Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do zestawu Marantz sa 7003/Marantz pm 7004

rock81

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw to Marantz sa 7003/Marantz pm 7004/Bowers&Wilkins cm1. Słucham rocka... i muzyki klasycznej. Pokój to ok 22m2(plus/minus). Akustyka pokoju na dobrym poziomie - tak wynika z mojego słuchu przy w/w zestawie. Powiem szczerze, że jestem zadowolony z połączenia Marantza z B&W! Skąd jednak temat o kolumny do tego zestawu? Bo wiem, że może być lepiej :) Dlatego zacząłem zastanawiać się nad kolumnami podłogowymi. Wiem jedno - nie będę zmieniał elektroniki, bo po prostu nie stać mnie na wymianę wszystkiego! Poczytałem trochę na forum i większość forumowiczów radzi wymianę kolumn, które powinny wnieść najwięcej jakości. Myślałem o którymś modelu B&W, może Tannoy, tylko czy Tannoy nada się do rocka...(i muzyki klasycznej-choć tutaj z opinii w sieci domyślam się, że się nada))? Max. mam do przeznaczenia niecałe 6000zł za kolumny podłogowe, nówki. Chciałbym zrobić krok naprzód, który - na zasoby finansowe- wymusi na mnie pozostanie przy nowym wyborze na dobrych kilka lat :)

Według mnie Marantz pm 7004 z mocą 2x 70W przy obciążeniu 8 omów radzi sobie bardzo dobrze z B&W. Zanim kupiłem swój zestaw miałem okazję posłuchać kolumn B&W 683 z Marantzem i było bardzo dobrze.

Witaj,

moim zdaniem bardzo dobrze powinny się sprawdzić polskie Audio Academy Hyperion IV. Warto posłuchać także kolumny Audio Physic Classic 10 oraz koniecznie Kef R500 (może trochę droższe, ale naprawdę warto). Często Marantz'a łączy się także z zestawem Dali, w Twoim przypadku wchodzą w rachubę Dali Ikon 6 MK2 oraz trochę drożej (teraz jest wyprzedaż modelu, możesz uzyskać rewelacyjna cenę) Dali Mentor 6.

Każda z powyższych kolumn prawidłowo będzie współpracowała z Twoim wzmacniaczem, zapewniając brzmienie jakie szukasz, jednak każda zaoferuje trochę inną charakterystykę, dlatego jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Właśnie poświęciłem dzisiejszy dzień na odsłuchy. Słuchałem swojego Marantza z TANNOY REVOLUTION DC6 T i było dobrze :) Porównywałem z Dali Ikon 6 MK2 i również było dobrze. Problem wg mojego odczucia polega na tym, że nie ma przepaści między moimi podstawkowymi B&W cm1 a w/w kolumnami. Nie miałem odwagi słuchania mojego Marantza z dużo droższymi kolumnami, bo mam zasadę, że nie słucham/oglądam czegoś, na co i tak nie będzie mnie stać. Może nie jestem w punkcie wyjścia, ale wydatek ok 6000zł (z Tannoyami mniej) by polepszyć dźwięk, gdy jest się zadowolonym z obecnego dźwięku (zawsze może być lepiej) jest raczej nierozsądnym wyjściem :) Podjąłem jednak decyzję, że kasę przeznaczę stopniowo na zakup płyt no i na czarną godzinę.

Moja rada: posłuchaj, zanim kupisz, bo może być tak, że wydając sporo kasy (jak na warunki w tym "miodem i mlekiem" płynącym "padole" Made in Poland) zyskujesz, ale mając sprzęt, zyskujesz mniej, niż wydasz :)

P.S. Dla posiadaczy B&W CM1! Dobór podstawek, ustawienie kolumn, poprawa akustyki choćby poprzez zakup dywanu, odsunięcie kolumn od ściany... wnosi dużo :) w jakości brzmienia. Wg mnie Marantz bardzo dobrze się zgrywa z B&W! Dla tych, którzy nie wierzą, polecam posłuchać...

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Przerabiałem temat jakiś czas temu z PM KI PEARL LITE.

Odsłuchałem m.in:

Tannoya Precision 6.4: nie polecam (nie mieszczą się w Twoim budżecie, ale nie ma co żałować)

KEF R700: nie polecam (nie mieszczą się w Twoim budżecie, ale nie ma co żałować)

Cabase Majorka: znośnie (nie mieszczą się w Twoim budżecie, ale też nie ma co żałować)

Focal Chorus 836: fajny zestaw (niestety nie mieści się budżecie)

Audio Academy Hyperion IV: rewelacja i wg mnie bardzo dobre połączenie oraz cena odpowiednia

Na koniec poszukiwań posłuchałem KLIPSCH RF-82 II. Te stoją u mnie teraz w domu. Kupiłem je za 4300zł/parę nowe, nie wyjmowane a kartonów. Klipsche, mają powalający bas (na pewno poczujesz przepaść ) i bardzo wysoką skuteczność (98dBA, co dla Maratntz'a jest zbawienne). Uważam jednka, że warte uwagi są Audio Academy. Inne względy nie związane z dźwiękiem zadecydowały o zakupie Klipsch'y. Na pewno AA mają spokojniejszą górę, Klipsch'e jak to Klipsch'e, są nieco krzykliwe, ale łatwo sobie z tym poradzić odpowiednimi kablami głośnikowymi. Pomógł Van den Hul The Wind MkII.

P.S.

Podłączałem także leciwe B&W DM604S1, grało świetnie.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.