Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dźwięk z tak kształtowo różnych, a objętościowo jednakowych kolumn ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie jestem bardzo zadowolony z moich podlogowych DIY - 107 L ( zdjecia w moim profilu, klikajac na " Lutek" ), nie mniej jednak troche mnie mecza jeszcze wieksze obudowy, aby bas jeszcze troche nizej schodzil, byl jeszcze glebszy, a przy tym aby nie pogorszyla sie jego szybkosc i w ogole jakosc. Jest tak, ze te same glosniki -12-to calowe - Tannoy wkladal do roznej wielkosci obudow, jak 46 L, 68 L, a nawet do 200 L !!! ( Edinburgh). Jak graja w tych objetosciach jak rowniez w 107 L, wiem, jednak Edinburgh-ow nie slyszalem i nie mam pojecia gdzie mozna by posluchac, wiec zdecydowanie sie na wieksza objetosc niz 107 L i ustalenie konkretnie jaka, nie jest proste, a juz powyzej 150 L, a tym bardziej 200 L, to nachodza mnie obawy o jakosc basu, gdyz nie znosze dudnienia, rozmycia, basu napompowanego - poduszkowatego - itp. Wielkosc obudowy jednak ma zasadnicze znaczenie, bo np. - jak podaje producent - monitory 46 L przenosza od 50 Hz przy spadku 3 dB, a takie Edinburgh juz od 30 Hz przy spadku 3dB, a to juz jest super, ale wlasnie nie wiadomo jaka jest z nich jakosc tego basu. Ja mysle o zwiekszeniu obudow do 140 L.

Acha..., jesli ktos slyszal Edinburgh, to prosze rowniez o wpisy.

To byl taki wstep ale w zasadzie chcialbym zasiegnac takich informacji :

1 Jakich roznic w dzwieku moge sie spodziewac, jesli porownac moje obudowy DIY bedace w przekroju poziomym prostakatem z identycznymi litrazowo obudowami lecz majacymi w przekroju

poziomym ksztalt elipsy ( cos takiego jak na szkicu)?

2 Czym konkretnie sie objawiaja w odbiorze dzwieku fale stojace wewnatrz kolumny ?

3 Czy budujac o ksztalcie eliptycznym mozna na pewno liczyc na sporo mniejsze fale stojace i wyrazna poprawe jakosci dzwieku ? Decydujac sie na ponowna budowe obudow o takim ksztalcie musze liczyc sie z wiekszymi kosztami wykonania niz obudow o ksztalcie tradycyjnym.

4 Wiele Hi-End - owych, drogich kolumn ma wlasnie taki ksztalt. Czy to tylko kwestia estetyki ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam doświadczenia w budowie kolumn i pewnie inni napiszą coś więcej. Ale swego czasu trochę zgłębiałem temat kształtu kolumn i te różne obłości, załamania są celowe, szczególnie przy kolumnach dużych, które są już poważnymi meblami mającymi wpływ na akustykę. Najgorsze są obudowy kanciaste, takie zwykle sześcienne skrzynki. Zaokrąglenia stosuje np Sonus Faber, TAD, Focal, Magico i wiele innych. Są też firmy stosujące kanciaste załamania np Avalon czy Wilson. Pogadaj z misiomorem. To specjalista.

[/size]

Uuuuuuuuuuuu..............!

Nikt od wczoraj w temacie nie ma nic do powiedzenia i nie ma doswiadczen w tym zakresie ?

Lutek poszukaj już tu na forum było o tym stosunkowo niedawno. Kształt obudowy jest ważny. Wydaje mi się że to było w zakładce Hi-End.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jest jeszcze inny sposób na poradzenie sobie z tym problemem.Na drodze elektronicznej.Mam tu na myśli system z aktywną korekcją zniekształceń , np;system MBF firmy philips.Posiadam dwa zestawy kolumn z tym systemem .Ich pierwszy 532 i 544.Efektywna pojemność w tych zestawach , to zaledwie 9 litrów,choć gdyby pominąć przestrzeń zajmowaną przez elektronikę, to wynosiło by to 15 litrów.

To i tak niewiele, a te zestawy grają tak , jak by miały obudowy o pojemności 40 litrów.Niestety są to już zabytki.Choć wyglądają jak nowe,to trudno je już zdobyć.

Jakość dzwięku jest bardzo wysoka i nie skuszą mnie do ich wymiany , żadne dzisiejsze zabawki.Aktywna korekcja radzi sobie nie tylko z problemami wynikającymi z kształtu i wielkości obudowy,lecz również z rezonansem obudowy ,nieliniowością pracy głośnika i pozwala zejść z pasmem o wiele niżej , niż by to wynikało z wielkości głośnika.Nie namawiam na zakup, ale naprawdę warto posłuchać ,gdyby się trafiła okazja.Można się zdziwić.

Z tego, co przeglądałem wynika też, że można osiągnąć podobny efekt w obudowie tylko na zewnątrz prostokątnej.

Zwykle wystarczają wbudowane i wytłumione przegrody, które likwidują równoległość ścian wewnętrznych. W efekcie np. vis-a vis podłogi jest ścianka "sufitowa" pod kątem 30 stopni i podobnie ze ścianami pozostałymi. Dotyczy to oczywiście dużych skrzyń, takich, jak np w Stanach, porównywalnych z długościami fal, skutecznie przenoszonych przez głośniki. Jasne, że wymaga to sporo większego litrażu, nieco trudniejszego do obliczeń BR, ale jest o wiele łatwiejsze w wykonaniu, niż "lutnia" z i tak ściętą zwykle górną ścianką.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pogadaj z misiomorem. To specjalista.

Nie bardzo moge liczyc na jego pomoc... Kiedys juz sie zwracalem - i odmownie. Poza tym z tego, co zdazylem sie zorientowac na podstawie jego wyrazanych pogladow i tego co pisal w watku o konstrukcjach DIY na temat starych glosnikow i konstrukcjach opartych o nie, a przez wiekszosc audiofili i melomanow uwazanych za wybitne i kultowe w stosunku do dzisiejszego chlamu - wspolczesnych slupkow - to raczej niezbyt sie orientuje w temacie takich glosnikow i konstrukcji, oraz tamtej techniki glosnikowej. Co do wspolczesnych glosnikow i techniki z nimi zwiazanej, to zapewne tak i jego rady i sugestie beda na pewno bardzo pomocne. Ale co z tego jak swoja chec pomocy oferuje tylko nielicznym forumowiczom.

Napisalem do Ciebie szerzej na PW.

Tak, tak, zapomniałem. Odpiszę tobie. Co do misiomora to wiem na 100%, że jest wybitnym specjalistą. Być może nie gustuje w sprzęcie vintage. Ale ty chyba postrzegasz to błędnie. Nie sądzę by był zwolennikiem obecnej tandetnej produkcji zrobionej tylko z myślą o wyglądzie. I w takim porównaniu zapewne duże vintage kolumny na dużych przetwornikach będą lepsze. Ale obecnie produkuje się również poważne konstrukcje i uważam, że są znacznie bardzie zaawansowane niż konstrukcje z lat 70/80. Wystarczy rzucić okiem choćby na same skrzynki. Niegdyś zwykłe sześcienne skrzynki budowane wbrew zasadom akustyki, dziś zaawansowane kształty wspierające akustykę, niegdyś cieńkościenne z byle czego, dziś grubość ścianek nawet do 10cm, wew.użebrowanie wręgowe typu Matrix, wstawki z aluminium czy kompozytów, niegdyś słabe, jazgotliwe tweetery, dziś diamentowe czy berylowe o znacznie większej rozdzielczości. Jedynie, że ceny za obecne dobre kolumny są chore, a pewnie coś z vintage można mieć taniej.

Masz sporo racji w tym co piszesz i zapewne misiomor nie jest zwolennikiem obecnej tandetnej produkcji zrobionej tylko z myślą o wyglądzie, ale kiedys np. prosilem go o zaprojektowanie mi prostej zwrotki do tych glosnikow, dla ktorych mam rowniez parametry T&S, wiec dla niego przeciez nie ma znaczenia dla jakich glosnikow ma byc zwrotka. Podaje jaki podzial bym chcial i sprawa zalatwiona.

On jednak negatywnie sie wyrazil o tego typu glosnikach i odmowil, a przeciez to, ze ja chce dla tych glosnikow nie powinno go interesowac, tym bardziej, ze ich zapewne nie sluchal i nie zdaje sobie nawet sprawy na jakim poziomie one graja, bo tylko takie wnioski sie nasuwaja z tego co pisal.

Masz tez racje, ze sa dzisiaj kolumny rowniez bardzo dobrze brzmiace, ale wlasnie jakie chore ceny zycza sobie za nie, a mozna naprawde uzyskac brzmienie na wysokim poziomie za niewielki ulamek cen tych kolumn. Ja np od lat jezdze na odsluchy i koledzy przyjezdzaja do mnie. Sluchalem kolumn tanszych i drozszych, ale oprocz systemu MPB, opartego na Avalonach Eidolon, grajacego wybitnie, u nikogo jeszcze nie gralo na tym poziomie jaki mam u siebie. Kiedys sluchalem drogich kolumn tubowych uwazanych za bardzo dobrze grajace - Avantgarde Acoustics Duo - i rowniez nie graly na tym poziomie co Tannoy-e. Nie bylo zbyt dobrej rozdzielczosci i lokalizacji. Wprawdzie wokalista niby spiewal na srodku ale jednoczesnie slychac go bylo od kolumny do kolumny. A poniewaz te kolumny sa wyposazone w zasadzie w subwoofer a nie w typowa komore b.r., to bas - owszem - nisko schodzil, ale co z tego, jesli caly czas dzrzwi wpadaly w rezonas i glosno brzeczaly uderzajac o futryne , co bylo srednio przyjemne.

Z tym dźwiękiem "u siebie" to zawsze tak jest, że bardziej nam się podoba to co mamy u siebie, bo do tego jesteśmy przyzwyczajeni i to zestawialiśmy pod swój gust. Kiedyś nad tym rozmyślalem i przy systemach z górnej półki to prawie zawsze jest tak, że wolimy ten nasz system niż u kogoś. Ja też nie słyszałem lepszego grania niż mam u siebie i co z tego, skoro nie jest to prawda obiektywna. Tobie na pewno u mnie nie podobałoby się i wolałbyś swój system, a ja znów nie lubię papierowych przetworników i te Tannoye, które słyszałem to zupełnie nie moje granie. I bądź tu mądry... :-)

Zgoda, tylko, ze ja slysze gdzie indziej pewne konkretne wady w graniu, ktorych akurat u mnie nie ma: Wieksze lub mniejsze dudnienie, rozmycie, powolnosc basu - u mnie tego nie ma. Slaba rozdzielczosc i problemy z lokalizacja..., czasem trudno nawt stwierdzic skad gra, tyle ze z przodu - u mnie tego nie ma. Dzwiek najczesciej za zaslona, nosowy, wycofany - u mnie tego nie ma itd. Tak wiec to nie tak, ze u siebie wydaje sie, ze jest lepiej. Zreszta np. juz po pierwszych dzwiekach u MPB od razu z kolega stwierdzilismy, ze to swietnie gra, a szczegolnie jakosc basu jeszcze lepsza niz mam u siebie.

Orientujac sie jakim systemem dysponujesz nie sadze, aby u Ciebie mi sie nie podobalo, a raczej jestem przekonany, ze gra jakosciowo wyraznie lepiej niz u mnie. A co do grania Tannoy-i, to uwazam, ze akurat trafiles na cos nie tak i pewnie na wystawie i jak przyjedziesz do mnie, a mam nadzieje, ze tak, to sadze, ze troche zmienisz zdanie o graniu tych glosnikow..., a moze i nie - kto to do konca wie :-)

Tannoy ma krótki i szybki bas i Avalony też i tobie się to podoba. Ale ja znów wolę nieco więcej mięsa czy też masy w basie i Tannoy już tego nie ma, ani mniejsze Avalony. Dopiero Time i Isis mają to "body" z 2 szybkich basowców. Gusta są różne.

Rowniez wolalbym wiecej masy na dole, nizej schodzacy , glebszy bas bez utraty szybkosci, dlatego tez mysle o budowie jeszcze jednej pary kolumn o wiekszej objetosci i eliptycznym ksztalcie.

Ale czy uda sie taki cel osiagnac, to juz nie wiem. W kazdum razie, juz lepszego basu jak z Avalonow, ktorych sluchalem to bym juz nie szukal - ten chyba by mnie zadawalal w pelni.

Zgoda, tylko, ze ja slysze gdzie indziej pewne konkretne wady w graniu, ktorych akurat u mnie nie ma

Byłem u Ciebie raz i więcej namówić się nie dam :)

Kolumny które Ci wtedy zabrałem, u mnie nie chciały zagrać nawet na 50% tego co słyszałem u Ciebie.

I to w trzech zupełnie różnych pomieszczeniach w dwóch całkiem innych mieszkaniach w niezliczonej liczbie kombinacji sprzętowych.

Dlatego jakoś wcale mnie to nie dziwi, że u każdego kręcisz nosem na to co słyszysz, ale podejrzewam,

że to nie wina sprzętu, który u tych ludzi stoi, tylko bardziej zasługa akustyki Twojego pomieszczenia,

gdzie wszystko co postawisz będzie grało przynajmniej dwa razy lepiej niż to samo u kogoś innego.

Nie mam pojęcia na czym to polega, bo żadnej adaptacji u Ciebie nie widziałem, więc skłaniam się ku teorii,

że być może chodzi o mityczne "złote proporcje" wymiarów samego pokoju, bo nic innego mi do łba nie przychodzi.

Tak czy siak ja na Twoim miejscu nie traciłbym czasu na jeżdżenie po ludziach i słuchanie czegokolwiek,

a nawet na moim miejscu nie palę się do tego jakoś przesadnie, bo to raczej nie ma żadnego sensu.

A co do samych kolumn, to zamiast męczyć jeden głośnik basem, którego i tak nie odtworzy poprawnie,

może lepszym pomysłem będzie dołożenie pod nim dedykowanego na bas woofera? Tak se tylko głośno myślę ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

> parantulla

„ Byłem u Ciebie raz i więcej namówić się nie dam :)

Kolumny które Ci wtedy zabrałem, u mnie nie chciały zagrać nawet na 50% tego co słyszałem u Ciebie „

Az nie chce mi sie w to uwierzyc, ze z powodu tego, iz kolumny, które ode mnie zabrales nie chcialy dobrze grac u Ciebie, a u mnie Ci sie podobalo, nie dasz sie wiecej namowic na wizyte .

Dla niezorientowanych: Kolumny, które parantulla zabral, to byly 3-drozne podlogowki na Scan Speakach i na gorze Dynaudio D260 Esotec . Przeciez aktualnie niczego nie sprzedaje ani Ty chyba niczego nie poszukujesz do kupienia, wiec bylaby to wizyta czysto towarzyska – miedzy innymi – zaspakajaca ciekawosc - co wg Ciebie jak gra..., tym bardziej, ze aktualnie oprocz podlogowek DIY na glosnikach wspolosiowych można posluchac u mnie również oryginalnych monitorow Tannoy-a i to dwoch par: mniejszych i wiekszych.

„ Tak czy siak ja na Twoim miejscu nie traciłbym czasu na jeżdżenie po ludziach i słuchanie czegokolwiek,

a nawet na moim miejscu nie palę się do tego jakoś przesadnie, bo to raczej nie ma żadnego sensu. „

Uwazasz, ze jezdzenie aby posluchac, to strata czasu i ze to nie ma raczej sensu ? Ja natomiast uwazam i zapewne wielu kolegow, ze jest wprost przeciwnie. Bardzo lubie zarowno jezdzic do innych posluchac muzyki jak i wizyty innych sluchaczy u mnie

Dzieki temu:

-poznajemy niejednokrotnie ciekawych ludzi,

-wymieniamy sie doswiadczeniami zwiazanymi z audio,

-przyjemnie spedzamy czas sluchajac muzyki w towarzystwie – najczesciej milym,

-obu stronom sprawia zapewne dodatkowa przyjemnosc sluchanie plytek, ktorych sami nie posiadamy,

-poznajemy nowe sprzety i nabywamy doswiadczen jak graja w roznych warunkach,

-mamy mozliwosc porownywania sposobu grania roznych elementow toru w tych samych warunkach,

-mamy mozliwosc wymienienia sie plytkami, które sie nam szczegolnie podobaja czy tez od razu w czasie wizyty mozemy sobie je zrzucic.

Czy dla tych rzeczy nie warto sie spotykac na roznych odsluchach ?

„Dlatego jakoś wcale mnie to nie dziwi, że u każdego kręcisz nosem na to co słyszysz, ale podejrzewam, że to nie wina sprzętu, który u tych ludzi stoi, tylko bardziej zasługa akustyki Twojego pomieszczenia, gdzie wszystko co postawisz będzie grało przynajmniej dwa razy lepiej niż to samo u kogoś innego. "

Mam w takim razie taka propozycje, ktora bedzie również dla mnie nastepnym ciekawym doswiadczeniem co do grania kolumn w roznych pomieszczeniach:

Przyjezdzasz do mnie i sluchamy, nastepnie pakujemy kolumny do samochodu, jedziemy do Ciebie, sluchamy w Twoim pomieszczeniu i wyciagamy wnioski. Co Ty na taka propozycje ? Chyba ciekawa, co ?

konstrukcja słupkowa znakomicie ułatwia znikanie kolumn w pokoju.

duże pudła mają z tym problemy, ale mają mniej problemów z basem, a słupki więcej.

b.dobrze jest jak kolumna nie ma równoległych ścianek, dlatego te wszystkie 'kształtujące' zabiegi- fale stojące

szybciej wtedy wygasają.

fala stojące może powodować pojawienie się 'dołków' i 'górek' w paśmie.

opływowe kształty zmniejszają dyfrakcję fali dźwiękowej (odbijanie)

też myślałem o powiększeniu litrażu moich dorianów, żeby zejść parę Hz niżej.

ludzie to robią i poprawiają obudowy-zwłaszcza starsze konstrukcje

>lutek

jak byś miał elipsy to zmieniła by się scena.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Tak sadzisz, czy jakies doswiadczenia w tym zakresie ?

W jakim sensie by sie zmienila ? Wezsza, szersza czy plytsza, glebsza ?

tak sądzę- nie zmieniałem obudów dla konkretnych kolumn- np. z prostokątnej na eliptyczną albo pentagonalną.

napisałem, że by się zmieniła. a jak? raczej na lepiej.

obudowa to też kolumna, jej zmiana to zmiana środowiska pracy przetworników i fali dźwiękowej, której pierwsze miejsca odbić to obudowa.

mam słupki (TMR- pięknie znikają) i jbl dorian (prostokątne pudła- nie chcą zniknąć do końca).

te co znikają, budują ładną scenę, te, które nie znikają, mają problemy z jej jakością.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• 2 tygodnie później...

> parantulla

W moim wpisie z dn 14.08.2014 - 13:18 zawarlem ciekawa - moim zdaniem - propozycje dotyczaca sprawdzenia dwoch roznych pomieszczen, w ktorych bedzie grac ten sam system, ale do chwili obecnej nie ustosunkowales sie do niej. 20.08.2014r. napisalem rowniez do Ciebie na PW.

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...ale w zasadzie chcialbym zasiegnac takich informacji :

1 Jakich roznic w dzwieku moge sie spodziewac, jesli porownac moje obudowy DIY bedace w przekroju poziomym prostakatem z identycznymi litrazowo obudowami lecz majacymi w przekroju

poziomym ksztalt elipsy ( cos takiego jak na szkicu)?

2 Czym konkretnie sie objawiaja w odbiorze dzwieku fale stojace wewnatrz kolumny ?

3 Czy budujac o ksztalcie eliptycznym mozna na pewno liczyc na sporo mniejsze fale stojace i wyrazna poprawe jakosci dzwieku ? Decydujac sie na ponowna budowe obudow o takim ksztalcie musze liczyc sie z wiekszymi kosztami wykonania niz obudow o ksztalcie tradycyjnym.

4 Wiele Hi-End - owych, drogich kolumn ma wlasnie taki ksztalt. Czy to tylko kwestia estetyki ?

>palton

Jesli sie nie myle, to Ty w swoim watku byles chyba zainteresowany bardziej wplywem na dzwiek raczej zewnetrznego ksztaltu obudow, a mnie glownie interesuje to, co napisalem w pierwszym wpisie, chociaz oczywiscie, ze nie jest dla mnie bez znaczenia rowniez wplyw zewnetrznych ksztaltow i tak od razu pytanie:

Czy ksztalt zewnetrzny, taki jak w szkicu w pierwszym moim wpisie, a szczegolnie przednich scian, tyle, ze z krawedziami pionowimi zaokraglonymi, w stosunku do zupelnie innych przednich scian - takich jak w obecnych moich kolumnach na zalaczonych fotkach - moze miec istotny, slyszalny wplyw na jakosc dzwieku ? Bo cos jakos nie jestem przekonany...

Bardzo dlugi ten Twoj watek a na czytanie czasu niet.

Ukryta Zawartość

post-1101-0-45248500-1409053212_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.