Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana głośników w kolumnach - pomocy!!

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panie i panowie, mam wielką prośbę.

Mój sprzęt:

Amplituner Sony STR-2800L (moc wzmacniacza 2x55W RMS)

CD Denon DCD-620

kolumny: Unitra (Tonsil), model: ZgC-50-8-44

Zmieniłem kabel głośnikowy z 30letniego, wyciągniętego z lamusa, cienkiego jak pupa węża i bardzo długiego, na pożądny 2,5 mm szwajcarskiej firmy oehlbach (o długości 2 m każdy) i wreszcie dźwięk stał się przejrzysty... a dzięki temu, że dźwięk stał się przejrzysty, zorientowałem się, że coś jest nie tak. Po zdjęciu maskownic i puszczeniu pierwszego kawałka z płytki Mezzanine (Massive Attack) okazało się, że głośnik niskotonowy jest popsuty - membrana jest popękana (ze starości) :(

Teraz proszę o radę - chciałbym zachować moje skrzynki i wymienić głośniki niskotonowe - czy taka operacja się opłaca? Czy lepiej kupić nowe kolumny? Ewentualnie mógłbym wymienić wszystkie głośniki ze skrzynek (po 3 - w tym jeden malutki tweeter). Jeżeli wymieniałbym wszystkie głośniki, chciałbym, żeby "moc kolumn" była nieco większa (jest 50W RMS, a żeby było np. 75 RMS, lub 90RMS).

Co robić? Jaki/e głośnik/i zamontować (jakiej firmy - podobno głośniki firmy Alphard nie są najgorsze, a może Tonsile? jakiej mocy?) Jak sprawdzić, jaki mam kupić rozmiar głośnika? (czy mam odkręcić te stare i symbol, który się będzie na nich znajdował powie wszystko, czy mam je po prostu zmierzyć?)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Grzesiek

Odczytałem symbol niskotonowego - symbol jest taki: Tonsil GDN 20/40, 40 W, 8 Ohm. Jaki głośnik zamiast tego zastosować? Czy można wsadzić mocniejszy? i te wymiary, co podają nowych głośników, np. 179 mm, to jest średnica głośnika całego, czy średnica membrany?

Proszę o pomoc

Przeczytaj na stronie Www.tonsil.pl objasnienia. Tam jest wlasnieladnie pokazane "o jaki rozmiar chodzi" bą są dwa. Weś ten glośnik idz do sklepu i poproś o zamiennik :). A czy można wstawic o większej mocy lub mniejszej hmmmmmm raczej można(w tonsilach zwrotnica to chyba jeden "kundensator") ale nie do konca widzę sens. Wedle mnie to smailo mozesz kupic na oko w sklepie hlosnik niskotonowy o podobnych wymiarach tonsila i wszystko bedzie ok(bas napewno bedzie lepszy bo dzisiejszy tonsil to jednak dzisiejszy) a gwizdki jak chodzą niech chodzą bo juz gdyby to wszytsko wymieniac to i trzeba by bylo pomyslec nad jakąś sensowną zwrotnicą a czuję ze chyba niemasz checi sie zbytnio bawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.