Skocz do zawartości
IGNORED

Konkretnie - Marantz 7000 czy Nad c325,c326,c350 +jakie kolumny i CD?

mmiicchhaall

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Bardzo długo czytam różne posty na tym forum jak również na angielskich portalach. Poszukuję odpowiedzi na pytanie jak w temacie.

Zależy mi na Waszych opiniach i doświadczeniach jakie niewątpliwie macie z wymienionymi przeze mnie klockami.

Które z powyższych zagrają dynamicznie, z przyjemnym basem, szczegółowo z szeroką sceną (muzykalnie), ciepło bez krzykliwych i ostrych wysokich tonów?

Które z powyższych i w jakiej konfiguracji z CD oraz jakimi kolumnami spełnią moje oczekiwania w pokoju 4 na 5,5m.

Muzyka jakiej słucham jest bardzo zróżnicowana. Ale głównie, m.in. Roxette, The Rasmus, Chris Rea, Sade, Michael Jackson, Vanessa Mae, Garou. Czasem rap lub techno.

Zupełnie nie mam faworytów co do kolumn i CD.

Mój budżet to odpowiednio:

-wzmacniacz do 1000zł (może być używany),

-CD do 300zł (używany),

-kolumny do 1000zł (używane).

Chbya podałem wszystkie informacje. Jestem otwarty na propozycję i liczę na Waszą pomoc.

Trudno jest podać Ci na tacy cały zestaw. Musisz sam posłuchać lub zaryzykować.

Wszystkie wymienione przez Ciebie klocki są na forum opisane setki razy więc czytać kolego.

W moim odczuciu NAD jest bardziej muzykalny niż Marantz, gra bardziej średnicą a skraje jakby zaokrągla

Z podanych oczywistym jest wybór najwyższego modelu 350.

edit: kolumn szukałbym dobrego 3-way.

CD ja się nie znam, może jakiś kolega coś ogólnie doradzi.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Trudno jest podać Ci na tacy cały zestaw. Musisz sam posłuchać lub zaryzykować.

Wszystkie wymienione przez Ciebie klocki są na forum opisane setki razy więc czytać kolego.

Właśnie dużo czytałem opinii i mam dylemat tylko pomiędzy Nadem a Marantzem a nie dziesiątkami innych sprzętów. Z opinii wynika, że oba są dobre ale chciałbym poznać szczegóły w bezpośredniej konfrontacji. Dlatego liczę na opinie osób, które miały okazję słuchać tych klocków w konkretnych konfiguracjach i opiszą swoje spostrzeżenia.

Poszukiwałem też opinii o tych wzmacniaczach na zagranicznych forach i chyba bardziej przekonuje mnie ten Marantz. Wydaje mi się, że sprawa jest rozstrzygnięta i zaczynam szukać 7000 lub pm68.

Dotarłem także do bardzo dobrych recenzji o CD Denona mianowicie seria 960 i 980 - głównie na tym forum.

Jakie są Wasze doświadczenia z tymi cd'kami.

Może polecicie coś jeszcze innego ładnie zgrywającego się z Marantzem?

Temat trochę się wyczerpał ale poproszę jeszcze o pomoc w sprawie kolumn.

Zdecydowany jestem na Marantza 7000 lub 7200 i Denona dcd-960 lub980 zależy co wpadnie.

Jakie kolumny z tym zestawem zagrają szczegółowo, z dużą sceną, dynamicznie bez bardzo ostrych wysokich tonów?

Z tego co się rozglądałem dobre opinie mają Monitor Audio BR6 lub też BR5. Jak Wy to widzicie?

Zastanawia mnie jeszcze sprawa kabli do połączenia wzmaka z cd i kolumn. Zebrałem takie kabelki i proszę Was o ocenę:\

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [3346][1]=1&a_text_f[3346][0]=0.2&a_text_f_enabled[3346][0]=1&counters=1&order=p&price_enabled=1&price_from=20&price_to=75

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy już nikt tutaj nie zaglądnie?

Są wakacje stąd mniejszy ruch. Podobne tematy były poruszane na tym forum tyle razy, że teraz odzywają się najczęściej osoby, które mają coś na zbyciu lub ludzie którzy się nudzą.

Z kolumn MA bym sobie odpuścił. Sugestia Tannoy lub Dali ma sens, ale musiałbyś sam posłuchać. Możesz też poszukać Celestion F-20/F-30. Jak na swoją cenę grają całkiem nieźle. Kable - głębsze wnikanie ma sens przy średniej półce. W tych widełkach cenowych większej różnicy nie odczujesz.

Są wakacje stąd mniejszy ruch. Podobne tematy były poruszane na tym forum tyle razy, że teraz odzywają się najczęściej osoby, które mają coś na zbyciu lub ludzie którzy się nudzą.

Z kolumn MA bym sobie odpuścił. Sugestia Tannoy lub Dali ma sens, ale musiałbyś sam posłuchać. Możesz też poszukać Celestion F-20/F-30. Jak na swoją cenę grają całkiem nieźle. Kable - głębsze wnikanie ma sens przy średniej półce. W tych widełkach cenowych większej różnicy nie odczujesz.

Czytałem trochę testów i opinie o MA BR6 oraz BR5 i z tego co piszą inni to godne uwagi kolumny. Dlaczego piszesz żebyś odpuścił?

Czytałem trochę testów i opinie o MA BR6 oraz BR5 i z tego co piszą inni to godne uwagi kolumny. Dlaczego piszesz żebyś odpuścił?

Konstrukcje, które podczas odsłuchu robią wrażenie, po czasie często gęsto okazują się nieporozumieniem. W MA nie ma śladu magii. Można wiele o nich napisać, ale na pewno nie to, że są to muzykalne kolumny.

Nie kieruj się opinią innych. Zalicz kilka odsłuchów i sam się przekonaj.

Konstrukcje, które podczas odsłuchu robią wrażenie, po czasie często gęsto okazują się nieporozumieniem. W MA nie ma śladu magii. Można wiele o nich napisać, ale na pewno nie to, że są to muzykalne kolumny.

Wiem, że odsłuchu nie zastąpią najlepsze recenzje ale pierwszy przesiew trzeba jakoś zrobić. Dlatego chce najpierw poczytać opinii i tego co doradzacie a później wezmę kilka pod uwagę i w teren na odsłuchy.

Rzuciły mi się w oczy jeszcze takie skrzynki jak avance 509, melodika bl40 / roth oli 40. Co o nich możecie napisać i jak w porównaniu do MA BR5 lub 6?

Gość

(Konto usunięte)

Posłucha, będzie mu się podobało, napisze swoje wrażenia na AS...a "mądrzejsi, bardzo osłuchani???" userzy prawie go zlinczują i wmówią mu, że jest głuchy..bo oni słyszeli i grało to źle...szczególnie te osobistości, które nakupiły róznej maści klocków bez dopasowania do reszty systemu i wyrażają na ich temat złe opinie...jakby słyszeli wszelkie możliwe kombinacje w/w klocków...

Posłucha, będzie mu się podobało, napisze swoje wrażenia na AS...a "mądrzejsi, bardzo osłuchani???" userzy prawie go zlinczują i wmówią mu, że jest głuchy..bo oni słyszeli i grało to źle...szczególnie te osobistości, które nakupiły róznej maści klocków bez dopasowania do reszty systemu i wyrażają na ich temat złe opinie...jakby słyszeli wszelkie możliwe kombinacje w/w klocków...

Mhm. W tym interesie trzeba wtopić ze 20-30k, poparzyć się kilka lub kilkanaście razy, poczuć ból istnienia i... potem już jest dobrze. hihi ;)

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie po dłuższej przerwie.

Udało mi się nabyć Marantza PM 7000 w czarnym kolorze. Sprzęt wygląda świetnie :) Poluję teraz na cd Denona co najmniej 960/980. Wzmaka miałem okazje podpiąć u znajomego pod marketowe kolumny podłogowe Prism 100 i dvd Marantza 3002.

Jedno można stwierdzić. Wzmacniacz ma dużo mocy. Natomiast razem zagrało to zbyt ostrą górą i płaską sceną. Basu było sporo. Mam jednak świadomość, że zestaw gra tak dobrze jak najsłabsze ogniwo. A w tu były dwa słabe: kiepskie kolumny i dvd z niskiej półki choć też Marantz.

Potrzebuję pomocy głównie w doborze kolumn bo myślę, że cd wpadnie 960,980 lub coś tańszego z serii 1000. Dużo czytałem o tych cd denona i generalnie z pm 7000 powinno zagrać ciepło, szczegółowo z niejaskrawą i krzykliwą górą, szeroką i głęboką sceną - a przynajmniej taką mam nadzieję :)

Na jakie kolumny używane do 1300 max 1500 zł zwrócić uwagę. Co polecacie z Waszego doświadczenia.

Muzyki jakiej słucham pisałem na samym początku tego posta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.