Jump to content
IGNORED

wharfedale9.0 nie działa głośnik nisko-średniotonowy- co może być przyczyną, gdzie to naprawić

emsiq111

Recommended Posts

witam, jak w temacie..

otóż przełączałem te wafelki z mojej yamahy a500 do a520. oczywiście operację odłączania i podłączania na wyłączonych wzmacniaczach były przeprowadzane.. po włączeniu a520 usłyszałem że coś jest nie tak, daje balans w prawo a tam w kolumnie tylko cykanie.. po prostu kolumna zepsuła się na dzień dobry. wcześniej z niemal takim samym wzmakiem grały obie bez problemu..

co mogło się popsuć i gdzie to naprawić?

opłaca się w ogóle?

jaka może być cena naprawy?

dziękuje z gór za odpowiedzi,

pozdrawiam.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kabel mogł się nagrzac i odłączyć.

Na Twoim miejscu wyjał bym glosniki sprawdzil podłaczenia. To proste dasz rade samemu.

Jesli w podlaczeniach bedzie wszystko ok. To przyczyn może być wiele. Wina wzmaka, (zamien kolumny) wina zwrotnicy lub samego głosnika.

Hidden Content

Kabel mogł się nagrzac i odłączyć.

Na Twoim miejscu wyjał bym glosniki sprawdzil podłaczenia. To proste dasz rade samemu.

Jesli w podlaczeniach bedzie wszystko ok. To przyczyn może być wiele. Wina wzmaka, (zamien kolumny) wina zwrotnicy lub samego głosnika.

dzieki za odp.

wzmak jest na 100% ok, gra teraz z niestety moimi starymi kolumnami ;) ale gra ok ;) rozkręcać --wydaje się że w moim przypadku sensu nie ma, bo tu 3ba McGyvera (tyle że ten milczy :P ) albo innego dobrego audioelektronika ;p

ale dzięki za sugestie.

pzdr

Hidden Content

Jaki problem z wykręceniem głośnika???

Przecież potrzeba tylko wkrętaka i minutki wolnego czasu- odkręć głośnik i sprawdź baterią, czy pierdzi- jak tak, szukaj dalej- może odłączył się przewód na złączkach przy głośniku lub zwrotnicy? (Zwłaszcza, że jak pisałeś, z głośnikiem wcześniej nic się nie działo.)

Hidden Content

Jaki problem z wykręceniem głośnika???

Przecież potrzeba tylko wkrętaka i minutki wolnego czasu- odkręć głośnik i sprawdź baterią, czy pierdzi- jak tak, szukaj dalej- może odłączył się przewód na złączkach przy głośniku lub zwrotnicy? (Zwłaszcza, że jak pisałeś, z głośnikiem wcześniej nic się nie działo.)

Dzięki Polrick.

rozkręciłem, sprawdziłem - nie działa sam głośnik, reszta jest ok. wiem bo przełożyłem zdrowy głośnik z działającej kolumny do tej popsutej i wszystko było ok.. czyli głośnik do wymiany.. tylko jak taki znaleźć? Opłaca się w ogóle naprawiać?

co mogło być przyczyną? jak sam głośnik może się zepsuć od tak? podłączałem je i odłaczałem na wyłączonym wzmaku..

Hidden Content

Jak jest na gwarancji, nie ma problemu, gorzej po- wtedy albo kontakt z dystrybutorem, albo poszukiwania pojedynczej kolumny (głośnika) na Allegro, w ostateczności wymiana na inny (choć to problematyczne działanie).

Hidden Content

Jak jest na gwarancji, nie ma problemu, gorzej po- wtedy albo kontakt z dystrybutorem, albo poszukiwania pojedynczej kolumny (głośnika) na Allegro, w ostateczności wymiana na inny (choć to problematyczne działanie).

no właśnie nie sa na gwarancji... kasy to ja też tak nie mam ;p serio ;p ale być może zmnienie je na AE Oegis one.. tyle że cholera ja mam 9mkw i nie bardzo opcję prawidłowego rozmieszczenia (pokój kiszka (prostokąt) (i teraz kolumny są na dłuższej ścianie - i tak jest najlepiej bo i z łożka i sprzed biurka jest w miare ok))

Zanioslem te wharfedale do sąsiada, pożyczyłem mu wzmak (y a-500) i u niego byle jak ustawione, tyle że w większym pokoju zagrały lepiej- głebiej ( a u mnie właśnie głebokości brakowało ( jeśli chodzi o bas- nie o scenę- bo z tym akurat było calkiem fajnie ;) )

no i teraz u mnie to nie wiem czy AE mają sens w ogóle..

Hidden Content

Najpierw sprawdź podłączając sam głośnik. Jak zepsuty to tu masz dobrego fachowca, zrobi tanio i dobrze - [email protected]

Dzięki Don111

sprawdziłem, to na pewno kwestia głośnika samego.

w sumie kupiłem już AE Aegis One - jutro powinny być u mnie, ale i wafelki przydałoby się zrobić :)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.