Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Edifier R2600 na Monitor Audio BX2 - warto ?

quiet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

obecnie posiadam od niecałych 6 miesięcy zestaw kolumn stereo Edifier'a R2600 pod kontrolą interfejsu studyjnego Lexicon Alpha.

Planuję przerzucić się na Monitor Audio BX2 + wzmacniacz pokroju Rotel RA-01 (ogółem - do 1600 zł za nowy zestaw).

Jednak cały czas się zastanawiam, czy będzie jakiś większy sens tej zmiany, zajmuje się w wolnej chwili produkcją muzyczną, jednak oczekuję też większej mocy przy zwykłym odsłuchu muzyki. Jeśli chodzi o ew. preferencje, to chciałbym równomierne, lekko ocieplone brzmienie z większą mocą i wyraźną sceną, ogół bardziej skierowany na niskie tony, ponieważ słucham większość elektronicznej muzyki, zdarza się też soul, nu jazz, ambient.

Mój pokój ma ok. 10m2. Posiadam standy.

Może jakieś inne propozycje w tej cenie ?

Czy może interfejs, który posiadam jest wstanie zasilić te kolumny ? (wtedy nie musiał bym kupować wzmacniacza).

Acoustic Energy Aelite One 900zł. Nawet nie ma co porównywać do MA.

Może być ten Rotel lub Ra-04 jeśli dołożysz 200zł do zestawu.

Lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a lepiej i niewiele drożej A-20 i mieścisz się w budżecie.

Bardzo dobry jak i nie najlepszy z w/w to Onkyo a5vl. Taki zestaw miałem z AE Aelite. Bije na głowę nie jeden zestaw podłogowy a nadto jest bardzo neutralnym i zarazem bezpiecznym rozwiązaniem.

Na koniec dodam. W MA płacisz za markę i ładne zewnętrze wykonanie. To co jest najważniejsze i co wpływa na brzmienie to tandeta ładnie opakowana.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za odpowiedź wygląda to obiecująco. Jednak czy możliwe jest to, że zagrają z większą mocą od tych R2600 ? R2600 są większe, mają 126 w. łącznie, te monitory (o ile dobrze wyczytałem) dają 70 w. maksimum.

Ps. nie chcę walić sąsiadom basem po ścianach, chcę po prostu większej ogólnej mocy muzycznej.

Jeśli miałbym w ostateczności zaoszczędzić na wzmacniaczu to do 400 zł max. jaki by pasował pod te monitory ?

Moc nie oznacza głośności. Są kolumny o mocy 30W które zagrają potężniej od takich z mocą 150W. Bas można określić patrząc wstępnie na kolumnę i jej fizyczne możliwości. Wymiana kolumn na inne o podobnej konstrukcji i rozmiarze głośnika dużego efektu nie da, fizyki nie oszukasz. Chcesz mocniejszy bas lub niżej schodzący, lepszej jakości - musisz zainwestować w większe monitory i kropka. Aktualnie mam u siebie na odsłuchu Acoustic Energy Aelite 2 - dwa razy takie jak te AE zaproponowane wyżej. Tutaj jest porządny bas, ale z takiego jednego głośnika i małej obudowy to za wiele nie oczekuj. Jeśli jeden głośnik to musi być większy i tyle, min. 16cm w sporej obudowie. Inaczej to będzie skok w bok a nie w przód z mocą, basem. Choć oczywiście AE zagrają jakościowo o klasę lepiej w reszcie pasm. Faktycznie grają też lepiej od MA BX choć z tym miażdżeniem bym nie przesadzał. To też jeszcze nie jakiś hi-end. Mam też Castle Knight 2 i także świetne monitory, z eleganckim, nasyconym basem. Trudno powiedzieć które lepsze, grają trochę inaczej ale w obydwu przypadkach bas jest bez porównania z MA BX2 (MA już tak grają że brak trochę uderzenia, dopiero w podłogowych), dźwięk jest również mniej suchy a mocniej nasycony, balans tonalny przesunięty niżej.

Tak też się domyślałem, więc może będę celował przede wszystkim większe kolumny, np. podłogowe.

Czy ktoś słuchał tu gotowców pokroju Microlab Solo 9C ? wiem, ze większość by mnie tu zjadła jednak zaryzykuję i spytam się, czy da się nimi cieszyć i czy będą lepsze od tych Edifierów które posiadam, wiem że to straszne budżetówki, jednak w cenie za ok. 1000 zł chyba żadnych innych zestawów typu kolumny podłogowe + wzmacniacz nie dostanę ?

Miałem też Microlaby Solo 6C i te Edifiery które obecnie posiadam biją na łeb Solówki przede wszystkim sceną, mocą i równiejszym pasmem, może jednak 9C im wyszedł i podpasują ?

Masz pokój ok. 10m2 i myślisz o podłogówkach???. W takim pomieszczeniu raczej nie obawiałbym się o brak basu a raczej o porządne jak na twoje finanse i klasowe brzmienie. Jak będziesz chciał to tymi AE Aelite 1 będziesz basem tłukł szkło ale nie o to chodzi i nie tu leży problem. Problemem jest by w tym budżecie i malutkim pokoiku uzyskać fajne granie. Musisz szukać w miarę neutralnych kolumn bo nie sądzę że akustyka twojego pokoju wybaczy wzbudzający się ponad miarę bas czy też syczące i skrzeczące wysokie. To brałem pod uwagę przy mojej wypowiedzi.

Gdy siedzę przy biurku to jest zbyt dużo mid-bassu i gra to trochę pudełkowo, ostatnio odsunąłem głośniki z podstawkami od ściany i znacznie zlikwidował się ten efekt, jest bardzo dobrze i poprawiła się mocno scena z tym że z kolei, gdy usiądę na przeciw kolumn trochę dalej (tak by swobodnie słuchać), to kompletnie nie słychać niskiego basu, dźwięk nie ma mocy i jest efekt takiego zamkniętego niewytłumionego pokoju, więc chciałem to zlikwidować mocniejszym zestawem. Być może akustycznie mój pokój się nie nadaje do niczego co chciałbym tu osiągnąć, choć w sumie mam wysokie meble, dywan, nie jest tu pusto...

Nie znam sprzętu jaki posiadasz i ciężko mi wyrokować ale też kiedyś posiadałem zestaw komputerowy i wiem jaki jest duży przeskok jakościowy pomiędzy takim sprzętem a poważniejszym stereo. Nie trzeba też wydawać nie wiadomo ile pieniędzy aby być usatysfakcjonowanym z osiągniętego progresu. Seria Aelite to już audiofilskie brzmienie mające swoje smaczki. Myślę nawet że monitorki AE Aegio One już wniosłyby poważną poprawę brzmienia (oczywiście wzmacniacz stereo i źródło) a to koszt 400-500 zł. A jeśli chcesz ocieplonego brzmienia z niezłym niskim basem to w takiej cenie tylko Onkyo a5vl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.