Skocz do zawartości
IGNORED

Co to za transformator?

sbl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

problem może i głupi, ale odkopałem gdzieś w czeluściach transformator i za cholerę nie mogę połapać się w uzwojeniach.

Kolory kabli w kolejności:

Biały Czarny Czerwony Żółty

Rdzeń

Brązowy Bordowy Brązowy Bordowy

Rezystancje:

Biały - Czarny/Czerwony/Żółty - rozwarcie

Czarny - Czerwony - 240 ohm

Czarny - Żółty - 310 ohm

Czerwony - Żółty - 70 ohm

Brązowy - Brązowy - 5 ohm

Bordowy - Bordowy - 5,6 ohm

Każdy kabel z góry - Każdy kabel z dołu - rozwarcie

Gdy podłączyłem 230V między Czarny, a Biały, pomiędzy Brązowym, a Czerwonym i Żółtym - 31V, Bordowy, a Czerwony i Żółty - 25V

Czy to dobre połączenie? Coś mi po prostu w tym nie gra, co więcej, przy takim podłączeniu transformator dość mocno się grzeje.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Gdy podłączyłem 230V między Czarny, a Biały, pomiędzy Brązowym, a Czerwonym i Żółtym - 31V, Bordowy, a Czerwony i Żółty - 25V

Czy to dobre połączenie? Coś mi po prostu w tym nie gra, co więcej, przy takim podłączeniu transformator dość mocno się grzeje.

Bez zdjęć , czy też jakichkolwiek bliższych danych nie ma szans na to żeby ktoś coś doradził. Trafo bez obciążania grzać się nie ma prawa, co najwyżej może być letnie

Witam

Kolory przewodów można sobie wsadzić w buty. Nie ma to zadnego sensownego związku z rolą uzwojen w danym transformatorze. Pytanie co kolega chce uzyskać podłączając na siłę transformator ??? Potrzebne ci konkretne napięcia do zasilania .....czegoś ? Jeśli tak zostaw to trafo bo nie dowiesz się w zaden sposób jak zaprojektowano poszczególne uzwojenia jeśli chodzi o dopuszczalny prąd pracy . Co z tego że podłączysz wreszcie trafo do 230V (tak na marginesie to kto powiedział że jest to trafo na 230 V ?? ) i bedziesz miał konkretne napięcia na uzwojeniach wtornych jak i tak nie będziesz wiedział jakimi prądami mozesz je obciążyc ???Będziesz dotykał czy jest ciepłe czy gorące i na tej podstawie określisz prąd ? Bezsens .

@Krzych2 rozumiem, dzięki, sprawa tak czy siak już rozwiązana.

@Darek67 Podłączając na siłę transformator chcę go zidentyfikować. Trafo potrzebne do zasilenia CZEGOŚ. Ja powiedziałem, że trafo jest na 230V - i tak jest. Prąd mogę oszacować na podstawie przekroju drutu. Jeszcze jakieś pytania?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.