Skocz do zawartości
IGNORED

Karajan - Symphony Edition (38CDs)

mike71

Rekomendowane odpowiedzi

Piąta pod Bersteinen brzmi znakomicie.

Była wydana przez SONY w tzw ROYAL EDITION.

Hm, trzeba będzie się nauczyć kupować na amazonie. ;-) Dzięki. Jeszcze znalazłem Kleibera - wiedeńscy filharmonicy i też próbka jest dobra.

Raczej nie kierowałbym się tym co usłyszysz na YT.

Tu nie chodzi bym słyszał detale z próbek mp3. Ale już na tej podstawie wiem, że może być już tylko lepiej (wersja CD). Chodzi o brzmienie a w edycji berlińskiej Karajana wszystko brzmi kiepsko moim zdaniem. Cena Karajana to 250zet (38CD) niby rewelka, a na ccd.pl jest wersja Kleibera 5 i 7 symfonii i kosztuje 209PLN. A sample są tam w MP3 i o wiele lepiej brzmią. Szukałem przyczyny w swoim sprzęcie ale widać, że nie tam tkwi przyczyna. Dzięki za uwagi. Jak masz dostęp do innych wydań Royal Edition to czy pozostałe ich płyty są również dobre?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wcale nie uważam, że nagrania Karajana brzmią kiepsko.

Mam kilkaset winyli i CD z jego nagraniami.

Mnie akurat te realizacje w większości wypadków odpowiadają.

Z Royal Edition mam jeszcze kilka płyt z symfoniami Haydna.

Są dobrze zrealizowane.

Jeżeli szukasz podobnego dźwięku to polecam box z nagraniami Reinera.

Wcale nie uważam, że nagrania Karajana brzmią kiepsko.

Za cienki jestem by cokolwiek mieć do Karajana. Chodziło mi o te wydanie 38. płytowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jego cena to 250 zet za 38CD w Polsce, Wręcz darmo. Ale po odsłuchu za darmo tego nie chcę. Winiłem sprzęt który nie jest dedykowany do klasyki ale o niebo inne wydania nawet z mp3 brzmią lepiej. Mam pełno takich boxów z klasyką i szczerze powiedziawszy ten sprzęt obnażył ich jakość. I za jakość wolę zapłacić większe pieniądze niż się męczyć. Może "wina" tkwi" w filharmonikach? A może w stylu nagrania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rochu

(Konto usunięte)

Może "wina" tkwi" w filharmonikach? A może w stylu nagrania?

Raczej w osobistych preferencjach końcowego odbiorcy.

Jeżeli szukasz dobrze nagranego kompletu symfoni Beethovena to kup wykonanie wiedeńczyków pod Rattleem albo Orchestre Revolutionnaire et Romantique pod Gardinerem.

Realizacje są bardzo dobre, wykonawczo - każdy ma swój gust.

Mnie osobiście nie przekonują.

Wolę źle brzmiącego Karajana, nieoglądającego się na całe zamieszanie z wykonawstwem historycznie poinformowanym czy instrumenty z epoki i dyrygującym tak jak robiono to w czasach Mahlera.

A jeszcze bardziej wolę monofonicznego Furtwanglera z trzeszczącego winyla z pasmem przenoszenia jak w słuchawce telefonicznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.