram Technologies w procesorze Texas Instruments. Nie przeszkadza mu to jednak brzmieć gorzej niż DACe na Sabre czy np. NAD M51. SM6 pokazuje pierwotne parametry sygnału (przed upsamplingiem).

Filtry zmieniają sposób filtrowania przy konwersji cyfrowo-analogowej. Jeśli nie słyszysz to nie masz bardzo dobrego sprzętu lub ucha, ale nie przejmuj się tym zupełnie.

Filtr nic nie zmienia, nie slyszysz tego? Dac w sm6 dla mnie odobiscie tez nic nie zmienial, ani na lepsze ani na gorsze, a poza tym co Ci niby ma dac ten upsampling? Jak zrodlo jest 16/44 to i tak to bedzie sztuczne podbicie.

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Taką "opinie" wyraziła instrukcja. Ja różnicę usłyszałem, jest bardzo subtelna. Bardziej chciałem się dowiedzieć co to dokładnie za filtry i jak wg założeń konstruktora mają wpływać na dźwięk. NIe rozumiem ironii miałem ten sprzęt pół dnia, na gorąco poznawałem jego funkcje, co ciekawe poprzedni właściciel wogóle go nie używał, więc sprzęt wypada trochę "wygrzać". Urządzenie nawet nie miało zrobionych żadnych aktualizacji. Kupiłem go poniżej 2k jest jeszcze na gw więc myślę że zakup atrakcyjny .Odsłuchałem na nim na razie kilku utworów Pani Krall. Niestety niektórzy pracują.. Nie każdy jest spadkobiercą audiofilem :) Sprzęt towarzyszący to Denon A1SR kolumny klon ESY na ss9300 i vifie pl18. Z tego co wyczytałem na forum warto wyposażyć SM6 w ciut lepszy kabel sieciowy.

Wracając do mojego pierwszego pytania spodziewałem się, że funkcja DAC w tym urządzeniu jest bardziej funkcjonalna i pokazuje na wyświetlaczu częstotliwość wyjściową. Liczyłem też na możliwość jej zmiany. Mam rozumieć, że wartość jest stała i wszystko co wchodzi po coaxial jest up do 24/192 ?

A Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? To przeczytaj jeszcze raz i nie wyjezdzaj z tekstami o audiofilach spadkobiercach bo nic nie wiesz o osobach tu piszacych. Sm6 mialem 2 lata wiec nieco wiem na temat tego sprzetu. Jak jestes szczesliwy posiadajac urzadzenie bez mozliwosci aktualizacji oprogramowania oraz z brakiem obslugi na tablety to sie ciesz, nic mi do tego.

Wracając do mojego pierwszego pytania spodziewałem się, że funkcja DAC w tym urządzeniu jest bardziej funkcjonalna i pokazuje na wyświetlaczu częstotliwość wyjściową.

Funkcjonalność ?

Liczyłem też na możliwość jej zmiany.

Po co ?

Przecież nawet jakby zmienił ją do 64 bit to i tak nie zmieni to jakości sygnału źródłowego .

Nie przeszkadza mu to jednak brzmieć gorzej niż DACe na Sabre

Sam przetwornik nie gra i liczy się jak jest wykorzystany zaczynając od zasilania a na analogu kończąc .

Jeszcze mam pytanie o filtr i jego 3 nastawy zmieniane przyciskiem na froncie i pilocie co to za filtry jaki jest ich charakter co zmieniają konkretnie

Zmiany są niewielkie .

Opis zmian masz w jego teście w AV

Funkcjonalność ?

Trochę się zamotałem.. Funkcja!. Są DAC z wyświetlaczami, które o tym informują, ten nie, trudno...

Po co ?

Przecież nawet jakby zmienił ją do 64 bit to i tak nie zmieni to jakości sygnału źródłowego .

Rozumiem, czyli twierdzisz, że cały ten upsampling to lipa? Ja osobiście nie mam doświadczenia i osłuchania w tej kwestii.

Sam przetwornik nie gra i liczy się jak jest wykorzystany zaczynając od zasilania a na analogu kończąc

Tak z ciekawości widziałeś może jakieś modyfikacje tego urządzenia np sekcja zasilania?

W DACach Cambridge Audio wszystko jest upsamplowane ich "magicznym" oprogramowaniem firmy Anagram Technologies w procesorze Texas Instruments. Nie przeszkadza mu to jednak brzmieć gorzej niż DACe na Sabre czy np. NAD M51

No tak tylko cena wyjściowa katalogowa M51 to była 10k SM6 4k teraz M51 6-7k SM6 tydzień temu wyprzedawali nowe za 2299.... Więc co my porównujemy? :) Swoją sztukę kupiłem za 1.6k Myślę że to był świetny DEAL nieprawdaż?:)

No tak tylko cena wyjściowa katalogowa M51 to była 10k SM6 4k teraz M51 6-7k SM6 tydzień temu wyprzedawali nowe za 2299.... Więc co my porównujemy? :) Swoją sztukę kupiłem za 1.6k Myślę że to był świetny DEAL nieprawdaż?:)

Tak super. Sprzęt jest świetny. Za tą cenę to już zupełnie. Ma XLR i sterowanie głośnością. U mnie zasila po XLR klona końcówki Accuphase.

Ma tylko dwie wady:

1. Nie odtwarza po sieci 192kHz,

2. program na Androida zawiesza się często.

Ale za tą cenę nie ma co narzekać.

Dobre, a jaki to trzeba miec sprzet, aby uslyszec roznice w filtrach w sm6?

Nie wiem, ja nie słyszę :) Ale ja mam słaby słuch, więc myślałem, że ludzie słyszą. W odtwarzaczach CD SONY słyszałem różnice w filtrach, ale w SM6 wsłuchiwałem się i nic.

Nie wiem, ja nie słyszę :) Ale ja mam słaby słuch, więc myślałem, że ludzie słyszą. W odtwarzaczach CD SONY słyszałem różnice w filtrach, ale w SM6 wsłuchiwałem się i nic.

Nie przejmuj sie, nie jestes jedyny:)

A sm6 wady ma 3:

Brak 192,

Tragiczna aplikacja na androida i ipada

Brak mozliwosci aktualizacji, a co za tym idzie brak mozliwosci poprawy bledow dla powyzszych aplikacji. I to byl powod sprzedazy przeze mnie sm6.

O dzwieku sie nie wypowiada, bo to kwestia preferencji.

Trochę się zamotałem.. Funkcja!. Są DAC z wyświetlaczami, które o tym informują, ten nie, trudno...

Zbędny bajer .

Natomiast jak użyjesz PCta w roli napędu ( polecam spróbować Jplay ) po USB to częstotliwość źródła masz wyświetlaną .

Natomiast mógłby być czytelniejszy .

Rozumiem, czyli twierdzisz, że cały ten upsampling to lipa? Ja osobiście nie mam doświadczenia i osłuchania w tej kwestii.

To zależy . Czasem jest konwersja żeby na większej ilości bitów zrobić lepszą regulację głośności bo cyfrowa regulacja " traci " bity co jest odczuwalne przy dużym ściszaniu .

A tak jest z czego te bity ściszać .

Tak z ciekawości widziałeś może jakieś modyfikacje tego urządzenia np sekcja zasilania?

Nie ale mam takie coś w planach . Tylko czasu brak . Na pewno trzeba poprawić zasilanie przetworników i wywalić te nieszczęsne zielone elektrolity na wyjściu .

NADa nie miałem ale miałem kilka droższych i dużo droższych przetworników . Został SM6 jako najlepszy w mojej konfiguracji .

A sm6 wady ma 3:

Brak 192,

Tragiczna aplikacja na androida i ipada

Brak mozliwosci aktualizacji, a co za tym idzie brak mozliwosci poprawy bledow dla powyzszych aplikacji. I to byl powod sprzedazy przeze mnie sm6.

Czyli nie ma wad jak ktoś nie używa ipada i 192 .

Ja bym za to mile widział funkcję przewijania plików i większy , ładniejszy wyświetlacz .

Nie ale mam takie coś w planach . Tylko czasu brak . Na pewno trzeba poprawić zasilanie przetworników i wywalić te nieszczęsne zielone elektrolity na wyjściu .

Jak się skusisz na dłubanie to zrób jakieś fotki i pochwal się na forum:). Te kondensatory chciałbyś wymienić na coś lepszego? Z fotek widzę że to jakieś ENERCONy...

Tak super. Sprzęt jest świetny. Za tą cenę to już zupełnie. Ma XLR i sterowanie głośnością. U mnie zasila po XLR klona końcówki Accuphase.

Ma tylko dwie wady:

1. Nie odtwarza po sieci 192kHz,

2. program na Androida zawiesza się często.

Ale za tą cenę nie ma co narzekać.

A Squezeboxa pan widzial slyszal i zna cene? Sm6 to drozyzna i ma trochę wad mimo ceny

chwilowy brak działalności w audio.

A Squezeboxa pan widzial slyszal i zna cene? Sm6 to drozyzna i ma trochę wad mimo ceny

Mam rozumieć że logitech to był miszczu i jako stream i jako dac? Nie mialem styczności z tym urządzeniem natrafiłem tylko na recenzje AV modelu squezebox duet "Ciepłe, pogrubione brzmienie o słabej precyzji. Niekompatybilny z UPnP. Mało nowoczesna funkcjonalność, dziwny pilot"

Mam rozumieć że logitech to był miszczu i jako stream i jako dac? Nie mialem styczności z tym urządzeniem natrafiłem tylko na recenzje AV modelu squezebox duet "Ciepłe, pogrubione brzmienie o słabej precyzji. Niekompatybilny z UPnP. Mało nowoczesna funkcjonalność, dziwny pilot"

a ja wiem czy miszczu pewnie sa lepsze w skali bezwzględnej ale w skali cena-jakość już ciężko znaleźć konkurenta

jako kilkuletni użytkownik (kupiony z zagranicy podczas premiery SBT) mogę zweryfikować pewne rzeczy opisane powyżej

- brzmienie - zgadza się - ale ja używam z dacem zewnętrznym wiec akurat tego nie bralem pod uwagę - zresztą jakbym chciał brac musiałbym z 6000zl przeznaczyć na urządzenie co byłoby trudne bo nie ma wyboru linn nie odtwarza prawdopodobnie spotify deezera (chyba ze cos się zmienilo) a reszta w czasie zakupu nie miała zadnej konkurencji - po prostu były jeszcze słabsze od SBT ale droższe

- co do funkcjonalności - zapewniam cie ze na dzień dzisiejszy lepsza od Steam Magic

- pilot - hmmm jak pilot kwestia gustu każdy ma swoja stylistykę nie wnikam, nie korzystam wole sterowanie smartphonem tym bardziej ze jest bezbłędne (przy squeeze commander)

oczywiście będzie cos lepszego uniwersalniejszego chętnie kupie, nawet czekam na konkurenta bo marzy mi się jeszcze dodatkowo Wimp hifi i inne serwisy jak i lepsze wsparcie... jeszcze lepsze wyjście cyfrowe może system operacyjny byłoby idealnie ale na razie ani slychu ani dychu ...

chwilowy brak działalności w audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.