Skocz do zawartości
IGNORED

wharfedale9.0 nie działa głośnik nisko-średniotonowy- co może być przyczyną, gdzie to naprawić

emsiq111

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jak w temacie..

otóż przełączałem te wafelki z mojej yamahy a500 do a520. oczywiście operację odłączania i podłączania na wyłączonych wzmacniaczach były przeprowadzane.. po włączeniu a520 usłyszałem że coś jest nie tak, daje balans w prawo a tam w kolumnie tylko cykanie.. po prostu kolumna zepsuła się na dzień dobry. wcześniej z niemal takim samym wzmakiem grały obie bez problemu..

co mogło się popsuć i gdzie to naprawić?

opłaca się w ogóle?

jaka może być cena naprawy?

dziękuje z gór za odpowiedzi,

pozdrawiam.

Kabel mogł się nagrzac i odłączyć.

Na Twoim miejscu wyjał bym glosniki sprawdzil podłaczenia. To proste dasz rade samemu.

Jesli w podlaczeniach bedzie wszystko ok. To przyczyn może być wiele. Wina wzmaka, (zamien kolumny) wina zwrotnicy lub samego głosnika.

Kabel mogł się nagrzac i odłączyć.

Na Twoim miejscu wyjał bym glosniki sprawdzil podłaczenia. To proste dasz rade samemu.

Jesli w podlaczeniach bedzie wszystko ok. To przyczyn może być wiele. Wina wzmaka, (zamien kolumny) wina zwrotnicy lub samego głosnika.

dzieki za odp.

wzmak jest na 100% ok, gra teraz z niestety moimi starymi kolumnami ;) ale gra ok ;) rozkręcać --wydaje się że w moim przypadku sensu nie ma, bo tu 3ba McGyvera (tyle że ten milczy :P ) albo innego dobrego audioelektronika ;p

ale dzięki za sugestie.

pzdr

Jaki problem z wykręceniem głośnika???

Przecież potrzeba tylko wkrętaka i minutki wolnego czasu- odkręć głośnik i sprawdź baterią, czy pierdzi- jak tak, szukaj dalej- może odłączył się przewód na złączkach przy głośniku lub zwrotnicy? (Zwłaszcza, że jak pisałeś, z głośnikiem wcześniej nic się nie działo.)

Jaki problem z wykręceniem głośnika???

Przecież potrzeba tylko wkrętaka i minutki wolnego czasu- odkręć głośnik i sprawdź baterią, czy pierdzi- jak tak, szukaj dalej- może odłączył się przewód na złączkach przy głośniku lub zwrotnicy? (Zwłaszcza, że jak pisałeś, z głośnikiem wcześniej nic się nie działo.)

Dzięki Polrick.

rozkręciłem, sprawdziłem - nie działa sam głośnik, reszta jest ok. wiem bo przełożyłem zdrowy głośnik z działającej kolumny do tej popsutej i wszystko było ok.. czyli głośnik do wymiany.. tylko jak taki znaleźć? Opłaca się w ogóle naprawiać?

co mogło być przyczyną? jak sam głośnik może się zepsuć od tak? podłączałem je i odłaczałem na wyłączonym wzmaku..

Jak jest na gwarancji, nie ma problemu, gorzej po- wtedy albo kontakt z dystrybutorem, albo poszukiwania pojedynczej kolumny (głośnika) na Allegro, w ostateczności wymiana na inny (choć to problematyczne działanie).

Jak jest na gwarancji, nie ma problemu, gorzej po- wtedy albo kontakt z dystrybutorem, albo poszukiwania pojedynczej kolumny (głośnika) na Allegro, w ostateczności wymiana na inny (choć to problematyczne działanie).

no właśnie nie sa na gwarancji... kasy to ja też tak nie mam ;p serio ;p ale być może zmnienie je na AE Oegis one.. tyle że cholera ja mam 9mkw i nie bardzo opcję prawidłowego rozmieszczenia (pokój kiszka (prostokąt) (i teraz kolumny są na dłuższej ścianie - i tak jest najlepiej bo i z łożka i sprzed biurka jest w miare ok))

Zanioslem te wharfedale do sąsiada, pożyczyłem mu wzmak (y a-500) i u niego byle jak ustawione, tyle że w większym pokoju zagrały lepiej- głebiej ( a u mnie właśnie głebokości brakowało ( jeśli chodzi o bas- nie o scenę- bo z tym akurat było calkiem fajnie ;) )

no i teraz u mnie to nie wiem czy AE mają sens w ogóle..

Najpierw sprawdź podłączając sam głośnik. Jak zepsuty to tu masz dobrego fachowca, zrobi tanio i dobrze - [email protected]

Najpierw sprawdź podłączając sam głośnik. Jak zepsuty to tu masz dobrego fachowca, zrobi tanio i dobrze - [email protected]

Dzięki Don111

sprawdziłem, to na pewno kwestia głośnika samego.

w sumie kupiłem już AE Aegis One - jutro powinny być u mnie, ale i wafelki przydałoby się zrobić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.