Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Caspian m2 i Glosniki

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!!!

W przyszlym miesiacu czeka mnie przeprowadzka. Co za tym idzie moj sprzet tez sie przeprowadza I bedzie stal w wiekszym pomieszczeniu ok 25m2. Obecnie wszystko stoi w pokoju ok 14m2 I gra ladnie, klarownie, czysto, gora jest dopieszczona choc nie bez skazy. Cenie melodyjnosc, dobry wokal, dynamike ponad mocny bas i sterylnie wyodrebnione dzwieki chociaz kontrola tez jest bardzo wazna. Slucham kazdej muzyki od Vangelisa, Cohena, Dion, Andrew Lloyd Webbera po Armina van Buurena, Bon Jovi, Creed itd...

Moj obecny sprzet:

Wzmacniacz: Roksan Caspian m2

Cd player: Marantz cd6004

Glosniki: Roksan Kandy K2

Podstawki: Custom Design RS303

Interconnect: QED Graphite

Kabel glosnikowy: Chord Odyssey 2

a) Czy do 25m2 wystarczy wiekszy glosnik podstawkowy czy potrzebna jest juz kolumna podlogowa (podejrzewam, ze podlogowka)

b) Czy moj Caspian poradzi sobie dobrze z wieksza I bardziej wymagajaca kolumna. Odsluchiwalem go na CM9 i nie bylo rewelacji.

Nie chce stracic na dynamice i ladnej gorze, ale zdecydowanie moj obecny glosnik nie da rady wypelnic wiekszego pomieszczenia dzwiekiem o dobrym balansie i jakosci.

Mam do wydania ok 8tys pln. Szukam sprzetu w promocjach (open boxy, wyprzedaze itd...).

Mam mozliwosc odsluchow, ale tez nie jestem w stanie spedzic kolejnych tygodni na jezdzenie po kraju by posluchac jak co z czym gra. Na odsluchy trzeba sie tez umawiac wczesniej. Chcialbym sie zapytac o Wasza porade, opinie na temat moich faworytow i Wasze typy, ktorych moze nie wzialem pod uwage.

Moje typy, ktore rozwazam:

* NEAT XLS (tu bym musial troche dolozyc, zeby wyrwac jakis ex demo egzemplarz i podobno jest to trudna do napedzenia kolumna podstawkowa)

* ProAc D20R (moj realny faworyt, ale nie mam gdzie odsluchac)

* KEF R700/900 (moge odsluchac w swoim miescie)

* PMC Twenty 23

* Monitor Audio GX200

Dziekuje

Hubert

Wieza STEREO Technics :)

Do 25m2 kup podłogówki, lubię Caspiana, ale on do szczególnie wydajnych niestety nie należy z takimi kolumnami jak KEF LS50, Usher Be-718DMD czy B&W 805 brakowało powera niestety...swoją drogą producenci tych monitorów nieźle przeginają z tą skutecznością wartości rzedu 81-83dB... i jeszcze kłamią w danych technicznych podając co innego.

Pawel, R900 nowe kilka miesiecy temu poszly na angielskim ebayu za ok 1700 funtow, R700 w sklepie wyrwe za tyle samo. Przymierzam sie do odsluchow, bo sklep mam 500m od domu, gdzie te kolumny stoja. Umowie sie to moze dadza mi na kilka godzin do domu :)

Zeta, zgadzam sie z Toba, ze Caspian jest malo wydajny...nie wiem z czego to wynika, ale z trudnymi kolumnami sobie nie radzi i dlatego nie jestem pewien co do wyboru glosnikow. Odpowiada mi brzmienie wstegowych tweeterow dlatego patrze na te ProAc przychylnym okiem...ale akurat jak na zlosc nie ma gdzie tego posluchac. Vienna acoustics podobno najlepiej nadaja sie do klasyki a szkoda, bo sa Mozart Grand za 1200 funtow do kupienia ex demo. Podobnie Audiovector sa za 50% ceny do kupienia, ale bez odsluchow nie zaryzykuje takiej kolumny.

Roksan powinien spokojnie poradzić sobie z nagłośnieniem Twojego pomieszczenia i zasilenia nawet trochę bardziej wymagających konstrukcji.

Na pewno proponuję posłuchać kolumn Kef serii R. Moim zdaniem już R700 powinna w zupełności wystarczyć w Twoim pomieszczeniu. R900 będzie bardziej wymagające od wzmacniacza, ponadto w pewnych sytuacjach (nie znam Twojego pomieszczenia odsłuchowego) może pojawić się problem z niskimi częstotliwościami.

Jako alternatywa proponuję posłuchać kolumny Tannoy Precision 6.4. To piękna i bardzo równa, dopracowana konstrukcja, która powinna się sprawdzić w Twojej konfiguracji, podobnie jak Dali Mentor 6, które teraz oferujemy w świetnych cenach. Do listy dorzuciłbym jeszcze jeden z modeli Audio Physic oraz najnowsze, bardzo eleganckie Triangle Esprit Antal Anniversary Limited Edition.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, wszystkie powyższe oraz jeszcze wiele innych konstrukcji mamy fizycznie stanie, wszystko można posłuchać, porównać. Dajemy także możliwość sprawdzenia jak grają kolumny w Twoim systemie w domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuje za propozycje, ale ani harpia ani dynaudio nie wchodza w gre...za to R700 to jak najbardziej brana pod uwage opcja. Moge je kupic za ok 7tys pln.

Moze ktos cokolwiek powiedziec na temat glosnikow ProAc? Albo PMC...?

I czy sa jakies opinie na temat vienna acoustic Mozart grand i ich polaczenia z caspianem?

Dziekuje za propozycje, ale ani harpia ani dynaudio nie wchodza w gre...za to R700 to jak najbardziej brana pod uwage opcja. Moge je kupic za ok 7tys pln.

Moze ktos cokolwiek powiedziec na temat glosnikow ProAc? Albo PMC...?

I czy sa jakies opinie na temat vienna acoustic Mozart grand i ich polaczenia z caspianem?

a dlaczego dynk x32 nie wchodzą w grę?

słuchałeś ich może? bo jak tak , bardzo niedoceniana konstrukcja

nie są bardzo wymagające od wysterowania jak reszta dynek np seria focus czy niższa

grają całkiem szybkim basem niskim , dosyć neutralne i czytelne pasmo

miałem też ich wersję aktywną, posłuchaj jak masz możliwość małe podłogówki a dobrze grają

vienne sobie odpuść trudniejsze są wszystkie do napędzenia niż x32,

one potrzebują mocnego bardziej analitycznego wzmaka jak rotel czy yamaha,

Focal + Naim

Przyznam sie, ze mam niechec do Dynek. Sluchalem 2 kolumn podstawkowych tej firmy i bardzo mi sie nie podobaly. Mozliwe, ze proponowany przez Ciebie model jest wyjatkiem, ale niestety nie mam gdzie go odsluchac a specjalnie nie bede jechal 250km, bo i tak przekonania do nich nie mam. PMC graja nisko i KEF R serii tez dobrze wypadaja...choc mnie caly czas nurtuje ten ProAc i to te kolumny bym chcial odsluchac w pierwszej kolejnosci.

zależy z czym je słuchałeś, jak ze słabym wzmakiem to efektem może być słabo kontrolowany bas kluch , potrzebują szybszego energetycznego wzmaka, wyjątkiem jest seria excite która toleruje słabsze wzmaki z lekkim ociepleniem jak np właśnie caspian.

a pozostałe kolumny masz gdzie posłuchać?

Focal + Naim

Przyznam sie, ze mam niechec do Dynek. Sluchalem 2 kolumn podstawkowych tej firmy i bardzo mi sie nie podobaly. Mozliwe, ze proponowany przez Ciebie model jest wyjatkiem, ale niestety nie mam gdzie go odsluchac a specjalnie nie bede jechal 250km, bo i tak przekonania do nich nie mam. PMC graja nisko i KEF R serii tez dobrze wypadaja...choc mnie caly czas nurtuje ten ProAc i to te kolumny bym chcial odsluchac w pierwszej kolejnosci.

Jakich modeli sluchales ? Zresztą nie wszystkie konstrukcje dynaudio są udane , słuchałem większość modeli z grupy x i totalna porażka jak dla mnie ,nierówne grające pasma , znowu Focus 160 to świetna konstrukcja i polecam , ale znowu Focus 140 przebasowana konstrukcja , serii contur nie słuchałem nie miałem możliwości Ale ponoć fajne grają , atc się Bardzo zgrywaja z caspianem m2 wiem bo sam miałem ,

:)

ATC tez bralem pod uwage, ale w salonie mi kolega powiedzial, ze im czesto tweetery siadaja. Dynek nie pamietam juz modeli, ale byla to wlasnie seria x (tak wychwalana przez wielu i majaca dobre recenzje) i gralo to z zestawem rotel (pre+koncowka).

KEF, Neat, B&W, PMC, Monitor Audio, Vienna mam gdzie posluchac tylko trzeba sie umawiac a nie wszystko jest u mnie w miescie (tylko KEF i B&W) reszta 30km w jedna strone. Czasu tez nie mam bez liku, zeby tyle jezdzic...tylko soboty zostaja. Na KEFy sie umowie w ta sobote...zobaczymy kiedy mi dadza termin odsluchu.

>Huberto1984

Sądząc po Twoich preferencjach muzycznych i brzmieniowych z Twoim wzmacniaczem powinien sprawdzić się KEF i PMC ze wskazaniem na PMC.

Neat, B&W, Monitor Audio, Vienna sobie raczej odpuść, bo będzie zależnie od powyższych głośników albo za ostro, albo mułowato, albo "nie ten poziom grania".

Dynaudio z serii X moim zdaniem grają jakoś tak beznamiętnie. Może gdybym ich słuchał dłużej i w zestawieniu z optymalną dla nich elektroniką to zmieniłbym zdanie...

Do wszystkich ATC potrzeba bardzo wydajnego wzmacniacza (Twój do takich nie należy), w przeciwnym razie nie będzie żadnej satysfakcji z odsłuchu.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

słuchałem dynek x32 z heedem obeliskiem - bardzo udane połączenie- gdzie uważam że caspian jest pewnym rowinięciem tego brzmienia , nie grało to beznamiętnie, oraz z lampą ayonem w nautiliusie, uważam że x32 to udana kontrukcja i absolutnie nie gra beznamiętnie, jest stosunkowo łatwa w napędzeniu i gra dobrze dociążonym dołem stosunkowo szybkim, pasmo jak w każdej dynce do serii contour jest lekko podbite z dołu , miałem caspiana z focusami 260 - byłem zadowolony do momentu jak nie posłuchałem focusów z mocniejszą i lepiej spasowaną elektroniką - dzielony naim wtedy to zaczeły grać szybciej precyzyjniej z większą przestrzenią, uważam że caspian do nowej serii focus średnio pasuje , nakładają się pewne cechy jak lekkie ocieplenie i minimalny brak szybkości co powoduje odejście od neutralności kosztem zatarcie detali i rozmazania sceny. Atc też roskan nie pociągnie tak łatwo ale są to barwą lepiej dobrane kolumny niż focusy, kefy nowe słuchałem dla mnie zbyt suchy dźwięk ale może z roksanem nie będzie tak źle, b&w miałem kiedyś serie 600 , podobnie zmęczyły mnie zbyt ofensywnym graniem bez polotu, i też nie są łatwe w napędzeniu podobnie jak kefy.

Focal + Naim

Posłuchałbyś z czymś lepszym niż naim i byłoby jeszcze lepiej, tak można bez końca. Caspian/naim xs to nie są wzmacniacze do większych kolumn dynaudio niż dwudrożny monitor. Ot taka prawda i nie ma co generalizować, że caspian nie nadaje się do dynek focus.

Pociągnąć to caspian M1 pociągnie nawet 4-ohmowego scan speaka illuminator, tylko kolumna nie może mieć sztucznie podbitego basu - jeżeli ma to będzie buła i trzeba podłączyć wzmacniacz z "krótkim" basem a caspian z całą pewnością takiego basu nie ma.

...

miałem caspiana z focusami 260 - byłem zadowolony do momentu jak nie posłuchałem focusów z mocniejszą i lepiej spasowaną elektroniką - dzielony naim wtedy to zaczeły grać szybciej precyzyjniej z większą przestrzenią, uważam że caspian do nowej serii focus średnio pasuje

...

Michał,

z całym szacunkiem,

Ale nie słuchałeś u siebie Caspiana M2 z Focusami 160, tylko z 260, a to zdecydowanie nie to samo. 260 wymagają silniejszego wzmaka, niż ch mniejszy brat, który jest łatwiejszy do wysterowania. Kiedy miałeś 260 z M2 koledzy w klubie niejednokrotnie sugerowali Ci też, że M2 nie pokazuje możliwości tych wymagających podłogówek. 260 to nie cała nowa seria Focus.

Ja mam Caspiana M1NG od prawie 3 lat.

Do połowy czerwca przez 2,5 roku grał z Dynaudio X16 i ostatnie co można było powiedzieć o tym graniu to beznamiętność. Uważam, że to bardzo udane połączenie. Ale apetyt rośnie.

Od ponad miesiąca mam właśnie Focusy 160 i nie mogę powiedzieć, że to połączenie nie pasuje. Caspian dobrze sobie radzi z tymi Dyniami. Na razie nie myślę o zmianie. Jest dobrze :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

porównyłem bezpośrednio caspiana i naima xs z f260, teraz widzę że ogólnie caspian niby dociążał swobodniej całościowo brzmienie bardziej uspokajał w sensie płynności jakby przekaz ale większą swobodę i szybkość rytmu i detal podawał naim kosztem lekko odchudzonego brzmienia w pierwszej chwili odsluchu,, porównanie robiłem 3lata temu,, przekładając to na f160 są to łatwiejsze głośniki choć też wymagają od wzmaka dynamiki i prądu ,,

Generalnie nie mówię że caspian zagra źle z f160 tylko jak dla mnie za bardzo odejdzie od neutralności nałożą się podobne charaktery i dynek i caspiego czyli lekkie ocieplenie lekkie rozmycie detali bo caspian ani dynki nie są ultra detaliczne , jeżeli akceptujesz to ok i wtym cały fun ale dla mnie bliżej neutralności wydaje się połączenie naima z dyniami jest troszkę szybszy detaliczniejszy to połączenie troszkę bardziej róznoważy się w stronę neutralności mniej zamazując ogólny detal przekazu

warto posłuchać obu zestawień być może trafi któreś w gust

Focal + Naim

• 1 miesiąc później...

Roksan powinien spokojnie poradzić sobie z nagłośnieniem Twojego pomieszczenia i zasilenia nawet trochę bardziej wymagających konstrukcji.

Na pewno proponuję posłuchać kolumn Kef serii R. Moim zdaniem już R700 powinna w zupełności wystarczyć w Twoim pomieszczeniu. R900 będzie bardziej wymagające od wzmacniacza, ponadto w pewnych sytuacjach (nie znam Twojego pomieszczenia odsłuchowego) może pojawić się problem z niskimi częstotliwościami.

Jako alternatywa proponuję posłuchać kolumny Tannoy Precision 6.4. To piękna i bardzo równa, dopracowana konstrukcja, która powinna się sprawdzić w Twojej konfiguracji, podobnie jak Dali Mentor 6, które teraz oferujemy w świetnych cenach. Do listy dorzuciłbym jeszcze jeden z modeli Audio Physic oraz najnowsze, bardzo eleganckie Triangle Esprit Antal Anniversary Limited Edition.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, wszystkie powyższe oraz jeszcze wiele innych konstrukcji mamy fizycznie stanie, wszystko można posłuchać, porównać. Dajemy także możliwość sprawdzenia jak grają kolumny w Twoim systemie w domu.

No I jeszcze wczoraj pisalem w innym temacie, ze kupuje R900 a dzis rano kupilem Tannoy Precision 6.4 black gloss ex demo 12h grania z pelna gwarancja za 6tys wlacznie z przesylka I nowymi jumperami chord odyssey 2. Dobry deal jak na moje. R900 za 8tys moglem kupic. Podlacze to w weekend to porobie zdjecia I zdam relacje jak gra. Ide jeszcze na odsluch b&w 683 s2 w weekend tak tylko, zeby posluchac. Ostatnie Tannoye jakie mialem to byly 607 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.