Skocz do zawartości
IGNORED

ATC SCM40 MKII warto?

zgred81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu rozważam zakup kolumn ATC SCM-40. Niestety nowe są poza zasięgiem mojego budżetu... Wczoraj znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dzwoniłem do dystrybutora, potwierdził, że są to kolumny, które pochodzą z polskiej dystrybucji. Myślicie, że warto? Cena kusi...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To świetny zestaw kolumn, jedynie musisz pamiętać o mocnym, wydajnym zasilaniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo fajne kolumny , słuchałem ich a rok miałem 11 a teraz mam harberty shl5 i powiem ze atc11 nie moaga się niczego wstydzić ,jest jeden problem trzeba wydajnego pradowo wzmacniacza albo końcówki mocy,większość ludzi po odluchach atc scm twierdza ze grają słaba dlatego ze grały ze słabym piecem

Ja napedzalem klasa d po 200 na kanał i grały zacnie

Co do ceny to atc po wprowadzeniu nowego modelu seria poprzednia się znacznie staniała, w uk nowe za 10kzl można było kupić bo wyprzedawali stara serie

Czym to chcesz napędzać ? Popraw mi jeśli tutaj nie chodzi o model wcześniejszy

Ps ponoć nowa seria gra gorzej niż starsza , piszą ze ma ostra gore ,no powtarzam co czytałem bo nowej seri nie słuchałem

:)

Nowa seria nie gra gorzej, gra trochę inaczej. Góra pasma jest w stanie przekazać znacznie większą ilość informacji, natomiast rzeczywiście trzeba uważać na dobór wzmacniacza. Przy odpowiedniej konfiguracji można uzyskać obiektywnie lepsze brzmienie niż z serii poprzedniej. Bardzo dobrym moim zdaniem połączeniem jest integra ATC SIA2-150, która gra gęsto, świetnie wypełniając środek pasma. To optymalne połączenie z SCM40. Bardzo dobrym połączeniem są także mocne, lampowe końcówki mocy, ale to już duże koszty.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przedwczoraj byłem na odsłuchu 11-ek. i właśnie proponowano mi te używane 40-ki. Myślę, że to o te same chodzi. Cena fajna w porównaniu do nowych. Kolumny od pierwszego właściciela, podobno zmienia na ten nowszy model i sprzedaje przez salon w którym kupił.

Sam sie nad nimi zastanawiałem, ale stwierdziłem, ze nie dam rady bo już do samych kolumn musiał bym nagiąć budżet, a gdzie jeszcze wzmacniacz do tego. Jedenastek słuchałem z caspianem i było cienko, dopiero jak podłączyli mi je ze wzmacniaczem atc, nie wiem jednak jaki model, podobno za 16tyś to zaczęły grać.

Tak że jak jest gotówka na kolumny i odpowiedni wzmacniacz to chyba warto w tych pieniądzach bo kolumny chwalone.

Sprzedawca zapewniał mnie, że caspian sobie z nimi poradzi. Podobno poprzedni właściciel grał właśnie z caspianem. Jakie to było granie nie wiem. Miałem sie o tym przekonać dzisiaj bo byłem umówiony na odsłuch, ale ze względu, że zdecydowałem się na Minos Anor, odsłuch odwołałem.

W 11-kach podobała mi się średnica ale basu było mało. W 40-ach bas będzie tylko jaki?

Słysząc to jak grał caspian z ATC11 to wzmacniacz z tego przedziału cenowego będzie do nich tylko taka zapchaj dziura. Docelowo trzeba w cos lepszego mierzyć. No ale kolumny na pewno rozwojowe.

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Witam,

Od dłuższego czasu rozważam zakup kolumn ATC SCM-40. Niestety nowe są poza zasięgiem mojego budżetu... Wczoraj znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dzwoniłem do dystrybutora, potwierdził, że są to kolumny, które pochodzą z polskiej dystrybucji. Myślicie, że warto? Cena kusi...

Frequency Response (-6dB): 48Hz-22kHz
... jak jest tak kiepsko to nie warto. Po prostu więcej bym oczekiwał od pasywnych podłogówek za 9,5 tys zł.

W 11-kach podobała mi się średnica ale basu było mało. W 40-ach bas będzie tylko jaki?

Jeśli jest tak, jak mówią cyferki w specyfikacji, to niższe pomruki będą odcięte.

Ukryta Zawartość

Cytat

Frequency Response (-6dB): 48Hz-22kHz

... jak jest tak kiepsko to nie warto. Po prostu więcej bym oczekiwał od pasywnych podłogówek za 9,5 tys zł.

Jeśli jest tak, jak mówią cyferki w specyfikacji, to niższe pomruki będą odcięte.

Wolę producenta który uczciwie podaje parametry i jest to pasmo w zupełności wystarczające do słuchania muzyki z wysoką wiernością w mieszkaniu.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Kolumny udało mi się już odsłuchać i jestem pod ogromnym wrażeniem. Bas jest szybki, zwarty i schodzi tak nisko że byłem w szoku (podobno to zaleta super drivera i kolumny zamkniętej). Najbardziej jednak zaskoczyła mnie średnica, bo jak do tej pory nie słyszałem tak naturalnego dźwięku a słyszałem już wiele kolumn z wyższej półki cenowej (Thiel, Avalon, AP). Brzmienie jak dla mnie idealne, ale to fakt ze z mocną końcówka scm40 grają jeszcze lepiej. Muszę zastanowić się nad wzmacniaczem.

Te ATC to są świetne kolumny, spójne i ze znakomitą odpowiedzią impulsową. Są tylko dwa problemy. Brak naprawdę niskiego basu (niezależnie jak mocny piec się do nich podłączy). I to nie jest taki wielki problem, bo jakość w pewnym stopniu rekompensuje ilość. Ale drugą kwestią są tylko przeciętne wysokie tony. Jeśli komuś nie przeszkadza, to też można z tym żyć.

W ogłoszeniach na tym samym portalu są kolumny manufaktury Sound&Line na Etonach. Na Twoim miejscu zrobiłbym sobie porównanie (o ile zamiast ATC, które są zapewne dość łatwo sprzedawalne na rynku wtórnym chciałbyś wejść w produkt właściwie jednostkowy i znany niewielu).

Z tego co poczytałem na angielskich forach to ATC też jest manufakturą i to nie byle jaką. Podobno od momentu nawijania cewki do zbudowania całego głośnika wszystko robią sami. Na AV ukazał się felieton z tej fabryki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolę producenta który uczciwie podaje parametry i jest to pasmo w zupełności wystarczające do słuchania muzyki z wysoką wiernością w mieszkaniu.

Też cenię sobie producenta który uczciwie podaje realne parametry. Jednak spadek SPL o 6 dB już przy 48 Hz to pasmo nie wystarczające do słuchania muzyki z wysoką wiernością w mieszkaniu (i gdziekolwiek indziej) w wielu utworach muzycznych. W zakresie do ~48 Hz jest jeszcze sporo muzyki, a jak masz spadek ponad 6 dB w tej części pasma to dźwięki są mocno stłumione/nie słychać naturalnie tego co gra tak nisko. Ogólnie cały balans tonalny, na skutek odcięcia dołu jest przesunięty w średnicę i górę.

Te ATC to są świetne kolumny, spójne i ze znakomitą odpowiedzią impulsową. Są tylko dwa problemy. Brak naprawdę niskiego basu (niezależnie jak mocny piec się do nich podłączy). I to nie jest taki wielki problem, bo jakość w pewnym stopniu rekompensuje ilość. Ale drugą kwestią są tylko przeciętne wysokie tony. Jeśli komuś nie przeszkadza, to też można z tym żyć.

Dokładnie takie odczucia miałem po odsłuchu ATC 11 Brak basu, piękne średnie i takie sobie wysokie.

Myslałem, że 40-ki nadrobię braki w basie i będzie komplet a tu czytam, że jednak nie.

Najważniejsze, że zainteresowany przy odsłuch usłyszał co trzeba i jest zadowolony :)

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Dokładnie takie odczucia miałem po odsłuchu ATC 11 Brak basu, piękne średnie i takie sobie wysokie.

Myslałem, że 40-ki nadrobię braki w basie i będzie komplet a tu czytam, że jednak nie.

Najważniejsze, że zainteresowany przy odsłuch usłyszał co trzeba i jest zadowolony :)

Gralem na atc 11 z calyxem cti I basu bylo Duzo ,Moze nie schodzil nisko ,byl twardy ale bylo go wsytarczajaco

Duzo daje mocny pięć , metraż też

:)

Miałem SCM11 z Yamahą AS1000, która ma mocny bas.

Nigdy nie brakowało basu, co więcej, był on szybki, sprężysty, zróżnicowany.

ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.