Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do 6000zł poradzi sobie z Vienna Acoustics Mozart Grand SE?

marcooo

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kolumnami Mozart Grand SE Vienna Acoustics, ewentualnie Vienna Acoustics Bach (obecnie jednak brak dostępności tych kolumn w Polsce). Mam świadomość, że mój Marantz pm 7003 może nie pokazać pełni zalet w/w kolumn. Stąd pytanie, jaki wzmacniacz do 6000zł da sobie radę z Vienną i będzie odpowiedni do muzyki klasycznej? Co do sumy to raczej szukam nówki, i to w promocjach, więc czekam na propozycje, czego posłuchać? Bo i tak zakup będzie zależny od promocji, która nie jest promocją tylko z nazwy czyli zaoszczędź 200zł bo to nie promocja!

A może jednak Marantz pm 7003 da sobie radę z Vienną? Bo nie ukrywam, że zdarzyło mi się słuchać tego wzmacniacza z podobno trudnymi do napędzenia kolumnami B&W (nie pamiętam modelu), a także i dał sobie radę... Nie jestem mega wymagającym słuchaczem, bo nie stać mnie na drogi zestaw stereo! Po prostu chciałbym kupić dobre kolumny, które pograją przez następne x-lat... i dają mi więcej radości niż moje słuchawki :)

W czym np. Marantz pm 7003 obniży jakość brzmienia w połączeniu z Vienną Mozartami? Bo chyba to kluczowe pytanie :) Pytam, bo nie miałem do czynienia z Vienną, a czytałem dużo dobrego na temat Vienny, która w większości opinii nadaje się do muzyki klasycznej.

W moim skromnym mieszkaniu (które będę spłacał aż do emerytury) w odpowiednim miejscu stoi marantz pm 7004, marantz sa 7003, vienna acoustics bach, no i przez większość "wyśmiewany" gramofon marantz tt 42 (z wkładką ortofon 2m red ). Słucham muzyki klasycznej (80proc), rocka (15proc) i jazz (5proc). I powiem tak: marantz radzi sobie z vienną bachami i pewnie poradzi sobie z mozartami. Wiadomo, że na tym forum jest dużo "polityki", by sprzedać itp., co nie powinno dziwić - bo gdybym miał sklep to też bym "walczył" o klienta.

Pamiętajmy o jednym - muzyka ma dawać nam radość...

P.s. co do wzmacniacza za 6000 to według mnie "wyrzucanie pieniędzy w błoto". Różnice w brzmieniu są znacząco słyszalne, ale dopiero w kwotach powyżej kilkunastu tysięcy złotych... Takie jest moje zdanie.

Kolega nie słyszy różnic miedzy wzmacniaczami np za 2000 zł?

Wracając do tematu, mam Coplanda csa8 i tez jedtem ciekaw czy poradziłby sobie w 100% z mozartami grand

Nie wiem czy to ci coś pomoże, ale autor strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) testuje wzmacniacze m.in. z kolumnami Vienna Acoustics Mozart Grand. Może warto się przekopać przez testy wzmacniaczy, jak je odszukasz, bo nawigacja jest fatalna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukanie nowych wzmaków w promocji? Prawdziwa promocja to wzmacniacz używany z drugiej ręki. Tutaj masz promocję która w pełni wysteruje Vienny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) różnica 9500zł za 3 letni wzmacniacz to jest promocja.

Ukryta Zawartość

Warte zainteresowania?

Ukryta Zawartość

Czy gdzieś jest "ukryty haczyk"? :)

Ukryta Zawartość

U mnie Vienny GM SE grają z wzmacniaczem Yamaha S2000 (jeszcze do dostania zanim S2100 zastąpi) .... Muszę przyznać, ze jestem MEGA zadowolony.

PS

Te vienny z allegro to stary model i nie od właściciela tylko od handlarza.

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

P.s. co do wzmacniacza za 6000 to według mnie "wyrzucanie pieniędzy w błoto". Różnice w brzmieniu są znacząco słyszalne, ale dopiero w kwotach powyżej kilkunastu tysięcy złotych... Takie jest moje zdanie.

Prawda o produktach audio wychodzi na jaw po czasie. Z reguły przez rok wzmacniacz A jest postrzegany jako wybitny, a po 2 latach coraz więcej osób które miały okazję zapoznać się bliżej z nowym wynalazkiem zaczyna mówić szczerze o jego wadach. Tylko niewielka część produktów opiera się upływowi czasu i jest postrzegana jako sprzęt wart zainwestowania. Takie urządzenia rzadko pojawiają się aukcjach i w ogłoszeniach. Jeśli skupimy się na tej niewielkiej grupie produktów to to co napisałeś powyżej jest bzdurą. Różnica między taką półką średnią, a produktami budżetowymi jest ogromna, natomiast różnice w porównaniu z półką wyższą słyszalna, ale dyskusyjna. Stwierdzenie że dopiero zakup wzmacniacza powyżej kilkunastu tysięcy ma sens można spokojnie między bajki włożyć. Wśród wzmacniaczy za horrendalne pieniądze też trafiają się często gęsto urządzenia średniego lotu, o których prawdę jak wyżej napisałem zaczyna się mówić jak już znikną z półek sklepowych. Przykładów nie będę przytaczał żeby nie psuć ludziom krwi.

Moja skromna, już nie prowokacyjna rada :) Zabierz swój zestaw do sklepu, gdzie może go osłuchać z kolumnami, które Cię interesują i wtedy się przekonasz, czy musisz wymieniać dodatkowo wzmacniacz, czy akurat połączenie z kolumnami Vienna będzie dla Twojego ucha odpowiednie :) Bo może się okazać, że to zagra na dobrym poziomie, na pewno lepszym niż gdybyś kupił kolumny do 5000zł!

p.s. Jak kupowałem swój zestaw to większość odradzała mi Marantza, radzili inne firmy i odsłuchiwałem i porównywałem i Marantz wygrał

• 3 miesiące później...

Prawda o produktach audio wychodzi na jaw po czasie. Z reguły przez rok wzmacniacz A jest postrzegany jako wybitny, a po 2 latach coraz więcej osób które miały okazję zapoznać się bliżej z nowym wynalazkiem zaczyna mówić szczerze o jego wadach. Tylko niewielka część produktów opiera się upływowi czasu i jest postrzegana jako sprzęt wart zainwestowania. Takie urządzenia rzadko pojawiają się aukcjach i w ogłoszeniach.

Mrok ma rację! Dokładnie tak samo uważam.

Pzdr.

Można prosić o jakieś przykłady? Szukam właśnie używanego dobrego wzmacniacza do 5000zł, rocznik nie ma znaczenia.

Po prostu szybko wzmacniacze się nudzą a w następstwie piszą że dany produkt jest słaby.... i sprzedają.

Ja tak to zrozumiałem.

Ale też nie zawsze tak bywa, moja osoba poleca np. Mingda MC88-C a już sprzedaję.... tylko ze względów prywatnych a nie że coś źle gra.

Nastawiam sie na tranzystora ale kto wie co przyszłość przyniesie :)

Co do VA nie słuchałem żadnego modelu ale na forum opinie że są to ciepłe barwowo kolumny i warto je łączyć z mocnymi szybszymi wzmacniaczami.

Życzę udanych poszukiwań :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Można prosić o jakieś przykłady? Szukam właśnie używanego dobrego wzmacniacza do 5000zł, rocznik nie ma znaczenia.

Jest tego trochę, w tej cenie prawie wszystko z drugiej ręki; Lavardin, Electrocompaniet, Simaudio Moon, niektóre MF-y, czy Krell-e, droższe wzmacniacze Creeka, może jakiś Marantz z górnej półki itp. Odpuściłbym Yamahy, Pioneery, Onkyo, Denony, CA, H/K itp., czyli 95% obecnej produkcji.

Pamiętaj jednak, że każdy z nas tutaj na forum ma odmienny gust. To co dla jednego jest fajne, dla drugiego już fajne być nie musi. To się ma podobać Tobie, więc kupuj uszami, ale i głową. ;)

tylko konturowe wzmacniacze, dziwia mnie tu ci niektore propozycje....odmienny gust to jedno ale vienny z ciepla slaba integra zagraja fatalnie. odsluchaj z denonami 2000ae/10/20, z coplandem, stary densen dm20/30, moze lampa cos z ayona na KT. Ogolnie z zadnym piecykiem sklepowym za 6tys nie zagra ta kolumna tak jak powinna.

Ja posiadam kolumny Vienna Acoustic Mozart Grant i napędzam je wzmacniaczem Mingda MC368-bse .Wcześniej przewinęło się kilka wzmacniacz min mingda Mc 34-a , denon 1500ae , musical fidelity a 1 i obecne zestawienie jest moim zdaniem najlepsze choć po drodze miały miejsce inne zmiany min źródło .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba moja ulubiona strona z testami.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Odświeżę temat, bo właśnie znowu szukam do Mozartów używanego wzmacniacza w podobnym budżecie.

Do tej pory grałem z Baltlabem Epoca 3- było bardzo fajnie, ale zbyt gładko- brakowało mi wyraźnego pulsu, który napędza muzykę.

Poszukuję zatem urządzenia, które zagra z dobrą rytmiką, ale jednocześnie nie będzie krzykliwe i jasne w górze.

Mam parę klocków na oku- pomóżcie proszę wybrać najlepszy dla Mozartów.

- Krell Kav300i

- Hegel H80

- Atoll In200

- Musical Fidelity M6i

- Vincent SV 237

- Accuphase E305

- Jungson JA-88D

- Roksan Kandy K3

- Naim Nait 5Si

- Blacknote DSA-159

Kandy możesz skreślić ktoś ju wyżej pisał że na viennach testuje autor blogu stereo i kolorowo często jego punktem odniesienia był Hegel H 100 krell oraz naim też dobry trop .

I ten pan sprzedał Vienny, a teraz wypisuje że kupił Pylon Audio Diamond... kompromitacja
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.