Skocz do zawartości
IGNORED

audio do mini-pokoju Rotel RA-12, Denon 720AE, amplituner kd?

Marek_Kondrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pokoik 2x3m w którym słucham sobie w spokoju różnej muzy, lecz to co gra mnie nie zadowala.

Miałem kilka budżetowych większych zestawów kolumn ale nie było stereofonii a basu zdecydowanie za wiele. Stwierdziłem że muszę kupić coś w skali mikro. Nabyłem Cantony Fonum 252 i pojawiło się to co chciałem - wreszcie jakaś przestrzeń w dźwięku. Docelowo pomyśle o zmianie na coś lepszego może Usher 520.

Problemem jest wzmacniacz i źródło dźwięku. Obecnie mam starszy amplituner stereo Denon DRA-585RD i dźwięk z kompa lub dvd. i coś tam plumka.

Miałem kilka wzmacniaczy Sony TA-F550ES (było OK) TA-F940QS (średnio) i ostatnio Rotela RA-972 (super ale za mocny bas) ale to były staruszki w których wszystko się sypie.

Planuję zakup zestawu który będzie koniecznie czytał FLAC,WAV no i wzmacniacza na przykład nowego Denon PMA-720AE+DNP-720AE lub... no właśnie czego? Jakiegoś combo używka typu Rotel RA12 ostatecznie myślałem nawet o amplitunerze kd typu Sony STR-DN1040 lub Yamaha RX-V775

Budżet na wszystko max.2500zł

Wybór amplitunera byłby najprostrzy gdyż posiadają wszystko co funkcjonalne - no i ponoć autokalibracja daje świetne efekty - może to i jakiś pomysł.... choć z pewnością wielu z was oburzy czy rozbawi.

Co polecacie z nowych ewent starszych max.5lat sprzętów?

ps. te "przejściowe" Cantony odsłuchałem sobie w salonie i wiem że mają potencjał zagrać w miare przyzwoicie.

Usher 520

Modyfikowany NAD C320 / C320BEE

Arcam rDAC z lepszym zasilaczem

Kable głośnikowe Qed Ruby ( info klub Qed )

Interkonekt do dobrania na koniec .

I albo Foobar 2000 + ASIO i lecimy z kompa albo Marantz CD52 w roli napędu do CD .

Ewentualnie jakiś tani strumieniowiec podpięty pod Arcama .

ale skąd wezmę przerabianego NADa320, Arcam rDAC to tylko przetwornik a ja potrzebuję również źródła dźwięku.

Używane stereo OK- ale co konkretnie? Rozumiem że Denony PMA,DNP 720AE mam sobie odpuścić?

ps. te Cantony 252 oprócz braku niskiego basu naprawdę grają bez podbarwień, czysto wyraźnie, choć jak wspomniałem docelowo na pewno je zmienię - choć na pewno nie w ciemno bo odsłuch we własnym pomieszczeniu na własnym sprzęcie zawsze będzie rozbieżny od recenzji prasowych czy innych osób

ale skąd wezmę przerabianego NADa320

Na forum jest mój wątek jak go przerobić , jak mam czas to przerabiam .

Arcam rDAC to tylko przetwornik a ja potrzebuję również źródła dźwięku.

Kupujesz kabel USB , instalujesz sobie program Foobar 2000 i masz jedno źródło .

Kupujesz Marantza CD52 za około 300zł do tego kabel Profigold za 100zł i masz drugie źródło .

Używane stereo OK- ale co konkretnie? Rozumiem że Denony PMA,DNP 720AE mam sobie odpuścić?

DNP ma bardzo ładny wyświetlacz ale bym wolał dołożyć do CA SM6 - ostatnio forumowicz sprzedał za 1600zł .

Dokupujesz dysk zewnętrzny z zasilaczem i grasz z plików + masz radio internetowe .

Napęd w roli Marantza też możesz podpiąć i grać z PCta .

Czyli jeśli wyrwiesz za 1600zł SM6 + około 1000zł modyfikowany NAD i jesteś mniej więcej w budżecie .

Niskie Denony bym sobie odpuścił . Sam mam DCD720AE ale tego kupiłem dla wyglądu mając wolną półkę nad PMA2020AE .

Do Stream Magic 6 dzieli go przepaść .

Wiem jak graja wzmacniacze i wiem jak grały amplitunery ale postęp technologiczny jest w tych drugich większy a we wzmacniaczach tylko ograniczają koszty. Jak spojrzeć na zasilanie czy tranzystory to często w amplitunerach są takie same albo lepsze.

Gdybym miał nie uzyskać stereofonii, przestrzeni w moim małym pomieszczeniu ze wzmacniacza dużo lepszej to comba czy amplitunery tez potrafią grać nieźle - mam na myśli dynamikę czystość dźwięku.

Może mi coś wypożyczą ze sklepu to sobie sprawdzę.

Wiem jak graja wzmacniacze i wiem jak grały amplitunery ale postęp technologiczny jest w tych drugich większy a we wzmacniaczach tylko ograniczają koszty. Jak spojrzeć na zasilanie czy tranzystory to często w amplitunerach są takie same albo lepsze.

Gdybym miał nie uzyskać stereofonii, przestrzeni w moim małym pomieszczeniu ze wzmacniacza dużo lepszej to comba czy amplitunery tez potrafią grać nieźle - mam na myśli dynamikę czystość dźwięku.

Nie wiesz jak grają dobre wzmacniacze . Gdyby tak było to byś nie pytał się o PMA720AE czy amplitunery KD .

Postęp jest w DACach . I dzisiaj taki DAC za 2-3000zł potrafi zagrać jak CD sprzed lat za 10X tyle .

W tych pieniądzach nie kupisz nic nowego co gra choć przyzwoicie .

Kup sobie Yamahę Pianocrafta .

Wyżej zaproponowałem Ci sprzęt wyższej klasy średniej . Nowe w tej cenie - będziesz miał najtańszą budżetówkę .

Owszem , będzie ładnie wyglądający komplecik Denona , Yamahy czy Pioneera , jeden pilot . Nic więcej .

Jak spojrzeć na zasilanie czy tranzystory to często w amplitunerach są takie same albo lepsze.

Mam w salonie amplituner Yamahy 663 + kolumny NS9800 Yamahy .

Nie da się na tym słuchać muzyki . Nawet z radia .

Żadne YPAO nie pomoże .

Mam w salonie amplituner Yamahy 663 + kolumny NS9800 Yamahy .

Nie da się na tym słuchać muzyki . Nawet z radia .

Żadne YPAO nie pomoże .

u mnie w salonie gra 15-letni amplituner Sony STR-DB940QS z kolumnami ESA Vivace i da się słuchać muzyki, kolega ma kolumny TAGA (jakieś tam) i amplituner Yamaha RX-V475 i ten zestaw też umożliwia słuchanie w stereo.

Mi tak naprawdę chodzi o to czy jest sens i w jakim zakresie budować separwany zestaw stereo do pomieszczenia które akustycznie przypomina raczej małe studio radiowe niż salę koncertową.

Może powinienem zacząć od naprawdę porządnych kolumn żeby dobierać resztę?

Dotychczas kupowane wzmacniacze grały duużo lepiej na testach w salonie z ESA-mi niz w tym docelowym mniejszym 2x3m - stąd prośby o dobór sprzętu z tematu.

Czy zakup Usherów S-520 i sieciówki Denona DNP-720AE a później dobieranie jakiegoś wzmacniacza uważacie za zły pomysł?

u mnie w salonie gra 15-letni amplituner Sony STR-DB940QS z kolumnami ESA Vivace i da się słuchać muzyki

Nie masz porównania . Miałem kilka amplitunerów , był też za nieco ponad 10 000zł i nie dało się na tym słuchać muzyki .

Tzn coś tam brzęczało ale nie sprawiało przyjemności z jej obcowaniem .

Mi tak naprawdę chodzi o to czy jest sens

Tak - jest .

Dotychczas kupowane wzmacniacze grały duużo lepiej na testach w salonie z ESA-mi niz w tym docelowym mniejszym 2x3m - stąd prośby o dobór sprzętu z tematu.

Czy zakup Usherów S-520 i sieciówki Denona DNP-720AE a później dobieranie jakiegoś wzmacniacza uważacie za zły pomysł?

Podałem Ci zestaw .

Modyfikowany NAD + CA SM6 - zestaw uniwersalny ( odtwarzacz strumieniowy z dysku , pena , radio , USB DAC , DAC po coaxie i optyku itd ) i nie do pobicia w dużo , dużo większych pieniądzach .

DNP 720AE to budżetowy strumieniowiec . SM6 jest klasyfikowany jako klasa A - najwyższa . U mnie przegonił dwa CDki kosztyjące jako nowe 17 i 20 000zł a także kilka DACów za 1500 , 3500 , 8600 , 8200 i 14000zł .

NAD jest brzydki , do SM6 bedzie pasował jak pięść do nosa ( chociaż kupując obydwa srebrne nie będzie tak źle ) ale to gra . Gra bardzo , bardzo dobrze .

Na początek nie musisz przerabiać wzmacniacz NADa . SM6 ma funkcje preampu - regulacji głośności i możesz go wpiąć pod samą końcówkę NADa . Będzie dużo lepiej niż przepuszczając sygnał przez cały wzmacniacz i będzie to namiastka tego jak może zagrać ten zestaw z modyfikowanym wzmacniaczem .

Słuchałem dziś niestety w MediaMarkcie (ale zawsze) czegoś tam.

No więc amplitunery kd faktycznie odpadają - przykładowa Yamaha RX-A730 z wbudowanego USB FLAC-a za 3tys zagrała gorzej od zestawu Yamahy RS-500+CD-S300 (komplet 2,5tys). Jeszcze lepiej zagrał Denon DNP-720AE+PMA-520AE (PMA-720AE nie mieli).

Wniosek nr 1: rezygnacja z amplitunera kd

Wniosek nr 2: tylko wzmacniacz stereo

Chętnie kupiłbym na początek tego CAMBRIDGE AUDIO STREAM MAGIC 6 niestety cena 2500zł wydaje się zaporowa... Może ktoś na forum jest w stanie sprowadzić taniej z zagranicy? Albo chęć pozbyć się swojego za mniejsze pieniądze?

Chętnie kupiłbym na początek tego CAMBRIDGE AUDIO STREAM MAGIC 6 niestety cena 2500zł wydaje się zaporowa... Może ktoś na forum jest w stanie sprowadzić taniej z zagranicy? Albo chęć pozbyć się swojego za mniejsze pieniądze?

Nie tak dawno jeden z forumowiczów sprzedawał za 1600zł .

Uzbrój się w cierpliwość i poluj a wskoczysz nw wysoki poziom omijając dużym łukiem tą całą budżetówkę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.