Skocz do zawartości
IGNORED

Dual CS 430 - co dalej?

Corleone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaką wkładkę i igłę polecalibyście do tego gramofonu? Gra w parze z Marantzem PM7003. Nie wiem gdzie znajduje się ta granica, po przekroczeniu której warto kupić coś nowego. Nie chcę też, żeby było to strzelanie z armaty do komara - kupić do gramofonu za 300 zł wkładkę, która kosztuje 2000 zł. Jestem nowy w temacie, więc każda opinia będzie cenna.

https://www.audiostereo.pl/topic/113965-dual-cs-430-co-dalej/

A dlaczego kupiłeś ten gramofon? Nie jest to najlepszy klamot ale do jako takiej nauki będzie w miarę ok ;-)

Załóż mu coś na dobry początek a najlepiej chyba jakiegoś Ortofona bo kalibracji w headshellu chyba za bardzo nie ma.

321231-dual_cs_430.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jeszcze go nie kupiłem, pożyczyłem. Pewnie to stwierdzenie będzie dowodem na to, że nie mam słuchu, ale na obecnej wkładce (DN 251 S) gra o wiele lepiej w parze z Marantzem PM7003, niż odtwarzacz SA7003, to po prostu przepaść. Dlatego założyłem, że wystarczy mi wkładka do 1000 zł, zmiana przewodów i ewentualna zmiana talerza i prawdopodobnie otrzymam zestaw na miarę moich oczekiwań. Nie wiem czy różnica w brzmieniu między takim gramofonem, uzbrojonym w lepszą wkładkę, a między gramofonem za np. 5000 zł, będzie dla mnie tak istotna, że będę chciał wydać takie pieniądze. Jaki model Ortofona jest na zdjęciu?

• Redaktorzy

Wiesz, mozesz kupic gramofon za 5000zl i do niego wkladke za 8000zl i zja na sniadanie Twoj obecny set i set wielu innych uzytkownikow forum. I co z tego? Tobie ma sie podobac.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Też jestem tego zdania, gra przyzwoicie, wrzucę do niego jakąś wkładkę do 1000 zł + wspomniane modyfikacje i powinien spełnić moje oczekiwania. Jaką wkładkę polecacie w tym przedziale cenowym?

Też jestem tego zdania, gra przyzwoicie, wrzucę do niego jakąś wkładkę do 1000 zł + wspomniane modyfikacje i powinien spełnić moje oczekiwania. Jaką wkładkę polecacie w tym przedziale cenowym?

DO tego gramofonu nie ma sensu pakowac lepszej wkladki niz np.: AT 95E, bo różnica w brzmieniu bedzie trudna do zauważenia.

ZA 1000 zl to możesz miec np:. Thorens TD 146 z wkłądką za 500zl.

To jest dobry gramofon na poczatek.

Wspomniany Dual jest b. dobry na zniechecenie sie do vinyla!!!

Racja. nie wydawaj więcej jak 150-200 pln na wkładkę. Ten gramofon to imitacja patefonu, sam się przekonasz...

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jeszcze go nie kupiłem, pożyczyłem. Pewnie to stwierdzenie będzie dowodem na to, że nie mam słuchu, ale na obecnej wkładce (DN 251 S) gra o wiele lepiej w parze z Marantzem PM7003, niż odtwarzacz SA7003, to po prostu przepaść. Dlatego założyłem, że wystarczy mi wkładka do 1000 zł, zmiana przewodów i ewentualna zmiana talerza i prawdopodobnie otrzymam zestaw na miarę moich oczekiwań. Nie wiem czy różnica w brzmieniu między takim gramofonem, uzbrojonym w lepszą wkładkę, a między gramofonem za np. 5000 zł, będzie dla mnie tak istotna, że będę chciał wydać takie pieniądze. Jaki model Ortofona jest na zdjęciu?

-tak to przepasc, zgadza sie -at95 nie radze bo gra duzo gorzej od np mf100 - kup minimum 2mreda lub lepsza - gramofon za 5000 moim zdaniem nie zagra znaczaco lepiej, ale ma te zalete, ze mozna wkurzyc sasiada . a kasa jest potrzebna naplyty ......

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Redaktorzy

AT95E zagra w 90% lepiej od MF100, chociazby z tego powodu ze to szlif eliptyczny, ktory wybiera z rowka wiecej "tarek" niz sfera. A te wszystkie tarki i pofalowania rowka to szczegoly, detale, smaczki ktore najlepiej wybieraja ostre szlify jak np. Shibata. Szlif sferyczny przejezdza po rowie jak ciezki i malo manewrowy kombajn, a Shibata przejedzie jak lekki i zwinny gokart. To teoria. Praktyka jest identyczna. Wystarczy miec porownanie.

Gramiak za 5000zl majacy na pokladzie dobre ramie z kompensacja dynamiczna zagra lepiej niz budzetowy gramofon z kiepskim ramieniem. Oczywiscie po wrzuceniu dobrej wkladki. Warto miec realny punkt odniesienia.

• Redaktorzy

Z tanszych AT mialem w Danielu 95E, 110E i 120E. Moznaby sie pokusic o podwieszenie 440MLa, czyli MM o ostrym szlifie. Koszt wyzszy, ale gra warta swieczki, o ile tip igly nie jest przekoszony w "glucie" kleju w cantileverze. Wtedy czeka nas walka z azymutem. 120E bedzie najbezpieczniejsza, wg mnie.

Aktualne brzmienie podoba mi się, ale brakuje mi bassu. Słychać, że jest, ale trzeba go wydobyć. Kiedy będę miał lampę, to będę eksperymentował z wkładkami, które tutaj proponujecie. Która z nich ma charakterystykę eksponującą bardziej niskie tony?

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Aktualne brzmienie podoba mi się, ale brakuje mi bassu. <br />

Ile tobie tego basu brakuje , nie wiem .

Chcesz dociążyć trochę średnicę i niższy jej zakres kup Shure M-97 XE lub Sumiko Pearl .

Może niepotrzebnie demonizuję. Teraz słucham na zastępczym wzmacniaczu: Technics SU A700 Mk3, bo mój Marantz jest w serwisie, generalnie skłaniam się ku temu, żeby Marantz robił za preamp i był podpięty do lampy. Tylko zacząłem zastanawiać się nad tym bassem, ponieważ Technics miał go zawsze wręcz w nadmiarze, po podłączeniu gramofonu gra to wszystko zupełnie inaczej, bass jest dobry, ale zwyczajnie zbyt cichy. Jest duża szczegółowość i wyeksponowana góra, średnich jest mało, a bass czasami gdzieś tam o sobie daje nieśmiało znać. Spróbuję najpierw konfigurację Marantz jako pre i lampa, a potem będę się martwił :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.