Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie zielonemu w potrzebie, dobór wzmacniacza

Warty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zacznę od tego że piszę w tym dziale ponieważ kolumna która wygrzebałem z piwnicy ma na sobie napis Hi-Fi... nie wiedziałem gdzie napisać, nie widziałem działu o nazwie "Pomoc techniczna" czy coś w tym stylu. Do rzeczy. Wygrzebałem kolumnę, jej parametry nie są dla mnie do końca jasne. Rozumiem co oznacza Impedance 8om, ale mam napisane: "Long Term Max Power 150W" i "Rated Power 100W" - to w końcu jaka jest ich moc? maksymalna 150, prawdziwa 100 tak? tylko jaki tu wzmacniacz dać? Jakby ktoś mógłby mi powiedzieć jaką moc powinien mieć wzmacniacz byłbym bardzo wdzięczny.

• Redaktorzy

Takie pojęcie jak "moc kolumn" w zasadzie nie istnieje, podawane dane są orientacyjne i nie wiadomo jak mierzone. Konkretną informacją jest impedancja (w tym wypadku 8 ohm) oraz efektywność (niestety nie podana). Co do wzmacniacza, to przyjmuje się, że ogólnie powinien być jak najmocniejszy. Istniał pogląd, że powinien mieć oddawana moc ciągłą na poziomie przynajmniej "mocy" kolumn, ale skoro (jako się rzekło) nie bardzo da się ją odgadnąć, to trudno się tym parametrem kierować. Generalnie zasada bezpieczeństwa mówi, że mocny wzmacniacz kolumny nie zniszczy, a zbyt słaby owszem może.

Napiszę prosto. Moc to tylko jeden z parametrów. Ważna jest jeszcze efektywność i inne parametry przenoszenia kolumn na podstawie których dobiera się moc wzmacniacza. Sama moc nic Ci nie powie.

Jeżeli "przeciętne" kolumny mają 100 W - to wysteruje je każdy wzmacniacz o mocy od 80 W wzwyż. Jeżeli są wysokoefektywne - to i 30 W w zupełności wystarczy.

Wzmacniacz nie musi mieć więcej Wat niż kolumny, choć to go nie dyskwalifikuje.

Wzmacniacz nie musi mieć napisane 8 Ohm - jeżeli ma 4 Ohm to lepiej bo wysteruje kolumny i 4 Ohm i 8 Ohm.

Jeżeli są to tanie polskie kolumny - to wysteruje je każdy wzmacniacz w cenie od 150 zł wzwyż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.