Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie są ramiona do ciężkich wkładek.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o markę ramion i o ich symbole.

Wiadomo,że do ciężkich wkładek jak np.Denon 103 potrzeba ciężkiego ramienia,

najlepiej powyżej 25g.i właśnie o takie ramiona idzie.

103 nie jest cieżką wkładką, jest wkładką o małej podatności dla ścisłości

danonek waży koło 8 gram jeśli dobrze pamiętam

to jak nazwać takie spu meister który ma 32gramy

modrzew47 obserwuje twoje zmagania ale wydaje mi się ze zabierasz się do sprawy nie od tej strony

podaj wkładkę którą chcesz powiesić

a reszta już pójdzie

poza tym cieżkie ramiona to pojęcie względne

możesz mieć belkę 15 gramową i headschell 10gramowy jak i belkę 5 gramową i headshell 30gramowy i obie kombinacje spełnią twe wymagania

ale do belki 5gramowej dam 4gramowy headshell i pozamiatane.

Pozwolę sobie podpiąć się w temacie .

Mam wkładkę Denon 301MKII która wisi na ramieniu Technicsa1210MKII z org headshellem .

Pomiędzy headshellem a wkładką jest płaski ciężarek . Nie wiem ile waży a dopiero zamówiłem wagę elektroniczną .

Taki kupiłem , ustawiłem wkładkę według wzornika RCMu i gra bdb . Zastanawia mnie ten ciężarek i jakie by były efekty po jego ściągnięciu .

Najprościej to kombinować ale chcę uniknąć grzebania przy tak delikatnym elemencie .

Jak typowo wpływa na brzmienie dodatnie takiego ciężarka ?

DENON 301MKII

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny za podopwiedź

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o markę ramion i o ich symbole.

Wiadomo,że do ciężkich wkładek jak np.Denon 103 potrzeba ciężkiego ramienia,

najlepiej powyżej 25g.i właśnie o takie ramiona idzie.

Polecam Jelco 750 w wersji 12 cali - jeśli konstrukcja gramofonu pozwala na zamontowanie. Cena bardzo korzystna, taniej niż jakiekolwiek inne ramie 12', a jakość wykonania bardzo solidna. Ramię unipivot z tłumieniem olejowym, masa efektywna nie pamiętam dokładnie, ponad 30 gramów.

Dokładnie to się nazywa Jelco SA 750.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Pozwolę sobie podpiąć się w temacie .

Mam wkładkę Denon 301MKII która wisi na ramieniu Technicsa1210MKII z org headshellem .

Pomiędzy headshellem a wkładką jest płaski ciężarek . Nie wiem ile waży a dopiero zamówiłem wagę elektroniczną .

Taki kupiłem , ustawiłem wkładkę według wzornika RCMu i gra bdb . Zastanawia mnie ten ciężarek i jakie by były efekty po jego ściągnięciu .

Najprościej to kombinować ale chcę uniknąć grzebania przy tak delikatnym elemencie .

Jak typowo wpływa na brzmienie dodatnie takiego ciężarka ?

DENON 301MKII

http://www.vinylengi...es=&prlo=&prhi=

http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator_results.php?m=Denon+DL301&cm=4.7&dc=13&search=search

Będę wdzięczny za podopwiedź

Uwaga denon to wkładka japońska i podatność podawana jest dla 100Hz . Ta wkładka jest wkładką bardzo miękką czyli o wysokiej podatności. Nie należy sugerować sie tym co podaje vinyl engine ,choć piszą ,że dla 100Hz podatność będzie wyższa. Zapewne ciężarek służy do dociążenia ramienia ,aby zwiększyć jego masę efektywną.Nic nie stoi na przeszkodzie,abyś go zdjął i sprawdzil jaki jest soniczny efekt. Częstotliwość rezonansową,w przybliżeniu mozna odczytać stosując płytę HIFI News ,która zawiera odpowiedni test.
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Proszę nie do końca wierzyć kalkulatorom i wykresom. Ja mam ramię o masie ok 11 gr, pewnie ciut poniżej, i wkładkę 9.2 gr. Cóż mogę powiedzieć, mój gramofon jeszcze nigdy tak dobrze nie grał. A szukałem wkładek i było ich kilka. Tych które się teoretycznie zgrywały: Denon DL304 czy Ortofon VMS to nie grały wcale ale o tym dowiedziałem się niedawno :)

Uwaga denon to wkładka japońska i podatność podawana jest dla 100Hz . Ta wkładka jest wkładką bardzo miękką czyli o wysokiej podatności. Nie należy sugerować sie tym co podaje vinyl engine ,choć piszą ,że dla 100Hz podatność będzie wyższa. Zapewne ciężarek służy do dociążenia ramienia ,aby zwiększyć jego masę efektywną.Nic nie stoi na przeszkodzie,abyś go zdjął i sprawdzil jaki jest soniczny efekt.

Ciężarek założony przez poprzedniego właściciela na oko . Sam nie wie czy dobrze czy źle a ja nie chcę za dużo ingerować .

Jakie są Wasze doświadczenia z dociążaniem ?

Co daje brzmieniowo dociążanie ramienia ?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ciężarek założony przez poprzedniego właściciela na oko . Sam nie wie czy dobrze czy źle a ja nie chcę za dużo ingerować .

Jakie są Wasze doświadczenia z dociążaniem ?

Co daje brzmieniowo dociążanie ramienia ?

Dociążenie lub nie to nie jest metoda na brzmienie (choć wpływa na nie) tylko na poprawne zgranie wkładki i ramienia. Podaj masę efektywną ramienia razem z headselem , bo od tego zaczynamy rozmowe o doborze wkladki .Przypuszczam ,że twój denon może być za miękki do tego ramienia.Zawsze można dokupić super lekki headshel i mieć jakieś pole manewru.

Ramię bez kardridża 12gram ( efektywna masa ) , headshell 7,5 grama .

Technics SL 1210MK2

Instrukcja z danymi .

Na mój rozum to ciężarek jest zbędny .

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

To juz coś wiadomo. Ramię dobre do np. denona 103r ,do 301 zbyt ciężkie ,więc spokojnie możesz zdjąć dociążenie,ale i tak wkładka ma pod górę.-tak sądze ,bo z podatnośćią wkładek japońskich to jakaś jazda jest.Szukaj czegoś z przedziału podatności 9-14 ale mierzonej dla 10Hz czyli np ortofon, benz micro.Zapomnij o wkładkach z tym ramieniem typu MM one są do bardzo lekkich ramion.

Bardzo Ci dziękuje .

Gramofon kupiłem z ta wkładką od forumowicza w bdb cenie . Wkładka bardzo mało używana więc sprzedając ją i dokładając do DL103 sporo bym stracił .

Gramofon kupiłem jako taki pomnik dla tamtych czasów i będę go używał sporadycznie na kilkunastu płytach więc nie chcę zbyt inwestować .

Miała być wkładka za 400-600zł to i tak myślę wskoczyłem wyraźnie wyżej .

Może kupić lżejszy headshell ?

Jest sens ?

W sumie gra OK i tak mi wystarcza ale też nie wiem ile może zagrać lepiej .

Jeszcze takie pytanie .

Wkładkę ustawiłem zgodnie z wzronikiem wydrukowanym z RCMu .

Była przekrzywiona . Po właściwym jej ustawieniu przybyło sporo mikrodetali - dużo większa rozdzielczość ale i też cholernie wyłapuje ( strzela ) kurz czego wcześniej nie było .

Tak ma być ?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jeśli gra ok to zostaw aż dorżniesz wkładke do końca. Ramię łatwiej dociązyć ,niż odciązyć.Kup sobie płytę Hifi News i sprawdż gdzie wypada rezonans wkładki z ramieniem ,aby w przyszłości nie robić tego po omacku.

Wkładkę ustawiłem zgodnie z wzronikiem wydrukowanym z RCMu .

Była przekrzywiona . Po właściwym jej ustawieniu przybyło sporo mikrodetali - dużo większa rozdzielczość ale i też cholernie wyłapuje ( strzela ) kurz czego wcześniej nie było .

Tak ma być ?

Wkładka musi być "przekoszona" ale nie wynika to z z fantazji.Poczytaj tu na forum jest sporo informacji.Aby wyjustować wkładkę trzeba: znać długość montażową ramienia -z nie wynika przesięk ,który ustawiasz za pomocą dedykowanego szablonu, kąt prowadzenia który równiez ustawiasz z szablon. Antyskating który musisz ustawić na rowku modulowanym, a nie jak to robi większość na nie zapisanej częsci płyty. Do tego służy również płyta Hifi news. Wspomnę też o azymucie,ale tego nie ustawisz bez dedykowanego narzędzia.Co do kurzu ,to niestety buja się z tym wiekszość. Niestety higiena jest tu bardzo ważna,aby igła pracowała w najlepszych możliwie warunkach .Żadna szczotka nie sciągnie kurzu,ona go tylko rozmazuje po płycie. Do tego służy specjalna rolka( trochę jak do ubrań)która z kurzu czyści płytę do żywego. Koszt od 150 zł w górę. Ja używam Nagaoka roller 1000 ,a szczotki dałem psu do zabawy

Wkładka musi być "przekoszona" ale nie wynika to z z fantazji.Poczytaj tu na forum jest sporo informacji.

Tyle czytałem ze zgłupiałem .

Mała podpowiedź ?

Naklejałem cienki rysik wzdłuż wkładki i starałem się ustawić w tych 2 punktach . Idealnie się nie da ale jest blisko .

Według Technicsa przesięg ma być 52mm . Z wkładką Denona jest wzronik z pleksy , sprawdzony suwmiarką i tak ustawiony przesięg .

Mam też wzornik Technicsa i według niego punkty się zgadzają ale przesięg ( punkty C ) tu wkładka jest za krótka i brakuje z 4mm żeby się to zgadzało .

W " pionie " ustawia się łatwo bo DL301 ma pionową kreskę od czoła . Stawiam kartę bankomatową i według niej kąt jest OK .

Poniżej szablon RCMu i ten Technicsa

Widzisz, korzystając z szablonów o punktach A i B przede wszystkim trzeba znać overhang (przesięg) ramienia. Skoro jest za krótki o 4mm to znaczy, że geometria nigdy nie będzie dobrze ustawiona dla tego ramienia.

ALE każdy przypadek trzeba rozpatrywać osobno, każde ramiona miały ustawianą geometrię według różnych wzorów - Baerwald, Stevenson itd. Np. popularne ramie regi ma fabrycznie podawany mounting distance 222mm według Stevensona - a dużo mniejsze zniekształcenia są użyje się Baerwalda, wtedy mounting distance wynosi 3 mm mniej. Dla ramienia technics może być podobnie, ale nie wiem, nie miałem.

Wygoogluj o swoim gramofonie z dodatkiem overhang i przewertuj zagraniczne fora. Ewentualnie spytaj kogoś kto ma nadgramofon (Thrak chyba gra na techniolu)

301ka jak i MMki zagrają bardzo dobrze na ramieniu Technicsa. Ustawiając wg instrukcji obsługi ustawia się jak producent przykazał - przesięg jest właściwy.

Do 103ki się nie nadaje - bardzo trzeba je dociążyć.

Jelco - tylko seria L / LB ma 12" - albo srebrne albo czarne.

Inne SA750 to 9" albo 10" ramiona (D, DB, E, EB).

Ciężkie ramiona do wiekowej konstrukcji jaką jest DL103 to np ATP 12T albo ATP 16T (Audio Technica - 10" albo 12") - to studyjne ramiona.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

modrzew47 obserwuje twoje zmagania ale wydaje mi się ze zabierasz się do sprawy nie od tej strony

Zabieram się od dobrej strony.Myślę o jakimś cięższym ramieniu, właśnie po to by móc zawiesić wkładkę SPU lub Denona 103r

na belkach,które posiadam się nie da(SME312S i Ortofon 309D)są za lekkie.Interesują mnie takie ramiona jak Jelco750L lub inne,które mają większą wagę od posiadanych...dla zróżnicowania posiadanego sprzętu i zwiększenia opcji.Oczywiście wiem,że można ciężar ramienia zwiększyć dokładając ciężki headshell.Do SME będzie trudniej do Ortofona bym taki pewnie znalazł.Mam ramiona o podobnej wadze i może z któregoś bym zrezygnował na rzecz właśnie cięższego,powiedzmy Triplanar lub Graham Phantom.Drogie,wiem ale co sie nie robi dla swojego...konika?

U

Na tym forum jest masa wpisów o tej wkładce . Na czym i jak gra ...

Podałem Denona jako przykład ale temat przecież nie dotyczy wkładek a ramion.

Ciężkie ramiona do wiekowej konstrukcji jaką jest DL103 to np ATP 12T albo ATP 16T (Audio Technica - 10" albo 12") - to studyjne ramiona.

OK. Tylko gdzie je można nabyć?Coś mi się zdaje,że AT16T już nie produkują?Tym bardziej,że to studyjne.
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o denona 103r to na moim 22 gramowym ramieniu miał rezonans 10Hz -czyli ideał. Moim zdaniem denon ma podatność rzeczywistą 10-11. Podatność podawana w specyfikacji przez producenta wymuszała by ramię ponad 30 gramowe!

Tak. Te stare Audio Techniki są już nieprodukowane.

Japończycy wieszają SPU czy DL103 na ramionach jak najbardziej prostych konstrukcyjnie ...

Tak. I na takich najlepiej to gra. Najlepszy efekt jaki słyszałem z SPU czy DL103 był na lekko ponad 40g unipivocie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Widzisz, korzystając z szablonów o punktach A i B przede wszystkim trzeba znać overhang (przesięg) ramienia. Skoro jest za krótki o 4mm to znaczy, że geometria nigdy nie będzie dobrze ustawiona dla tego ramienia.

Według instrukcji 1210MKII igłę ustawia się 52mm od oringu mocowania wkładki ( przesięg ) . I tak mam zrobione .

Natomiast według szablonu Baerwald Protractor przesięg powinien się zgadzać w punktach C i na oko dla mnie wkładka powinna być dłuższa o około 4mm .

Gdzieś jest błąd ale chyba ten szablo nie jest do tego modelu skoro przesięg na 52mm zgodnie z instrukcją się nie zgadza .

301ka jak i MMki zagrają bardzo dobrze na ramieniu Technicsa. Ustawiając wg instrukcji obsługi ustawia się jak producent przykazał - przesięg jest właściwy.

Czy 301MKII nadaje się do ramienia Duala 505-4 ?

Podałem Denona jako przykład ale temat przecież nie dotyczy wkładek a ramion.

Zgadza się ale idąc tym " tropem " znajdziesz więcej interesujących Ciebie odpowiedzi z poprzednich tematów .

modrzew47 - zainteresuj się ramionami Fidelity Research serii FR 64, 66. To konstrukcje o sporej masie efektywnej sięgającej 30 i więcej gram, istnieją wersje z dynamicznym tłumieniem. Nadadzą się. Ciekawym ramieniem jest stary Ortofon 309 - niestety znalezienie takiego z nieuszkodzonym łącznikiem przeciwwagi jest dość trudne. Stare SME3012 też się nadazą - tylko niekoniecznie wyprodukowane z kitu do przeróbki 3009 na 3012. Twoje 309D z SPU też się sprawdzi, o 312 się nie wypowiem, bo nie próbowałem, SMEV z wykorzystaniem tłumika wypada świetnie.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

na belkach,które posiadam się nie da(SME312S i Ortofon 309D)są za lekkie

Mając ramię Ortofon 309D, zagra Tobie ~95% wkładek współcześnie produkowanych!

W tym wszystkie wkładki Ortofona. Z Denonem 103 też nie będziesz miał problemu.

Masz super ramię i nie wiem co jeszcze szukasz. Denon 103 gra u mnie na

ramieniu Ortofon 309D fantastycznie, SPU też.

Kupuj wkładki, wieszaj i słuchaj muzyki!

I przestań już szukać!

ortfon_309_1.JPG

ortfon_309_2.JPG

ortofon%20killer.jpg

Ramię bez kardridża 12gram ( efektywna masa ) , headshell 7,5 grama .

Technics SL 1210MK2

Instrukcja z danymi .

Na mój rozum to ciężarek jest zbędny .

O ile się nie mylę to 12g bez kartridża ale z orginalnym headshellem więc do 103 trochę za lekko. Gdzieś na theartofsound jest piękne wyliczenie ile trzeba dołożyć do ramienia 1200 żeby było po Bożemu. A tak na oko do 301 wyglądało że obciążenie nie/mniej potrzebne. A jak headshell nieoryginalny to spora większość jest cięższa. Tylko te ażurowe ala SME są trochę lżejsze.

Z protracktorami to tez są różne szkoły i różne ustawienia. Ten o który mówisz że technicsa to też nie jest technicsa ale powinien działać ok.

Oryginalny Technicsa to taka mała plastikowa pierdołka w którą wsadzasz sam headshell i jest jeszcze krócej ustawiona ale to raczej do użytku DJ'skiego, z tych papierowych dokładniej ustawisz.

technics_alignment.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SMEV z wykorzystaniem tłumika wypada świetnie.

SME 312S różni się tak naprawde tylko jedną regulacją i od zwykłej V długością.V to ramię 9" a 312S to 12".

vis

Dzięki bardzo za podpowiedzi ale co tobie przeszkadza,że szukam jeszcze jednego ramienia?Triplanar np.może się okazać lepszym rozwiązaniem,tak samo Graham Phantom lub któreś z ramion zaproponowanym przez kogoś z tego nawet wątku.Przecież o to chodzi

w tym wszystkim by szukać najlepszych rozwiązań z możliwych.

Oczywiście spróbuje z 309-D Demona 103 lub SPU ale nie znaczy to,że dam spokój w poszukiwaniach.Lubie gonić....króliczka.

Jedna mała uwaga do miniabyr: do technicsa 1210/1200 dziesiątki tysięcy ludzi stosuje wkładki typu mm. Wszystkie te ortofony om, concorde dj, shure m44-7 i wiele, wiele innych. Więc kompletnie nie wiem, o czym piszesz.

????

widzę że ahaja sprawę oznaczeń jelco już wyjaśnił

tak na poważnie to posłuchaj vis-a mądrze prawi

a myślę że wyważasz drzwi które już niejeden z bardziej doświadczonych forowiczów już otworzył

a to że 309d ortofona nie pasuje do 103 i spu to dla mnie nowość

, czy mógłbyś to rozwinąć.

proszę podaj jakie modele 103 i spu słuchasz na tym ramieniu i jaką częstotliwość rezonansową wkładka- ramię otrzymałeś

alexander

ja myśle ze osba która posłuchała by długich ramion FR nie zawracała by sobie głowy ramieniem jelco

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.