Skocz do zawartości
IGNORED

MacBook Air / Pro vs laptopy z Windowsem

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Microsoftowi i jego beznadziejnej 8ce, w desperacji przesiadłem na OSX, na MacBooka Pro z Ratiną. I jestem pod dużym wrażeniem zarówno systemu jak i jakości lapków z jabłuszkiem. Nareszcie poczułem, że to XXIw.

Nie jestem ślepo zapatrzony, zauważam również wady tego systemu i lapka, ale mimo to, od tego, co reprezentuje Microsoft, Maci dzieli odległość międzyplanetarna.

Zapraszam do dyskusji.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Dzięki Microsoftowi i jego beznadziejnej 8ce, w desperacji przesiadłem na OSX, na MacBooka Pro z Ratiną. I jestem pod dużym wrażeniem zarówno systemu jak i jakości lapków z jabłuszkiem. Nareszcie poczułem, że to XXIw.

Nie jestem ślepo zapatrzony, zauważam również wady tego systemu i lapka, ale mimo to, od tego, co reprezentuje Microsoft, Maci dzieli odległość międzyplanetarna.

Każdy system ma jakieś wady i zalety.

Zamiast płacić za laptop z systemem Windows, mogłeś kupić laptop bez systemu, lub jeśli już nabyłeś z systemem, to żądać zwrotu pieniędzy za system którego nie będziesz używać.

Istnieje oczywiście pewna procedura http://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/2012/01/kasa-za-windows.aspx

Co do Mac'a to się nie wypowiem, nie znam możliwości tego systemu.

Używam Maca od 6 lat po tym właśnie jak Windows zaczął mnie wkurzać maksymalnie a pracuję w branży komputerowej gdzie 90% naszych klientów pracuje na Windowsie. Na Macu komputer działa kiedy ja chcę a nie wtedy kiedy zachce się komputerowi jak to jest w przypadku Win.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

też używam osx , bezproblemowy os , nie wpinają się spywery malvery i inne badziewia virusy etc , system przemyślany konsekwętny w rozwijaniu, intuicyjny i przyjemny. Jedynym problemem jest brak np programów księgowych więc trzeba mieć dodatkowo postawioną windę np jako maszynę wirtualną aby odpalić program którego nie ma na osx, są plusy i minusy. Dla mnie OSX ma mało minusów ogólnie. Z makami mam doczynienie od prawie 20 lat i zawsze były to systemy przyjemne choć i awarie się zdażały ale częściej sprzętowe niż softowe, administrowałem też sieciami z makami wtedy jeszcze królowały w dtp na starszych systemach 9.2, w obecnej chwili patrząc na rynek systemów operacyjnych to OSX jest wg mnie najlepszym systemem do domowego zastosowania.

Też szukałem małego laptopa do pracy , win8 odpada bo to jest tragedia nie system, win7 ograniczał wybór i w kwocie 4200 kupiłem nowego macbooka pro 13 md101 z 8GB ramu i rozszerzoną gwarancją aplowską na 3lata - przywieziony z US. Wymieniłem tylko HDD 500GB na SSD 256. Najśmieszniejsze jest to że nie ma na rynku jakościowo tak wykonanego laptopa z windą z nowych oczywiście który byłby w stanie konkurować w tej cenie z MD101. W pc dalej króluje platik , kawałek blachy, słaby taczpad, , jeżeli nawet coś zaczyna być sensowne to cena tego rośnie zbyt mocno, tak więc uważam że laptopy applowskie nie są do końca tak drogie oferując najlepszą jakość wykonania - jedyny minus to serwis powienien być door to door, jak np w dellu.

Focal + Naim

kupiłem nowego macbooka pro 13 md101 z 8GB ramu i rozszerzoną gwarancją aplowską na 3lata - przywieziony z US. Wymieniłem tylko HDD 500GB na SSD 256.

Ja najpierw kupiłem sobie AIR'a 13kę, ale gdy zobaczyłem jego matrycę i jej kolory, to migusiem wymieniłem na PRO 8mb ssd 256. Niestety, już złapałem go na zacięciach podczas konwersji filmów, konwersja wywołała także max obroty wiatraków (ale to i tak ciszej niż w lapku z Win) - poza tym jest super, choć paru rzeczy za cholerę nie mogę rozgryźć. Ale może z czase sie uda.

do konwersji video powinienes kupic 4rdzeniowy proc :) każdy proc w lapku będzie przy obciążeniu wywoływał wejście wentylatora w obroty, u mnie przy większości zadań nie słyszę wentylatora nie obciążam proca w 100%.

air ma słabą matrycę, lepszą ma pro md101 pod wględem kolorów ale nie za specjalne jednak kąty, retina 13 ma wierniejsze kolory niż 15 i obie mają świetne kąty , każdą matrycę w zasadzie dobrze jest skalibrować, mam kolegę który mi w 13 pro skalibrował i efekt jest spory na plus, profile kolorystyczne w retinie 13 i 15 są całkiem dobrze ustawione ale można lepiej :)

Focal + Naim

Jak dla mnie jedną z największych wad laptopów Apple jest brak stacji dokujących. Profesjonalne laptopy muszą ją mieć. Wszystkie moje ostatnie 4 laptopy używałem w biurze ze stacją dokująca i póki mogę to z niej nie zrezygnuję , choćby Win 9 był jeszcze gorszy niż Win 8

Sądzę że nigdy nie używałeś ? Sens jest taki, że w biurze nie ślepię 8h w 14`` ekran tylko w 22`` EIZO , nie używam gładzika zamiast myszki logitecha , nie muszę pisać na ułomnej mini-klawiaturze , a gdy chcę coś wydrukować nie muszę podłączać kabla USB . Dodatkowy dysk podpięty do stacji dokującej zapewnia ponadto permamentną archiwizację . Wszystko to na jeden klik zajmujący sekundę , bez wtykania 6-7 wtyczek po przyjściu do pracy , bez sterty kabli na biurku . A pod koniec dnia wystko odłączam jednym ruchem ręki i mogę zabrać do domu albo w podróż służbową . Czy to mało?

do macbooka podłączasz wtyczkę do wyjścia minidisplay i masz już monitor podłączony, mysz np bt załatwia sprawę, nie trzeba mieć sterty kabli, stacja dokująca to oczywiście wygoda ale jest to proteza dalej tak twierdzę bo jeżeli pracujesz komfortowo na 22 calach to nigdy nie będziesz pracował komfortowo na 14 to jest zrozumiałe więc po co laptop tylko na wyjazdy?,w macbookach archiwizacja też nie jest problemem timemachine potrafi na nasa po wifi kopię zrobić, osobiście trzymanie stacji dokującej widzę jako kolejny gabaryt trzymany na biurku , dodatkowa klawiatura , zwisające kable nie jest tak różowo jak piszesz,,

Focal + Naim

Jak dla mnie jedną z największych wad laptopów Apple jest brak stacji dokujących.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dodatkowa klawiatura monitor - czyli proteza :)

osobiście mam dwa laptopy i na mniejszym 13 macbooku pracuję wystarczająco komfortowo, , nie czuję potrzeby podłączania do niego dodatkowo monitora i klawiatury, wszystko jest kwestią oczekiwania oraz wygody użytkowania, i tu się zgodzę o ile laptopy pc klawiatury mają powiedzmy jeszcze akceptowalne to gładziki w większości fatalne i trzeba podłączyć mysz,

napiszę inaczej, nie znasz się na dobrze zaprojektowanych laptopach na których da się pracować bez stacji dokujących gdzie dodatkowa klawiatura czy mysz jest zbędna.

Focal + Naim

dobrze zaprojektowanych laptopach na których da się pracować bez stacji dokujących

Da się, tylko po co się męczyć?

Pełnowymiarowa klawiatura, duży monitor i podłączenie lapka do drukarki, skanera, dysku zewnętrznego, głośników, mikrofonu jednym ruchem, w sekundę...

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Henge Docks z postu mah33 to właśnie niestety proteza. Presja użytkowników Mac-a jest tak wielka , że niezależne firmy wypuszczają pseudo-stacje dokujące które wykorzystują porty i złącza niezaprojektowane do takich celów. Wszystko grozi połamaniem I szybkim zużyciem, ciekawe czy gwarancja Apple uznaje uszkodzenia złącz powstałe wskutek używania Hange Dock I podobnych wynalazków ?

Pomimo to Hange Docks cieszy się ogromnym zainteresowaniem ( informacja od pracownika Cortlandu ) , to chyba wystarczający dowód że stacje dokujące są brakującym elementem w ofercie Apple ?

Mikson, twoja dyskusja z Lessem świadczy że jednak nigdy nie miałeś stacji dokującej. Być może nie masz takich potrzeb...

Laptopki to zawsze były takie popierdółki. Tym bardziej od Apple. Jak komuś wystarcza popierdółka 13cali to raczej wymagań za dużych nie ma. Ja pracuję od 16 lat na jabłkach i wcale nie jestem zachwycony tak tymi sprzętami. A stację mam za około 20 tys zł. Idiotyzmów w macosx również nie brakuje. Także nie ma się czym podniecać.

Acha a w domu to japca na pewno nie chciałbym posiadać, bo duże gawno na to jest.

ja z makami mam doczynienie od 20lat, zawodowo i prywatnie, uważam że obecne laptopy appla to wzór dizajnu jakości wykonania i dobrego projektu inżynierskiego laptopa, mają swoje plusy i minusy ale ogólnie górują w chwili obecnej nad resztą laptopów patrząc nawet z wyżej wymienionych cech,, parametrami może nie są najmocniejsze ale do pracy wystarczają, osx jest obecnie najlepszym systemem do domowego zastosowania jak dla mnie, maka trzeba lubić , nie jestem fanatykiem applowskim , potrafię ocenić co jest wart sprzęt ,

dla ciebie 13 mbr cali to popierdółka dla innej osoby bardzo dobrze zaprojektowany przenośny laptop ,

generalnie nikt się nie podnieca applami, każdy wie co ma , traicznie to dzieje się właśnie z windami zwłaszcza tymi najnowszymi.

Focal + Naim

Zwróćcie uwagę, że nikt jescze nie wyprodukował czegoś takiego: 83d0c662335c6020_800x800ar.jpg

w standardzie MAC-a. Do rzeczywiście poważnych zastosowań elastyczna architektura PC jest niezastąpiona. Tym bardziej, że zamiast systemów MS można na tym odpaliź takiego np. UNIX-a lub bardziej zaawansowane. Choć w niemal wszystkich poważnych zastosowaniach militarnych i przemysłowych dominuje stary dobry WinXP, IMO jeden z lepszych produktów MS. Sam używam od lat i jakoś nie miałem dotychczas żadnych problemów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.