Skocz do zawartości
IGNORED

Op ampy do ESI HIFI 7.1

marantzFan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kilka tygodni temu kupiłem kartę esi hifi 7.1, karta grała ładnie ale postanowiłem ja ulepszyć.

Kupiłem 2 wzmacniacze operacyjne OPA2340PA PDIP-8 Texas Instruments i dźwięk stał się minimalnie lepszy, podam jego dobre i złe cechy.

Plusy:

+dobra dynamika

+dobry bas

+ładne wokale

minusy:

-wysokie częstotliwości około 12 khz denerwują są zbyt natarczywe

-mało szczegółów ale jakieś tam są

Gra to lepiej od JRC które były wcześniej dodam że wymieniłem je tak jak na tym zdjęciu które dodaje.

Czy to jak je dam ma jakieś znaczenie proszę mi wytłumaczyć na jakiej to zasadzie działa.

Mój sprzęt:

Marantz SR-96

Beyerdynamic DT770 PRO 80 Ohm

Esi pordigy hifi 7.1

no i oczywiście porządne grube kable :)

Na zakup nowych Op ampów mam 200 złoty

Teraz napiszę jaki dźwięk chcę uzyskać.

Mocny miękki bass, nie dudniący

Dźwięk powinien być dynamiczny

Wysokie tony słyszalne ale nie denerwujące

Średnie tony są mi obojętne, nie muszą być jakieś bardzo wybitne tylko poprawne.

Jakby nie było wzmacniaczy o takich cechach to proszę podawać podobnie grające.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak chcesz poprawić dźwięk wedle kryteriów które podałeś, to zacznij od zmiany słuchawek.

Co Ci po tym, że będziesz korygował dźwięk torem (niepotrzebnie), jak same przetworniki już mocno zniekształcają sound.

DT 770 Co prawda nie słuchałem, ale wszystkie słuchawki jakie słuchałem miały brzmienie które mocno pokrywało się z ich wykresami.

Oto wykres Twoich DT 770:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) []=713&scale=30

Poszarpane pasmo, z podbitymi krańcami - w dodatku ukształtowane na "V-granie".

Moja rada, kup używane AKG K550 (koszt pewnie około 400 pln), naucz się ich neutralnego dźwięku i po 3 miesiącach sam będziesz wiedzieć czego Ci brakuje w audio i jakie dziury ma Twój tor.

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

tak sobie myślałem że jakbym już zmienił słuchawki to może coś lepszego od tych akg np sennheiser hd600 albo hd650 warto dopłacić do 650?? no ale dzwięk z tych dt770 mi pasuje nawet albo mi się tak wydaje bo to pierwsze moje lepsze słuchawki wcześniej miałem hd419

a tak poza tematem słuchał ktoś he 90 albo widział na żywo lub słyszał czyjąś opinie? pod koniec tego filmu słuchacz płacze ciekawe jak to gra

Nie odpowiem Ci czy warto dopłacić do czegokolwiek, kiedy sam nie wiesz jaki dźwięk Ci odpowiada.

Powtarzam jeszcze raz moją radę: kup używane AKG K550 (koszt za używki wręcz śmiesznie mały)

K550 są cholernie łatwe do napędzenia (zagrają z czegokolwiek) i bardzo neutralne (suche, płaskie).. na początku będą wydawać Ci się nudne i nijakie - ale po około 2 tyg. słuch Ci się do nich przyzwyczai.

Wtedy - gdy już zmysł słuchu będzie "przygotowany" pod nowe brzmienia - będziesz wiedzieć najlepiej czy K550 były dla Ciebie za ciemne, za jasne, za mało ocieplone - albo może sama konstrukcja słuchawek zamkniętych nie będzie Ci odpowiadać i świadomie sięgniesz po modele otwarte.

Innej drogi do audio nirvany nie ma :)

Powodzenia.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

hmm podłączyłem pod 6ch direct i gra o wiele lepiej

te akg musiałbym zobaczyć w sklepie na żywo jak są wykonane na zdjęciach wyglądają nawet solidnie

to 6 ch direct omija potencjometry od barwy i balansu gra to o wiele lepiej

zawsze chciałem mieć magnetofon kupiłem sobie

Ukryta Zawartość

było warto?

Ukryta Zawartość

Rok temu sie bawilem w poprawe dzwieku mojego DENON DVD-3910.

W tym czasie posiadalem 3 exemplarze tego samego modelu.

W jednym z nich zastosowalem zmiane fabrycznych opampow (6szt) za wypasione Analogue Devices (koszt prawie 200zl juz z wymiana przez serwis - smd lutowanie zostawiam expertom).

W drugim DVD3910 zostawilem oryginalne opampy, ale zastosowalem dobry vejsciowy sieciowy filtr (TDK 20-30zl), poprawilem ekranowanie wewn. cyfrowych kabli zwykla alu folia.

No i glownie zainstalowalem solidne miedziane cinch konektory (CMC, koszt ok. 70zl) w zamiast, jak sie pokazalo, naprawne badziewnych standardowych, ktore z zewnatrz wygladaly swietnie.

No i trzeci egemplarz DVD3910 w originalnym stanie zostawilem do porownania.

Po pierwszym podlaczeniu DVD-3910 z nowymi opampami mi sie wydawalo, ze dzwiek sie delikatnie poprawil. Przesztrzen, barwa itp.

Jednak przy bezposrednim AB porownaniu tego samego utworu na Denon z opamp tuning versus oryginalny Denon, nikt nie byl w stanie rozruznic, ktory player wlasnie gra. Dzwiek sie wydawal IDENTYCNY (sluchali oprocz mnie 2 doswiadczone osoby).

Efekt poprawy przez opampy byl bardziej psychologiczny jak rzeczywisty.

Natomiast porownanie kolejnego egzemplarza z prostym tuningem (poprawa zasilania, ekranowanie i szczegolnie zmiana wyjsciowych cinch konektorow) pokazalo spora poprawe dzwieku.

Tutaj AB porownanie z oryginalnym Denonem bez jakichkolwiek watpliwosci umozliwilo odroznic odtwarzacze. Oczywiscie na korzysc tego z tuningem.

Nie probowalem juz dalej zmieniac kolejne modele opampow, wydaje mi sie to raczej strata czasu i pieniedzy (zakladajac ze w srodku sa juz i tak opampy dobrej jakosci). U mnie o wiele wiecej jakosci dodaly drobne i relatiwnie tanie poprawki w zasilaniu i konektorach.

Ewentualna kolejna zmiane/poprawe dzwieku mozna uzyskac zabawa z kondensatorami. Ale to juz moga wchodzic w gre zdecydowanie wieksze koszty.

• 2 tygodnie później...

zmieniłem marantza na onkyo integra tx-sv919 gra to o wiele lepiej w środku 3 transformatory 1 ogromny drugi trochę mniejszy a trzeci malutki na płytce z optykiem. dźwięk jest bardziej szczegółowy dynamiczny ogólnie lepszy ale mam problem po podłączeniu słuchawek kolumny grają niema nigdzie opcji wyłączenia kolumn ale jak dam speakers b to gra inne wyjście i jest ok ale sie boje że coś się uszkodzi bo podobno bez kolumn niemożna grać to prawda???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.