Skocz do zawartości
IGNORED

JBL TI 250, JBL TIK 10, JBL TL 260

michal396

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowielm podzielic się z Wami moimi doswiadczeniami z jblem. Przez poltora roku mialem jbl tik6, pozniej przez 2 lata jbl tik10, a obecnie od okolo 2 lat posiadam jbl ti250. Niedawno kupilem sobie także jbl tl 260 do mojego drugiego systemu ale muszę się z nimi rozstac ponieważ są za duze do mojego 2go pomieszczenia odsluchowego. Glowny problem tkwi w tym, ze nie jestem w stanie ich tam poprawnie ustawic więc nie walcze i zostawiam obecne dali grand diva.

W ciagu ostatnich 5 lat mialem w domu mnsotwo roznych kolumn i zdecydowanie jestem milosnikiem dzwieku jbli. Dla mnie te kolumny graja muzyke „taka jaka ona jest” i mysle ze to jedne z najmniej zmanierowanych kolumn na rynku. Kazda kolumna ma maniere i te jble tez ja maja ale większość firm produkujacych kolumny zwyczajnie wykrzywia dźwięk z reguly poprzez zle jego podanie.

Zaznaczam, ze ponizsze opisy dzwieku to moje subiektywne odczucia i nie mam zamiaru nikogo przekonywac do moich spostrzezen.

Z calej trojki najmniej znam jbl tl 260 ale poswiecilem im wystarczajaca ilosc czasu aby obiektywnie się na ich temat wypowiedziec. Jbl tl 260 oceniam glownie po odsluchu w biurze(system oparty na dynamicznej i szybkiej lampie 40watowej) bo w salonie(„hi endowy” system oparty na 200watowej lampie) wypadly slabo, lupaly basem i odsluch trwal pol godziny. Dlaczego tak się stalo w 50 metrach?? :-) Otoz tiki 10ki i ti 250 podlaczone do "liniowego" systemu zagraja normalnie a tl 260 zabasują nas. Tl 260 aby dobrze grac potrzebuja sygnalu z mala iloscia basu i oczywiscie im więcej pradu tym lepiej. Tl 260 sa najwrazliwsze i najbadziej kaprysne z omawianej 3ki. Cale szczescie problem tkwi tylko w basie i naprawde szybko mozna sie z tym uporac. Przekonalem sie o tym elimunujac bas w sygnale w biurze i poprawiajac akustyke. Z kazdym krokiem bylo slychac jak te kolumny powinny grac, dzwiek sie otwieral, srednica nabierala wlasciwych cech i slychac było, doskonale zszycie pasma.

Tiki 10 sluchalem dawno temu ale przez 2 lata i na roznych wzmacniaczach a teraz słucham na ti 250 a przy okazji obecnie mam najlepszy sygnal i dźwięk jak do tej pory mialem w moim audiofilskim zyciu:-)

Wszystkie te kolumny sa latwe do wysterowania (oczywiste ze im mocniejszy wzmacniacz tym lepiej) ale do normalnego sluchania wystarczy madrze dobrany sygnal i madrze dobrana integra tranzystorowa od okolo 2500tys i wyzej. Z lampa nie ma problemu ale musi to byc SZYBKA lampa na dobrych BANKACH a wiec koszt wzmacniacz lampowego z dobrymi lampami to okolo 4500 wzmacniacz plus dobre lampy 3000:-).

Moja hierarchia to:

ti 250 – koszt okolo 7-10tys- zagraja przy sygnale z mala iloscia basu juz od 35 metrow

tik 10 – koszt okolo 8tys - zagraja przy sygnale z normalna iloscia basu od 25metrow

tl 260 -koszt okolo 4,5tys - zagraja przy sygnale z mala iloscia basu 25metrow

------ Prezentacja dzwieku, przetrzen -----

Kazda z tych kolumn jest jasna, przejrzysta, otwarta i dynamiczna. Wszystkie kolumny sa bardzo dobrze zestrojone jak na taka ilosc glosnikow. Wedlug mnie tylko kolumny wielodrozne graja:-). Tl nie sa tak uniwerslane w adaptacji jak ti i tik. W ti 250 jest najlepiej. Dzwiek jest bardzo lekki, najbardziej przestrzenny i otwarty z omawianej 3ki, jest bardzo naturalny i nie wymuszony.

Na pewno jakis tam wplyw na odczucia ma wysokosc ti 250 zwlaszcza po dodaniu granitu i kolcow. Niby szczegol ale wedlug mnie istotny. Tik 10 podobnie z duzym otwarciem ale juz bez tak zamaszystej przestrzeni. Tl 260 gra dosyc plytko, dzwiekom brakuje wypenienia, glebi ale uczucie to znika po chwili i niczego nie brakuje, zapewne dzieki bardzo dobremu zestrojeniu takiej ilosci glosnikow.

Ti 250 i tiki 10 graja "podobnie" natomiast tl 260 to inna szkola dzwieku.

Tl "graja jak everesty" i jesli podamy im dobrany sygnal otrzymamy firmowy dzwiek marka levinosna. Gdybym mial na kolumny 5000 a nawet troche wiecej i pokoj min 25m to pewnie bym je kupil i dobrze dostroil sygnal bo uwielbiam otwartosc "drozszych" jbli i dzwiek z kolumny wielodroznej.

------ Gora------

Dla mnie najlepsza w ti250, pozniej tik10 i tl 260. Sopran z z ti potrafi zaskoczyc i jest nabardziej rozbudowany z trojki, potrafi grac z aura (mgielka) wokol kolumny. Gora ti 250 jest bardzo rozbudowana i gra bardzo szeroko, bardziej na boki niz w glab ale ani tiki ani tl nie maja sie do czego zblizyc. Jako ciekawostke dodam ze magnes w tym glosniku jest ciezszy i wiekszy niz w większości nowoczesnych glosnikow basowych z wąskich slupkow:-). W tikach gora jest jak nabardziej ok ale slabsza od 250 z kolei z tl 260 troche prostacka z cienkim tanim sopranem ale to nie jest tak ze mi to wadzi bo po chwili nie mysle o tym, najwyzsze rejestry sa podbite, ale jesli sygnal bedzie ok to po problemie. Zwazywszy na cene kolumn gora zaskakuje szczegolowoscia.

------Bas------

Tik10 - tyle co na plycie, nie zejdzie nigdy nizej niz wymaga tego nagranie wiec moze sie wydawac ze jest malo basu, jesli schodzi robi to rzetelnie i potezenie. Bas jest zroznicowany i szybki. Porownalbym bas z tikow do basu z koncowki mocy levinsona. W przeciwienstwie do tl 260 jest wiecej wyzszego basu niz sub basu.

Tl 260 - miecho subbasowe, sila, energia i szybkosc jak na 30ke wysmienita i to na lampie:-) a co dopiero na mocnym tranie, nie codzienne doznania basowe, bardzo rzadko spotykane, nisko zestrojone bo wyzszego basu jest malo w odroznieniu do tikow10ek.

ti 250 - tyle co na plycie acz dzieki tak duzej membranie odczuwa sie wlasciwa wielkosc dzwieku(nie ma zejscia na plycie nie bedzie w ti 250, czuc rozmiar dzwieku), roznorodnosc BARWA basu jest najlepsza. Niestety jest najwolniejszy z trojki lub potrzebuje mega koncowy(amerykansie fora zalecaja 400wat:-) ). Zeby wytlumaczyc bas ti nie jest wolny, jest po prostu wolniejszy od tikow i tl.

---------Srednica-------

Tik 10 - goraca otwarta, naprawde porywaja do tego stopnia ze w trakcie utworu zatrzymuje sie czas a my slyszymy tylko jeden instrument. Najlepsza z calej trojki.

ti 250 – Pastelowa, subtelna, dla mnie slabsza niz w tik10 (brakuje tego zaru ale) jest bardzo dobrze, wychodzi z kolumn wtedy kiedy ma wyjsc i jest bogata w informacje. Przepieknie odtwarza wszelkie gitary. Srednica ti250 jest duzo lepsza od tl 260 i troche gorsza lub może inna niż w tik10.

tl 260 - Zimna, RZETELNA pokazuje wszystko ale jest tylko skladowa dzwieku nie zaczaruje. Slucha się jej bardzo dobrze a to za sprawa (po raz kolejny) dobrego zszycia calego pasma.

No, to tyle:-),

PZdr

Bardzo fajny opis - myślę, że wielu osobom się przyda.

Czy znasz może dźwięk Ti 5000?

Jak grają te JBLe w porównaniu do Dali, które posiadasz?

Osobiście chciałbym kiedyś usłyszeć 250tki w porównaniu do Infinity Kappa albo w porównaniu do Monitorów JBLa serii 43xx.

Powrót po dłuższej przerwie...

Oto chodzi żeby pomoc trochę, nie mam zadnego zamiaru przekonywać kogokolwiek do tego typu kolumn. Faktycznie do pełni szczęścia brakuje tu jeszcze ti 5000. Slyszalem je raz pod nieznana mi elektoronika i graly slabo. Skoro nie znalem sygnalu to nie będę się wypowiadal na ich temat. Nie będę pisal jak graja dali bo to nie jest watek o dali. To zupełnie inna szkola brzmienia. Napomknalem o dali dlatego ze akurat na nich gra mi ten drugi system dobrze i nie chce mi się walczyc z drugim zestawem i kase wydawac skoro walcze z pierwszym od 20 lat:-)

ti 5000. Slyszalem je raz pod nieznana mi elektoronika i graly slabo.

No czytałem tylko, ale pisali ludziska, że to już tylko popłuczyny po 250tkach.

Co do Dali, to owszem, wątek nei o nich, ale często wymieniane są obok JBL i Infinity przy dyskusjach o klasykach kolumnowych. Dlatego spytałem o nie, a jeśli masz porównanie to podzielenie się wrażeniami byłoby na pewno dla wielu osób cenną wiedzą - nie każdy miał mozliwość słuchania tych wszystkich zacnych paczek w tych samych, stałych warunkach. Nie daj sie więc prosić - skrobnij słów kilka ;)

pozdrawiam.

"Z opisu kolegi michal396 wnioskuję ze TL260 to dyskotekowe umc umc"

No wlasnie nie, dolozylem sporo staran żeby podkreslic ze to dobre kolumny.

Ti 250 25lat temu kosztoawly w Niemczech majtek(dom można było w Polsce wybudować), nowe tiki 10ki kosztowaly około 18000 a tl 260 8-10000. A ze ti i tiki to dobre kolumny "sila rzeczy" tl w mojej opinii sa najslabasze.

Dokładnie, fajne porównawcze opisy...które na pewno komuś się przydadzą.

Dla ekstremalnie głębokich basów, jest jeszcze subwoofer JBL B460 (z 18'' wooferem 2245H), który był dedykowany do L250 już w 1982 r.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj (#308) macie kilka manual'ów i zwrotek (w tym charge-coupled) do L250 / 250Ti ...jakby ktoś chciał dać po tuningu :-)

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Tak jak kolega wspomniał wcześniej bardzo dobrze ze powstal taki watek.Mysle że takie uwagi sa niezmiernie cenne dla milosnikow tej firmy którzy w swoim domowym zaciszu choć nie tylko mogą i chcą cieszyc się dzwiekiem tych kolumn.JBL TI 5000 wiadomo że wypadną słabiej względem JBL TI250 trzeba jednak wziasc pod uwagę cene obydwóch modeli.

Tak jak kolega wspomniał wcześniej bardzo dobrze ze powstal taki watek.Mysle że takie uwagi sa niezmiernie cenne dla milosnikow tej firmy którzy w swoim domowym zaciszu choć nie tylko mogą i chcą cieszyc się dzwiekiem tych kolumn.JBL TI 5000 wiadomo że wypadną słabiej względem JBL TI250 trzeba jednak wziasc pod uwagę cene obydwóch modeli.

Też prawda. Do tego wziąłbym pod uwagę fakt, że TI 5000 w stosunku do obecnej oferty tzw. budżetowej mogą grać bardzo dobrze - ale powtarzam: nie wiem, nie słyszałem, nie porównywałem.

• 2 tygodnie później...

Przy okazji watku mając ograniczony budżet 2-3 tys jaka integra nadawalaby się do wysterowania JBL TI 250.

Cóż, zaproponuję to, co sam po długich poszukiwaniach nabyłem do napędzenia Kappa 8.2i - Nakamichi pa-5II lub pa-7II.

Z innych konstrukcji które rozważałem były Vincenty, hca 2200 i kilka innych (możesz sprawdzić w Klubie Infinity).

Wybij sobie szare nady z glowy. To "fajne" klocki ale jak masz do wydnia 1000-1500zl. Dlatego napisałem cene od 2500 za uzywke bo wtedy można juz kupic klocki które kiedyś kosztowaly około 6000zl a nie 2500 a te konstrukcje graja znacznie znacznie lepiej od np. szarych nadow które wogole basu nie maja tylko jakas szara pulpe a wiem to bo miałem dzielone szare nady i miałem 352 i miałem także srebne nady Srebne nady to już inna bajka. S300 to super szybki stranzystor który napedzi prawie wszystko, gra bardzo tranzystorowo, natomiast dzielony nad s200 to bardzo porzadna koncowka mocy ktora gra znacznie muzykalniej od nada s300. Nie kupuj nigdy preampa ze srebnej serii bo to straszny syf. Krell 300 fajnie zagra le nie ma najniższego basu. Musicale fidelity tez mocno graja, bardzo polecam a3 tylko musisz okalblowac go szybkimi kablami jeśli masz wolny cd. Vincenta nie slyszalem, podobno to tez ma kopa. Pzdr

Ostatnio miałem także creeka destinity który tez sobie z ti 250 poradzil ale to nie było to co powinno być. Charakter tego anglika nie pasuje do jbli. Destinty gra równo, bardzo muzykalnie, dojrzale i cieplo a przy tym bardzo przejzyscie. Jak dla mnie jest za spokojny. Sluchalem tego creeka w biurze z cieplymi i także przejrzystymidali grand diva ale po miesiącu go sprzedałem bo nalozyly się charaktery dali i creeka i było za słodko, bez nerwa:-). W miedzyczasie pozyczylem od kolegi musicala a3,2(gorzej grający ale mocniejszy od a3) i pomimo tego ze ten musical a3,2 gral obiektywnie dużo słabiej niż creek destinity chciałem się zamienic z kolegi doplata bo ten musical ma strasznego kopa i i bardziej pasowal do dali bo jest dużo chłodniejszy. W przypadku jbli nie ma problemu z barwa bo nie sa ani zimne ani cieple wiec zagrają sygnalem. Jeśli będziesz miał możliwość posłuchania tego creeka to posłuchaj go bo to wyśmienity wzmacniacz i może Ci wystarczy, to ze ja uważam ze jest za spokony to nie znaczy ze Ty tak go odbierzesz.

Pzdr

• 1 miesiąc później...

Czesc. Tak kupil je szwagier szwagra. Znam osobe która ma te kolumny od nowości z kartonami i kupione w Polsce i mogę Was skontaktować jeśli chcesz. On nie sprzedaje tych kolumn na razie ale warto sprobowac bo jeśli ktoś ma oferte to zaczyna szybciej i lepiej myslec:-)

Pochwale się ze kupiłem teraz do 2go systemu jbl tik10 i jestem przeszczęśliwy:-) bo mam 2 pary wyśmienitych kolumn.

Pzdr

• 6 miesięcy później...

Pisze po długiej przerwie bo znow czegos się nauczyłem.

Tiki 10 już sprzedałem bo były za duże do mojego 2go systemu.

Przez dwa tygodnie sluchalem tik10 w glownym systemie i musze napisac sprostowanie dotyczące moich poprzednich opinii.

Tik10 to bez dwóch zdan dobra paka jak na 8tys i sporo ofeuje ALE to kolumna która jest dużo slabsza od ti250. Ti 250 to inna klasa, nawet srednica o której pisałem na podstawie wspomnień jest jej sporo slabsza niż w ti250.

Takie male sprostowanie:-)

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.