Skocz do zawartości
IGNORED

E283CC w miejsce 12ax7

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

wujek gugle raczej nie jest zbytnio laskawy. na forum tez cisza

poza ofertami - simensa i jego rebrandow (glownie valvo i philips) jest cisza

mozna oczywiscie wyczytac ze jest to dokladny odpowiednik ecc83 o innym przyporzadkowaniu pinow.

przejsciowki do nabycia na jebaju u skosnookich kolegow. jak ktos umie uzywac lutownicy to sobie sam moze przelutowac swoje gniazdo.

i Voilà!

to jak z ta lampka - bedzie z E282CC telefunken ECC803S czy nie bedzie?

ludziska pisza ze to zagra tak samo. ale oczywiscie moga byc to tez opowiesci z mchu i paproci...

ma ktos doswiadczenie na tym gruncie?

https://www.audiostereo.pl/topic/113768-e283cc-w-miejsce-12ax7/
  • 2 tygodnie później...

U mnie zazenie jest na 6V wiec nie ma problemu.

Siemens robil 5751 i e83cc z podobna konstrukcja gettera wiec zakladam ze sonicznie to bedzie cos w ten desen

Ale najepsze siemensy maja dlugie szare plytki i sa troche starsze.

Sam jestem ciekawy wynikow testu. Nie dysponuje (jeszcze) tymi pozostalymi siemensami ale porownam e283cc do mullarda 10M

Czy Philips SQ E83CC i Siemens (triple mica) pochodzą z tej samej fabryki?

Porównując zdjęcia Siemensa z posiadanymi Philipsami nie widzę różnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest wiele lamp e283cc - pod roznymi markami, glownie europejskimi. wszystkie wyprodukowane sa przez siemensa (po kodach wykwaszonych na szkle bez problemu sie dojdzie)

maja dosc nietypowa konstrukcje. identyczne sa 5751 siemensa i e83cc. zapewne stad te domysly

Witam, oryginalna lampa e283cc posiada ekran oraz żarzenie wyłącznie na 6,3v podobnie jak ecc88. Ale uwaga, spotkałem się jednak z lampą siemensa oznaczoną jako e283cc nie posiadającą ekranu. Wyglądała identycznie jak "zwykła" 3mica. Prawdopodobnie pod koniec produkcji Siemens szedł po kosztach. Tak lampa jest na prawdę dużo cichsza od zwykłej 83. Polecam szczególnie na wejście phono.

Ja porównywałem na wejściu phono więc w dość krytycznym miejscu w układach Loescha ( ecc83+ecc88 ) i Salasa ( 2 mu-followery ). Miałem do dyspozycji 3-micę Simensa ( wg mnie trochę zbyt natarczywa góra i szczupły dzwięk ) oraz tfk smooth plate ( ładna przestrzeń ale dla odmiany gubi detal ). Niestety nie miałem wtedy pod ręką amerykańców do porównania. Wg mnie e283cc zagrała równiej od obydwu bez ich wad więc pewnie porównywanie to 803 nie jest przesadą. Ponoć ze zwykłych 83 wybitnie brzmią pierwsze philipsy z długą anodą i pochylonym getterem ale są cholernie trudne do trafienia. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.