Skocz do zawartości
IGNORED

SBB New Century na DVD audio

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie czy w.w płyta pójdzie na odtwarzaczu DVD-Video ? Oznaczenie na płycie jest DVD Audio/Video - pytanie czy wszystko jest nagrane w formacie czytelnym dla odtwarzacza DVD-Video czy tylko jakiś teledysk.

https://www.audiostereo.pl/topic/113957-sbb-new-century-na-dvd-audio/

Ścieżkę audio zapisano w trzech formatach: High Definition Stereo 96/24, DTS 96/24 oraz Dolby Digital 5.1.

Na DVD Video zapodasz z tej płyty w formacie DD 5.1 i DTS 96/24, a więc formacie stratnym.

Żeby odtworzyć w formacie High Definition Stereo 96/24 musisz mieć odtwarzacz DVD audio.

Miałem tę płyte (albo jeszcze mam) i na odtwarzaczu SONY DVP-NS900V DVD HDCD SACD nie poszła w formacie 24bity/96kHz PCM.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Nie mam tej płyty ale tak czytam sobie i myślę, że ktoś ja bez sensu trochę przygotował. Skoro multichannel jest tylko jako dts i dd a stereo 96/24, które jest i tak LPCM to dlaczego nie zrobiono zwykłego DVD-V? Dało by się tego hi-resu stereo wtedy słuchać na każdym odtwarzaczu DVD.

Nie mam tej płyty ale tak czytam sobie i myślę, że ktoś ja bez sensu trochę przygotował. Skoro multichannel jest tylko jako dts i dd a stereo 96/24, które jest i tak LPCM to dlaczego nie zrobiono zwykłego DVD-V? Dało by się tego hi-resu stereo wtedy słuchać na każdym odtwarzaczu DVD.

Z tego co pamiętam nt :DVD Audio i DVD Video - to nie da się chyba tego tak zrobić jak proponujesz .

Pliki LPCM np Wave aby być odczytane muszą być najpięrw zrenderowane ,zakodowane i skompresowane (bezstratna kompresja MLP).

Pojedyńcze niekodowane itp itd pliki wave PCM (LPCM) na płycie DVD nie zostaną odczytane przez odtwarzacz DVD (antypiracka paranoja )nawet ten z dekoderami - jedynie transport PS Audio to potrafi no i komputery, ale może to się zmieniło dawno już nie drążę tematu DVD Audio ,więc mogę być do tyłu.

Pozdrawiam

Da się zrobić tak jak piszę. Przykładem choćby ostatnie reedycje Jethro Tull. Są to płyty DVD Video z dźwiękiem 5.1 w dts 96/24 i zwykłym DD na których jest też stereo 96/24 dla wszystkich odtwarzaczy DVD.

Co do DVD Audio to też występowały jako LPCM a tam gdzie materiału było więcej trzeba było spakować bezstratnym MLP i wtedy wykrywane były jako PPCM.

Samemu tworząc płytę DVD Audio najprościej zrobić jako LPCM, no a przy dłuższych albumach, żeby zmieścić na jednowarstwową płytę DVDtrzeba się bawić trochę dłużej z MLP.

Dla mnie trochę zbyt wolny DW Chrome się wydawał.

Jeżeli jeszcze nie znasz to masz o Wavelab po naszemu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oznaczenie na płycie jest mylące.Płyta jest w formacie DVD VIDEO.Cała zawartość znajduje się w folderze VIDEO_TS.Folder dla odtwarzaczy DVD_AUDIO jest pusty.Nie wszystkie odtwarzacze DVD,zwłaszcza te starsze potrafią odtworzyć ścieżkę 24/96.Dziś kupiłem tą płytę w MM za 14,99 :-) i właśnie słucham - amplituner wyświetla PCM STEREO 96 Khz.

Oznaczenie na płycie jest mylące.Płyta jest w formacie DVD VIDEO.Cała zawartość znajduje się w folderze VIDEO_TS.Folder dla odtwarzaczy DVD_AUDIO jest pusty.Nie wszystkie odtwarzacze DVD,zwłaszcza te starsze potrafią odtworzyć ścieżkę 24/96.Dziś kupiłem tą płytę w MM za 14,99 :-) i właśnie słucham - amplituner wyświetla PCM STEREO 96 Khz.

''Tajemnica '' wyjaśniona .Sprawa rozwiązana :)

Z oznaczeniami na płytach czasem tak jest płyty DVD z DTS lub DD tylko (nieliczne zresztą ) to były płyty DVD Audio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.