Skocz do zawartości
IGNORED

Okurzacz bezworkowy

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to takie niemęskie, etc. ;-) ale szukam odkurzacza bezworkowego. Najważniejsze kryterium: siła ciągu. Drugie: cena, nie chce Dysona za 2 tys. PLN. Co do odkurzaczy przemysłowych mam już jeden Karchera, jestem zadowolony, ale chciałbym teraz coś domowego. Aha, fajnie by było, gdyby można dokupić turbo-szczotkę, albo, by była w komplecie.

Nie jestem nastawiony na wiodące firmy. Znalazłem i b. mi się podoba ten: Vax Power 7 2400W Pets Hair Bagless Cylinder Vacuum Cleaner ale przypuszczam, że jest to sprzęt nieznany/mało popularny w PL (a może się mylę?).

Jak sprawują się polskie Zelmery - podobno niezłe, ale jednak kilka detali niedopracowanych (info z elektrody)?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Powrót po dłuższej przerwie...

https://www.audiostereo.pl/topic/114078-okurzacz-bezworkowy/

Wiem, że to takie niemęskie, etc. ;-) ale szukam odkurzacza bezworkowego. Najważniejsze kryterium: siła ciągu. Drugie: cena, nie chce Dysona za 2 tys. PLN. Co do odkurzaczy przemysłowych mam już jeden Karchera, jestem zadowolony, ale chciałbym teraz coś domowego. Aha, fajnie by było, gdyby można dokupić turbo-szczotkę, albo, by była w komplecie.

Nie jestem nastawiony na wiodące firmy. Znalazłem i b. mi się podoba ten: Vax Power 7 2400W Pets Hair Bagless Cylinder Vacuum Cleaner ale przypuszczam, że jest to sprzęt nieznany/mało popularny w PL (a może się mylę?).

Jak sprawują się polskie Zelmery - podobno niezłe, ale jednak kilka detali niedopracowanych (info z elektrody)?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Polecam Zelmer Aquos z filtrem wodnym. Jest trochę duży ale za 500-600zł dostajesz pełne wyposażenie, 4lata gw- turboszczotkę, szczotke do parkietu. Odkurzacz posiada funkcję z filtrem wodnym, cały brud osadza się w pojemniku z woda, niestety trzeba to za każdym razem opróżniać lub bez filtra wodnego wtedy instalujesz worek który jest w zestawie. Teraz jest w sprzedaży Zelmer Aquawelt podobny ale nowszy model.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przechlapane, bo trzeba myć za każdym razem, ale to jeden z nielicznych, które odkurzają, a nie udają, ze to robią.

Mam już pare lat.

Ukryta Zawartość

A jak ten filtr wodny się ma do filtrów Hepa?

Zelmerem się zainteresuję, ale faktycznie trochę duży + uciążliwe utrzymanie. Powiem, że jestem zrażony do wielkich odkurzaczy, które robią hałas, a nie odkurzają. Miałem teraz taki piorący odkurzacz - wielkie bydle, wyje jak tornado, a ciąg godny pożałowania. Sprzedałem za grosze.

Z tego co wiem odkurzacze na poziomie 380-400 air watts mają już dobre ssanie.

Mam od kilku lat Zelmera Solaris twix 2200W

Ukryta Zawartość

Niestety zgubiłem paragon a już po pół roku padła zwijarka. Po roku cała elektronika. Wywaliłem zwijarkę i płytkę i chodzi bez problemowo:) siła ciągu rewelacyjna. Niestety używając zbiornika zamiast worka należy raz w tygodniu czyścić zmontowany w nim filtr bo inaczej siła ciągu drastycznie spada.

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Słyszałem od żony że nikt normalny nie kupuje odkurzaczy bezworkowych bo są beznadziejne. Dlatego się nie przyjęły na rynku, mimo że idea odkurzacza bez worka jest dla wszystkich bardzo kusząca. Nikt ich nie kupuje - nie bez powodu.

Kup normalny odkurzacz z workiem materiałowym zamiast papierowego - będzie bardziej audiofilsko ...

Bzdura. Pierwszego Rainbow kupiłem w 1998 roku i nie widzę dotąd żadnego innego który zapewnia tyle funkcji ma dozgonna gwarancję i rzeczywiście odkurza. A że trzeba wymyć zbiornik wody i odrzutnik skrzelowy, to tylko chwilka. Lejąc do wody olejki zapachowe zapewniasz sobie nieprzywieranie brudu do ścianek pojemnika.

Włodek.

Słyszałem od żony że nikt normalny nie kupuje odkurzaczy bezworkowych bo są beznadziejne. Dlatego się nie przyjęły na rynku, mimo że idea odkurzacza bez worka jest dla wszystkich bardzo kusząca. Nikt ich nie kupuje - nie bez powodu.

Kup normalny odkurzacz z workiem materiałowym zamiast papierowego - będzie bardziej audiofilsko ...

Żona nie chce i ma rację - jak policzysz koszt worków, to wychodzi niezła sumka. To jak z abonamentem do komórki albo z kartą.

Co do tego, że się nie przyjęły, to też sprawa dyskusyjna - zobacz ile jest modeli i ktoś to kupuje. Choć fakt, zdziwiło mnie, że Miele nie robi bezworkowych. Ale to wyjątek raczej.

Bezworkowe są miodzio o ile mają filtr wodny. Te tzw cyklonowe to śmiech na sali. Nadają się tylko do wciągnięcia pierza z paneli. O porządnym odkurzeniu dywanu lub wykładziny można zapomnieć. Miałem takiego "Cyklona" tydzień i wylądował w garażu.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jak tylko jest możliwość, to przy okazji np. malowania warto założyć sobie instalację pod odkurzacz centralny.

To jest prosta sprawa. Koszty tez nie są duże.

I mamy cicho, siła ssania ogromna, zero kurzu i nie ma problemu z noszeniem dużego odkurzacza.

Jak mamy duże mieszkanie z garderobą, pomieszczeniem gospodarczym a tym bardziej dom, to nie ma się nad czym zastanawiać.

Najlepiej zatrudnić serwis sprzątający z włanym odkurzaczem i sprzętem. Będziesz miał dylemat z głowy.

Pozdr, M '-)

Między wizytami serwisu odkurzacz też się przydaje - jak mi się sól rozsypie w kuchni to nie będę czekał tygodnia by posprzatać ;)))))

Jak tylko jest możliwość, to przy okazji np. malowania warto założyć sobie instalację pod odkurzacz centralny.

To jest prosta sprawa. Koszty tez nie są duże.

I mamy cicho, siła ssania ogromna, zero kurzu i nie ma problemu z noszeniem dużego odkurzacza.

Jak mamy duże mieszkanie z garderobą, pomieszczeniem gospodarczym a tym bardziej dom, to nie ma się nad czym zastanawiać.

Jak robiłem remont to się nad tym zastanawiałem, ale szczerze mówiąc nie zgłębiłem tematu i nie przekonałem się do tego. Domu nie mam dużego a rozprowadzenie instalacji do centralnego wymagało by prucia ścian - jak robiłem remont miałem dosyć innych 'atrakcji' (elektryka, itp.) i po prostu brakło sił i ochoty. Musi być tradycyjny teraz.

Między wizytami serwisu odkurzacz też się przydaje - jak mi się sól rozsypie w kuchni to nie będę czekał tygodnia by posprzatać

Aaa, do takich emergency klimatów, to Dyson Cordless!

overview-of-dyson-dc34-cordless-handheld-vacuum-dc34-2.jpg

Parker's Mood

Żona nie chce i ma rację - jak policzysz koszt worków, to wychodzi niezła sumka. To jak z abonamentem do komórki albo z kartą.

Co do tego, że się nie przyjęły, to też sprawa dyskusyjna - zobacz ile jest modeli i ktoś to kupuje. Choć fakt, zdziwiło mnie, że Miele nie robi bezworkowych. Ale to wyjątek raczej.

....kup pan miele cat&dog i jak mowil moj zaznajomiony murarz 'bedziesz pan zadowolonyyyy i zona bedzie zadowolonaaa' , przerabialem kilka odkurzaczy z cylindrem i nie zamienie ...filtry sie zapychaja, wlosy sie wkrecaja itd itp

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

dyson'a nie chcesz ale ja polecę. kupiłem w MM za 1100 zł, dobrą cene udało mi sie wynegocjować (kosztował w detalu 1800 zł) mam go od 6 lat, zero problemów. Gwarancję daja na 5 lat.

a do prac garażowych czyt. odkurzanie samochodu i innych dużych smieci mam karchera, który równiez pierze dywany i tapicerki.

Słyszałem od żony,że Techniksy som super i co?

Bardzo dobre są bezworkowe Phiplipsy,nie mogę narzekać.Acha zapomniałem zapytać żony...co ona na to.

Słyszałem od żony że nikt normalny nie kupuje odkurzaczy bezworkowych bo są beznadziejne.

Stu procentowy menszczyzna nie...odkurza.Dobre.Muszem zapamientać.

Aaa, do takich emergency klimatów, to Dyson Cordless!

overview-of-dyson-dc34-cordless-handheld-vacuum-dc34-2.jpg

Mark, nie lubię imitacji - drewna, kawy, a w tym przypadku odkurzacza. Ten odkurzacz pochodzi z 10-15 min na swojej baterii, a ładuje się 3-4h. Do tego można nim co najwyżej okruchy ze stołu zebrać.

Poza tym jak pisałem w pierwszym poście - nie jestem lejeniem ;) do dojenia - nie kupię Dysona

To był błąd. Wierz mi.

Miałem już odkurzacze z filtrem wodnym i to jest porażka. To przenoszenie, mycie.

Obecnie nie wyobrażam sobie powrotu do odkurzacza ,, tradycyjnego''.

Wierzę, ale w obecnej sytuacji nic to nie zmienia ;) Szukam tradycyjnego.

Polecam Zelmer Aquawelt, mam ok. dwa lata. W zestawie filtr do filtracji suchej, filtr wodny, worek, posiada również filtr hepa.

Cztery nastawy mocy ssania + pranie dywanów. U mnie działa bezawaryjnie. W temacie filtra wodnego dodam, że całkowicie eliminuje problem z niemiłymi zapachami wydalanymi przez tradycyjne odkurzacze, no i super dla alergików.

919-0ST_WYP.jpg

Turboszczotka w zestawie :)

Cena 700zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Mark, nie lubię imitacji - drewna, kawy, a w tym przypadku odkurzacza. Ten odkurzacz pochodzi z 10-15 min na swojej baterii, a ładuje się 3-4h. Do tego można nim co najwyżej okruchy ze stołu zebrać.

To nieprawda! Dyson to nie imitacja, tylko wzór! Faktycznie, bateria jak to bateria - jak się wyczerpie, to sprzęt przestaje pracować. Jest to chyba jeden z najlepszych podręcznych odkurzaczy cordless jakie znam, a znam ich niewiele! Nieprawdopodobna moc i skuteczność jak na bezprzewodowe urządzenie tego typu. Kupiłem to dawno temu z dwoma bateriami i jedna już jest out. Ciągła praca tego odkurzcza to chyba max. siedem minut! Jak nowa bateria, to ładuje się bardzo szybko! Z tego co piszesz, wydaje mi się, że potrzebujesz dwóch odkurzaczy - jednego taniego, a drugiego dobrego.

Parker's Mood

Do autora wątku: Czemu nie chcesz Dysona? Fajne są.

Mam Dysona Animal od kilku lat i jest bardzo fajny, bezproblemowy. Jedyna wada - bardzo cholernik głośny ale siła ssania nieporównywalna z niczym innym na rynku.

A jeśli chodzi o ten malutki ręczny model to potwierdzam, że czas pracy na baterii jest do d*** ale samochód można wysprzątać - i też ładnie ciągnie. Jak na sprzęt przenośny - fenomenalnie.

Wada tego małego Dysona jest taka, że działa TYLKO z baterii, nie działa podczas ładowania z kabla sieciowego. Więc faktycznie - parę minut poużywasz i kicha.

Ale to też stary model kilkuletni.

W tym nowym maluchu Dysona możliwe jest już zasilanie z kabla, z tego, co wiem.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

To nieprawda! Dyson to nie imitacja, tylko wzór! Faktycznie, bateria jak to bateria - jak się wyczerpie, to sprzęt przestaje pracować. Jest to chyba jeden z najlepszych podręcznych odkurzaczy cordless jakie znam, a znam ich niewiele! Nieprawdopodobna moc i skuteczność jak na bezprzewodowe urządzenie tego typu. Kupiłem to dawno temu z dwoma bateriami i jedna już jest out. Ciągła praca tego odkurzcza to chyba max. siedem minut! Jak nowa bateria, to ładuje się bardzo szybko! Z tego co piszesz, wydaje mi się, że potrzebujesz dwóch odkurzaczy - jednego taniego, a drugiego dobrego.

MarkN, nie wiem czemu myślisz, że potrzebuję dwóch odkurzaczy?! Po prostu uważam, że Dyson jest zbyt drogi - to tylko odkurzacz, a nie rocket science. Za 500 Euro mogę kupić laptop, a nie mechaniczne urządzenie typu odkurzacz. Dyson masę kasy wydaje na marketing i jest skierowany do wielkomiejskich yapiszonów. W necie wiele jest recenzji, gdzie ludzie piszą, że mieli dysona i zastąpił go odkurzacza za 100 euro/funtów, który ciągnie lepiej. Ja nie twierdzę, że Dyson jest zły - po prostu uważam, że jest za drogi i wiele innych firm/modeli robi to samo, tak samo dobrze, tylko za ułamek tej ceny.

No i sorry - jak 'odkurzacz' pracuje 7 min. na baterii, to jest to dla mnie imitacja urządzenia. Dużej kanapy tym nawet nie zdążysz dokładnie wyczyścić...

A jeśli chodzi o ten malutki ręczny model to potwierdzam, że czas pracy na baterii jest do d*** ale samochód można wysprzątać - i też ładnie ciągnie. Jak na sprzęt przenośny - fenomenalnie.

fenomenalne?! 6 min. pracy na max obrotach? Za 160 funciorów?

Ukryta Zawartość

Albo za 330 funciorów?

Ukryta Zawartość

Sorry, ale mam profi wkrętarkę, którą możesz pracować kilka godzin na maks obrotach z udarem i ładuje się 25 min. To jest fenomenalne.

Do autora wątku: Czemu nie chcesz Dysona? Fajne są.

Podsumowując, nie chcę dlatego że drogie, a ja nie potrzbuję fajnego odkurzacza, tylko dobrego odkurzacza, który odkurza, a nie cieszy oko i nie wiem co jeszcze. Może jestem uprzedzony, nie wiem, ale po prostu szukam alternatywy do Dysona.

Polecam Zelmer Aquawelt, mam ok. dwa lata. W zestawie filtr do filtracji suchej, filtr wodny, worek, posiada również filtr hepa.

Cztery nastawy mocy ssania + pranie dywanów.

Dzięki za sugestię.

A jak ciągnie?

Ciężki jest? Bo szczerze powiem prania dywanów nie chciałem. Właśnie taki kombajn sprzedałem. Przez kilka lat funkcję prania użyliśmy może 3 razy... A wagę i wielkość odkurzacza to chyba jednak zwiększa.

Znalazłem jeszcze taki odkurzacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niemiecka produkcja.

W ogóle coraz bardziej podoba mi się idea filtra wodnego. Czy użytkownicy mogą potwierdzić jego skuteczność?

Co do fukncji piorącej to jednak odpuszczam - nie potrzebuję tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyna wada odkurzacza" wodnego" to waga i gabaryty., oraz obsluga po odkurzaniu. Czyszczenie i mycie. Jesli masz dom pietrowy to bieganie z nim po schodach, szczegolnie dla zony bedzie uciazliwe. Faktem jest, ze jest swietny. Wg mnie przydatny ale jako drugi odkurzacz.

Napisz co wybierzesz i dlaczego akurat to.... ciekawi mnie to gdyz analizuje Polaków obecnie bo chce sprawdzić czy jest szansa dla nas w bliskiej przyszłości...

Ja polecam zelmer. ...

chwilowy brak działalności w audio.

Jedyna wada odkurzacza" wodnego" to waga i gabaryty., oraz obsluga po odkurzaniu. Czyszczenie i mycie. Jesli masz dom pietrowy to bieganie z nim po schodach, szczegolnie dla zony bedzie uciazliwe. Faktem jest, ze jest swietny. Wg mnie przydatny ale jako drugi odkurzacz.

Panerai, dzięki za szczerą opinię.

Napisz co wybierzesz i dlaczego akurat to.... ciekawi mnie to gdyz analizuje Polaków obecnie bo chce sprawdzić czy jest szansa dla nas w bliskiej przyszłości...

Ja polecam zelmer. ...

Analizujesz na podstawie wyboru odkurzaczy? czy mamy szanse? Na co?

Mogę się podzielić, ale już mam wątpliwości co do wniosków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.