Skocz do zawartości
IGNORED

Tak czy nie? subwoofer do NAD 326BEE

szpila9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Drodzy forumowicze. mam od roku zestaw NAD 326BEE + CD + Tuner. Gra jak chciałem, jestem zadowolony i w ogóle...

Ostatnio odwiedziłem znajomego i słychać było jakby więcej, jakby przestrzenniej i "ta" pustka wypełniona była ciepłym brzmieniem. Wiem, że nie potrafię tego opisać o co mi chodzi Waszymi słowami, ale do sedna.

Czy powinienem zainwestować w Subwoofer, aby połechtać swoje uszy? Jaki kupić? jak go ustawić? - tak wiem pewnie jest wiele wątków, ale u mnie jedynie miejsce przy kolumnie centralnie - pytanie czy wtedy warto się pchać w taką inwestycję?

Nie chcę wydać majątku - co jest rosądnego w kategorii jakość/cena.

Za wszelkie uwagi z góry dzięki!

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/113987-tak-czy-nie-subwoofer-do-nad-326bee/

Subwoofer aktywny to dobry wybór. Może być ustawiony centralnie, to dobre ustawienie. Nie przepłacaj - kup używany do 300 zł od producenta kolumn, min. 100 W mocy, min. 25 cm głośnika, głośnik ustawiony do przodu. Powinno być dobrze.

Witaj,

opisz proszę pełną konfigurację Twojego systemu oraz wielkość pomieszczenia. Podaj proszę także konfigurację systemu Twojego kolegi.

Jeśli brakuje Ci wypełnienia, ciepła, to subwoofer nic nie pomoże. Subwoofer doda Ci dynamiki, basu, mocnego uderzenia.

Jeśli zdecydujesz się na subwoofer, to zwróć uwagę na modele, skonstruowane pod kątem muzyki, gwarantujące szybki, dobrze kontrolowany bas. Przykładem są subwoofery REL.

Czekam na szczegóły, które pozwolą na zaproponowanie konkretnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zestaw to NAD 326 BEE + CD NAD 545BEE i tuner NAD 426.

Tak jak mówiłem może źle to opisałem, ale u kolegi po wyłączeniu sub`a było podobnie jak u mnie - czyli brak = działaniu sub`a.

Pomieszczenie ma ok 25m2, ale jest jeszcze otwarte na kuchnię - łącznie ok 31m2.

Wiem, że REL to wzorzec, ale póki co chciałbym się skoncentrować na czymś...tańszym :(

Pozdr!

Witaj,

opisz proszę pełną konfigurację Twojego systemu oraz wielkość pomieszczenia. Podaj proszę także konfigurację systemu Twojego kolegi.

Jeśli brakuje Ci wypełnienia, ciepła, to subwoofer nic nie pomoże. Subwoofer doda Ci dynamiki, basu, mocnego uderzenia.

Jeśli zdecydujesz się na subwoofer, to zwróć uwagę na modele, skonstruowane pod kątem muzyki, gwarantujące szybki, dobrze kontrolowany bas. Przykładem są subwoofery REL.

Czekam na szczegóły, które pozwolą na zaproponowanie konkretnych rozwiązań.

Zestaw to NAD 326 BEE + CD NAD 545BEE i tuner NAD 426.

Tak jak mówiłem może źle to opisałem, ale u kolegi po wyłączeniu sub`a było podobnie jak u mnie - czyli brak = działaniu sub`a.

Pomieszczenie ma ok 25m2, ale jest jeszcze otwarte na kuchnię - łącznie ok 31m2.

Wiem, że REL to wzorzec, ale póki co chciałbym się skoncentrować na czymś...tańszym :(

Pozdr!

Trochę enigmatycznie się wyraziłeś ponieważ niewiele można wywnioskować z Twoich wpisów.

Załóżmy że kolega ma taki sam zestaw jak Twój i dzięki wooferowi dźwięk jest się "lepszy".

No cóż zdarza się. Jednak sprawa woofera jest dosyć śliska. Odradzam kupowania czegokolwiek po tzw. taniości nie tędy droga, do muzyki musi być dobry woofer tak jak napisała branża, Rel ja dodam Velodyne innej drogi nie ma, szkoda pieniędzy na półśrodki.

Jest jeszcze inne rozwiązanie głośniki szukaj innych głośników. Nie napisałeś o jakich pieniądzach rozmawiamy.

Sprawa trzecia kolega może mieć całkiem inne warunki akustyczne w swoim pomieszczeniu a to też jest bardzo ważna składowa.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Głośniki to Focal 716, warunki i sprzęt u kolegi faktycznie sa inne, ale różnica (subiektywna) była dla mnie znacząca i nie u jednego a u dwoch kolegów (totalnie inne konfiguracje, a ta sama miła różnica). Kwota? Najtańszy REL 1800 byłby akceptowalny, Yamaha za 1000 jeszcze przyjemniej ;) pytanie czy to tak polka. Komponenty NADa były w podobnych cenach wiec pyt czy wooder ma byc dużo droższy?

chodzi Ci zapewne o do "dociążenie" dźwięku basem?

jeśli tak to gdzie sie podział ten chwalony mięsisty bass w tym 326?druga sprawa miałem podobnie przy iQ70,przy Castle problem zniknął,mimo iż Kefy są większe i większe mają średnice głośników panowała "suchota",nad tymi Focalami też myślałem ale odrzuciłem z powodu metalicznej kopułki,przerabiałem to przy Kef

akustyka u mnie nie najlepsza,brak dywanu na panelach,na ścianach znacznie lepiej-canvasy

Łokmen Saba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.