Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Marantz PM-15S2 + Marantz SA 15S2?

topór

Rekomendowane odpowiedzi

Wizyta w sklepie i odsłuchanie kilku różnych kolumn jest nieuniknione. Możesz wyjść z założenia, że dobrze z tym wzmacniaczem będą działać każde kolumny do... czterokrotnej wartości zakupu zestawu odtwarzacz+wzmacniacz. Czyli dodajesz cenę odtwarzacza do ceny wzmacniacza, mnożysz przez 4 i otrzymujesz kwotę, która wyznacza ci jakiś rozsądny pułap cenowy dla kolumn.

Razy 4 to taka granica rozsądku, żeby nie przegiąć. Kiedyś się przyjmowało, że w cenie zestawu połowa kwoty to elektronika, a połowa to kolumny. Ponieważ elektronika jest teraz dużo lepsza i dużo tańsza, a kolumny wciąż drepczą w dość podobnym miejscu, to można spokojnie kupić tańszą elektronikę w stosunku do kolumn. Czyli mając np. wzmacniacz za 5000 i odtwarzacz za 5000 możemy sobie spokojnie kupić kolumny w cenie 40.000 za parę.

można i tak

ale teraz paradoks bo sprzęt w PL jest droższy niż np w UK

moj zestaw Marantz w PL = 5000zł

w UK = 3000zł

Knight w PL = 4000zł w UK 1800zł

czyli jestem głuchy

to pochwal się Twoimi kolumnami

Łokmen Saba

Napisano dziś, 15:35

Razy 4 to taka granica rozsądku, żeby nie przegiąć. Kiedyś się przyjmowało, że w cenie zestawu połowa kwoty to elektronika, a połowa to kolumny. Ponieważ elektronika jest teraz dużo lepsza i dużo tańsza, a kolumny wciąż drepczą w dość podobnym miejscu, to można spokojnie kupić tańszą elektronikę w stosunku do kolumn. Czyli mając np. wzmacniacz za 5000 i odtwarzacz za 5000 możemy sobie spokojnie kupić kolumny w cenie 40.000 za parę.

Mit wyssany z palca .

Znam przykład właściciela bardzo drogiej elektroniki i kolumn Harbetha za 45000zł który niesmacznie się zdziwił słuchając Kefów LS50 z ułamek tej ceny .

Przykład tych Kefów pokazuje że są to rewelacyjne , uczciwie wycenione kolumny które z racji swojej taniości będą krzywdzone elektroniką w zbliżonej cenie .

Nie jest to jedyny przypadek .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Muda , bo to jakiś mit panuje , czytam ostatnio na forum jakieś farmazony , gra cały zestaw odpowiednio dobrany i lokum wraz z ustawieniem kolumn.

Że coś ma być droższe od czegoś ileś tam razy ? :)

zapytałem o nie, bo chyba nie wierzysz w to co napisałeś :)

Wręcz przeciwnie. Tak będą wyglądać proporcje pomiędzy cenami w moim zestawie, nowym zestawie. Mój obecny jest złożony w taki sposób, że na każdy segment przypada mniej więcej taka sama kwota.

Ponieważ elektronika jest teraz dużo lepsza i dużo tańsza, a kolumny wciąż drepczą w dość podobnym miejscu, to można spokojnie kupić tańszą elektronikę w stosunku do kolumn.

źródła moze są i lepsze, co do wzmacniacza nie ma zadnego postepu, dla przykładu stary eci aw75 gra lepiej niz kazda do 15tys integra. Co do podziału budżetu na kolumny/elektronika nie ma reguły, czasami sie zestawia kolumny za 12 z resztą za 50 a czasami ddwrotnie, moze 50% na 50? czemu nie... reguły nie ma.

Piotr strach pomyśleć co musiałbym podpiąć pod Castle idąc Twoim tokiem rozumowania?

mój Marantz to słabeusz i nie wyobrażam sobie aby zapodać do niego kolumny za 12tyś jeżeli liczyć ceny w UK

niedługo wybieram się na odsłuch Kandy K2 + moje Castle właśnie,czyli nie powinienem spodziewać się fajerwerków bo Castle to najsłabsze czyt. najtańsze ogniwo

Łokmen Saba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam te kolumny ( nowe ... ! ) od 15 lat i jestem z nich bardzo zadowolony ( nie jestem sprzedajacym !! ) graly i graja ze wzmacniaczami Marantza ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam te kolumny ( nowe ... ! ) od 15 lat i jestem z nich bardzo zadowolony ( nie jestem sprzedajacym !! ) graly i graja ze wzmacniaczami Marantza ....

kawał porządnej "deski"

Ukryta Zawartość

Łokmen Saba

mój Marantz to słabeusz i nie wyobrażam sobie aby zapodać do niego kolumny za 12tyś

Do twojego Marantza spokojnie można podłączyć znacznie droższe kolumny. Przykładowo Tannoy Glenair 10. Można mieć za 16 tyś. Trochę tańsze, ale też nie wymagające siłaczy to by były np. Cabasse Majorca. Ale tak naprawdę to można słuchać spokojnie na każdych kolumnach. Żeby wysterować kolumny, każde, do rozsądnej głośności potrzeba mocy w ilości kilku pojedynczych watów. Więc jeśli wzmacniacz jest w stanie oddać 2x5W przy niskich zniekształceniach dla danych kolumn, to jest ok. Tylko bardzo wredne kolumny, czytaj niskoomowe i paskudnie kręcące fazą, mogą stanowić problem. Ale tych nie ma aż tak wiele.

Moje motto jest takie. Chcesz poprawić dźwięk - kup lepsze kolumny i popraw akustykę. Wymiana elektroniki zazwyczaj nie ma żadnego sensu.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Moje motto jest takie. Chcesz poprawić dźwięk - kup lepsze kolumny i popraw akustykę. <br />

Lepsze kolumny to pojęcie względne , raczej dopasuj kolumny , akustyka jak najbardziej ważna ale , znalezienie odpowiedniego miejsca dla kolumn moim zdaniem jeszcze ważniejsze.

Jest Kolega na forum który ostatnio dużo zmienia , żródło / kolumny , a ja twierdzę że nie na wiele to się zda , gdy kolumny będą ustawione tak jak widziałem na foto.

No ,ale może ja się mylę .

Witaj,

nie podałeś Twoich preferencji brzmieniowych, gatunków najczęściej odsłuchiwanej muzyki, dlatego mogę jedynie zaproponować Ci kilka dobrz zgrywających się propozycji.

Na pewno posłuchałbym Twojego zestawu na kolumnach Tannoy Revolution DC6 T SE lub przy drobnym przekroczeniu budżetu, Tannoy Precision 6.4. Bardzo dobrze mogłyby się sprawdzić także kolumny Xavian - XN250 Evoluzione lub znowu trochę ponad budżet Xavian Carisma.

Na koniec pewnie najlepsza propozycja, teraz w bardzo atrakcyjnej cenie ze względu na wyprzdaż modelu - Dali Mentor 6.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salon na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Jest także u nas możliwość zorganizowania odsłuchu w Twoim domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

akustyka jak najbardziej ważna ale, znalezienie odpowiedniego miejsca dla kolumn moim zdaniem ważniejsze.

Jest Kolega, który ostatnio dużo zmienia, ale nie na wiele to się zda, gdy kolumny będą ustawione tak jak widziałem na foto.

Dla mnie najważniejsza jest akustyka pomieszczenia. Ustawienie kolumn jest ważne, miejsce odsłuchu również. Nie ma szans na dobry dźwięk, jeśli kolumny są wciśnięte w kąt, a fotel stoi tak, że głowa słuchacza jest przy samej ścianie. Ale nie ma też szans na dobry dźwięk, jeśli akustyka pomieszczenia jest taka, jak w blaszanym garażu. A tak się może zdarzyć, jedyna przewaga nad garażem to taka, że ściany nie będą dzwonić w rytm basu i perkusji.

A gdybym był autorem tego wątku, to bym wybrał B&W CM10.

Jaka jest różnica między Marantz sa 15s2 a Marantz sa 11s2? Bo cenowo, to spora różnica.

Pytam, bo u mnie w planach jest połączenie Marantz pm 11s2 (zdobyty bardzo okazyjnie) z właśnie...

Moje motto jest takie. Chcesz poprawić dźwięk - kup lepsze kolumny i popraw akustykę. Wymiana elektroniki zazwyczaj nie ma żadnego sensu.

Możesz podać przykład elektroniki, którą ostatnio wymieniłeś i nie miało to sensu? Według mojej opinii taka teza to spore nadużycie.

Według mojej opinii taka teza to spore nadużycie.

Nie ma sensu pod względem dźwiękowym no chyba, że ktoś startuje od sprzętu nie hi-hi. A tak w ogóle to wymienić sprzęt na taki, który bardziej cieszy oko, to może być jakiś powód.

Piotr,sorki ale nie kupuje tego co próbujesz mi sprzedać,czyli ewentualna wymiana na PM8005 lub Kandy K2 nic nie wniesie do mojego systemu???

Trudno mi w to uwierzyć,chyba nie tylko mnie.

Nie chce chwalić Castli ale cieniasami one aż takimi nie są

Łokmen Saba

Więc jeśli wzmacniacz jest w stanie oddać 2x5W przy niskich zniekształceniach dla danych kolumn, to jest ok. Tylko bardzo wredne kolumny, czytaj niskoomowe i paskudnie kręcące fazą, mogą stanowić problem. Ale tych nie ma aż tak wiele.

Co rozumiesz pod pojeciem kolumny krecace faza, bardzo mnie to zastanawia

Dla mnie najważniejsza jest akustyka pomieszczenia. Ustawienie kolumn jest ważne, miejsce odsłuchu również. Nie ma szans na dobry dźwięk, jeśli kolumny są wciśnięte w kąt,

Chociaz w jednym sie zgadzamy ;p

Nie ma sensu pod względem dźwiękowym no chyba, że ktoś startuje od sprzętu nie hi-hi. A tak w ogóle to wymienić sprzęt na taki, który bardziej cieszy oko, to może być jakiś powód.

Rozumiem, że chodzi o brzmienie - również i to miałem na myśli zadając Ci powyższe pytanie. Piotr91, szanuję Twoje poglądy, ale nijak nie mogę się z nimi zgodzić. Dlatego pytałem Cię o elektronikę, którą ostatnio wymieniłeś i nie miało to sensu? Ja ostatnimi czasy wymieniłem elektronikę i miało to sens:)

Co rozumiesz pod pojeciem kolumny krecace faza

To co każdy. Dawniej można było znaleźć wykresy, gdzie były podawane moce, których potrzebują kolumny, żeby je w pełni wysterować. Było też podawane, jaką moc jest w stanie oddać wzmacniacz. Kto widział takie wykresy, to wie o co chodzi. Podaje się moc dla poszczególnych wartości impedancji oraz moc dla przesunięcia fazy 60 stopni. To przesunięcie fazy to jest to moje "kręcenie". Chodzi o przesunięcie fazy pomiędzy natężeniem i napięciem spowodowane przez pojemność i indukcyjność. Jeśli ktoś trochę się zna na elektroakustyce, to wie, że przy przesunięciu fazy o 90 stopni moc wydzielana w praktyce spadnie do zera. Teraz tych parametrów się nie podaje, bo producenci pilnują, żeby kolumny zachowywały się w miarę przyzwoicie i nie powodowały jakichś krytycznych przesunięć fazowych. Muszę zaznaczyć, że mowa tu o przesunięciu, które "widzi" wzmacniacz, a nie o przesunięciu fazy już w dźwięku, bo to są rzeczy nie mające ze sobą wiele wspólnego.

Muszę zaznaczyć, że mowa tu o przesunięciu, które "widzi" wzmacniacz, a nie o przesunięciu fazy już w dźwięku, bo to są rzeczy nie mające ze sobą wiele wspólnego.

No wlasnie o to chodzilo czy masz na mysli jedno czy drugie

W sklepach Angli zazwyczaj dobieraja kolumny ze 3razy drozsze niz wzmacniacz ,twierdzac ze one daja najwiecej zmian ,znam tez kilka osob ktore wydaly spora sume nas sprzety hifi twierdza ze czesc kolum(nawet z wysokiej polki ) gra tak Samo z budzetowimi jak I z drogimi

Laczylem kiedys marantza 6005 z bw cm8 I gralo to bardzo dobrze . Ten Sam wzmacniacz z elacami 244 i gral strasznie wiec to kwestia dobrania klockow

Zadna akustyka nie poprawila klase sprzetu . Poprostu w dobrej akustyce gra jak powinien

:)

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Laczylem kiedys marantza 6005 z bw cm8 I gralo to bardzo dobrze . Ten Sam wzmacniacz z elacami 244 i gral strasznie wiec to kwestia dobrania klockow <br />

Oczywiście , jak pisałem , zakładając że akustyka jest okey , trzeba zgrać kolumny+wzmacniacz , i bywa tak że tańsze kolumny zagrają że hey! a te drogie ni uja :)))

Gość baca5

(Konto usunięte)

W sklepach Angli zazwyczaj dobieraja kolumny ze 3razy drozsze niz wzmacniacz ,twierdzac ze one daja najwiecej zmian ,znam tez kilka osob ktore wydaly spora sume nas sprzety hifi twierdza ze czesc kolum(nawet z wysokiej polki ) gra tak Samo z budzetowimi jak I z drogimi

Laczylem kiedys marantza 6005 z bw cm8 I gralo to bardzo dobrze .

Jeżeli ktoś nie słyszy różnicy pomiędzy PM6005, a PM8005 to faktycznie, po co przepłacać ;-/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.