Skocz do zawartości
IGNORED

czy ktoś mi zrobi bezgłośny komputer do zastosowań multimedialnych? (budżet do 5 kilo)

rumpibum

Rekomendowane odpowiedzi

witam

poruszałem tutaj kiedyś wątek PC-Audio żeby samemu sobie skroić dźwięk w oparciu o pceta, ale w sumie nikt mnie do niczego nie próbował nawet przekonywać.

w tej chwili jestem w momencie decydowania się na nowy pcet, i chciałem zagwarantować sobie bezgłośność pracy tego urządzenia.

jednak mimo że to podkreślam, ludzie którzy próbują mi podpowiedzieć z branży komputerowej, jakby próbują mi zarekomendować cichy, ale nie bezgłośny komputer, i ciągle nawet tego nie mogę sobie zagwarantować.

jeśli ktoś na forum robi takie klocki i chciałby za parę groszy się podjąć i wziąć na siebie odpowiedzialność to oto co następuje:

komputer nie jest do audio, ale do wszystkiego. żeby nie było wątpliwości.

ma być bezgłośny (z 3 metrów, 2 metrów itp nie słyszę żadnej różnicy między tym czy komputer jest włączony czy nie).

chciałbym kupić obudowę, i wszystkie tego typu elementy stałe jak zasilacz, płyta na 20 lat minimum żeby tego nie wymieniać. obudowa może być duża, chciałbym żeby leżała na płasko.

w ramach bezgłośnej dla ucha pracy, chciałbym żeby komputer był maks wydajny w ramach możliwości, nie ma mowy o tym żeby nie znosił obciążenia 10 kart przeglądarki z flashami, javami itp, nie dźwigał animacji, klipów multimedialnych, filmów ultra hd, oraz powiedzmy standardowych na dzień wczorajszy gier. nie jestem graczem, ale dla mnie jakimś testem wydajności komputera jest to czy normalna gra powiedzmy z 2012 roku z standardową "żernością" jedzie bez problemów cały dzień na komputerze. o ile jakieś minimalne problemy z grami z tego roku czy za 2 lata mogę znieść, i to niektórymi o tyle nigdy nie zaakceptuję jakichkolwiek problemów z jakimkolwiek plikiem multimedialnym, czy jakimś filmem czy problemem z przeładowaniem przelglądarki. wbrew pozorom internet mocno obciąża zasoby komputera bo działa z antywirusem, i im więcej okien, większe tempo skakania po stronach tym to bardziej obciąża komp. jak dla mnie laptopy z Intel-Core3 nie wyrabiają wcale takich obciążeń, czyli spowalniają.

chciałbym żeby komputer był idealnie cichy czyli niesłyszalny i docelowo wytłumiony.

gdyby ktoś chciał się w to bawić to już oczekiwałbym wgrania Windowsa :), wszystkiego zoptymalizowania pod obraz i dźwięk, wraz z najlepszym na dzisiaj programem do odtwarzania audio i jego konfiguracją na dźwięk, i video żeby było raz i nie trzeba tam było nic przestawiać. ideą jest dla mnie to żeby program nic nie poprawiał tylko puszczał wszystko zgodnie z oryginałem, czyli bit-perfect, oraz obraz, format i wszystko zgodne z ścieżką oryginalną. bez retuszowania, poprawek - oryginalna ścieżka idzie na monitor.

co do samego dźwięku jestem zdecydowany na najlepszą kartę wewnętrzną którą łączę ze stereo, na dziś wyszło mi że jest to Asus Xonar Essence ST + Muses01 które dobrze by było od razu zainstalować. albo któryś najnowszy STX z Musesami nieco innymi już gotowy? na razie nie wiem która lepsza?

komp sobie ma chodzić z monitorem powyżej 32 cali (albo tyle minimum) który będzie na stoliku pod którym jest komp, wzmak, i cdplayer. monitor byłby też używany jako tv, i ma mieć jak najwierniejszy obraz w zaciemnionym pomieszczeniu. jeśli ktoś się zna na monitorach czy kogoś zna kto by dobrał to też byłbym wdzięczny bo z tym mam największy problem. monitor na ogół potem wymaga kalibracji, żeby nie było szkoda za niego pieniędzy, i ustawień raz na zawsze żeby wszystkie formaty idące z kompa i tv ładnie się zgodnie z zamysłem odpalały. bo z tym podobno różnie bywa. nie może być tak, że się coś dzieje z rozdzielczościami, formatami itd, jedne ustawienia są na komp, inne na tv tuner itd. play robię i gra. monitor liczę oddzielnie z odważną ceną do 5 kilo, ale wiadomo - chciałoby się mniej.

ponieważ komp idzie do pełnej pracy, to raczej procesor musi być maks wydajny w tym momencie, ram maksymalny, co do dysków jeszcze nie wiem, najprawdopodobniej jakiś SSD i do tego albo wewnętrzny tależowiec, albo tylko zewnętrzne dyski.

interesują mnie niezużyte elementy ;)

możecie sobie pogadać w wątku, ale raczej wątek pyta o to "kto mi zrobi"? ;)

co do samego audio to mam nadzieję że ta karta zagra jak cd-player z półki 3-4 tys i specjalnie nie będzie to różne od tego co gram dotychczas z mojego cd-playera. kiedyś zakupię odtwarzacz plików najwyżej dedykowany do audio, jak to wszystko się rozwinie i stanieje.

generalnie nie jest to komputer do audio, ale niech na poziomie już internet i film gra. żebym nie czuł różnicy przeskoku z dobrej klasy odtwarzacza cd na film czy mógł sobie jakieś nieznane pliki przesłuchać zapoznawczo. jeśli ktoś by mi to składał to jednak założeniem jest bezgłośny ale max dobry komputer w całości, kwestia audio jest równoległym zastosowaniem, ale nie najważniejszym. najważniejsze jest żeby był cichy, i działał przy tym bezproblemowo i miał przy tym jak najlepszy obraz, i jak najlepszy dźwięk :).

jak by ktoś był zainteresowany to walić na priva, i nie pytać co i jak, poza obudową tylko wiedzieć co jest najlepsze. wątek o pcecie zrobiłem np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dalej już wątków nie zakładam, i zostanę ewentualnie przy wyborze Maca. ciekawe, że specjalnie pytałem na forach z PC, i dowiedziałem że najlepsze są Maci!!! tego to się nie spodziewałem!!!!!!!!!!!!!!!!! jeśli też uważacie że odwzorowanie szczegółów, jakość, przy zachowaniu cichości spełni Mac, bardziej niż PC, to walcie szczerą prawdę między oczy, tylko jeszcze powiedzcie czy, i jak to skonfigurować. całość jak widzicie 10 tys z ekranem minimum 32 cale monitora, minimum full hd (ultra chyba jeszcze nie za bardzo w tej cenie?), ale jak się da taniej, to tym lepiej.

tym razem nie pytam już "co polecacie", ale tylko kto mi to zrobi, bo nie mam już czasu na to wszystko. jak ktoś może kojarzy, wątek PC-Audio założyłem z chyba blisko pół roku temu, komp za najwyżej 2 miesiące mniej więcej chcę już mieć.

adios amigos

Ukryta Zawartość

Przecież są firmy od cichych komputerów, przykładowo

Ukryta Zawartość

Nie wiem jaka wydajność potrzebna, jak ja bym wybierał, (w założeniu Windows 8.1 Pro):

płyta główna dużej firmy (np.: Intel, Gigabyte, MSI)

Intel i7 4Gen 2.3GHz minimum

8GB min.

Dyski wg potrzeb, rozruchowy SSD

Grafika NVIDIA Quadro, model do wyboru

Sieciowa Dual Band (z anteną jeśli obudowa metalowa)

Napęd optyczny wg potrzeb

Karta audio, zewnętrzna

USB 3.0 min 3 gniazda, dobrze mieć FireWire, HDMI lub podobne

Oprogramowanie: Norton 360, Foobar2000, Splash Pro, inne wg potrzeb

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Cyt.

"...jeśli ktoś na forum robi takie klocki i chciałby za parę groszy się podjąć i wziąć na siebie odpowiedzialność to oto co następuje"

To lepsze niz polisolokata z OpenFinance :-)

Z takim pytaniem udaj się na www.overclock.net, nie tu. Od siebie mogę odrzucić, ze musialbys wziąć możliwie jak najbardziej zamknięta obudowę i dodatkowo wyłożyć ja odpowiednia pianka do jej wyciszania. Najcichsze wiatraki to BQ SilentWings 2 i jakiś model Noiseblockerow, Noctua tez się nadaje.

27 calowy iMac spelni chyba wiekszosc oczekiwan

Do tego wyglada

Ja wiem, że rumpibum napisał długiego posta, ale jak się nie chce czytać lub się ma problemy z przyswojeniem takiej ilości tekstu, to lepiej chyba nic nie pisać.

ma być bezgłośny (z 3 metrów, 2 metrów itp nie słyszę żadnej różnicy między tym czy komputer jest włączony czy nie).

z tym chyba nie będzie problemu, ja swojego z 3m nie słyszę, wystarczy zasilacz bequiet pro i cichutkie wiatraczki Noctua.

I karta graficzna bez wiatraka, ale wtedy nie pograsz.

. powodzenia

Kiedys byly dostepne zasilacze z pasywnym chlodzeniem-moze teraz tez sa

Do tego chlodzenie wodne, chlodnica za oknem

Dysk ssd i mamy praktycznie bezglosny pc

Przecież są firmy od cichych komputerów, przykładowo

Ukryta Zawartość

Nie wiem jaka wydajność potrzebna, jak ja bym wybierał, (w założeniu Windows 8.1 Pro):

płyta główna dużej firmy (np.: Intel, Gigabyte, MSI)

Intel i7 4Gen 2.3GHz minimum

8GB min.

Dyski wg potrzeb, rozruchowy SSD

Grafika NVIDIA Quadro, model do wyboru

Sieciowa Dual Band (z anteną jeśli obudowa metalowa)

Napęd optyczny wg potrzeb

Karta audio, zewnętrzna

USB 3.0 min 3 gniazda, dobrze mieć FireWire, HDMI lub podobne

Oprogramowanie: Norton 360, Foobar2000, Splash Pro, inne wg potrzeb

Nvidia Quadro? Kartę do CAD/CAM chcesz do PC multimedialnego? i7 to samo - po co Ci HT? 8 GB RAM minimum? - a przepraszam, po co do multimedialnego PC więcej? JA mam 16 GB RAM i nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem użycie połowy z tego, .. chyba kiedy otwarłem wiele zdjęć 40 MegaPikseli na raz.

Kiedys byly dostepne zasilacze z pasywnym chlodzeniem-moze teraz tez sa

Do tego chlodzenie wodne, chlodnica za oknem

Dysk ssd i mamy praktycznie bezglosny pc

Kiedyś, a dokładniej dziś można kupić Seasonic Fanless Platinum.

Zawinąć Pc'a w kożuch, a następnie zarzucić koc gaśniczy.

I ugotować termicznie - genialne, ale nawet jako żart nie śmieszne, bo zbyt oderwane od rzeczywistości.

ekranem minimum 32 cale monitora, minimum full hd (ultra chyba jeszcze nie za bardzo w tej cenie?)

Monitor 32" z rozdziałka tylko FHD to bida z nędzą. Natomiast modele 4K są ... drogie. Jeszcze najtaniej byłoby kupić 27" 2560x1600/2560x1440 - rozdzielczość niska, ale nie jest to taka nędza jak FHD przy 32".

Ukryta Zawartość

<br />Nvidia Quadro? Kartę do CAD/CAM chcesz do PC multimedialnego? i7 to samo - po co Ci HT? 8 GB RAM minimum? - a przepraszam, po co do multimedialnego PC więcej? JA mam 16 GB RAM i nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem użycie połowy z tego, .. chyba kiedy otwarłem wiele zdjęć 40 MegaPikseli na raz<br />

chyba nie czytałeś do czego potrzeba

Quadro - chyba przesadziłem, ale nie pamiętam karty do gier która jest mała, wydajna i bez wiatraków, dla obrazu to bym wybrał ATI (kolory lepiej mi odpowiadają)

8GB przyszłościowo np. dla audio DAW (kilka instrumentów i 2GB dla aplikacji wykorzystane), tu faktycznie na razie powinno wystarczyć 4GB

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

A mnie najbardziej się podoba oczekiwanie, że ten PC z wewnętrzną kartą dźwiękową zagra jak CD za 3-4k zł ;-))))))))))))))))))))))))))))))

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A mnie najbardziej się podoba oczekiwanie, że ten PC z wewnętrzną kartą dźwiękową zagra jak CD za 3-4k zł ;-))))))))))))))))))))))))))))))

Zagrać może lepiej ... nie wiem w czym problem, jeśli DAC będzie zewnętrzny, podłączony optykiem i z antyjitterem.

Quadro - chyba przesadziłem, ale nie pamiętam karty do gier która jest mała, wydajna i bez wiatraków, dla obrazu to bym wybrał ATI (kolory lepiej mi odpowiadają)

Nie ma małych i wydajnych pasywnych kart. Podstawowe Quadro wcale nie są wydajniejsze od nawet budżetowych kart konsumenckich ... jedynie różnią się firmware i optymalizacją pod CAD'y itd. Ja osobiście kupiłem kilka lat temu pasywnego Radeon 4850 i ... dołożyłem na niego wolnoobrotowy wentylator (wszystkie pasywne karty mają spore radiatory ale i tak są gorące, jednak po dołożeniu minimalnego nawiewu, zamieniają się w lodówki, których i tak nie słychać). Gdyby kolega nie grał, to niech kupi CPU z zintegrowaną kartą. Jeśli będzie grał, to dopiero wtedy warto kupić normalną kartę.

z tym chyba nie będzie problemu, ja swojego z 3m nie słyszę,

Mojego nie usłyszysz z 1,5 metra, pod warunkiem, że talerzowiec nic nie czyta (jeszcze go nie zamieniłem na SSD ... po zamianie będzie już ekstremalnie cicho)

Zagrać może lepiej ... nie wiem w czym problem, jeśli DAC będzie zewnętrzny, podłączony optykiem i z antyjitterem.

Kolega czyta bez zrozumienia: chodziło o to, że WEWNĘTRZNA KARTA DŹWIĘKOWA ma być DAC-iem. I to ma zagrać lepiej niż CD za 3-4k zł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kolega czyta bez zrozumienia: chodziło o to, że WEWNĘTRZNA KARTA DŹWIĘKOWA ma być DAC-iem. I to ma zagrać lepiej niż CD za 3-4k zł.

Gdzie tam bez zrozumienia ... po prostu nawet nie brałem tak absurdalnego pomysłu pod uwagę! :)

kup cichy zasilacz (chieftec zrobil pasywny zasialcz) i chłodzenie pasywne do tego wyciszona obudowa i będzie git i pamietaj o dysku ssd

moim zdaniem nie ma sensu bawić się w składanie/zlecanie, skoro istnieje sprawdzony sprzęt spełniający w 100% wymagania - mac mini

Ukryta Zawartość

miałem już dwa i aczkolwiek średnio jestem fanem apple'a, to akurat ten sprzęt do audio czy też media serwera nadaje się idealnie

wewnątrz koniecznie SSD + cichy, zewnętrzny system dyskowy (na USB lub jakiś NAS) na magazyn plików i z 2 metrów (a nawet bliżej) absolutnie nic nie słychać, a też jestem przeczulony na tym punkcie i wielokrotnie wymieniałem sprzęt zanim "odkryłem" maca mini

można na nim postawić (oprócz OSX-a) zarówno Windows jak i linuxa, co kto woli

w dodatku ma wbudowaną irde- sterowanie pilotem

p.s

i żadnych kart dźwiękowych, wyłącznie dobry DAC po usb

Ukryta Zawartość

Są oficjalne drivery do Mac Mini na systemy M$ ?Nie śledzę dokładnie rynku informatycznego, ale odkąd pamiętam był problem z kompami firmowanymi przez Apple'a z zainstalowanym systemem innym jak Mac OS (mimo iż peryferia nie miały nic wspólnego z Apple)

Ładna obudowa, za chorą sumę - ot cały czar kompów apple.

Sorry za pseudo reklamę ale po cholerę pisać od nowa coś, co już raz zaproponowałem na innym forum - czyli tani i bardzo funkcjonalny config pod PC Audio, który nie dość że kosztuje niewiele to jeszcze jest mega łatwy w zmontowaniu:

audio**** kropka pl /index.php/topic,169.msg6128.html#msg6128

Powyższy config nadaje się również do oglądania filmów HD (nieważne w jakiej kompresji), więc spełnia wszystkie założenia HTPC

Jak ktoś ma lepszy pomysł to śmiało pisać, bo nie chce mi się znowu filtrować całej tej ofery Gigabyte, Asus, MSI, Intel itp żeby wynaleźć rodzynek pod PC Audio, względnie HTPC

*EDIT*

audio**** = audioface kropka pl

Nie lubią tutaj tego forum..

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

kup cichy zasilacz (chieftec zrobil pasywny zasialcz) i chłodzenie pasywne do tego wyciszona obudowa i będzie git i pamietaj o dysku ssd

Ten zasilacz Chieftec równie dobry co Seasonic Fanless z certyfikatem platinum? Podaj model.

Chłodzenie pasywne to zły pomysł (mojego PC z wentylatorem i tak z metra bieda usłyszeć (a tutaj ma być niesłyszalny dopiero, aż z 3 metrów !!!!!!!!!!!!!!!), a przynajmniej się nie gotuje jak pasywnie chłodzone CPU).

Wyciszona obudowa, czyli z matami, to też może być kiepski pomysł, bo maty trzymają bardziej ciepło w budzie ... a po co wyciszać coś, co niemal nie generuje dźwięków?

Jak ktoś myśli o w pełni pasywnym PC, to tylko w obudowie z heatpipe, która przenosi ciepło z CPU itp. na zewnętrzną część obudowy - w przeciwnym wypadku nie warto. Oczywiście można wybić sobie z głowy wydajniejsze 4-rdzeniowe CPU przy dzisiejszej technologii (za bardzo by się grzały). ... ale taki Streacom FC10 + Intel Pentium G3420 i nic nie powinno się przegrzewać. Oczywiście dodatkową kartę graf. też lepiej sobie w tej budzie wybić z głowy (brak heatpipe na rdzeń, wskazany byłby niski profil - ogólnie byłoby trochę zabawy by ją wcisnąć i porządnie pasywnie schłodzić dokupując heatpipe, więc gra nie warta świeczki).

Są oficjalne drivery do Mac Mini na systemy M$ ?Nie śledzę dokładnie rynku informatycznego, ale odkąd pamiętam był problem z kompami firmowanymi przez Apple'a z zainstalowanym systemem innym jak Mac OS (mimo iż peryferia nie miały nic wspólnego z Apple)

Nie ma żadnego problemu żeby zainstalować okna MS na macu. Albo boot camp albo wirtualna maszyna.

audio**** = audioface kropka pl

A nie audio cafe? Chyba, że specjalnie zamieniłeś dwie litery miejscami? ;)

PS Faktycznie wycina jak się napisze razem :D

Kup jakiegoś ultrabooka na core i5, to rozwiąże wszystkie kłopoty.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Odpusc sobie wszelakie produkty Apple, nie chcesz chyba kupować sprzętu, który nie jest wart swojej ceny?

Jak dokładnie dokonujesz wyceny?

Chodzi mi o parametry jakich używasz.

Jak chce złożyć PC bezgłośny to nie ma problemu:

- CPU może być nawet klasy i5, lepiej non k, bo nie będzie OC (aktualnej generacji model) i do tego dobre chłodzenie ze 120mm wentylatorem wymiennym np. Silentium Fortis - przy ~700 RPM tego nie słychać, a temp. będą niskie

- obudowa z dobrym przewiewem i 140mm wentylatorem z tyłu np. Fractal Design ARC (jeden wentylator ~700RPM 140mm spokojnie schłodzi cały, w miarę nie energozżerny PC w tej budzie - sprawdzone

- płyta gł. najlepiej ze sterowaniem RPM wentylatorów z UEFI i cyfrową regulacją napięcia by się nie grzała (ASRock Extreme4)

- karta graficzna może być zbędna jeśli nie będzie gier

- dysk SSD

- zasilacz Seasonic Fanless

- RAM 8 GB wystarczy, jak nie będzie robił jakichś zaawansowanych rzeczy

... jeszcze jakieś pytania? Ma to być złożone na gotowo? W jakim woj mieszkasz?

Jak dokładnie dokonujesz wyceny?

Chodzi mi o parametry jakich używasz.

Cena produktów apple jest nieadekwatna do osiagniec. Przykładowo MacBook pro kosztujący 6 tys będzie kompletnie zdeklasowany przez byle laptop AlienWare kosztujący tyle samo.

Cena produktów apple jest nieadekwatna do osiagniec. Przykładowo MacBook pro kosztujący 6 tys będzie kompletnie zdeklasowany przez byle laptop AlienWare kosztujący tyle samo.

Ale czekaj, wydajność, to nie jedyny parametr, prawda? Jak wycenić w takim razie sprzęt audio według Twoich kryteriów, według mocy czy głośności?

Jednym słowem, nie chrzań.

To co wg Ciebie usprawiedliwia cenę np. Macbookow? Z tym, ze są przecenione każdy się zgodzi (może oprócz opierających się posiadaczy), bo jest to fakt.

To co wg Ciebie usprawiedliwia cenę np. Macbookow? Z tym, ze są przecenione każdy się zgodzi (może oprócz opierających się posiadaczy), bo jest to fakt.

Jak zaczynasz porównywać AirBook czy jak one się tam zwią, do choćby aluminiowych, ultra-cienkich ACER/Samsung, to w ten czas Apple przestaje być tak drogie.

Wow, uznanie dla autora wątku, tyle napisać, żeby wbić tu i tam żądło satyry ( i bardzo zgrabnie Ci to wyszło) - raz jeszcze wyrazy uznania...........

Jeśli chodzi o odpowiedzi - mam dzień dobroci - bez komentarza..........................

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.