Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja akustyczna piwnicy, pułapki basowe, dyfuzory

h_p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych użytkowników forum audiostereo.

Przeczytałem kilkadziesiąt postów/tematów i zwracam się do Was z zapytaniami, aby w miarę poprawnie zacząć budowę pomieszczenia w piwnicy do słuchania stereo, czasem koncert, film oraz do pracy (biurko w narożniku). Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę z akustyką pomieszczeń, moją niewiedzę na ten temat proszę potraktować łagodnie. Wiedza, którą posiadacie wielu osobom już pomogła, a może i mnie z Waszą pomocą uda się stworzyć pomieszczenie, w którym muzyka będzie na dobrym poziomie.

Wymiary pomieszczenia: 4.08m x 3.71m, wysokość (tylko) 2.20m – jest to pomieszczenie w piwnicy.

Układ pomieszczenia i rozmieszczenie mebli przedstawiam na rysunkach.

Na dłuższej ścianie (4.08m) będzie zwijany ekran do projektora umieszczony we wnęce, która ma 0.3m. Za ekranem zamierzam umieścić jakieś ustrojstwo/dyfuzor (tutaj proszę o wasze sugestie). Podczas słuchania muzyki ekran będzie zwinięty.

Po bokach, we wnękach będą półki na książki. Pierwsza półka będzie na wysokości 0.65m od podłogi. Mam więc przestrzeń głębokości 0.3m i wysokości 0.65m na umieszczenie pułapki basowej. Zamierzam wykonać ją z wełny mineralnej STROPROCK firmy Rockwool. Z frontu gips-karton lub sklejka.

Sprzętu jeszcze nie zakupiłem.

Potrzebuję opinii nt:

1. Czy pułapkę basową robić również pod ekranem, czy wystarczy tylko pod regałami?

2. Czy wypełnienie wełną do wysokości 0.65m wystarczy?

3. Czym wykończyć front wypełnienia wełną mineralną: sklejką czy gips-kartonem?

4. Czy kolumny podłogowe do dobry wybór do tak małego pomieszczenia? To tylko 15m2.

5. Czy rozstawienie kolumn na 2.30m jest w porządku?

Miejsca pierwszych odbić wyznaczyłem z pomocą strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na rysunkach oznaczyłem je kolorem czerwonym. Niestety jedno z odbić trafia z szklane drzwi kominka. Z drugiej strony jest okno na wysokości 1.40m.

Prace remontowe chciałbym rozpocząć we wrześniu 2014r,

Pozdrawiam

Piotr

post-55686-0-25260400-1408405800_thumb.jpg

post-55686-0-12329900-1408405879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Czy pułapkę basową robić również pod ekranem, czy wystarczy tylko pod regałami?

> Skoro będą tylko do wysokości 65cm to zrób również pod ekranem.

2. Czy wypełnienie wełną do wysokości 0.65m wystarczy?

> Zrób pomiar to się obliczy czy wystarczy czy nie.

3. Czym wykończyć front wypełnienia wełną mineralną: sklejką czy gips-kartonem?

> A może tylko zabezpieczyć przed pyleniem i nie zakrywać, skoro nie będzie innych pochłaniaczy i dyfuzorów?

4. Czy kolumny podłogowe do dobry wybór do tak małego pomieszczenia? To tylko 15m2.

> Od kilku lat robią podłogowe liliputy o wysokości poniżej metra, więc spokojnie coś wybierzesz.

5. Czy rozstawienie kolumn na 2.30m jest w porządku?

> Jak nie zakrywają pola widzenia to jest OK.

W jakim stopniu do kina i odsłuchów, a w jakim do pracy? Bo ja wolę pracować w jaśniejszym pomieszczeniu, a do kina potrzeba ciemniejszego pomieszczenia.

Cegła na prawej ścianie to będzie klinkier stawiany na boku aby dziurki były w stronę pokoju i działały jako ustrój rozpraszająco-pochłaniający czy będą gładką powierzchnią? Bo pierwszej opcji trzeba by zrobić identycznie również na lewej.

W sklepach Reserved na ścianach są takie cienkie cegiełki malowane na biało/kremowo (po lewej na zdjęciu):

sklep%20reserved2.JPG

lub normalne klinkierowe cegły, ale wtedy będziesz miał ciemniejszą ścianę, bo szczelinki będą głębsze:

10170933_538558906254433_3114274476645037881_n.jpg

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dziękuję za odpowiedzi

1. Wnęka będzie miała 0.3m, zastanawiam się czy wypełnić wełną całą głębokość, czy zastosować tylko 10 lub 20 cm wełny mineralnej Stroprock. Znalazłem plan budowy pułapki basowej Phila Cramer’a (poniżej zdjęcie), gdzie do głębokiego basu zostawia się szczelinę powietrzną pomiędzy istniejącą ścianą a wełną.

Jaką grubość wełny mineralnej zastosować?

2. Jeśli chodzi o wykonanie pomiaru to nie wiem od czego zacząć. Pomieszczenie jest puste, docelowego sprzętu nie mam, na razie mogę tam wstawić kolumny podłogowe z salonu, ale czy na gołych ścianach taki pomiar wykonać?

Czy pomiar mogę wykonać za pomocą mikrofonu laptopa?

Jakie oprogramowanie zastosować?

3. Dowiedziałem się też, że sama wełna może spowodować pochłanianie wyższych częstotliwości więc może zasadnie byłoby zakryć fronty gips kartonem.

Inne pochłaniacze zamierzam zastosować po zabudowaniu ścian i wykonaniu pomieszczenia, wtedy będą pomocne pomiary.

Myślę o dyfuzorze pod oknem, drugim za fotelem odsłuchowym oraz we wnęce na ekran projektora. Okno chciałbym zakryć żaluzjami z drewna – tylko czy to dobry pomysł?

Od prawej strony, tam gdzie będzie kominek – ściana z cegły o nieregularnej fakturze z wypustami z cegły – podoba mi się to drugie rozwiązanie ze szczelinami – dziękuję za tę sugestię.

4. Małe kolumny podłogowe, np. Dali Zensor 5? Na to mam czas aby coś wybrać.

5. Ok, 2.30 pozostaje.

W jakim stopniu do kina i odsłuchów, a w jakim do pracy?

Stosunek czasu pracy do kina/odsłuchów tj. 5/3, natomiast stosunek czasu odsłuchów do kina to już zdecydowanie odsłuchy, w stosunku 10/1.

Ściana za biurkiem będzie koloru szarego oświetlenie za monitorem i nad biurkiem świetlówkami Philips Graphica, także charakter pracy musi być w świetle sztucznym z bardzo dobrym współczynnikiem oddawania barw – praca z fotografią.

Pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.