Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn - zwrotnica,jakie wartośći ?

lucek76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,chciałbym zbudować kolumny , nie bardzo wiem jaki podział zrobić i jakie wartośći elementów dać do wykonania zwrotnicy?

Przetworniki jakie zamierzam użyć to bas BEYMA 15B100R-GH i wysokotonowiec Tonsil GDWT 12-19/100.

Bardzo byłbym wdzieczny jakby ktoś z Was panowie doradził jakie parametry dobrać lub jakiś schemat.dziekuje i pozdrawiam.

Paweł trochę literatury to w głowie mam!i podstawowe pojęcia znam, temat głośników i audio biega u mnie przez wiele lat, porostu chciałem grzecznie zapytać czy ktoś może projekt taki robił, fachowo doradził. pozdr .

masz możliwośc zrobienia gdzies pomiarów???? ja zdążyłem się już nauczyć że bez nich ani rusz, zbyt dużo czynników się składa na dobre zgranie głośników.

Napisz do użytkownika "Azus" z tego forum, robił on jakiś czas temu konstrukcje na tej beymie. Ale od razu ci powiem że tego tonsilka to sobie daruj, z tego co też pamiętam Azus używał zwrotnicy aktywnej. Dodam też że jeżeli nie masz czym tego pomierzyć to nawet nie zaczynaj.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Witam,chciałbym zbudować kolumny , nie bardzo wiem jaki podział zrobić i jakie wartośći elementów dać do wykonania zwrotnicy?

Przetworniki jakie zamierzam użyć to bas BEYMA 15B100R-GH i wysokotonowiec Tonsil GDWT 12-19/100.

Bardzo byłbym wdzieczny jakby ktoś z Was panowie doradził jakie parametry dobrać lub jakiś schemat.dziekuje i pozdrawiam.

Czyś Ty chłopie oszalał....głośnik 15 cali i sam wysokotonowy ...to ma przetwarzać same skraje pasma????

Nie da się tego w żaden sposób połączyć...bez głośnika średniotonowego...

Lub zastosować tubę .

To jest schemat takich głośników.

post-27208-0-88677800-1407259977_thumb.jpg

Dzięki za odpowiedz,wiesz żaden zemnie audiofil takiej konstrukcji jak Azus to jak napewno nie zbuduje ,chodzi mi o prosty zestaw i wmiare za realne pieniądze ,sprzet jaki obecnie dysponuje to ampli Yamaha 1020 ,a pokój ma 30m2 ,pozdr.

Jeśli chcesz sobie popsuć słuch na sam początek to buduj zgodnie ze swoim zamiarem.. Jak słusznie Kolega cybant zauważył taki zestaw nie ma prawa przetwarzać całego pasma poprawnie. Posłuchaj na początek trochę zestawów w sklepach i wyrób sobie zdanie. Później możesz próbować tworzyć coś na wzór DIY.

>cybant

"Czyś Ty chłopie oszalał....głośnik 15 cali i sam wysokotonowy ..

Nie da się tego w żaden sposób połączyć...bez głośnika średniotonowego.."

>Different

"Jeśli chcesz sobie popsuć słuch na sam początek to buduj zgodnie ze swoim zamiarem.. "

Na podstawie tego co wypisujecie, od razu widac, ze nigdy nie slyszeliscie wybitnie grajacych starych wspolosiowcow Tannoy-a ( i nie tylko starych) czy Altec-a, ktorych jakosci gry nawet nie mozna porownywac do dzisiejszych popularnych kolumn -slupkow.

> lucek76

Absolutnie nie sluchaj tego co sie tu wypisuje, ze niskotonowa membrana 15-to calowa nie moze zagrac dobrze z wysokotonowcem bez koniecznosci uzycia sredniaka. Nie znam sie na budowie kolumn i dopasowywaniu do siebie odpowiednich glosnikow i pewnie to zestawienie, ktore proponujesz rzeczywiscie do siebie nie pasuje, ale jeszcze raz podkreslam, ze nie jest tak, iz wysokotonowy nie zgra sie nawet z 15-to calowym niskim, na dowod czego przytoczylem przyklady glosnikow. Jesli chcesz miec dzwiek od razu bardzo dobry - wrecz wybitny - to radze kupic cos z glosnikow, ktore wymienilem i na nich budowac. Proponuje Ci uzyc glosnikow 12-to, albo 10-cio calowych, w zaleznosci od wielkosci twojego pomieszczenia. Pisalem, ze na budowie sie nie znam, ale jedna parke na takich glosnikach sklecilem i nawet okazalo sie , ze gra jeszcze lepiej niz oryginalne monitory na tych samych glosnikach.

Zdjecia mozesz zobaczyc w moim profilu ( kliknac na "Lutek" ), a przyjechac i posluchac jaki dzwiek i czy odpowiada, rowniez.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedz,wiesz żaden zemnie audiofil takiej konstrukcji jak Azus to jak napewno nie zbuduje ,chodzi mi o prosty zestaw i wmiare za realne pieniądze ,sprzet jaki obecnie dysponuje to ampli Yamaha 1020 ,a pokój ma 30m2 ,pozdr.

Akurat głośniki Azusa poza wyśmienią stolarką to żadne dżwiękowe cuda, śmiem twierdzić nawet , mają wady konstrukcyjne, np. łączenie tuby z tak dużym głośnikiem basowym ,..podział na 800 - 1000 Hz czyli tam gdzie ucho jest najbardziej wrażliwe...czy metalowe elementy pod głośnikiem wysokotonowym...

O zbyt dużych źródłach pozornych sam nawet pisał....

Jeżeli nie znasz się a chcesz coś zrobić sam to najlepiej jakiś gotowy kit np. Akustyk lub jeszcze lepiej tu

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

Przynajmniej efekt dżwiekowy będzie satysfakcjonujący...

>Different

Co do tego zestawienia, to w tekscie napisalem:

" Nie znam sie na budowie kolumn i dopasowywaniu do siebie odpowiednich glosnikow i pewnie to zestawienie, ktore proponujesz rzeczywiscie do siebie nie pasuje,..."

Gość cybant

(Konto usunięte)

>cybant

"Czyś Ty chłopie oszalał....głośnik 15 cali i sam wysokotonowy ..

Nie da się tego w żaden sposób połączyć...bez głośnika średniotonowego.."

>Different

"Jeśli chcesz sobie popsuć słuch na sam początek to buduj zgodnie ze swoim zamiarem.. "

Na podstawie tego co wypisujecie, od razu widac, ze nigdy nie slyszeliscie wybitnie grajacych starych wspolosiowcow Tannoy-a ( i nie tylko starych) czy Altec-a, ktorych jakosci gry nawet nie mozna porownywac do dzisiejszych popularnych kolumn -slupkow.

> lucek76

Absolutnie nie sluchaj tego co sie tu wypisuje, ze niskotonowa membrana 15-to calowa nie moze zagrac dobrze z wysokotonowcem bez koniecznosci uzycia sredniaka. Nie znam sie na budowie kolumn i dopasowywaniu do siebie odpowiednich glosnikow i pewnie to zestawienie, ktore proponujesz rzeczywiscie do siebie nie pasuje, ale jeszcze raz podkreslam, ze nie jest tak, iz wysokotonowy nie zgra sie nawet z 15-to calowym niskim, na dowod czego przytoczylem przyklady glosnikow. Jesli chcesz miec dzwiek od razu bardzo dobry - wrecz wybitny - to radze kupic cos z glosnikow, ktore wymienilem i na nich budowac. Proponuje Ci uzyc glosnikow 12-to, albo 10-cio calowych, w zaleznosci od wielkosci twojego pomieszczenia. Pisalem, ze na budowie sie nie znam, ale jedna parke na takich glosnikach sklecilem i nawet okazalo sie , ze gra jeszcze lepiej niz oryginalne monitory na tych samych glosnikach.

Zdjecia mozesz zobaczyc w moim profilu ( kliknac na "Lutek" ), a przyjechac i posluchac jaki dzwiek i czy odpowiada, rowniez.

Lutek skoro mówisz , że sie nie znasz to po co wprowadzasz kolegę w bład....i co tego że współosowy Tannoy gra.

Zobacz charkterystykę tej Beymy...i powiedz jak bys to połączył z Tonsilem...podział nie powinien być wyżej jak 300 Hz...

I nie pisz więcej takich porad....

Gość cybant

(Konto usunięte)

>cybant

Moj wpis do Different z 14:06

A sama porada co do zbudowania sobie kolumn na tych wspolosiowcach chyba nie jest zla ...?

Tak, tylko oryginalne głośniki współosiowe konstruowane specjalnie to zupełnie co innego , niż łączenie subbasu z wysokotonówką ....

Proponuję nie robić ludziom wody z mózgu..;)

Pozdrawiam

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jeżeli kolega chce koniecznie tuby to lepiej zastosować inny głośnik na górę. np. taki

http://www.elmuz.com.pl/sklep/download/SMC1050N.pdf

i obciążyć go tubą podział ok. 1000 Hz.

Wtedy można go próbować połączyć z tą basową Beymą.

Tonsil ma pasmo 4000 Hz w górę dlatego kompletnie się nie nadaje to tego projektu.

Tu jest nawet gotowa zwrotnica , choć uważam , że lepiej to pomierzyć i dopiero ją robić.

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p392,fd212#.U-OAinwaySM

Tak, tylko oryginalne głośniki współosiowe konstruowane specjalnie to zupełnie co innego , niż łączenie subbasu z wysokotonówką ....

Pozdrawiam

Subbas z wysokotonowka to zgoda, ale sadzilem, iz w ogole uwazacie, ze laczenie wysokotonowki z niskotonowka nie moze miec miejsca, a nie odnosicie sie jedynie do glosnikow podanych przez lucek76

Witam panowie ,widze że temayt sie rozkręca, głosniki które podałem mam w domu , zrobiłem bude która ma 145l 2x br srednica 80 mm i długośc 200mm ,a mianowicie na beyme dałem cewke 2,4mh drut 1,4 akurat taką miałem i kondensator 10uf ,tonsila zrobiłem z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i powiem wam że róznica z zestawem który dotychczas miałem a było to cos na bazie tego {

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to wielka przepasć na niekozysc stxa}, poprostu przy muzie np.Hansa Zimmera Incepcion włosy stają dęba .nie oriętuje się jaki to podział ale mi się podoba, chyba ze coś jeszcze można zmodyfikowac albo porawić to narazie takie moje testy .pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość cybant

(Konto usunięte)

Zrób pomiary , ale moim zdaniem masz gigantyczną dziurę od 1000 - 3000 Hz...

Beymę obciąleś przy ok. 1000 Hz a Tonsil nie gra poniżej 3000 zupełnie...ale jak ci się podoba to fajnie...

Tych dwóch głośników nie da się sensownie połączyć. Tonsila musisz dzielić przy 4kHz bo niżej nie wolno bo go zarżniesz a ta Beyma ma przy 4kHa już -10dB. Jedyny sensowny podział to bardzo szeroka przednia ścianka żeby nie korygować baffle step i zwrotnica jedynie na wysokotonowy. Ale nie liczyłbym na jakiś oszałamiający efekt. Do nagłośnienia tarasu na prywatki może być.

Poza tym Beyma ma przy 2kHz 10dB dziurę i w zasadzie powinno się ją dzielić poniżej 1kHz. Do tego głośnika potrzebujesz tubowej średnio-wysokotonówki.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

15B100R to głośnik niskotonowy, do podziału <500 Hz, a że "niechcący" na osi głównej SPL sięga wyżej - to oczywiście zaleta. Ale nijak to nie oznacza, że ten głośnik umie i powinien grać środkiem pasma.

Konkluzja jest taka, że BR może być ( strojony na 30 Hz ), a co do elementów zwrotki, to tak jak pisze KrzysiekA - powinno się wywalić bez obaw część niskotonową, czyli te 2,4 mH i kondensator 10 uF. Jeśli jest taka zwrotnica dla tuby, jak z linku - trzeciego rzędu to nic się wydarzyć nie powinno; rezystor swoje robi. Powinno zagrać trochę lepiej, choć może nie o to tutaj głównie chodzi...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.