Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Audiolab M-DAC lub Audio-gd

T&G
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

Przepraszam, że tak bez przedstawienia ale czas mnie nagli.

Chciałbym zakupić żonie na urodziny zestaw: dac + słuchawki.

Dlatego wybór padł na dac z wzmacniaczem.

Jakiej muzyki słucha: chyba każdej pomijając muzykę poważną.

Źródłem dzwięku laptop

Wstępnie wybrałem :

1. Audiolab M-DAC + Beyerdynamic DT 880 (po ciekawym artykule na hifiphilosophy)

2. AUDIO-GD-NFB-10ES3 + ....... nie wiem jakie słuchawki do tego DAC

Jeśli chodzi o pierwszy DAC trochę jestem "zniesmaczony" koniecznością dokupienia konwertera USB/SPDIF, jednak przypuszczam, iż w cenie ok. 2600 zmieszczę się z dac + konwerter, jeśli się mylę proszę o korektę.

Za kwotę 2600 przecież mogę posiadać pozycję nr 2, czyli tak tu cenionego AUDIO-GD chociaż nie wiem jakie opinie zbiera jego wzmacniacz oraz jakie słuchawki do niego dobrać ??

Czy może cena za audio-gd nie jest sztywną u sprzedawcy?

Dodatkowo mam do Was pytanie, ponieważ odpowiedź nie nasunęła się sama ?

Jaki sens jest w instalowaniu portu USB który obsługuje transfer 32bit/384kHz natomiast przetwornik bierze 32/192 ?

Z poważaniem

T

• Moderatorzy

rozważ jeszcze zestaw nowy( 2014) Matrix mini-i + AKG K550 (obecnie do kupienia za około 600 pln)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jeśli chodzi o m-dac i słuchawki to za tą kasę na pewno można lepiej, albo podobnie za kasę sporo niższą.

Propozycja @stench jest na prawdę godna rozważenia.

Cena m-dac na pewno nie jest "sztywna" :)

Co do muzy, lepiej patrzyłbym raczej pod względem czy 44.1/16 gra prawidłowo, reszta jest przereklamowana, wyścig do Twojego portfela.

Edytowane przez CDC

Wstępnie wybrałem :

1. Audiolab M-DAC + Beyerdynamic DT 880 (po ciekawym artykule na hifiphilosophy)

2. AUDIO-GD-NFB-10ES3 + ....... nie wiem jakie słuchawki do tego DAC

To ciekawe zestawienia, ale nie kupuj zadnego z nich, jesli nie musisz ;'))

Najlepszym rozwiazaniem bylby Yulong DA8 (nowy do kupienia za 3.6-4kPLN) i do niego DT880 (fenomenalne nauszniki w dobrym towarzystwie). Yulong jest lepszy od MDACa i da bardziej muzykalne brzmienie (o szczegoly, przestrzen i jakosc basu tez sie nie klopocz,bo beda lepszej jakosci), bo DT880 sa cholernie liniowe i dobrze im to zrobi. Poza tym, Yulong ma tak dobre wejscie USB, ze pewnie obedziesz sie bez konwertera (tutaj MDAC tez nie jest czuly i gral dobrze prosto z pc po USB).

To ciekawe zestawienia, ale nie kupuj zadnego z nich, jesli nie musisz ;'))

Najlepszym rozwiazaniem bylby Yulong DA8 (nowy do kupienia za 3.6-4kPLN) i do niego DT880 (fenomenalne nauszniki w dobrym towarzystwie). .

Tylko ni jak to się ma do założeń budżetowych, a zaczynałem od Dac za 700

Ładnie to wygląda po pobieżnym przeczytaniu recenzji . . .

Jest w ogóle dostępny w EU ?

Pozdrawiam

Edytowane przez T&G

Mam M-DACa ,dobrze spisuje się jako dac bo kupiłem go z tym przeznaczeniem ale przy okazji "dziurka słuchawkowa" nie

jest taka zła ,mam jeszcze dwa inne systemy słuchawkowe więc mam z czym porównać.

Odrobiną dziegciu w tej beczce miodu jest to ,że Audiolab grał u mnie dobrze w zasadzie tylko z moimi Sennkami HD800

i pożyczonymi od kolegi wymienionymi wyżej DT880 :-)

T&G, a czemu potrzebny ci konwerter do M-Daca?

Tadeo, czy możesz ciut rozwinąć temat. Czy wiesz, jaka to była wersja beyerów, bo obecnie są dostępne w trzech impedancjach, wersje pro i home edition (lub jakoś tak), a gdybyś korzystał z kilkuletnich to ponoć brzmią inaczej niż dzisiejsze. Czy dziura w słuchawkach brzmi jak dac? I ostatnia kwestia. Czy to dobrze brzmiało na oryginalnym zasilaczu, czy Tomanka, bo chyba taki masz.

Pzdr.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Przepytałem kolegę ,o te "Bayery" mają dopisek Edition .

Korzystam od roku z zasilacza Tomanka więc nie pamiętam jak gra ta oryginalna "kostka" :-)

Ciężko mi napisać czy "dziurka słuchawkowa" w tym dac-u gra lepiej czy gorzej od wyjścia na wzmacniacz

za dużo tutaj zmiennych a to wzmacniacz mocy ,kolumny ,słuchawki. Zresztą wyjście słuchawkowe

jest chyba raczej wartością dodaną do tego dac-a , brzmi to dla mnie trochę za lekko w porównaniu

do brzmień jakie dostaję z moich dwóch wzmacniaczy lampowych .

Nie wiadomo (albo nie doczytałem) co ma być źródłem dla tego dac'a. Jeżeli faktycznie ma to być tylko pod słuchawki to lepiej rozdzielić tą konstrukcję na dac i wzm. słuchawkowy (z lampką oczywiście) ;) Zawsze możesz się szarpnąć na coś w stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co pewnie "zamknie sprawę... na jakiś czas" :)

Ukryta Zawartość

Wiem, że ludzie potrzebują "nausznych dowodów", ale gra nie warta świeczki żeby sobie tym głowę zawracać, a już na pewno nie brać tego parametru jako priorytet :)

Ponawiam propozycję do przesłuchania Matrix mini-i, a jak faktycznie będziesz chciał lepiej to rozbij system na dac + wzm. słuchawkowy.

Ukryta Zawartość

Dobrze, że za marzenia nie karzą. KS pewny ;)

Ukryta Zawartość

Witam,

dziękuje wszystkim za pomoc

Dostałem wstępną ofertę na mdac'a - 2.9k

Chyba odpuszczę sobie go . . . + konwerter 0.6k czyli razem 3.5k daje mi Yulong DA8, przypuszczam, że lepsze rozwiązanie.

Pośrednie 2.2k mam Yulong D200 . . .

Za 2.5k widzę na alledrogo Metrum Octave (czy to dużo hmmm ?) do tego konwerter ale jaki wzmacniacz słuchawkowy ...

Ciężkie wybory

Pozdrawiam

Matrix mini-i

Wierz mi, że myślę również nad nim

Pozdrawiam

Pośrednie 2.2k mam Yulong D200 . . .

Za 2.5k widzę na alledrogo Metrum Octave (czy to dużo hmmm ?) do tego konwerter ale jaki wzmacniacz słuchawkowy ...

Jakbym byl na budzecie, to bralbym tego Yulonga D200, bo DAC bedzie wysokiej proby (to sa bardzo po ludzku wycenione klocki) a i zintegrowany wzmacniacz dostaniesz calkiem solidny (nie kupisz nic lepszego w cenie 1000PLN), co pozwoli Ci sie oswoic z brzmieniem, sluchawkami. Jak juz okrzepniesz to w przyszlosci podejmiesz ewentualna decyzje czy jest sens dokupic odzielny wzmak sluchawkowy czy nie. Poza tym, nie bedac pod presja takowego zakupu uda Ci sie zebrac wiecej pieniedzy, skoro mialoby byc wyraznie lepiej.

Pakowanie sie w Metrum nie jest specjalnie zachecajace od strony ekonomicznej, skonczysz z 3 pudelkami (DAC, konwerter i wzmacniacz) i dodatkowymi drutami, przy czym konwerter i wzmak beda pewnie dosc lichej masci, biorac pod uwage ile masz do wydania. Juz wolalbym zrobic jeden krok i kupic Yulonga DA8, bo calosciowo da Ci wiecej muzyki i elegancji podlaczeniowej w takiej samej kwocie.

Decyzja jest naturalnie Twoja, sa pewnie i inne 'sluszne' opcje, ale nie slyszalem ich osobiscie wiec nie polecam ;'))

Tadeo, dzięki za odpowiedz. Słuchałem m-daca jako dac, a od czerwca mam DT880 250 ohm edition i wydaje mi sie, że to jest średnie połączenie. Tzn. obydwa urządzenia są nastawione na szczegółowość, z bardzo wyrazistą górą. Może to czasem męczyć. Na mp3store do beyerów polecają lampkę.

A co do konwertera to najpierw sprawdziłbym, czy to jest potrzebne.

Pzdr

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Tadeo, dzięki za odpowiedz. Słuchałem m-daca jako dac, a od czerwca mam DT880 250 ohm edition i wydaje mi sie, że to jest średnie połączenie. Tzn. obydwa urządzenia są nastawione na szczegółowość, z bardzo wyrazistą górą. Może to czasem męczyć. Na mp3store do beyerów polecają lampkę.

A co do konwertera to najpierw sprawdziłbym, czy to jest potrzebne.

Pzdr

To moze hybryda w postaci Music-hall. Bajeczny dzwiek za stosunkowo nieduze pieniadze.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Do bardzo jasnych DT880 (250ohm) swietnie pasuje lampowy Espressivo za calkiem normalne pieniadze, stad tez zamiast MDACa proponowalem alternatywnie Yulonga DA8, bo ma bardziej organiczny dzwiek i wiecej w nim wypelnienia i mniej podkreslania gory pasma (co nie jest wcale zle, ale z jakimis Audeze).

Do bardzo jasnych DT880 (250ohm) swietnie pasuje lampowy Espressivo za calkiem normalne pieniadze, stad tez zamiast MDACa proponowalem alternatywnie Yulonga DA8, bo ma bardziej organiczny dzwiek i wiecej w nim wypelnienia i mniej podkreslania gory pasma (co nie jest wcale zle, ale z jakimis Audeze).

Widziałem i czytałem o Espressivo.

Jest to też opcja . . . 1kzł wzmacniacz, słuchawki drugie tyle . . .

Zostaje 2 - 2.5kzł na DAC . . .

Tylko w takiej kombinacji co wybrać. . .

Kiedy czytałem recenzje o DA8 vs D200 twórca wątku twierdził, że jeśli kupujesz dac w celu późniejszego rozbudowania systemu o wzmacniacz słuchawkowy kup DA8 . . .

Pozdrawiam

Tylko w takiej kombinacji co wybrać. . .

Kiedy czytałem recenzje o DA8 vs D200 twórca wątku twierdził, że jeśli kupujesz dac w celu późniejszego rozbudowania systemu o wzmacniacz słuchawkowy kup DA8 . . .

Kasa, kasa, kasa....Patrzac na chlodno, najekonomiczniej byloby kupic juz na starcie DA8 (mozna go miec za 3.5kPLN) i Beyery DT880. Tu masz na dzien dobry kompletny i wysokiej klasy system, znakomity (!) DAC oraz co najmniej dobry wzmacniacz, to pozwoli Ci smialo napedzic DT880 i zyc z muzyka przez dluzszy okres, po ktorym, jesli uznasz, ze chcesz wiecej i lepiej, to bedziesz mogl obmyslac na spokojnie zakup jakiegos osobnego wzmacniacza sluchawkowego. Moze sie jednak okazac, ze poczujesz pelnie szczescia, o ile nie jestes jakims 'strasznym' audiofilem co zmienia sprzety co 3 miesiace ;'))

• Pokaż nowe odpowiedzi