Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy czy sieciowy - który z nich ma większy wpływ ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jak dotąd, nie miałem okazji sprawdzania obu rodzajów kabli na raz, bo zawsze były to kable tego samego przeznaczenia. Albo głośnikowe albo sieciowe. Nigdy razem, oprócz tych, które już były wpięte w system. Który kabel, wniesie większe zmiany w brzmieniu, głośnikowy czy sieciowy ?

Ktoś robił takie porównania ?

@kazik-t,nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi,może przykład nie kablowy ale...miałem swego czasu preamp lampowy na 6sl7,jakie bym mu nos-y nie zaaplikował-grał tak samo...kiepsko,następne pre na ecc82-przy każdej zmianie lamp następowała różnica takiego rzędu,że przy jednej parze lamp było ciepło-kolorowo-misiowato,a po zmianie na inne: sucho,technicznie prawie prosektoryjnie.

Nie ma takiego mądrego co by to wytłumaczył,podobnie z kablami,trza próbować i już;)

l'enfant sauvage

Gość

(Konto usunięte)

z kablami,trza próbować i już;)

racja racja :) tylko jakoś tak się zawsze składało, że przedmiotem prób, było co innego niż akurat zestawienie sieciówka głośnikowy.

Z tej przyczyny, zaczęło to wyglądać tak, że bardziej "wpływający" wydawał się IC, bo te, są chyba najczęściej wymieniane. Sieciowy, jak się go "wsadzi", to siedzi, i o nim z reguły się zapomina.

Nie mam tu na myśli "hiendowców" którzy cmokają na każdy szczegół budowy zestawu :)

Ciekawe, czy któryś z nich, wpadł na pomysł ozonowania powietrza w miejscu odsłuchowym ?

:):):)

Niedługo zaczną się rozpisywać na jakimś forum o impresjonistach niedowidzący z daltonizmem; to, że ktoś nie doświadczył jeszcze nie decyduje o nieistnieniu zjawiska. Ja np. wierzę w zjawisko trzęsienia ziemi, choć żadnego nie doświadczyłem...

Była rok temu ankieta: "Kto słyszy kable, a kto nie" i wynik był rozsądny: 67 do 33. Łatwo więc się zakwalifikować do jednej z grup, więc po co się wysilać na wpisy - nabijać licznik, czy co ?

Poza tym zakup grających kabli wcale nie musi się wiązać z poważnym wydatkiem; bywa, że są to groszowe sumy, więc narażanie kogoś tylko na pewne eksperymenty nie jest żadnym ubożeniem kieszeni...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie chodzi o zakupy tylko o to, że ludzie słyszą coś czego nie ma. To jest problem, że jest wcale pokaźna grupa ludzi opowiadająca rzeczy niestworzone. Kłamią, konfabulują czy jak? Przecież nie sprzedają tych kabli. Więc po co kłamią. Przecież się ośmieszają tylko.

Piotr91, czy fakt, że są osoby, które uważają, że słyszą różnice pomiędzy rozmaitymi kablami, utrudnia Ci w jakikolwiek sposób życie? Bo jeśli nie, to nie rozumiem Twojej krucjaty. Gdziekolwiek pojawi się jakiś temat odnośnie kabli, to pojawiasz się tam i Ty, i starasz się przekonać przekonanych. Zadaj sobie tylko pytanie: po co?

Istotne jest jeszcze, jak ktoś odbiera muzykę. Czy jest mu potrzebna jak tlen, czy stanowi tylko tło do czytania, kładzenia tynków, obierania pyrów czy wbijania gwoździ. Część zapewne przesadza oceniając wpływ, ale ankieta pokazuje, że większość różnice między kablami słyszy; po co się kopać z koniem ;-)

Fakt, że czasem po konkretnych zachwytach pojawia się równie konkretna oferta sprzedaży określonego kabla, ale na to nic nie poradzimy...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

nastepny temacik do rozkrecenia grupek za i przeciw.... i po co ???

w ostatnim swierszczyku z gatunku audio jest o kablach Jormy i pisza w konkluzji (cos ala) , ze jest to kabel dla ludzi, ktorzy nic nie chca zmieniac w swoim systemie:)) haha no spoko dobrze wydane 16900

w innym przeczytalem (na reklamie) haslo, ze jest to najlepszy stolik jaki slyszalem :))) ehh jak bym tylko to wiedzial wczesniej to bym kupil stolik a nie kolumny... masakra

itd. lubie je czytac ubaw po pachy gwarantowany:)

chopie wez se pare roznych kabli od zelazka i takich wypozyczonych drogich ze sklepow i sie baw ! jak ktos Ci bedzie tu wpajal opowiazdki to co Ci to da ? bedziesz przekonany ?

tak na marginesie zacznij bawic sie ustrojami akustycznymi z tego jest o wiele wieksza frajda :) i to wyraznie slyszalna

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

chopie wez se pare roznych kabli od zelazka i takich wypozyczonych drogich ze sklepow i sie baw ! jak ktos Ci bedzie tu wpajal opowiazdki to co Ci to da ? bedziesz przekonany ?

Jeżeli ma sprzęt klasy budżetowej to i tak nic nie usłyszy ! To zabawy dla doświadczonych słuchaczy z dobrej klasy sprzętem. Ale nie można z tego wyciągać wniosków że kable nie mają wpływu na brzmienie systemu.

tak na marginesie zacznij bawic sie ustrojami akustycznymi z tego jest o wiele wieksza frajda :) i to wyraznie slyszalna

To zależy od pomieszczenia. Jeżeli w pomieszczeniu dźwięk mu się dobrze rozchodzi to zabawa ustrojami akustycznymi nic mu nie poprawi (a może nawet pogorszyć) i nie będzie miał z tego żadnej obiecywanej frajdy. Ale nie można z takich doświadczeń oczywiście wyciągać wniosków że adaptacja akustyczna nie ma wpływu na brzmienie systemu ...

Rydz koledzy już przytoczyli dane jaka część osób wypełniających ankietę słyszy czy też nie słyszy wpływ kali na dźwięk. Ja zrobiłem kabel zasilający DIY i jeżeli ktoś by nie usłyszał różnicy między nim a zwykłym kablem tzw. komputerowym to uznałbym, że nie potrzeba mu osbnych klocków audio, a tylko radyjko kupione na bazarze.

Dodam że tak obcinał bas, że w porównaniu z komputerowym to była przepaść na korzyść komputerowego. To tyle w temacie wpływu kabli na dźwięk czy mogą wpływać i czy to słychać.

Poza tym osoba, która "nie zabiera" głosu w temacie kabli audio, a czyta i pisze o tym to musi być mega frustat. Ja nie przepraszam.

Dobór okablowania jest bardzo istotną sprawą. Można wydać dużo pieniążków i załamać się efektem. Jak już pisałem, głośnikowy najistotniejszy dla mnie, później interkonekt, na końcu sieciówka, ale dobór przeprowadziłem w odwrotnym kierunku, tak podpowiedziało mi doświadczenie i intuicja. A więc najpierw zadbałem o sieciówkę, później wybrałem interkonekt, na końcu dopasowywałem głośnikowy - i to trwało najdłużej.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Rydz koledzy już przytoczyli dane jaka część osób wypełniających ankietę słyszy czy też nie słyszy wpływ kali na dźwięk.

Kolego , ja w tej ankiecie brałem czynny udział , i nie pisz mi takich textów

Poza tym osoba, która "nie zabiera" głosu w temacie kabli audio, a czyta i pisze o tym to musi być mega frustat.

Ja zrobiłem kabel zasilający DIY i jeżeli ktoś by nie usłyszał różnicy między nim a zwykłym kablem tzw. komputerowym to uznałbym, że nie potrzeba mu osbnych klocków audio, a tylko radyjko kupione na bazarze.

Nie tylko popełniłem kilka sieciówek Diy , ale i posiadałem sieciówki firmowe , więc nie pitol mi o swoich super sieciówkach dających takie efekty jak powyżej.

Gość

(Konto usunięte)

Poza tym osoba, która "nie zabiera" głosu w temacie kabli audio, a czyta i pisze o tym to musi być mega frustat. Ja nie przepraszam

Ja zrobiłem kabel zasilający DIY i jeżeli ktoś by nie usłyszał różnicy między nim a zwykłym kablem tzw. komputerowym to uznałbym, że nie potrzeba mu osbnych klocków audio, a tylko radyjko kupione na bazarze.Dodam że tak obcinał bas, że w porównaniu z komputerowym to była przepaść na korzyść komputerowego.

Z tej opowieści wniosek, że DIY to nie twoja bajka.

Do niechętnych: po co się tak spinać, jakby działo się coś podobnego do przerwy w dostawie prądu ? Po co pisać, jak się nie ma ochoty do pisania?

Kable grają, tak samo, jak każdy inny element toru, i jest to dla zwyczajnie słyszących, czymś zwyczajnym. I tu fakt, jak się ma "system", który gra po swojemu i jest nieczuły na zmiany, to pewnie takie doświadczenie może wkurzać, kiedy słyszy się, że u innych jest inaczej. TYLE, ŻE TEMAT JEST NIE O TYM.

kazik-t szkoda czasu, mi sie juz nie chce pisac tu o kablach itp, nastepnie taki napisze ze nie ma róznicy miedzy wzmacniaczem za 2 a 8 tys bo dopiero lepiej grają takie powyzej dychy chociaz to bedzie musiał jeszcze sprawdzić bo nie słuchał....szkoda gadać. Jak ktos nie słyszy kabli sieciowych to znaczy ze nie słyszy bo nie trzymał w reku :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Po co pisać, jak się nie ma ochoty do pisania?

Kaziu , czy też nie rozumiesz tego przekazu ?

Składowych na dobre brzmienie jest tyle , że gadanie o kablach jest raczej dla frustratów ?? sorry !

Pozdrówko.

Gość

(Konto usunięte)

szkoda czasu, mi sie juz nie chce pisac tu o kablach itp, nastepnie taki napisze ze nie ma róznicy

żaden to powód by się przejmować, jak są doświadczenia, można je opisać, to nie boli :)

Akurat z moich doświadczeń interkonekt detreminuje bardziej brzmienie, niż kable głośnikowe. Sieciówki nawet nie próbowałem i Boże uchowaj mnie od tego levelu :)

też miewam takie poczucie, tym bardziej, że IC jest jakby więcej na rynku i częściej są wymieniane. Z sieciówką, pisałem, jak najczęściej bywa. Raz podłączona, jest zapomniana.

Składowych na dobre brzmienie jest tyle , że gadanie o kablach jest raczej dla frustratów ?

Kable grają, tak samo, jak każdy inny element toru, i jest to dla zwyczajnie słyszących, czymś zwyczajnym.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Składowych na dobre brzmienie jest tyle , że gadanie o kablach jest raczej dla frustratów ?? sorry !

Kable grają, tak samo, jak każdy inny element toru, i jest to dla zwyczajnie słyszących, czymś zwyczajnym.

Dalej nie rozumiesz , skladowe to dziesiątki różnych ingerencji poprawiających brzmienie zestawu audio pomijając okablowanie.

Rydz ty nie rozumiesz co piszesz, chyba, że jesteś po mocnej imprezie. Cytuję: "...że gadanie o kablach jest raczej dla frustratów", a odpowiadając trzy posty niżej piszesz: "...Nie tylko popełniłem kilka sieciówek Diy , ale i posiadałem sieciówki firmowe...".

O mojej nieudanej sieciówce DIY napisałem by podkreślić, że kabel zasilający ma wpływ na dzwięk, w tym przypadku mocno go degradował.

Twój styl pisania nie wystawia ci dobrej opini, a logiki w twoich tekstach też trudno się doszukać więc już nie będę odpisywał w tym wątku by nie zaśmiecać go.

kazik-t szkoda czasu, mi sie juz nie chce pisac tu o kablach itp, nastepnie taki napisze ze nie ma róznicy miedzy wzmacniaczem za 2 a 8 tys bo dopiero lepiej grają takie powyzej dychy chociaz to bedzie musiał jeszcze sprawdzić bo nie słuchał....szkoda gadać. Jak ktos nie słyszy kabli sieciowych to znaczy ze nie słyszy bo nie trzymał w reku :)

Powiem Ci, że ja tak mam. Dla mnie wzmacniacz jednej firmy za 3k pln gra na podobnym poziomie jak firmy Y za 10'000 PLN, graja inaczej/inna barwa/dynamika itp ale klasa to jest prawie to samo, dopiero słyszę znaczącą różnicę miedzy tranzystorem a lampą. Albo tranzystorem za 3 kpln a za 50 kpln. Pomiędzy to jest kosmetyka i rzecz gustu. A kable to już tylko wisienka na torcie dla samej idei.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.